256


АНАЛИЗ НА ДЕНЯ
www.focus-news.net/
В малка България има 256 партии

 
 2 юни 2004 | 14:02
 Neues Deutschland


На политическата сцена на България има две нови събития: Основаването на партия от бившия премиер Иван Костов и играта на интриги около отстранения кмет Стефан Софиянски.

Ако някой не знае какво ново да съобщи за България, то той винаги може да напише: Основана бе нова партия! Това винаги е вярно. В момента в малката България има 256 партии, почти толкова, колкото в Германия (263). Сега се обади и бившия министър-председател Иван Костов.

В началото на годината Костов напусна гневно Съюза на демократичните сили (СДС). В отворено писмо той обвини първото сформирало се след промените движение на консерваторите, че е изневерило на политическите си идеали заедно с лежащите в основата им християнски принципи.

Новата партия на Костов се казва ДСБ - Демократи за силна България. Бившият премиер обяви името символистично на 24 май, денят на Св. Св. Кирил и Методи, които са част от апостолите на българската идентичност. По време на процеса по основаването той обясни избора на името с това, че само безусловното желание, за една силна България, ще може да спре фаталното за страната емигриране на млади и обучени хора. Сега те виждат единствената перспектива за създаване на семейство на Запад. За разлика от другите държави България не разбира, че трябва да създаде сигурни условия за гражданите си и да се представи умерено и самоуверено пред Европа.

По какъв начин се става така силен, ни показват други. Стефан Софиянски например, който временно бе отстранен от поста на кмет на столицата София с решението на Софийския Апелативен съд на 13 май и напусна СДС още преди доста време (като разбира се основа собствена партия), сега бе препънат от една типична за страната афера. Като кмет на София през 1998 г. той е продал 75 процента от акциите на земята и сградата на софийските хали, които през 2000 г. отново бяха отворени и тогава бяха оценени на 3 милиона долара, за една петстотна част от тази сума - за 6000 долара, на израелска компания. Тук трябва да се запитаме колко ли е получил Софиянски тогава.

Доказателства все още няма. Отстраняването му от длъжност е временно. Дали след три месеца ще има предсрочни избори за кмет или Софиянски ще оспорва, все още не ясно. Вълната от симпатия, която някога качи Софиянски на кметския пост, във всеки случай изчезна. Плюсовете, които натрупа - общото подобрение на чистотата, обновяването на централната гара и слагането на край на продължилото десетилетия мотаене около строежа на първата отсечка на метрото - все повече биват противопоставяни на въпроса какво още е правил. Какво например е получил Софиянски за строежа на метрото? Как е могъл да отдава лицензи за охраняеми паркинги, бензиностанции и хотели на частни фирми, при това на парцели, които са частна собственост? Въпроси, които никога не са били разследвани.

Софиянски запази самообладание. Осем години на върха на българската столица очевидно са достатъчно, за да можеш да излъжеш стадото. Без всякакви противоречия с Общинския съвет той назначи за свой наследник заместник-кметът по бюджет и финанси Минко Герджиков и на въпроса, дали съжалява за отстраняването си, отговори така: Сега най-накрая имам време за политическата си дейност.

Който иска да знае, как се изкачват стъпалата, може би трябва да влезе в българската политика.Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени