СКАНДАЛ НА ДЕНЯ
 
Ахмед Доган връща ордена “Стара планина”

 
 6 юли 2004 | 17:47


Лидерът на ДПС Ахмед Доган връща ордена “Стара планина”, с който бе удостоен от правителството и президента Георги Първанов. Решението му е подкрепено от депутатите на ДПС и от Централното оперативно бюро (ЦОБ). “Не е възможно палачи и жертви да бъдат удостоявани с най-високия български орден” заявиха за “Фокус” от ДПС. Ахмед Доган връща ордена “Стара планина” в знак на морален протест срещу акта на награждаване със същия орден на проф. Васил Мръчков, главен прокурор на НРБ в периода на т. нар. “възродителен процес” 1986 - 1990.
Доган обясни, че мотивите и за двете награждавания били за “особените заслуги за изграждане на демократична България”. Именно за това аз се отказвам от тази награда “Стара планина” първа степен, като знак за морален протест за липсата на ясни критерии и ценности за оценяване на заслугите за изграждането на демократичната ни държава, заяви Доган.Лидерът на ДПС Ахмед Доган връща ордена “Стара планина”
Агенция "Фокус"


София. Лидерът на ДПС Ахмед Доган връща ордена “Стара планина”, с който бе удостоен от правителството и президента Георги Първанов, съобщиха за “Фокус” от централата на ДПС.
Решението на лидера на ДПС е подкрепено от депутатите на ДПС и от Централното оперативно бюро /ЦОБ/. “Не е възможно палачи и жертви да бъдат удостоявани с най-високия български орден” заявиха за “Фокус” от ДПС. Ахмед Доган връща ордена “Стара планина” в знак на морален протест срещу акта на награждаване със същия орден на проф. Васил Мръчков, главен прокурор на НРБ в периода на т. нар. “възродителен процес” 1986-1990 .
Доган обясни, че мотивите и за двете награждавания били за “особените заслуги за изграждане на демократична България”. Именно за това аз се отказвам от тази награда “Стара планина” първа степен, като знак за морален протест за липсата на ясни критерии и ценности за оценяване на заслугите за изграждането на демократичната ни държава, заяви Доган.


ДПС ще предложи промяна в Закона за ордените и медалите, заяви Ахмед Доган
Агенция "Фокус"


София. ДПС ще предложи промяна в Закона за ордените и медалите, с която председателят на НС ще може да прави предложения за награждаване само след консултации с всички парламентарни групи. Не поставяме под съмнение статута на председателя на парламента, а утвърждаваме колективното начало, коментира лидерът на ДПС Ахмед Доган, който днес обяви, че ще върне ордена "Стара планина".
Ако има дебат за искане на оставка на председателя на НС , ние ще участваме, но няма да бъдем инициатори и няма да подкрепим евентуалното освобождаване на проф. Герджиков, защото това може да провокира парламентарна или правителствена криза. А ние държим да се запази статуквото и стабилността на държавата, обяви Ахмед Доган.


Няма изненада в действията на Ахмед Доган, каза Емануил Йорданов
Агенция "Фокус"


София. Мисля, че няма изненада в решението на лидера на ДПС Ахмед Доган да върне ордена "Стара планина". Това заяви пред Агенция "Фокус" заместник-председателят на СДС Емануил Йорданов. По думите на Йорданов тези действия на лидера на ДПС не са изненада при положение, че "с един и същ орден се награждават хора, които са пострадали по време на възродителния процес и други, които са заемали високи постове по това време".


Логично е решението на Ахмед Доган да върне ордена "Стара планина", според Мирослав Севлиевски
Агенция "Фокус"


София. Решението на лидера на ДПС Ахмед Доган да върне връчения му орден "Стара планина" е напълно разбираемо и достойно. Това коментира пред Агенция "Фокус" председателят на Парламентарната група "Новото време" Мирослав Севлиевски. По думите му "не може едно и също държавно отличие да бъде присъждано и носено от жертвата и палача едновременно", затова той го определи и като "логично решение".


Уважавам личното решение на Ахмед Доган да се откаже от ордена “Стара планина”, каза Огнян Герджиков
Агенция "Фокус"


София. Уважавам личното решение на г-н Ахмед Доган да се откаже от ордена “Стара планина”. В същото време изразявам личното си уважение към заслугите на Ахмед Доган за държавността, за стабилизирането на държавата и институциите в България и за създаването на етническия модел, който е високо ценен навсякъде. Искам да допълня, че при всички предложения, които съм направил или подкрепял, особено високо съм оценявал професионализма. Това заяви специално за Агенция "Фокус" председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.
По думите му той е бил "един от тези, които подкрепиха идеята г-н Ахмед Доган да бъде награден с най-високото българско отличие и изразявам съжаление от решението му да върне ордена". Проф. Герджиков заяви, че приема идеята на ДПС за обсъждане на промени в Закона за ордените и медалите.
"За съжаление все още сме много близо до тоталитарното ни минало, за да можем да разсъждаваме без излишни емоции", каза още председателят на парламента.


Президентът не коментира вътрешни проблеми, когато е на посещение в чужбина, казаха от прессекретариата на държавния глава
Агенция "Фокус"


София. Помолена да коментира личното решение на лидера на ДПС Ахмед Доган да върне ордена "Стара планина", прессекретарят на президента Бойка Башлиева заяви пред Агенция "Фокус", че президентът Георги Първанов не коментира вътрешни проблеми, когато е на посещение в чужбина.


Съжаление за прекалено емоционалните реакции около ордена "Стара планина" изрази председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев
Агенция "Фокус"


София. Според председателя на ПГ на НДСВ Станимир Илчев в България още дълго ще има подобни абсурдни ситуации, и партии, които се възползват от тях. Това каза той пред Агенция "Фокус" във връзка с конфликта, възникнал след награждаването на проф. Васил Мръчков с орден “Стара планина”. Станимир Илчев изрази съжаление, че този епизод е на път да се превърне в солидна част от историята на 39-то Народно събрание, както и за прекалено емоционалните реакции, защото резултатите можеха да бъдат същите, без да бъдат пренатоварени с прекален критицизъм и с емоции.


Сергей Станишев определи като "личен избор" решението на Доган да се откаже от ордена “Стара планина”
БНР, новини в 15.00 часа


София. Лидерът на БСП Сергей Станишев определи като личен избор решението на Ахмед Доган да се откаже от ордена “Стара планина”. “Бих могъл за изразя съжаление от решението на Доган да върне връчения му орден “Стара планина”, посочи Станишев. Той нарече много силно преувеличена тезата, че проф. Васил Мръчков е бил участник във възродителния процес, заради което награждаване в знак на протест Доган връща своето отличие. Сергей Станишев каза още, че предложението на председателя на парламента да бъде награден Мръчков е сериозно мотивирано, изхождайки от важната роля, която Мръчков играе в 39-то Народно събрание като председател на Съвета по законодателство. Мръчков е експерт и е един от най-авторитетните юристи в България с много сериозен принос, посочи Станишев, а решението на Доган било негово лично право.


Постиженията за етническия мир се нуждаят от непрекъснати грижи, каза Станимир Илчев
БНР, "Нещо повече"


София. В България още дълго време ще има подобни абсурдни ситуации, и партии, които се възползват от тези кризисни ситуации. Това заяви във връзка с конфликта, възникнал след награждаването на проф. Васил Мръчков с орден “Стара планина”, председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев. Безкрайно съжалявам, че този епизод е на път да се превърне в солидна част от историята на 39-то Народно събрание. Съжалявам за прекалено емоционалните реакции, защото резултатите можеха да бъдат същите, без да бъдат пренатоварени с прекален критицизъм и емоции, каза Илчев, след като лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че ще върне своя орден “Стара планина”. Г-н Доган иска да ни каже, че нищо не става в стерилна среда, вероятно той иска да ни каже, че постиженията в голямата за България тема за етническия мир се нуждаят от непрекъснати грижи, от много премерени стъпки на всички възможни равнища, допълни Илчев.


Предложението за награждаване на Васил Мръчков е публичен опит за пренаписване на историята, заяви Емил Кошлуков
Агенция "Фокус"


София. Предложението за награждаване на проф. Васил Мръчков с орден “Стара планина” е публичен опит за пренаписване на историята и подмяна на биография. Естествено, че лидерът на ДПС Ахмед Доган ще върне ордена си. Не може с едно и също отличие да се награждава и палачът и жертвата. Така депутатът от ПГ “Новото време” Емил Кошлуков коментира изявлението на Ахмед Доган, че ще върне ордена “Стара планина”, с който бе награден за 50-ия му юбилей.
“Ако има дебат за оставката на председателя на Народното събрание, ПГ “Новото време” ще участва в него”, допълни Кошлуков. По думите му в случая президентът Георги Първанов не е виновен, но трябва кабинетът да помисли върху позицията си. “Все пак има морал в политиката. Този човек е поискал доживотни присъди и смърт за десетки хора. Няма причина да бъде реабилитиран публично”, каза още депутатът от ПГ “Новото време”.


Агенция Фокус припомня:
Фокус

Предложението Ахмед Доган да бъде награден за 50-годишния му юбилей бе направено от вестник "Труд" в началото на март т.г. "Труд" изпрати предложението си на премиера Симеон Сакскобургготски.

Орден “СТАРА ПЛАНИНА” е учреден с указ на 4 август 1966 г. и се дава на „държавни ръководители, ръководители на правителства, министри, дипломати, политически, обществени, културни и стопански дейци, граждани на други страни, които имат извънредно големи заслуги за установяване­то, укрепването и поддържането на близки и приятелски отношения" с нашата страна, „както и за укрепване на мира между народите."
След отменянето на наградната система на НРБ през март 1991 г., орденът продължава да съществува и да се раздава, а от 15 юли 1994 г. с него вече се награждават и български граждани, „които имат извънредно големи заслуги към Република България".
На наградените лица орденът може да бъде връчен с лента или без лента. С лента няма степени, а без лента е в две степени. Всяка от тях притежава и категориите с мечове и без мечове.
Орден „Стара планина" с лента се дава на държавни глави и министър-председатели. Неговият знак е петолъчна емайлирана в бяло звезда, от двете страни със златни кантове. Чрез златно лъвче, намиращо се над петолъчката, тя се прикрепва под напречния бант В долния край на широка лента. Звездата е изработена от злато и се носи на бяла лента с български трикольор в единия край през дясното рамо. Наградените с тази степен на ордена получават и втора петолъчна звезда, покрита с бял емайл и с металически рамки по края. Диаметър - 70 мм. В средата - зелен емайлиран пръстен с жълти кантове и златен надпис в него „СТАРА ПЛАНИНА". Звездата е монтирана Върху златни стилизирани лъчи, показващи се между лъчите на петолъ­чката. Изработена е от злато и се носи на гърдите. С орден „Стара планина" без лента се награждават министри, политически, обществени и културни дейци. Знакът му е комбинация от двете петолъчни звезда на ордена с лента. Въпреки официалното название „без лента" той има бяла лента, фланкирана от едната страна с българския трикольор, и се носи на шията. По размери, форми и изображения орденът без лента е еднакъв със звездата на същия орден с лента, която се носи на гърдите, но стилизираните лъчи са сребърни. Лъвчето и останалите елементи се изработват също от сребро, но са позлатени, а мечовете на категорията за военни лица са между звездата и лъвчето, на които са прикрепени, и са кръстосани с обърнати нагоре върхове.
Втора степен се различава от първа по това, че всички елементи на звездата са сребърни, а емайлът е червен; раздаваната след началото на 90-те години е изработена изцяло от бял метал. С покритие от червен емайл са и буквите на надписа в пръстена, който за втора степен е бял.
Орденът има и миниатюр за всекидневно носене с диаметър 22 мм.
Проектът на ордена е дело на авторски колектив, ръководен от проф. Валентин Старчев и Крум Дамянов, а знаците му са изработени в Държавния монетен двор.
В списъка на удостоените с орден „Стара планина" с лента първи е Исмаил Ел Ахзари, а с ордена без лента - Сайед Ахмед Муктар - судански политически дейци, наградени на 20 септември 1967 г.
Въз основа на указ на президента на Република България от 20 юли 1994 г. орденът е раздаден за първи път и на българи. Наградените са 27 души (18 с първа степен и 9 с втора) „футболисти и треньори от българския национален отбор по футбол за извънредно големи заслуги към Република България" и за постигнатото четвърто място на световното първенство по футбол в САЩ през същата година, като първо в списъка на наградените е посочено името на треньора на отбора Димитър Пенев.
Светлин Русев отказва най-високото българско държавно отличие - орден „Стара планина", I степен през юни 2003 година. Това стана с отворено писмо, адресирано от художника до президента Георги Първанов. Предложението за наградата Министерският съвет гласува на 12 юни 2003 г. Новината за отличието дойде в навечерието на 70-годишния юбилей на Светлин Русев като признание за приноса му в развитието на българската култура.
„Не мога да го приема заради собственото си достойнство", обясни пред „Труд" намерението си художникът. „Без да страдам от липса на самочувствие, чувствам се неудобно, незаслужено привилегирован и дарен с нещо, което най-малкото преди мен е заслужено от друг", твърди той.


Наградените с орден “Стара планина” български творци и обществени деятели през 2002 г., 2003 г., 2004 година
Фокус


11.01.2002 г. - Наградени с орден “Стара планина” първа степен Блага Димитрова, Таня Масалитинова, Стоянка Мутафова, Любен Гайдаров, Христо Стефанов, скулпторът Крум Дерменджиев, проф. Александър Монов, проф. Миладин Апостолов, Венцеслав Янакиев. Втора степен е дадена на Донка Паприкова, на шефовете на СБА Георги Янакиев и на федерацията по бадминтон Пюзант Касабян.

14.05.2002 г. - Президентът Георги Първанов награждава скулптора Вежди Рашидов с орден "Стара планина" за приноса му към българската култура.

23.05.2002 г.
В навечерието на 24 май с орден “Стара планина” са наградени акад. Благовест Сендов, режисьорът Вили Цанков, писателят Марко Ганчев, акад. Николай Тодоров, акад. Никола Попов, народната певица Любка Рондова, композиторът Йосиф Цанков (посмъртно) и Лиляна Барева.

11.06.2002 г.
Президентът Георги Първанов награждава с орден “Стара планина” първа степен ген. Михо Михов за активното му участие във военната реформа.

14-06-2002 г.
Президентът Георги Първанов награждава инж. Петър Манджуков с орден “Стара планина” - първа степен, за принос и заслуга за развитието на международните връзки и сътрудничеството на Република България с народите на Русия и ОНД и по повод 60 години от рождението му.

21.12.2002 г.
Журналистът Димитри Иванов е награден с орден Стара планина, I-ва степен, за изключителните му заслуги в областта на журналистиката и по повод 70г от рождението му. Стефан Данаилов получава отличието за изключителни постижения в областта на киното и театъра и за 60-тия рожден ден. Шампионите по борба Петър Киров и Хасан Исаев също са наградени.

11.03.2003 г.
Орден “Стара планина” получават режисьорите Бинка Желязкова, Въло Радев (посмъртно), Анжел Вагенщайн, Леон Даниел, ръководителят на Детския радиохор Христо Недялков, музикантът Иван Маринов (посмъртно).


14.03.2003 г.
Президентът Георги Първанов издава указ за награждаване на ректора на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" проф. Боян Асенов Биолчев с орден "Стара планина" - първа степен.

20.05.2003 г.
Президентът Първанов награждава с орден “Стара планина” Исак Паси, актрисите Гинка Станчева и Емилия Радева.


08.06.2003 г.
Президентът Георги Първанов награждава с орден "Стара планина - първа степен, екипажа от космонавти, участвали във втория съвместен българо-съветски космически полет преди 15 години. Най-високото държавно отличие получиха бригаден ген. Александър Александров - вторият българин, летял в Космоса, и космонавтите полк. Владимир Титов, полк. Анатолий Соловьов, Муса Манаров, акад. Виктор Савиних

23.05. 2004 г.
Президентът Георги Първанов връчва ордените на академиците Иван Юхновски и Радой Попиванов, на писателя Дончо Цончев, на актьорите - Ицхак Финци, Катя Зехирева, Татяна Лолова и Катя Динева, на професорите Милена Цанева и Георги Костов и на учените Стефан Михайлов и Стоян Попов.


“Бета”: Ахмед Доган ще се отрече от ордена си “Стара планина”
Бета, Сърбия


София. Лидерът на Движението за права и свободи в България Ахмед Доган заяви, че ще се отрече от ордена си “Стара планина” първа степен заради намерението такъв да се връчи на бивш главен прокурор от времето на комунизма, предаде сръбската агенция “Бета”, позовавайки се на българските медии. Според лидера на една партиите от управляващата коалиция, когато палачът е жертвата се поставят на един и същи подиум, отличието губи стойността си. Доган е получил ордена заради заслуги за опазването на етническия мир в България. Наскоро президентът Георги Първанов съобщи, че възнамерява да връчи същия орден на професор Васил Мръчков за заслуги към България. Професорът е бил главен прокурор в периода 1985-1986, когато бившата комунистическа власт е извършвала насилствена смяна на имената на стотиците хиляди български турци и мюсюлмани. Първанов, който е окачествен като бивш комунист от агенцията, е заявил че знае, че Мръчков е бил главен прокурор по това време, но няма информация да е участвал в така наречения Възродителен процес в България, допълва “Бета”.


“Макфакс”: Лидерът на българските турци иска да върне държавно отличие
Макфакс, Македония


София. Лидерът на Движението за права и свободи на турците в България Ахмед Доган заяви, че ще се отрече от ордена “Стара планина” поради намерението такъв да се връчи на бивш главен прокурор от времето на комунизма, предаде македонската агенция Макфакс позовавайки се на българските медии. Според лидера на ДПС, която е една от партиите от управляващата коалиция, ако палачът е жертвата са поставени на един пиедестал, отличието губи стойността си. Доган е получил ордена за заслуги към етническия мир в България. Неотдавна президентът на България Георги Първанов съобщи, че възнамерява да награди с такъв орден професор Васил Мръчков. Той е бил главен прокурор на страната в през 1985-1986 година. По това време бившата комунистическа власт е извършвала насилствена смяна на имената на българските турци и мюсюлмани. Първанов е отговорил, че знае, че Мръчков е бил главен прокурор по това време, но няма информация да е участвал в т.нар. Възродителен процес.
 

 


Copyright 1998-2023 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"