Новата дясна партия на Иван Костов ще се учреди през май.

 

агенция фокус
 
 29 февруари 2004 | 04:29


Новата дясна партия на Иван Костов ще се учреди през май. Това обяви самият Костов на среща с граждани.
Името, уставът и програмата на новата партия ще бъдат изготвени от Инициативен форум. В него влизат 7 депутати от ОДС, представители на клуб "Диалог", Александрина Пендачанска, Йосиф Сърчаджиев, професор Георги Фотев, юристи, политолози.
Отстояване на националните интереси в и чрез Европейския съюз, справедливост чрез върховенството на закона, гарантирани права, свободи и собственост, и подкрепа на конкурентноспособността на българските фирми ще бъдат целите на новата политическа формация, обяви Костов. Той прочете възвание "За силна България в обединена Европа", в което изрази готовност да работи за изграждане на Европа в България, за преодоляване на драстичната разлика между стандарта на живот на отделния българин, неговото образование и здравеопазване, с тези на средния европеец.
Според Екатерина Михайлова българските граждани с десни разбирания имат нужда от ново политическо представителство. Такава ще е функцията на бъдещата партия.БНТ - По света и у нас
Партията на Костов ще се учреди през май

Новата дясна партия на Иван Костов ще се учреди през май. Днес в архитектурния университет се събраха много хора, които вече са напуснали СДС. Те избраха инициативен форум, който да подготви Учредителното събрание, да изготви устав и проект за политическа програма.
Час преди началото, залата и фоайетата на архитектурния университет се изпълниха с хора от Пловдив, Русе, Благоевград и от софийските клубове на СДС, които вече официално са подали оставка от синята партия. Депутатите, които се обособиха като самостоятелна парламентарна група, заявиха, че няма да напуснат парламента, защото те сега са истинската опозиция от дясно.
Екатерина Михайлова подчерта, че българските граждани с десни разбирания имат нужда от ново представителство, което да работи за техните интереси. За първи път, казаха хората, се създава партия по тяхна инициатива.
Иван Костов представи целите на бъдещата партия. А те са -отстояване на националните интереси в и чрез Европейския съюз, справедливост чрез върховенството на закона, гарантирани права, свободи и собственост, и подкрепа на конкурентноспособността на българските фирми.
В инициативния форум, който ще подготви създаването на партията, влизат 25 депутати, учени и интелектуалци.


БТВ – Новините – 19.30
Иван Костов обяви, че създава нова партия

Учредителното събрание ще бъде през май, когато избраният инициативен форум ще предложи име, устав и програма на новата партия. Костов прочете възвание "За силна България в обединена Европа". Това стана на срещата му с граждани тази вечер в София.
"И така, основаваме партия, като избираме инициативен форум", заяви Иван Костов.
Това бяха дошли да чуят гражданите във и извън залата.
Те одобриха предложения от Костов инициативен форум, който да подготви основаването на партията. В него влизат 7 депутати от ОДС, представители на клуб "Диалог", който инициира тези срещи, Александрина Пендачанска, Йосиф Сърчаджиев, професор Георги Фотев, юристи, политолози.
Днешното управление ни отведе в грешна посока, демокрацията е фасада и въпреки че комунизмът си отива той оставя своята олигархия на ключови позиции във всяка област, каза Костов.
"Това е основната причина у нас да има силна престъпност и слаба държава, силна корупция и слаба администрация, значителна сенчеста икономика и много бедни. Затова нашият антикомунизъм е нужен на България в своя съвременен прочит и не зависи от това дали БСП е реформирана или не", заяви Иван Костов.
Във възванието "За силна България в обединена Европа", Костов декларира готовност да работи за изграждане на Европа в България, за преодоляване на драстичната разлика между стандарта на живот на отделния българин, неговото образование и здравеопазване, с тези на средния европеец.
"Като хора, които са доказали, че знаят и могат да постигат обявените от тях цели и които могат да носят отговорност за своите обещания, заявяваме, че това е постижимо. Оттук започва нашият нов проект", каза Костов.
Събранието завърши с възгласи "Победа". Имаше хора не само от София, а и от Пловдив, Варна, Русе и Ловеч.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
През май ще бъде учредена новата партия на Иван Костов

През месец май ще бъде учредена новата партия на дясното пространство. Това заяви на среща с хиляди симпатизанти в столицата бившият премиер Иван Костов. Той обяви създаването на Инициативен форум от 25 човека, които да изберат име, да изготвят устав и политическа програма на партията. В Университета по архитектура, строителство и геодезия дойдоха хиляди симпатизанти на Костов и депутатите около него. Репортаж очаквайте малко по- късно в емисията.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
През май ще бъде учредена новата партия на Иван Костов

Както вече Ви съобщихме, през месец май ще бъде учредена новата партия в дясното пространство. Това съобщи след среща с хиляди симпатизанти в столицата бившият премиер Иван Костов. Той обяви създаването на инициативен форум от 25 човека, които да изберат име и да изготвят устав и политическа програма на партията.
На срещата с Костов депутатите около него напуснали СДС дойдоха сини симпатизанти от София, Русе и Пловдив. Костов прочете възвание за Силна България и обединена Европа. В него той посочи, че всички имат усещането, че демокрацията е фасада, зад която няма истински дом. Според Костов, активната част от гражданското общество няма свое политическо представителство. “Осъзнаваме без колебание, че на България и нейните граждани е нужен нов курс на действие., нов политически проект с нови цели. Имаме смелостта да посрещнем истината за себе си, за своето управление и за дейността си по позиции. Не се страхуваме да се изправим срещу истинските си политически противници. С нови сили енергия и мечти, но и с умереност и търпимост, със стремеж за добруване на всеки българин, искаме да мотивираме гражданите и обществото за благоденствие чрез продуктивна дейност.”. като приоритети за бъдещата нова партия Костов посочи защитата на националната сигурност, в и чрез НАТО, отстояване на националните интереси в и чрез ЕС.”. Той се обяви за свобода на избора между отговорни и независими политически партии и личности и конкурентноспособност на българските фирми. Екатерина Михайлова потвърди, че депутатите - учредители на партията няма да напуснат парламента. “Българските граждани имат нужда от нова политическа формация. Имат нужда от дух. Имат нужда от енергия. Имат нужда от политика, която да се прави заедно с вас - гражданите на България. Достойните граждани на България.”. инициативният ,форум обявен днес ще приеме правила за свикване на учредителното събрание на новата партията, ще предложи името на формацията, както и проект за устав и политическа програма.


Нова ТВ - “Календар” - 19.30
Партията на Костов има претенциите да бъде новата реформирана десница, заяви един от учредителите

Освен политолог и учредител на партията, г-н Малинов е и един от членовете на инициативния форум, които ще подготвят всъщност самото създаване на новата формация. Г-н малинов, май месец е далеч. Какво предстой? Имате ли яснота как точно ще изглежда политическа формация, която ще бъде създадена тогава Светослав Малинов: В момента текат дебати, и по устава, и по програмата и по името, така че всичко е в движение. Имаме яснота, според мен, в своята убеденост, че това ще бъде политическа формация, която ще бъде формирана пред очите на българските граждани и те ще могат да вземат активно участие на всички нива на нейното създаване. Това е реален шанс за всички, които се интересуват от политика в нейния истински политически вариант. Да видят как стават нещата, защото до голяма степен българските политически партии, които и заварихме в българския политически живот, специално за по-младите колеги, бяха вече направени. Така че нещата са в движение. Но във всяко отношение отвореността на тази нова формация към гражданското общество беше началото на всичко това, което когато започна нямаше много голяма яснота, че ще завърши по този начин- доста ентусиазиран начин.
-Бих Ви помолила, да очертаете основните приоритети? Г-н Костов спомена доста от тях, но малко повече детайли, ако разбира се, вече е ясно?
Светослав Малинов: Приоритети в политиката на новата формация, мисля че вече имаме и ми се струва, че днес беше сложен края на един вид спекулации, че един вид тази формация се гради на омразата, че новата формация няма позитивен проект и т.н. Днес се приключи с тази глава в българската политическа конюнктура. Новата формация има претенциите, на практика да бъде новата формирана десница в българското общество и да зададе дневния ред на едно дясно опозиционно, а надявам се и едно бъдещо опозиционно, управленско поведение, дясно поведение в условията на България в Европа и НАТО. Тоест да се преходи от предишното дясно мислене, от предишната дяснополитическа платформа за членство в ЕС и НАТО, да се преходи към дяснополитическо мислене в България като член на ЕС и НАТО и това е фактически основното послание за силна България в обединена Европа.
-Вие казахте дясното пространство. Има ли вече някаква яснота с кого ще си партнирате,защото в крайна сметка целта е парламентарни избори?
Светослав Малинов: Засега, мисля че акцента и приоритетите на всички, които са ангажирани с тази формация, както в този конкретен учредителен съвет, а така и извън него, всъщност е за какво ще се застъпва тази партия. Въпросът за коалиционното поведение, което стана твърде модно напоследък не може да бъде първия въпрос за една истинска политическа формация. Това е въпрос, който възниква преди и след избори, но никога не може да бъде в основата на политиката на една партия. Така че на този етап ще отмина този въпрос не с мълчание, а с един коментар, че е твърде рано, след като дори не сме казали цялата пълнота за какво се застъпваме, да говорим за коалиционни комбинации. Мисля, че това по принцип е вредно не само за една нова формация, а и за българския политически живот изобщо, да се сведе политиката до това, с кого ще се коалираш.
-Благодаря Ви много.


Дарик радио - Вечерна обзорна емисия новини -18.00 часа
През месец май ще бъде учредена новата дясна партия, обяви Иван Костов на среща със симпатизанти в столицата. На срещата бе гласуван 26 членен инициативен форум, в който влизат политици, изявени общественици и представители на клуб “Диалог”. Иван Костов определи следните задачи: приемане на правила, предлагане на име, проект за устав и политическа програма. Всичко това беше прието единодушно от залата. Преди това Иван Костов прочете възванието Силна България в Обединена Европа, в което той каза осъзнаваме без колебание, че на България и нейните граждани е нужен нов курс за действие, нов политически проект с нови цели. Иван Костов каза още, че като хора, доказали себе си, хората около него знаят и могат да постигнат обявените от тях цели и могат да носят отговорност за своите обещания. Иван Костов каза още: ” Ние заявяваме, че това е постижимо. От тук започва нашия нов проект, за силна и демократична държава, даваща сигурност и насърчаваща солидарността между българските граждани за конкурентна икономиката и европейски стандарт на живота, за смело и решително отстояване на националните интереси, традиции и място на България. Речта си Иван Костов завърши с думите: “За силна България в Обединена Европа”. Залата бурно приветства неговото изказване.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Бившият премиер Иван Костов съобщи пред членове и симпатизанти в София, че през май ще бъде проведено учредително събрание за създаване на нова дясна партия. Той предложи състав на инициативен форум на депутати и представители на гражданското общество, който да подготви провеждането на учредително събрание, проект за устав и проект за политическа програма на новата партия. Инициативният комитет трябва да предложи и име на политическата сила, която ще бъде създадена. Освен Костов в инициативния форум влизат депутатите от ОДС Екатерина Михайлова, Теодора Константинова, Васил Паница, Евдокия Манева, Стойчо Кацаров, проф. Димитър Камбуров, а сред представителите на гражданската квота са Александрина Пендачанска, Веселин Методиев, Йосиф Сърчаджиев, Гроздан Караджов. Преди това Иван Костов прочете възвание за силна България в обединена Европа, в което се казва, че страната има нужда от нова политическа сила: “Днешното социално-либерално управление е в погрешна посока. Политическата ни система изпадна в криза. Държавните институции - в безсилие да наложат върховенството на закона. Всички имаме усещането, че демокрацията ни е фасада. Активната част на гражданското общество няма свое политическо представителство. Осъзнаваме без колебание, че на България и нейните граждани е нужен нов курс на действие, нов политически проект с нови цели”.


Агенция "Фокус"
Иван Костов създава нова партия, учредителното събрание ще бъде през май

Иван Костов обяви официално тази вечер, че създава нова партия. Това стана на среща със симпатизанти в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Самото учредително събрание ще бъде май, каза за Агенция “Фокус” депутатът от ОДС Димитър Абаджиев. Тази вечер бе обявена и работна група, която ще изработи програмата и устава на партията, които трябва да бъдат приети на учредителното събрание на партията, както и събранията из страната, каза още Димитър Абаджиев. В нея влизат депутатите от ОДС Иван Костов, Екатерина Михайлова, Теодора Константинова, Васил Паница и др., както и известни личности като Йосиф Сърчаджиев, Светослав Малинов и др.


Радио Нет,”Студио НЕТ”
Стефан Иванов, председател на СДС-София: Никой от нас не трябва да гори мостовете назад

Водещ: Важна е софийската организация, затова й обръщаме внимание, тя е вероятно и най-голямата. Започнаха, от страната поне чух, да се искат оставки на депутати, т.е. депутати, които са напуснали СДС, да напуснат и парламента, това от местните организации. От столичната организация не съм чула да има кнкретно предложени и искане. Но какво е становището ви?
Стефан Иванов: Позволете ми да започна с едни поздравления за днешния Тодоровден, всички, които празнуват да са живи и здрави. По отношение на вашия въпрос, в понеделник имаме заседание на Областния съвет – София, на който ще анализираме случилото се на националната конференция на СДС миналия уикенд. Вероятно ще има и такива гласове и аз прогнозирам, че наистина може да се стигне до ситуация, която Областния съвет на СДС – София да приеме едно естествено решение, а именно народните представители от пропорционалните листи на ОДС, членове на СДС, които са от София, да напуснат народното събрание, тъй като те са престанали да изразяват вота на СДС. Но това е, разбира се, една моя прогноза към момента, която не може да кажа дали ще се сбъдне. По-вероятно е да се случи.
Водещ: Дебатът вървеше през цялата седмица. Има ли такъв морален въпрос, г-жо Манева, за тези депутати, които напуснаха СДС и са в парламентарен съюз на ОДС в момента?
Евдокия Манева: Категорично не. Това, което е дадено като инструкцията в организацията на СДС, а то е наистина така, дадено е команда да се искат оставките на членовете на парламента, на депутатите. Това е израз на страх от това, което се случва.
Водещ: Дадена е команда от Надежда Михайлова към местните организации, така ли?
Евдокия Манева: Вероятно от Надежда Михайлова, или някой от ръководството на СДС, получена е такава инструкция да има обществен натиск, за да се оттеглят депутатите. Това е само израз на страх, разбира се, от това, което се случва в момента, от зараждащата се нова формация, от това, че голяма част от членовете на СДС отиват към новата формация, защото отдавна вече СДС не защитава каузата, с която ние сме се явили на избори и от името, на която сме избрани. А ние сме избрани от ОДС и аз ви нося удостоверението, в което пише, че съм избрана от ОДС. Още повече, че тогава аз не бях член на СДС, но мисля, че и останалите колеги нямат тези притеснения.въпросът не е в марката, въпросът е в това какви ценности, каква програма, какво прави тази партия. И тъй като тя отдавна не прави това, което беше целта,което беше кауазата на СДС. Мисля, че този спор за буквите и тези лозунги, мисля, че това е излишно, то с времето ще отмре.
Водещ: Има ли команда към столичната организация на СДС, г-н Иванов?
Стефан Иванов: По принцип командите се подават от командирите, а СДС винаги е бил и ще си остане демократична организация. Позволете ми да направя един цитат и той казва, че който протестира срещу решенията на Националния съвет на СДС, който изнася информация за проблемите на партията, е подлец и предател и изобщо няма място в нея. А всеки, който е бил в конфронтация, не трябва да разчита, че неговите интереси и персона ще бъдат първа грижа на СДС. Цитирам ви изказването на Иван Костов пред единадесетата Национална конференция на СДС и не смятам да го коментирам.
Водещ: Вие бяхте май подценен заради младостта си точно от Иван Костов, от една негова реплика, сигурно си я спомняте?
Стефан Иванов: Моята фигура е прекалено скромна, за да може да ангажира разговора в момента. Мисля, че разговорът, който се води в дясното пространство, той не е завършен, за съжаление, и той обхваща много по-големи въпроси от това какво мислят определени личности за други личности.
Евдокия Манева: Забелязвате ли какъв комплекс има към Иван Костов? Най-напред Надежда Михайлова изгради цялата своя защитна реч на националния съвет с цитати от Иван Костов. Сега отново имаме цитати от Иван Костов. Това е толкова смешно и жалко. Това означава, че никой не признава естественото развитие на човек, може да е имал...
Водещ: А естествено ли беше това, което се случи?
Евдокия Манева : Разделението ли? Абсолютно естествено. На три Национални съвета не се чу нито дума от критиките, които бяха отправени. Категорично се отричаше всичко и се казваше, че няма аргументи. Аз специално, мога да ви кажа, че всичко, което се твърдеше, беше истина. Това, което аз преживях в софийската организация, е само потвърждение на констатациите, които бяха направени на Национален съвет. И тези лозунги, че ние сме демократична организация и т.н. това е също празнословие, каквото представлява празнословието за прозрачност, диалогичност и т.н. Но аз не съм човек, като например Бисеров, или Бакърджиев, или включително и Надежда Михайлова, които започнаха да разказват на обществото какво им се случило, какви реплики са си разменили насаме с Иван Костов, така че аз няма да казвам какви разговори съм имала на “Раковски” 134. Но всичко това, което ми се случи като предсдеател на софийската организация за година и половина,ме накара да потръпна наистина и аз нямаше какво да правя в тази организация.
Водещ: Страшничко е такава огромна пропаст да се случи между единомишленици до неотдавна до такава степен, че сега да сте едва ли не най-големите врагове. Естествено, СДС обозначи като свой опонент БСП, но пък като гледаме как върви дебата в общественото пространство излиза, че основните пререкания сега са с Иван Костов и с неговата евентуална нова партия.
Стефан Иванов: Това са теми и пререкания, които тази група се опитва да наложи поради единствения възможен вариант да се самоидентифицира в момента, а това е само по този начин. Понеже преди малко вие казахте и г-жа Манева, че имало големи групи от хора, които напускали СДС, аз бих искал да кажа за СДС в София, че със сигурност ще има такива хора, вече има и изявления на хора, които напускат СДС. Но си позволих да го кажа пред друга медия, ще го кажа и тук, че пораженията, които СДС – София ще претърпи сега с напускането на определен брой хора, ще бъде със сигурност по-малко във формализационен смисъл, отколкото пораженията, които СДС претърпя при напускането на Бакърджиев. И в този смисъл аз смятам, че нито организационната цялост, нито същността, нито каузата на СДС са подложени под някакъв въпрос. И аз затова преди малко си позволих да ви кажа, че според мен не е важно личните отношения между който и да било. В този смисъл аз не намирам тази размяна на реплики между Надежда Михайлова и Иван Костов за най-разумното поведение в момента. Но бих искал да кажа, че доста хора мълчаха много време в името на това СДС да може да продължи заедно напред. Оказва се, че някои хора със задна дата са мислили за това как СДС да не получи максималното, което можеше да получи на тия избори. И бих искал още едно изречение във връзка с това, което казахте. Много е важно, че има народни представители, които много отдавна не са насочвали своята енергия срещу БСП. Аз не приемам тази ирония, че цитирането означава някакъв комплекс, тъй като самият факт, че един човек може да коментира една личност многопосочно от уважението на това, което е направим като министър-председател до неуважението към това да съсипе собствената си партия, която го направи такъв. Аз искам да цитирам и още едно нещо. Един човек, който абсурдно се представя за антикомунист, нарича се Явор Дачков, беше написал в един абсурдно представящ се за антикомунистически вестник, че според логиката на демокрацията, СДС би трябвало да изгуби изборите в София; би трябвало да ги изгуби и Софиянски, няма да е справедливо някой от тях да спечели след престъпленията, които са вършили. Такива хора ни учат на антикомунизъм и на мен ми се струва абсурдно.
Водещ: А какви са цифрите на тези изявления, които казвате, че доста хора ще напуснат и софийската организация,изобщо СДС?
Стефан Иванов: Думата “доста” е ваша. Аз казах, че със сигурност ще има хора, които ще напуснат СДС, защото те считат, че в момента това, което те изповядват като определена идеология вътре в СДС, не намира сподвижници. Друг е въпросът, че доколко има то сподвижници, можеше да се разбере на Националната конференция. За съжаление, една малка част от делегатите не дойдоха. Говоря за софийската организация. От 385 делегата на софийската организация, дойдоха 342-ма, което е доказателство за това, че голяма част от структурите просто остават в СДС.
Евдокия Манева: Аз мисля, че по тази тема може да се каже още нещо. Колко ще напуснат никой не може да каже в момента.
Водещ: По броя на заявленията сигурно може да се каже.
Евдокия Манева: Аз казвам, че в момента не може да се каже. Първо, новата партия още не е учредена, така че не се знае какво ще стане. Но нашият поглед ще бъде не само към членовете на СДС, а преди всичко към хората, които досега не са членували към тяхната енергия, към хората, които са дистанцирани от политическия живот. И това, което надявам се новата партия ще предложи, ще бъде привличане на вниманието на хората към активен обществен живот, към намеса в политиката, към събуждане на тази енергия, която в момента е в летаргично състояние точно поради изкривения политически живот в България. По-важно е да спечелиш и тази част от българите, отколкото да се преместват хора от една партия в друга. Но моето мнение е, че една много по-голяма част, отколкото си мисли г-н Иванов, наистина ще отде към СДС, защото аз познавам голяма част от софийските организации. Тези години се водиха сериозни битки с емблематични фигури на клиентелата в софийската организация и знам какво изповядват софийските седесари. Затова моите очаквания са една немалка част от членовете на СДС, ще припознаят своите идеали в целите и програмата на новата партия.
Водещ: Стефан Софиянски вече покани разочарованите от СДС при него.
Евдокия Манева: Трудно ми е да коментирам тази покана. Той самият след това каза, че е имал досега някакво ембарго върху това членуване, сега вече то е отменено. Имаше и по време на изборите хора, които са членове на СДС в момента, които откровено още на първия тур работеха за Стефан Софиянски, така че това е изненадващо те вече да бъдат приютени в партията на Стефан Софиянски. Нормално е да се получи това разграничаване на хората, които имат демократични убеждения между съществуващата партия в момента.
Водещ: Какво ще се случи днес? Очаква се да бъде избран учредителен комитет, който ще подготви създаването на нова дясна партия, както сега се нарича партията на Иван Костов, защото нямаме други подадено име.
Евдокия Манева: Елате и ще видите какво ще се случи, мисля, това е най-правилния подход, и ще чуете хората. Това, което ние очакваме да ни кажат, Вие ще го чуете. Ако си спомняте, на предишната среща бяха зададени два основни въпроса, които днес трябва да се обсъдят – какво да бъде поведението на членовете, на депутатите, които не са вече в СДС и ще правим ли нова партия и каква да бъде тази партия. Това са основните теми на дебата.
Водещ: Разбирам, че тя днес няма да бъде учредена, но днес ще бъде сформиран комитет.
Евдокия Манева: Тя не може да бъде учредена. Вероятно ще има такова предложение за инициативен комитет, тъй като очевидно хората от “Диалог” и една много голяма група от интелектуалци, на база на анализите, които са направили считат, че наистина трябва да се върви към създаване на нова партия, това ще бъде вероятно предложението и в такива случаи някой трябва да поеме инициативата, за да създаде организация.
Водещ: как ще гласувате спрямо вота на недоверие ?
Евдокия Манева: Не сме обсъждали още темата, не е внесен още вотът на недоверие. Нека да бъде внесен, да се видят мотивите, тогава може да се преценява каква позиция да вземем.
Водещ: защото в никакъв случай не може да се каже, че е в полза на този вот раздробяването на парламентарните групи, което беше тази седмица.
Евдокия Манева: аз мисля, че когато се поставят принципни въпроси, които засягат интересите на всички българи, то няма значение колко са партиите отляво, или отдясно. Ако вотът е добре мотивиран, може да има подкрепа без значение дали са 3, или 4 партиите вдясно, защото знае се, всички виждат колко безсилно е това управление, колко невероятни грешки се допускат, колко е безхаберно отношението по редица въпроси, колко безпомощни са същност, въпреки заявките за висок професионализъм. Така че едно отношение към вота ще бъде премислено и оценено в парламентарната група. Отново казвам, когато се видят мотивите, тогава ще се прецени каква позиция ще се вземе.
Водещ: Г-н Иванов, разбрах, че Вие лично имате нови идеи, нови идеи за воденето на столичната организация на СДС. Сега вече като неин лидер как ще ги реализирате и какви са те точно?
Стефан Иванов: Първо, аз искам да направя уговорката, че Конференцията на СДС-София ще бъде месец юни и дотогава аз завършвам един мандат, който не по мое желание се наложи да довършвам. Новите идеи, аз не считам, че те могат да бъдат в лично качество. Екипът, с който работим в момента, разработваме няколко конкретни неща, но ще ги предложим на областната конференция, която ще бъде през месец юни и тогава се надявам, ако получим одобрение за тях, да ги развия малко по-подробно. Разрешете ми само две вметки във връзка с нещо, което се каза до момента. Понеже много се говори за клиентела, аз мисля, че много ясно клиентелата ще се обозначи съвсем скоро сама. Друго нещо, което искам да кажа, че една стара английска поговорка гласи, че победителите не бягат, а бегълците никога не побеждават. И в този смисъл много трудно е да се прецени доколко демократична е една организация само в момента, в който тя изповядва твоето мнение. В момента, в който мнението на голямото мнозинство в тази организация започне да се различава от твоето, тя автоматично става недемократична и вътре се пускат директиви и започва да настава някакво хаотично движение. За да не останете с впечатление, че днеска сме на един мача, аз ще се присъединя към думите на г-жа Манева, че когато въпросът в НС бъде поставен принципно и когато касае конкретни неща, наистина няма никакво значение в каква конфигурация ще бъдат народните представители, които принадлежат на дясното антикомунистическо пространство. В този смисъл аз не изключвам и невъзможността по конкретния вот на недоверие, парламентарната група на СДС и групата на ОДС да гласуват еднакво.
Водещ: Първа стъпка на единомислие между костовисти и надеждовисти в парламента. Интересно е да го видим, но би било и честно да сте принципни и да не следвате конфликтите, които досега ескалираха, а да следвате интереса на хората, които все пак са ви избрали.
Евдокия Манева: Мисля, че точно това ще ви изненадва с еднакви решения по много въпроси, тъй като ние сме преди всичко верни на своите избиратели. И това, което сме обещали и защитавали, ние ще го отстояваме. Разбира се, има различия по някои въпроси, но както виждате, нашата група не напада СДС. Ние не воюваме с тях. критиките,които сме отправяли, ги отправяхме на Национален съвет. И тъй като нямаше разбиране, тъй като смятаме, че всъщност това мнозинство във висшия орган не означава, че не отразява добре мнението на мнозинството, което се формира от редовите членове, ние излязохме от партията. Но това не означава, че по редица принципни въпроси на пътя на България няма да имаме едно и също мнение.
Водещ: Да, но вече виждате, че се коментира, че споровете са добили вид на битови спорове за стаи, за столчета, за коли.
Евдокия Манева: Спорове нямаше. То е естествено, когато има две групи, да бъде поставен въпросът пред ръководството на парламента и да се изложат аргументите на едната и на другата група. Аргументите бяха изложени, г-н Герджиков взе решение. Абсолютно никакви ексцесии не е имало, всеки зае мястото, което има. Няма никакви причини за коли да спорим, колите са в един общ гараж, дава се заявка. Просто наистина това са неща, които понякога са очаквания на журналистите да се случат някакви пикантни истории, които да задоволят любопитството им. Но такива не се случват, това е съвсем нормално, което стана и уверявам ви, че нямаше никакви конфликти.
Водещ: Какъв е Вашият поглед към това, което направи Иво Цанев? Неговата постъпка се различава доста и от поведението на СДС, и от поведението на групата т.н. костовисти в парламента?
Евдокия Манева: Различен прочит може да има постъпката. На пръв поглед изглежда много благородно, но той просто не може да вземе решение за себе си, според мен.
Водещ: А може би просто отказва да избира между тези две възможности.
Евдокия Манева: Ами това е слабост. Ако той не може да направи избора, това е най-вярното решение. Но не трябва да очаквате същото поведение и от хора, които могат да направят избор.
Стефан Софиянски: Аз бих казал, че това всъщност е поведението, което би следвало да се очаква от всеки един народен представител, който в определен момент от съществуването на парламента изпадне в колизия със собствената си организация. И разбира се, тук не става въпрос за формалната страната кой е депутат от ОДС и кой е депутат от СДС. Когато са ги изпращали народните представители в парламента в 39-тото Народно събрание, нашите симпатизанти не са гласували за формата на листите, а са гласували за личностите и най-вече за това, че те са представители на СДС. И понеже на това нещо често се отговаря, че видите ли, като се съберат хияла, или 2 хиляди души в една зала и като викнат в хор: “Не, недейте да напускате Народното събрание, това било казването от страна на хората какво да се направи”, аз бих искал да препоръчам на много от хората, които сега се изявяват като крайни антикомунисти да се върнат назад малко във времето и да видят как редица хора не гласуваха не просто за кандидата на СДС за кмет на София, който беше тогава г-жа Михайлова и за листата на СДС. Т.е. част от хората още преди самите избори са направили своя избори и просто са изчакали във времето да се развият нещата. Мога да приема всичко това, разбира се, по-почтения път е те да създадат нова формация, след като считат, че СДС вече не е тяхната организация, но да се опитаме от това да правим някакъв позитивен морален избор, считам, че не е редно към всички тези хора, които през годините са давали вота си не за тези личности на едни мажоритарни избори, а за партийната листа на СДС. В този смисъл аз приветствам оставката на Иво Цанев и го поздравявам за мъжеството, че влизайки в колизия със своите избиратели, просто напусна парламента.
Евдокия Манева: Има една съществена подробност. Когато ние бяхме избирани през 2001 година, това все още беше силното СДС с председател Иван Костов. За 2 години СДС беше обезличено и не може обезличеното СДС да предявява претенции към тези, които са били избрани тогава, когато хората са подкрепяли СДС, тогава, когато 800 хиляди гласуваха за нас. На последните местни избори видяхте каква е подкрепата за СДС. Т.е. не може хора, които доведоха СДС до това състояние да отправят упрек към тези,които са били избрани и то не само от симпатизанти от СДС и от челнове на СДС, и от много хора, които са гласували за нас. Това са 800 хиляди, 60 хиляди са били членовете на СДС, числата сами за себе си говорят за какво става дума. И сега понеже една съвсем друга конфигурация, една доста безлична партия иска някак си да воюва за своя периметър, да упреква хората, които са били избрани преди няколко години при една съвсем друга ситуация и други ниво на партия.
Водещ: Възхищавате ли се на Иван Костов?
Евдокия Манева: Уважавам го и съм респектирана от ума му. Работила съм с него и в МС като министър, имам напълно обективна представа за това какво може той да прави като държавник. Виждам го всеки ден, виждам реакцията му.
Водещ: Подхожда ли му това, че го наричат Командира?
Евдокия Манева: Това е едно обръщение от миналото, което сега се експонира съвсем съзнателно, за да създава негативни реакции. Никой от нас не го нарича командир. Аз специално никога не съм го наричала и никога не съм чувала колегите си някой да го нарича командир. Това са внушения, които трябва да създадат негативна реакция към него. И мисля, че това е наистина страхът от един силен и умен човек, това никой не може да го отрече. Аз си спомням, след изказването му в парламента за проблемите в Кербала, членове на БСП, с които сме в различни комисии в парламента казаха: “Когато човек може нещо, той си го може”. В момента ние нямаме друг държавник на това ниво. Това го казаха те.
Стефан Иванов: Все по-малко странно е, когато БСП аплодира подобни стимули за разцепление на СДС.
Водещ: Вие виждате друг мотив. А ще се борите ли за буквите СДС?
Евдокия Манева: Не. Ние казахме, че те вече са изпразнени от съдържание, те носят, натоварени са с доста негативизми.
Водещ: Мислите ли за имена на партията?
Евдокия Манева: Не, още не мислим.
Водещ: А за лидер?
Евдокия Манева: Нито за лидер. Създаването на една партия е сложен процес, важното е, и стремежът ще бъде да бъде голяма и силна партия, поне аз така мисля, че трябва да бъде.
Водещ: Вие казахте, че май е видно кой е лидера?
Евдокия Манева: Ако приемем, че една бъдеща партия ще се съобрази с мнението на хората, вие сте били на срещите, там се чуваше едно име.
Водещ: Бъдещето на СДС без Иван Костов?
Стефан Иванов: СДС може без всеки един от нас, включително и без Иван Костов. Не се притеснявам от това, че една зала скандира името на един човек. Аз пак казах, че при създаването на партията на Бакърджиев също така се скандираше от хора, които също така се скандираше много убедително от хора, които му бяха подвластни в онзи момент. И в последствие от 380 члена в Люлин, партията на Бакърджиев имаше 260 гласа в същия този квартал, но това е друга тема. Аз искам да кажа, че бъдещето е свързано с това никой от нас да не гори мостовете назад. Защото дори СДС дори и за част от хората, които в момента вече излязоха от него да е имало, той ще продължи да съществува и да бъде онази партия, която обозначава демократическите посоки в страната. Винаги може да се случи в един определен момент ние да бъдем нужни един на друг. И затова ми се струва, че каквото и да се случи днес, и при учредяването на новата партия, много добре е да се пази взаимно от лъжата и от омразата, защото всичко може да се преодолее. Но когато ние нанасяме помежду си лъжа, омраза и озлобление, това означава, че много сериозно подлагаме под въпрос бъдещето на антикомунистическите групи в България. Г-жа Манева сподели, че буквите на СДС вече били изпразнени от съдържание, дори имало някакъв насложен негативизъм в тях. аз не съм съгласен с това, но дори да приемем, че има частична истина в това нещо, точно Иван Костов и хората около него не би трябвало да горят за това, защото голяма част от хората, които имат дял за наслагването на този негативизъм, разбира се не само те, в момента са от другата страна. Аз не приех и тона, по който г-жа Михайлова и г-н Костов разговаряха помежду си. Това не е тон на лидери, това не е тон, който показва загриженост към хората. Това е мое мнение, не принуждавам никого да го споделя – никога не трябва да се горят мостовете помежду си, защото ние все пак затова сме антикомунисти, защото трябва да се опитаме да направим така, че БСП да не е тази, която ще ни вкара в ЕС и НАТО. Защото меко казано, тя няма заслуги ние да сме в момента пред прага на членството в двете организации.
Евдокия Манева: Аз съм съгласна с това, което каза донякъде г-н Иванов, но аз мисля, че този разговор по медиите се състоя по вина на г-жа Михайлова и тя повтори маниера на Бакърджиев да задава някакви въпроси в публичното пространство, нещо, което е недостойно. По отношение на посоката, аз мисля, че това, което се случи на местните избори показа, че СДС вече е престанало да дава посоката и това е страшното. Разбира се, че не трябва да горят мостове и точно затова ние сме коректни към колегите, няма никакви личностни нападки, като ние чухме какви ли не обидни думи за нас като започнете от банда метежници, до какви ли не други неща, но това може да се понесе. Искам да изкажа едно несъгласие за това, че СДС можело без всеки един от нас. Това е класическа марксистка обстановка. Ролята на личността е нещо изключително важно и марксистите отричат ролята на личността. СДС не може без някои хора, не би трябвало да може без някои хора.
Водещ: Но не трябва и хората да се боготворят.
Евдокия Манева: Не трябва да се боготворят, но трябва реалистично да се оценяват техните способности.


Ирена МАРИНОВА, Костов си прави партия през май
Новата дясна партия на Иван Костов ще се учреди през май. Това стана ясно вчера на среща на бившия премиер и други бивши сини депутати с близо 3000 симпатизанти в София.
Този път в столицата бяха пристигнали стотици костовисти и от страната.
Костов прочете специално „Възвание за силна България в обединена Европа" и инициативен форум от 25 души, които ще предложат име, устав и програма на партията. Хората скандираха непрекъснато: „Костов!", новото във възгласите беше: „Победа!
в. Труд – стр. 1


Красина КРЪСТЕВА, БСП търси рамо от Командира
БСП ще търси подкрепа за вота си на недоверие от хората на Иван Костов в парламента.
Във вторник червените лидери ще се срещнат с шефовете на парламентарната група на Командира - ОДС. Това се разбра вчера след спешно за-
седание на Изпълнителното бюро на БСП в почивката на пленума, посветен на земеделието и политиката за развитие на селските райони.
Социалистите ще водят консултации за подкрепа и с парламентарната група на СДС. Те били договорени още в четвъртък.
в. Труд – стр. 1


Неда ПОПОВА, Изненада! Лоши няма
Изненада! Кандидатпартийният лидер Иван Костов не каза нито дума срещу бившите си съидейници!
Навръх Тодоровден човекът, който през последните месеци изля купища омраза срещу доскорошните си верни министри и съпартийци, показа друга тактика. За да спечели някой друг симпатизант в повече, Командира дръпна възвание към бъдещите антикомунисти и антиседесари в стил: „A3 съм бъдещият държавник. A3 съм за силна и обединена България. A3 ще ви отведа в Европа. "Изобщо A3 съм лидер, други няма.
И... пак изненада! Едва сварил да се окопити от умозаключението, че зло със зло не се поправя, Командира бе калесан за ортак срещу властта от хората на Станишев. Тях пък действащ министър ги ухажва с телеграма. Лошо няма.
Стига лодката на политиците да не се движи само от лични интереси и страх от загуба на власт.
в. Труд – стр. 1


Ирена МАРИНОВА, Той към фенове: Моля ви, не скандирайте името ми
„И така основаваме партия. Ако работим добре, през май ще бъде учредителното събрание." Това обяви вчера Иван Костов в 17,15 ч на среща със симпатизанти във ВИАС в София. Той благодари от сърце на всички за подкрепата и завърши с „Победа!". Когато се качи на сцената, бившият премиер за първи път се обърна към залата, която неистово скандираше „Костов! Костов", с „Моля ви, не скандирайте името ми".
Той изчете десетминутно „Възвание за силна България в обединена Европа", което беше прекъсвано от бурни ръкопляскания. .Днешното социално-либерално управление ни отведе в погрешна посока. Политическата ни система изпадна в криза, а държавните институции - в безсилие да наложат върховенството на закона", обяви Командира. И прочете състава на инициативен форум от 25 души. Той ще подготви учредителното събрание, ще
предложи име, проекти на устав и политическа програма на партията. Във форума са 7 депутати, между които Костов и Екатерина Михайлова, както и проф. Георги Фотев, Йосиф Сърчаджиев, Александрина Пендачанска, Веселин Методиев, Гроздан Караджов, д-р Николай Михайлов, Калин Янакиев, Светослав Малинов и др. Възванието и форума бяха приети чрез вдигане на ръка с „очевидно мнозинство" по израза на Костов, без „против" и „въздържал се".
в. Труд – стр. 2


Из „Възванието"
„Затворихме политическата фаза на прехода, вграждайки първата българска десница в основите на нова България... Българският комунизъм си отива, но оставя зад тази фасада на ключови позиции в икономиката, в политическите партии и медиите своята олигархия и бивша Държавна сигурност...
Имаме смелостта да посрещнем истината за себе си, за своето управление и за дейността си в опозиция... България ще бъде силна, когато стане сигурно място за живот... когато богатството й нараства от обогатяването на всеки неин гражданин. За силна България в Обединена Европа!"
в. Труд – стр. 2


Врачани низвергнаха Агов
„Ако този предател Асен Агов стъпи във Враца, ще го линчуваме", гневяха се вчера сини активисти от града.
Агов е депутат от Враца.
Бурната реакция бе по повод взето от общинското СДС в петък вечер решение депутатът официално да бъде поканен да се срещне с електората си. Областното
ръководство на сините обаче го призова незабавно да напусне парламента. „Агов бе водач на листата на ОДС, но от
квотата на СДС и с гласовете на сините избиратели попадна в Народното събрание. Сега той представлява само себе си и е персона нонграта във Враца", каза шефът на сините в областта Данаил Иванов. Според него от 1000 членове на СДС във Врачанско само 2-3 % може да идат при Костов.
в. Труд – стр. 2


БСП търси подкрепа от Командира за вота
БСП ще търси подкрепа за вота си на недоверие към кабинета от парламентарната група на Иван Костов - ОДС. Червените ще разговарят с ОДС във вторник.
Нито мястото на срещата обаче, нито събеседниците били уточнени. На „Позитано" 20 предполагат, че Станишев ще разговаря не със самия Костов, а с Катя Михайлова, която оглави ПГ на ОДС. Консултации щяло да има и с другата синя група. Зам.-шефът на ПГ на „Коалиция за България" Георги
Божинов ги договорил по принцип с Надежда Михайлова миналия четвъртък. Още не било ясно обаче кога и къде ще бъде срещата.
Червените ще внесат искането за недоверие към правителството на 4 март.
„Вотът на недоверие към кабинета очакваме да бъде подкрепен от тези народни представители, които през последните година-две са заявявали много ясно своите несъгласия с политиката на правителството." Това заяви по „Дарик" радио
зам.-шефът на БСП Румен Петков. Личното ми мнение е, че този вот трябва да бъде подкрепен, каза пък членът на Националния съвет на СДС Методи Андреев. От НИЕ също се обявиха за вота. В петък левите получиха рамо и от БЗНС-НС.
Червените са 48, всички сини - 50, НИЕ - 9, а независимите - 5. НДСВ плюс ДПС има 128 депутати. За да мине вотът, са необходими 121 гласа. Това може да се случи, ако 9 депутати от мнозинството се „разболеят".
в. Труд – стр. 2


Ирена МАРИНОВА, Фенове към него: Давай, момче! Победа и умната!
„Давай, момче! Хващай се на хорото! Успех! Победа! Умната! Ти си следващият министър-председател!"
Това чу вчера Иван Костов от свои симпатизанти, след като обяви, че прави нова партия през май. В препълнената зала във ВИАС имаше около 1000 души, във фоайето, по стълбите и пред архитектурния университет още около 2000. Деветдесет минутната среща издържаха и две 4-годишни момиченца. На тръгване от събитието Командира си проправяше път няколко минути, като се поздравяваше с фенове, даваше автографи, получаваше цветя и мартеници, а някои жени се хвърляха на врата му да го целуват. „Пречим на трамваите да минават, да им направим път", помоли Костов хората, завардили ул. „Хр. Смирненски", но те не го послушаха, докато той не си тръгна. По едно време Костов попита полугласно: „Как ще намеря жена си сред толкова хора?" Оказа се, че съпругата му Елена вече беше се добрала до неговото служебно „Волво" и той седна при нея.
Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на македонския президент Борис Трайковски. Депутатката Екатерина Михайлова пък благодари специално на двама души от залата - писателя Ивайло Петров и Стефка, съпругата на покойния Светослав Лучников. Какво става в залата се виждаше
на офомни екрани на сцената и във фоайето. С мощно „У-у-у" залата освиркваше споменаването на премиера Сакскобургготски, лидера на ДПС Доган, руския президент Путин. Името на Надежда Михайлова не бе произнасяно, само Боян Дамянов попита „Какво прави госпожата там, на „Раковски" 134?". Същият се обърна и към Костов: „Какво е нужно още, за да станете и
да кажете „Основавам партия"." За първи път освен „Костов!", хората скандираха „Победа!". Залата забрани на 27-имата депутати, напуснали СДС, да излизат от
парламента. Костовите депутати бяха наречени „Строители на съвременна България". Психиатърът д-р Николай Михайлов обяви: „За първи път ще направим политическа формация без благословията на КДС (б. р., Комитет за Държавна сигурност). Няма да ни спре смайващата медийна агресия срещу нас." Борислав Дичев не скри, че неговата кауза е СДС, но я разшифрова като свобода, демокрация, справедливост. Панайот Панайотов попита: „С какво са по-добри от нас в СДС? И ние имаме усмихнати лица, но и интелектуален
потенциал." Габровецът Слави Алексиев бе категоричен - „СДС се превърна в СНС - Слуги на Надежда и Стоянов". Пламен Цветков предложи „Конституционният съд да бъде сезиран с искане да се отстрани от поста президента Георги Първанов заради неговата подчиненост на руския владетел и заради злоупотреба с власт - аферата „петролгейт". Жена на средна въз-
раст призна: „Имам нужда от Костов и мъжете около него." Калин Янакиев обяви: „Малодушният не може да е свободен, ние трябва да сме сърцати."
в. Труд – стр. 3


Те няма да изместят СДС
Това е нормално решение, заяви по повод заявката за учредяване на нова дясна партия столичният кмет Стефан Софиянски. „Трябва да потърсим съмишленици и всеки от нас, колкото повече събере, толкова по-добре ще бъде за общата кауза на изборите догодина", каза той.
Не очаквам бъдещата партия на Костов да има по-висока степен на доверие от СДС, заяви зам.-шефът на ПГ на НДСВ Борислав Цеков. Нова партия още не оз-
начава нови идеи, реагира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Не е новина фактът, че Костов обяви създаването на нова партия, смята и зам.чиефът на СДС Емануил Йорданов.
Румен Овчаров, зам.-председател на БСП, смята, че има шанс партията на Костов да влезе в следващия парламент. Но той не очаквал от тази организация да се получи необходимата на България дясна партия.
в. Труд – стр. 3


Посветиха му акростих
На шестата поред среща на Костов със симпатизанти имаше по-голямо разнообразие в лозунгите. Един от тях беше акростих на Иван (виж вдясно). „Пловдив е с вас", размахваха надпис симпатизанти от Града под тепетата. „Варна е ту к", не останаха по-назад от морската столица. „Русе е с Костов", се четеше на друг лозунг. Заради липса на места над стотина души седнаха на сцената.
в. Труд – стр. 3


Милена БОЙЧЕВА, Флирт, бебе и тайни
Игриво отрази конференцията на СДС печатът от понеделник (23 февруари). И откъм снимки и откъм заглавия. В. „24 часа" наложи образа на един мрачен Костов, върху един приветлив Софиянски. До първия пише "Днес напускат СДС", до втория - "Елате при нас". Излиза, че кметът кани Костов в ССД. Сензация!, вика си читателят, плюнчи пръсти, разгръща нататък и разбира, че Софиянски кани разочарованите. Значи не се отнася до Костов - той е отвратен.
„Дума" също подходи тенденциозно. Пусна лъчезарна снимка на лидерката, а над нея тури змийско заглавие: "Надежда оглави отломките на СДС". А „Сега" се писа галантен със сюжета: "Син член възторжено целува ръка на Надежда". Добре, ама в рубриката „Наблюдател" четем, че се държала „като бедстваща знаменитост, способна само да рекрутира хора в НИС."
А Костов бил огорчен от СДС и затова го напускал съобщи „Новинар" във вторник (24). Да се обърка човек. Последно отвратен ли е или огорчен Костов? А какво ли е изпитал, като е чел как го одумва проф. Драгомир Драганов? Как се канел да си отглежда „партия бебенце".
Докато Костов бавел бебето, Доган зафлиртувал с Надежда, според „Земя". Какво пък. Като има политически разводи, ще има и политически флиртове.
В сряда (25) разбираме от „Дума", че вместо да гледа бебето, Костов се обръща с гняв назад, към сполучливо нареченото от в. „Сега " - „минало свършено". На Надежда й натяква гаража на ЦК, на Доган, че бил агент. Иска да разтури флирта. Да стане като в шансона: "И често любовта в усилията си да почне - свършва!"
Вместо да укроти размириците като народен вожд, премиерът гледа сеир и си трае като гост. „Дневник" обаче не го изпуска от око. Хвана го, че в патакламата издал заповед да се прегледат всички секретни актове на правителството от 1946 до 2000 г. Да разбере що е ставало в негово отсъствие. След като стана богат откъм имоти, да се замогне и откъм държавни тайни. А какъв става стопанинът на тайни? Манипулатор става май, а?
Анастасия Мозер, дето уж държи премиера изкъсо, това го изпусна. С друго е заета сега. Ще става "буфер между хората на Костов и Надежда" писа „Стандарт" в четвъртък (26). Мозер осъзнала, че предназначението на политиците не било „да се разправят помежду си, а да направят всичко възможно народът да живее по-добре." Аферим! Откога го чакаме ний това. Да спрат крамолите и да заживеем добре. Ала не би.
В петък (27) научаваме от „24 часа", че на жълтия депутат Даниел Вълчев му текнало да свиква Велико народно събрание. Само така ВНС можело да се самоликвидира. После сме щели да го ударим на референдуми. Вълчи капан готви Вълчев на следващата власт. Да се чуди как да обяснява, че референдумите са привилегия на развитите демокрации. А на недоразвитите им стигат решенията отгоре.
Неслучайно в събота (28) „Сега" писа: „Малките нации не определят сами съдбата си, те се съобразяват, лавират, хитруват. Решенията им винаги съдържат двойственост - казва се едно, има се предвид друго... Тогава отговорността е на елита."
На елита е отговорността, безспорно. Но като гледаме какви ги върши, той дали знае?
в. Труд – стр. 7


Проф. Минчо СЕМОВ, Умря партията на властта
„Прощава се всичко на онзи, който сам не си прощава нищо."
Конфуций
В продължение на 10-12 години чуваме все по свирепи обвинения между различни партии, между крила и перца и между политическите фигури, било от една политическа боя или от различни разцветки, за историческата вина, която носят за мъчителния български преход към демокрация. Но нито една партия, нито един политически деец с отговорност от това време не е казал и дума за своя вина, малка или голяма. Всички са прави, други са виновни, а и те също се смятат за прави. И така вина има, но виновни няма
А който не е бил в нещо виновен или крив, той няма какво да поправи и е длъжен да я кара постарому. Няма и помен от истинския грешник д-р Стоян Данев, който през лятото на 1913 г., след провала в Междусъюзническата война, си подава оставката с думите: „Нашата политика фалира, елате да спасявате България!" Министър-председателите на демокрацията си подават оставките, без да се чувстват за нещо виновни. А без разчистване на грешките, глупостите, дивотиите, че и престъпленията от миналото напредъкът на обществото не може да е ефективен.
Защо се разпада СДС?
Кръглата маса беше един компромис между перестройката тип „Горбачов" и антикомунизма. Затова на нея имаха думата политици от всички бои. А в самата опозиция имаше фигури от разни политически цветове, от смятащи себе си за автентични марксисти до откровени антикомунисти. Кръглата маса беше компромис. По фразеология - по-скоро антиживковистка, отколкото антикомунистическа, а в основното си съдържание антисталинистка. Израз на този компромис | даде Милан Дренчев, който използваше обръщението „Господа и другари", а друг негов знак беше титлата на държавния глава - смешното и донякъде жалко „председател/президент".
Разделението, което последва, беше повече от естествено: комунистите се прибраха в БСП, а техните противници направиха СДС със задачата да се вземе властта и да се демонтира комунистическата система, като се използва завоюваното срещу системата на кръглата маса. Прокламираната цел - съграждане на българската демокрация, стана верую на стотици хиляди хора. Романтично време на повече от добри надежди.
Логиката на борбата за власт твърде бързо отвори нови простори за проявление на СДС елита, освен полето на демократичния градеж. Изграденият като антикомунистическа коалиция СДС имаше в състава си леви, десни, центристи, че даже прикрити реваншисти.
Общото убеждение беше, че СДС ще съществува 3-4 години, докато се изградят демократичните институции и се узаконят адекватните на тях процедури, а след това партиите ще се обособят в отделни политически субекти със своя идеология и ще се състезават за властта от името на лявото, центъра или дясното. Но това не стана. СДС взе властта, но борбата за власт го зароби и основното съдържание на дейността му стана не изграждането на демокрацията, а вътрешната борба за власт. Демократичните процедури във вътрешнополитическия живот на СДС загубиха облик и същност. Желю Желев стана президент и при това положение силен нов лидер на СДС, на който предстои да стане министър-председател на България, не можеше да има. Затова си отиде Петър Берон, затова шеф на СДС не стана д-р П. Дертлиев, нито Милан Дренчев, а младият и далечен на опита и авторитета в политиката Филип Димитров. Целта беше ясна: големите ще решават, а момчето ще изпълнява. Но момчето поиска да стане мъж и почна борба с Желю Желев. Против самия Филип Димитров в парламента изпълзяха "мравки". През това време беше разгромено селското стопанство, от което се възползваха хиляди ликвидатори и техните приближени. Десетки хиляди държавни служители, стопански и други дейци бяха уволнени по политически причини. Политическото високомерие на СДС го скара с неговия тогава естествен съюзник - ДПС.
Провалът беше неизбежен, защото антикомунизмът на СДС изчерпа своя потенциал като политика, а демокрацията - извън грижите на СДС.
Време за дясна партия
Това беше краят на Съюза на демократичните сили като коалиция на всякакви по идеология и морал политически сили. Това беше разпадът на СДС като съюз. Той няма вече мисия, защото с антикомунизъм нищо не можеше да се направи за народа. Иван Костов пръв разбра тази необходимост и я реализира след серия от политически маневри.
Грешката му беше в избора на идеология на СДС като партия. Вероятно по външнополитически причини Костов избра християндемокрацията. Но за България тя е неприложима като ценностна система, защото в нейната основа е католицизмът, изповядван от малко хора в България. СДС остана без собствена идеологическа определеност. Тя не стана християндемократическа, не стана дясна партия на бизнеса и едрата собственост, нито нещо друго. Вътрешното сцепление, което дава идеологията на всяка партия, се яви отново от борбата за власт с платформа антикомунизъм, още повече че провалилото се управление на Виденовото правителство даде импулс за това. Но след неговото падане БСП беше слаб дразнител и Костов намери изход в личната власт като средство за поддържане на реда и тишината в партията и държавата зависеше от Костов. Партията не беше партията на дясното, а партия на властта. Стигна се до властта на Командира, а от нея до провала имаше една крачка. А той стана, защото демокрацията беше вън от партията, в нея беше личната власт.
Надежда ли е Надежда?
Мнозина се надяват новата партия да потегли напред този уикенд. Конференцията на СДС укрепи Надежда Михайлова, но не даде ясен знак за тази надежда. Михайлова си остана при антикомунизма и с това никого няма да стопли. Задачата й е да не се допусне нереформираната БСП да дойде на власт без собствен проект за управление. Такъв засега няма. На конференцията действаха недемократични процедури. При регистрирани 3365 делегати Надежда Михайлова бе преизбрана за лидер с 2438 гласа, което е нормално. Но в НИС са избрани Владимир Кисьов с 1969 гласа, Емануил Йорданов с 1596 гласа, Ергин Емин с 1365 гласа, Николай Младенов с 1219 гласа. В Националния съвет е избран Методи Андреев с 1766 гласа. За всичко това Надежда ще трябва да мисли и действа отсега нататък, ако иска да остане.
в. Труд – стр. 12


Иван Сотиров, зам.-председател на СДС-София: Който не в с Надежда, си да тръгне веднага
- Г-н Сотиров, не е ли възмутително, че най-голямата организация на СДС - столичната, няма свой представител в НИС? Защо вие не бяхте избран?
- Конференцията на СДС е най-висшият форум на партията и ние трябва да приемем решенията й. Никоя организация няма запазено място в ръководството. Естествено беше хубаво най-голямата организация, която представлява 1/5 от партията, да има свой представител. Но такъв не беше избран.
- В резултат на истински вот или поради апаратни игри пловдивската организация има двама представители в НИС?
- Не смятам, че на конференцията е имало апаратни игри. Нямам основание да подлагам на съмнение решенията й и проведения избор.
- Не попитахте ли Надежда Михайлова защо се получи така?
- Не бих могъл да задам на Надежда Михайлова подобен въпрос.
- Наясно ли сте, каква част от столичната организация ще се отцепи към новата партия на Иван Костов?
- Рано е да се каже, другата партия още не е факт.
Надявам се, че който реши да ни напусне, ще бъде почтен да го направи по-скоро. Защото има симптоми, че някои от тези, които изповядват други принципи и виждания, до създаването на новата партия ще останат в СДС, за да действат деструктивно и да ни пречат. Който е решил да си търси друга политическа ниша, да си тръгне навреме, а не да руши партията, в която доскоро е бил или все още е член.
- Колко са клубовете на СДС в София?
- Предполагам, че са някъде около 50-60 клуба. Всеки от 24-те столични района разполага с по 2-3.
- Част от тях са преотдадени под наем за кафенета?
- Законът за общинската собственост дава възможност на партиите да преотдават своите клубове. Повечето партии го правят, а и това е най-почтената и прозрачна форма за финансирането им. Тази традиционна схема съществува отпреди войната. Нормално е един партиен клуб да има кафене, където хората да се събират и по неформален повод. Партиите освен в предизборни кампании използват помещенията си предимно вечер, когато се провеждат събрания. През останалото време е необходимо някой да ги стопанисва.
- Очаква ли се битка между хората на Надежда Михайлова и на Костов кой да ги ползва?
- Битка няма да има, нито може да възникне какъвто и да е спор. Тези клубове са дадени на СДС, който съществува като партия. Няма юридическо разделяне на СДС. Това е законовото положение. Тези клубове не са дадени на определени групи или личности, а на СДС.
- В парламента стана друго. Там групата на Костов зае по-изгодни позиции и създаде впечатление, че е по-мощна. В страната обаче балансът на силите е в полза на Надежда Михайлова. Това не води ли до тотално объркване на хората, които наблюдават отстрани?
- Когато един народен представител напусне политическата сила, която го е излъчила, почтеното поведение е той да напусне поста. Независимо дали е депутат, кмет или съветник. Вярно е, че в България това рядко се спазва.
- Костов и групата му защо не напуснаха парламента?
- Това, което те правят, е непристойно, защото кои на какви нагласи е изразител се решава на избори. Не може да се явява представител на абстрактна група от хора. Щом претендираме, че сме европейци, трябва да спазваме определени принципи. Отделен въпрос е какви психози и внушения се създават сред хората.
- Какво е днешното състоянието на софийската организация на СДС? Всеобщо беше мнението за отслабените й позиции по времето, когато се оглавяваше от Евдокия Манева?
- Столичната организация винаги е била най-силната в страната. Ако говорим за по-слаби моменти, то те се дължат на слабостта на лидера й. Консолидацията на една организация зависи от него.
- Сегашното ръководство достатъчно мощно ли е?
- Не бих дал оценка на ръководството, в което и аз участвам. Хубавото е, че сега работим екипно и имаме коректни отношения. Разделенията и интригите останаха в миналото.
- През май-юни ще има отчетно-изборна конференция на софийския СДС. В някои райони като „Лозенец", „Триадица" и други ври и кипи. Очаквате ли изненади?
- Ситуацията е динамична - днес е една, утре - друга. Някои хора се опитват да създават психоза и да преувеличават проблемите. Когато някой смята, че има идеи и принципи, различни от нашите, нормално е да потърси друга партия. Но аз категорично не приемам тази агресия, която беше характерна за Евгений Бакърджиев. Когато той напусна СДС, дълго след това атакуваше партията, тъй като не можа да предложи сериозна алтернатива нито като личност, нито като идеи. Такава политика е безотговорна не само към СДС, но и към избирателите ни. Тя обслужва единствено БСП.
Колко са сините партийните членове в София?
- Към 6500. Организацията в район „Средец" е от 600-650 души. През 1996-1997 г. преди движението СДС да се трансформира в партия, столичната организация наброяваше 10-11 000 души, а район „Средец" 1500.
- На какво се дължи отливът?
- Много хора не искаха да се обвързват с партия.
Те се чувстваха по-комфортно като участници в движение. Знаете, че след 45 г. еднопартийно управление думата партия беше мръсна за мнозина и те предпочитаха да работят в по-неформална организация. Въпреки че партизацията ги отблъсна, те си останаха съмишленици на СДС. Мнозина от тях днес изявяват желание да се завърнат. Преди да стане партия, СДС така или иначе вървеше към единна партийна структура - общ апарат, общи структури и успешни изборни кампании. Проблемите възникнаха от тази свръхцентрализация, която и в кадрови план беше много опасна. След 1995 г. СДС не създаде нови политически фигури. Нямаше възможност за естествено израстване и реализация. Преди това имаше сериозна конкуренция на личности и на идеи. Централизацията и апаратните методи, които въведе Костов, нанесоха сериозни поражения на партията.
- Сега има глад за кадри?
Централизираната структура отнема възможността на хора, изказващи различно мнение, да се развиват в партията. Тя става неатрактивна за совободомислещите. Привърженик съм на партии, които се състоят от политически мислещи хора. Според мен партията не трябва да търси самоцелно членска маса, а политически грамотни хора. За съжаление с досегашната структура ние възпроизведохме на местно ниво ОФ организациите. Местните клубове се занимават с квартални проблеми и дебати на личностна основа. Затова те станаха атрактивни предимно за възрастни хора.
- И все пак, г-н Сотиров, с колко ще олекне софийската организация след създаването на Костовата партия?
- Очаквам с около 10%. От наблюденията мий разговорите с различни хора процентът на разочарованите, на онези, които ще се оттеглят от активна политическа дейност, ще е по-голям от тези, които ще отидат в другата партия.
в. Труд – стр. 15


Проф. Николай ВАСИЛЕВ, Трансплантация на електорат
За своята кратка история Съюзът на демократичните сили преживя поне три сериозни сътресения. Първото - напускането на "тиретата" около Дертлиев, Дренчев, Симеонов и Каракачанов (предопределило пировата парламентарна победа в 1991-ва "с малко", но съвсем не "завинаги"). Второто - отлюспването на АСП, Луджев, "сините мравки", Желев, Доган и Тренчев плюс Филип-Димитровото "сепуко" (предопределило парламентарната загуба 1994). Третото е вътрешнокоалиционният разпад от 1999-2001 г., когато бяха изхвърлени Бисеров, Бакърджиев и пр.) Той беше съчетан с утвърждаването на корупцията като символ на синьото управление.
Независимо от възможните аналогии и паралели със сходни процеси днес става дума за нещо различно. Защото присъстваме не на болезнена, но преодолима семейна кавга, а на поклонение. Просто СДС си отиде. СДС е покойник. И трябва да отстъпи мястото си на запълващи десния фланг на политическия спектър партии.
При своите обиколки из страната, заклеймявайки опозиционната пасивност и организационното бездействие на днешното синьо ръководство, Иван Костов не се умори да пита: "Къде е идеята? Къде е каузата?" Разбира се, че ги няма. Но причината за това не е там, където той я търси. Пък и обектите на артистично фалшифицираната му носталгия се разминават с реалното "гориво" на традиционните партийни "двигатели".
Каузата на антикомунизма (дори в рядко срещаната у нас цивилизована разновидност) е изгубила мотивационната си енергия, фантомите на изглеждащите толкова далечни евроинтеграционни цели са вече реално осъществявани проекти.
Еволюционният смисъл на СДС е изчерпан. Не бива да ни се привиждат нито тайни сценарии, нито явни предпочитания, нито злорадство, нито печал. Такъв е обективният ход на историята. Идва времето на истинските партии, на класическите политически организации (със съответните политически програми, идейни доктрини, социално-икономически платформи и т. н.). Още преди 8 години впрочем Иван Костов усети интуитивно угасващите социални функции на Съюза на демократичните сили с оригиналния му коалиционен етикет и се опита да слепи монолитна партия от начупените "присъдружни" фрагменти. Работата, разбира се, не стана. Днес борбата за трите магически буквички не е борба за каузата, както се опитват да ни я представят, а е за ирационално привързания към тази кауза електорат. Новите партии от десния политически спектър, се конкурират за "здравите", подходящи за трансплантация органи на покойника. Бият се, направо казано, за 300 000 гласоподаватели.
Жестоко се лъжат, между другото, онези, които си въобразяват, че слягането на електоралните пластове и идейно-организационното нормализиране на левия и централния сектор на политическия спектър у нас вече са останали в миналото. Там бурните трансформации предстоят.
в. Труд – стр. 15


Станишев преговаря с Костов
Сергей Станииев и Иван Костов ще се срещнат във вторник, за да обсъдят искания от БСП вот на недоверие, съобщиха от "Позитано" вчера. Депутатите на Мозер, останали в ОДС, вече декларираха подкрепа. Соцлидерът заминава за САЩ веднага след шествието по софийските улици за Деня на труда на 1 май. Замът му Румен Овчаров и говорителят Ангел Найденов са още в 6-членната делегация.
в. 24 часа – стр. 2


Марияна ЛИТОВА, Новата партия готова през май
Ако раоотим усърдно, ще учредим партията през май. Това обяви вчера бившият премиер Иван Костов пред близо 3000 души в сградата на ВИАС.
1000 фенове на Командира слушаха речта му в претъпканата университетска зала. (Възванието на Костов в карето вдясно.) Останалите се радваха на образа му от огромна видеостена във фоайето. Десетките, които не успяха да се вмъкнат в сградата, слушаха от стълбите отпред. Някои недоволстваха, че няма място:
„Трябваше да ни съберат на площада"
10 мин преди 16 ч Костов влезе в залата. Гражданите, повечето пенсионери, станаха на крака и закрещяха името му. Закичен с бели и сини хризантеми, експремиерът едва си проправяше път през множеството. От всички страни го обграждаха плакати с надписи: „Пловдив е с вас", „Русе е с Костов", „Варна е тук". Имаше табелки от Ловеч, Добрич и други градове. Поетично настроен фен на Командира бе вградил името му в акростих - Истина, Вяра, Авторитет, Начало. Между редовете щъкаха и няколко невръстни деца, носеха и бебе. Девойка от Пловдив закичи Костов с мартеница. На сцената се качи и бате Генчо Вестникарчето - в костюм и синя шапка, на която изряза абревиатурата СДС и хвърли буквите на земята. С едноминутно мълчание залата почете загиналия македонски президент Борис Трайковски.
Първа думата взе Екатерина Михайлова, която благодари на писателя Ивайло Петров и съпругата на покойния Светослав Лучников, че са с тях.
Ще останем в парламента, защото каузата е при нас и ние ще бъдем истинската опозиция, обяви тя. Залата я подкрепи с мощно „Да". Ще направим партия по гражданска инициатива,
без благословията на ДС, продължи д-р Николай Михайлов.
„Изправени сме пред смайваща медийна агресия, но нека знаят, че няма да ни спрат", провикна се психиатърът.
Само Костов може да спре БСП към властта, отсече Боян Дамянов.
Да получим нашия дял от СДС, с какво те са по-добри
от нас, призова пък преподавателят Панайот Панайотов.
Периодично залата скачаше на крака и скандираше „Костов" и „Победа". Изключената от СДС - Лозенец, Антонела Понева обясни: „Няма да позволим да ни наричат фанатици, събрали се заради култ към личността."
Командира призова: „Моля ви, не скандирайте името
ми." Имам нужда от Иван Костов и умните мъже около него, проплака на микрофона столичанката Йончева. Според Слави Александров пък СДС се наричал вече СНС - Слуги на Надежда и Стоянов.
Младо момче се опита да каже:
„Да не градим новата партия с омраза, да не търсим враговете, където ги няма." Залата го освирка и дадоха думата на друг.
Основният ни противник е кагебистко кадесарската мафия, на която е подчинено царското движение, а БСП й е крило, обяви историкът Пламен Цветков.
Симпатизантите настояха да са равнопоставени на политиците в бъдещата партия и да имат връзка с тях. На края на срещата организаторите от клуб „Диалог" обявиха адрес на ул. „Оборище" 23 и телефон, на който могат да се дават идеи за име и устав на формацията.
в. 24 часа – стр. 3


Марияна ЛИТОВА, Искат да свалят Първанов
Не е ли време да се сезира Конституционният съд, за да започне процедура по свалянето от длъжност на президента Георги Първанов. Това попита депутатите на Костов историкът Пламен Цветков. Според него държавният глава трябвало да бъде отстранен заради „злоупотреба с власт, държавна измяна и подчинение на чужд владетел". Залата го подкрепи с бурни овации. Пред „24 часа" юристът от Г-27 Димитър Абаджиев обаче уточни, че няма механизъм за отстраняването на Първанов. Иначе бил съгласен с оценката на Цветков. Историкът бе избран в инициативен форум, който трябва да приеме правила за свикване на учредително събрание, да
предложи име на партията, както и да изготви проекти за устав и програма.
Във форума влизат още депутатите: Васил Паница, Димитър Камбуров, Евдокия Манева, Екатерина Михайлова, Иван Костов, Стойчо Кацаров, Теодора Константинова. От гражданската квота в комитета са: Александрина Пендачанска, Александър Карамингов, Веселин Методиев, Владислав Тодоров, Гроздан Караджов, Йосиф Сърчаджиев, Камен Янакиев, Любомир Гугишков, Нено Димов, Светослав Малинов, Стефан Попов, Цочо Бояджиев, Георги Фотев, Николай Михайлов, Васко Василев, Владимир Юруков, Петър Москов и Боян Йоцов.
в. 24 часа – стр. 3


Марияна ЛИТОВА, Иван Костов: Възвание за силна България в обединена Европа
В началото застанахме срещу тоталитарния режим на БКП. Искахме свобода на словото, демокрация, многопартийност и защита на човешките права. Сега всички искат това, а комунистическата идеология вече слезе от политическата сцена.
Обърнахме България към Запада и днес сме пред членство в НАТО и Европейския съюз.
Днешното социално-либерално управление ни отведе в грешна посока. Политическата система изпадна в криза, а държавните институции - в безсилие да наложат върховенството на закона.
Върна се чувството на несигурност
Стандартът на живота остава много по-нисък от този в развитите демокрации. Няма солидарност, което се чувства най-болезнено в здравеопазването. Не даваме модерно образование на децата си и пилеем сами шансовете си в обединена Европа Всички имаме усещането, че демокрацията ни е фасада, зад която няма истински дом. Българският комунизъм си отива, но оставя зад тази фасада на ключови позиции в икономиката, в политическите партии и медиите своята олигархия и бивша Държавна сигурност, остава и създадената от тях организирана престъпност. Затова нашият антикомунизъм е нужен на България в своя съвременен прочит и не зависи от това дали БСП е реформирана или не. Активната част от гражданското общество няма свое политическо представителство. Осъзнаваме без колебание, че на България и нейните граждани е нужен нов курс на действие - нов
Политически проект с нови цели.
Хората са надарени с достойнство и свобода, а не стават такива чрез преговори и компромиси.
Имаме смелостта да посрещнем истината за себе си, за своето управление и за дейността си в опозиция. Не се страхуваме да се изправим срещу истинските си политически противници. С нови сили и мечти, но и с умереност и търпимост, със стремеж за добруване на всеки българин искаме да мотивираме гражданите заблагоденствие чрез продуктивна дейност:
• като постигаме национална сигурност във и чрез НАТО и като сами допринасяме за това съобразно българския военен и политически потенциал;
• като отстояваме националните си интереси във и чрез Европейския съюз, работейки за просперитета на Обединена Европа;
• като даваме свобода за избор между отговорни и независими политически партии и личности, защото на това се основава демокрацията;
• като установяваме справедливост чрез върховенство на закона;
• като гарантираме нашите права, свободи и собственост посредством изграждането на силни демократични институции;
• като подкрепяме конкурентоспособността на българските фирми и с всички политически средства съдействаме на техния стремеж за по-добри пазарни позиции. Като хора, които са доказали, че знаят и могат да постигат обявените от тях цели и които могат да носят отговорност за своите обещания, заявяваме, че това е постижимо.
Оттук започва нашият нов проект.
За силна демократична държава, даваща сигурност и насърчаваща солидарността между българските граждани.
За конкурентна икономика и европейски стандарт на живот. За смело и решително отстояване на националните интереси, традиции и мястото на България.
За силна България в обединена Европа!
в. 24 часа – стр. 3


Старите седесари избягаха от Костов
СОФИЯ. Нито един от емблематичните фигури на СДС не се появи на събранието на новата партия на Иван Костов във ВИАС вчера. Единствено в залата бе съпругата на Светослав Лучников - Стефка. Затова пък имаше много министри и чиновници от кабинета на ОДС. Костов се появи в 15,45 ч, 15 минути преди началото на срещата. Залата го посрещна с бурни възгласи "Костов, Костов". Не скандирайте името ми, моля ви, скромно призова бившият премиер. Повечето от изказванията бяха насочени срещу СДС. Синята лидерка Надежда Михайлова бе обявена за враг №1 заедно със сегашните управляващи НДСВ и ДПС. Психиатърът Николай Михайлов предупреди костовистите, че се очаква жестока медийна атака срещу новата формация. Тя щяла да бъде платена от олигархията, която сега управлява страната. "Нека не правим партия с омраза и ненавист", призова Владимир Бостнаджиев, но бе освиркан, а думата му бе отнета. Залата единодушно реши да се създаде нова формация, а 27-те депутати да останат в парламента. Костов прочете възвание и обяви, че партията ще бъде учредена през май.
в. Стандарт – стр. 2


Диляна ДИНЧЕВА, Костовистите пожелаха силно да си имат партия
Екатерина Михайлова:
- Случи ли се чудото на Националната конференция на СДС?
Хоров отговор: - Не!
– Оставаме ли в парламента ние, избраните с листата на ОДС в българския парламент, за да продължим да се борим?
- Да!
– Ще си направим ли партия?
- Да!
Председателят на ОДС в парламента Екатерина Михайлова зададе тези 3 въпроса на гражданите, събрали се за среща с Иван Костов в залата на университета по Архитектура и строителство в София вчера. След общия отговор много от симпатизантите на бившия премиер Иван Костов се изказаха и поотделно колко силно желаят да си имат нова партия, която да е “кауза”, “единствената опозиционна”, “на свободните хора”, “партия с връх”. Те обясниха защо я искат. Защото, според д-р Николай Михайлов от СДС е останала само “поза и амбиция”, а според напусналата СДС-Лозенец Антонела Пенева - “офис на фирма”. Борислав Дичев от София пък не може да гледа как синът на бивш комунист говори от името на българското студентство, което изнесе на плещите си борбата за демокрация, други поискаха стремежът на БСП към властта да бъде спрян. Възрастен седесар пък, докопал се до микрофона сподели, че в градския транспорт редовно се карал с хората, които му викали, че Иван костов е съсипал държавата и им изтъквал аргумента: 82-ра като оставиха столицата без ток, пак Костов ли ви беше виновен, след което отиде и лично поздрави бившия премиер. Беше отнета и думата на младеж д червен пуловер, който се опитваше да формулира мисъл, че не бива тази нова партия да стъпва на основите на омразата и противопоставянето, но думата му беше отнета.
Иван Костов помоли хората да не скандират името му, приемайки от тях цветя и благодарности, че оправдава доверието им.
“Събрали сме се, за да си върнем България отново”, обобщи в едно изречение преподавателят в пенсилванския университет проф. Владислав Тодоров. “Какво още ви е нужно, г-н Костов, за да кажете две думи-глагол и съществително – основавам партия”, призова гражданин, който беше бурно аплодиран.
С тези думи бившият премиер час по-късно обяви и решението си да направи партия. “Ако работим добре, през май ще се състои учредителното събрание”, каза им Иван Костов и прочете имената на 25 човека, които през това време трябва да измислят името на партията, нейната програма, устав и правила за учредяване на общински клубове. Това е т. нар. Инициатевин форум, седалището на който от следващата седмица ще бъде на ул. “Оборище 23” в столицата. Сред хората в инициатилния форум освен няколко верни на Костов сини депутати и група математици, влизат певицата Александрина Пендаченска, актьорът Йосиф Сърчаджиев, изп. дир. на фондация “Демокрация” Гроздан Караджов, бившият министър на образованието Веселин Методиев, бивш зам.-министър на екологията – Нено Димов.
Иван Костов и 27 народни представители миналата седмица напуснаха партия СДС заради това, че Надежда Михайлова остана лидер на партията.
в. Монитор – стр. 1, 2


Хиляди скандираха “Костов” и “Победа”
Близо 4 хиляди симпатизанти на Иван Костов окупираха залата на университета по архитектура, където беше обявена срещата им с Иван Костов, коридорите на втория етаж и фоайето на първия етаж. Хората, които не можеха да пробият гъстата тълпа и да влязат в сградата на ВУЗ-а пък изпълваха цялата улица и пречеха на движението на трамваите и колите по ул. "Христо Смирненски". Тези, които не можеха да присъстват пряко на форума можеха да го наблюдават от огромна видеостена във фоайето. Бившият премиер беше посрещнат с продължително скандиране на името му и възгласи "Победа". Екатерина Михайлова благодари за присъствието специално на двама души - писателя Ивайло Петров и на съпругата на покойния Светослав Лучников. Около половин час трябваше на Иван Костов да излезе от залата и да стигне до паркирания пред сградата автомобил. Той беше закичван с мартенички, отрупван с цветя и препоръки да довърши започнатото.
в. Монитор – стр. 2


Може и по-надясно, празно е
“Инициативен комитет ще подготвя учредяването на партията на Костов”
За партията на Иван Костов се знае само това, че ще бъде дясна. Вчера се очерта и неясната й структура, която нямало да се ръководи отгоре надолу, а от гражданското общество, каквото и да значи това. Някой май се е изказал съвсем неподготвен, защото отиващите при Костов търсят именно силния лидер. Разни тинтири-минтири за инициатива отдолу вършат работа само до сформирането на новия политически субект. После трябва да е ясно кой е начело, за да не стане като със Симеон – да питаме има ли пилот в самолета.
Дясноориентираните бивши привърженици на СДС, и то на Костовия СДС, са доста объркани. След дългото отсъствие на Командира появата му с мъгляви идеологеми на уста не вдъхновява за марш към урните. Затова няма да е лошо да се поизбистри концепцията на новата формация, преди да е създадена, а не обратното.
Като става въпрос за дясно, у нас има място и за по-дясна партия. Не че може да има широка подкрепа, но нишата така или иначе е празна. Истинското дясно мислене изключва всякакви сиромахомилски хленчове. А почти всички партии го правят, колкото и да се афишират като десни.
Костов сигурно знае за тази възможност, но едва ли ще се възползва. А би му отивало.
в. Монитор – стр. 10


д-р Тони ФИЛИПОВ, Из делниците на един луд
Понеделник, 23 фервруари
Пишат ми във Форума: “Браво Тони, тука в Маями четем масово твоите бисери и още повече се натъжаваме.”
Честно казано и аз изповядвам възгледа, че на двама-трима души смело може да се каже масово. В България, особено пък политиците, и на по-малко викат масово.
Ей, да не се натъжавате! Няма да им се дадем на политиците. Който се смее последен… Който се смее последен явно мисли най-бавно.
“Браво Тони. Да си жив и здрав. Само така ги дялай. Поздрав от българите в Холандия.”
Малей! И там ли съм известен? К’во ще я правя тая световна слава?
По повод това от миналия брой, че ухапването от пчели повишава потенцията един господин ме съветва: “Давай на пчелите само оная работа и всички ще е наред.”
Да бе, верно! Глей колко било просто! През дупката в кошера и… Обаче един друг, веднага предупреждава: “Подаваш и бягаш. Щото ако се забавиш и набъбнеш вътре, ще разнасяш кошера като куче газово тенеке.”
Тъй интелектуално си се забавляваме в нашия Форум.
Вчера беше Сирни Заговезни - Прошки. Ама аз не му простих. Много мислих и не стигнах до опрощение… Някак си не ми дойде от вътре. Не е по християнски, ама к’во да правя.
И в СДС не си простиха. Вчера цял ден клечах пред телевизора да гледам синия сеир. Срамота! Ама то дето се вика, когато не знаеш къде отиваш, всеки път ще те отведе там. Когато разправя д-р Филипов, че единствено кукумявката разпознава синия цвят… Жал ми е за Надка, по всичко личи, че ще набара фазата.
Юри Асланов вика: “Да ме прощавате, ама една мисъл на Надежда Михайлова не мога да запомня – още щом завърши изречението, ми излиза от главата началото му.”
Ей, Асланов, добре ми идваш. Аз бях взел да се примирявам, че съм прост и затова. Обаче скивай, това че не се запомня си има и предимства – не може да се забрави.
Проф. Божидар Димитров направо ми събира очите. Тече напоследък и от бялата и от черната техника. Няма вестник, в който да няма поне една статия дневно. Ужасно фертилен автор. За каквото и да е думата, той коментира. Като се почне от това имало ли е педерасти сред траките (споко, не е имало, те поркали виното без да го разреждат, за разлика от гърците, които го разреждали с вода и били привърженици на педерастлика), мине се през проблемите на общината и СДС, та до корабоплаването. Ето днес се оказва, че и моряк бил… Не разбирам само за пари ли го прави, или за слава.
Продадохме БТК. Разгеле. Аз още преди две години възкликнах: “Гонзо продадохме, БТК не можем”. Ама тя на Гонзо продажбата…. Ама БТК-то няма да ни го върнат.
Паси вика, че вече е сигурно, влизаме в НАТО на 2 април. Братя, да сте на ясно, че всеки ще внася по 1 долар годишно за членството в НАТО. За сега де. Щото като останем 4 млн. ще ни се пада вече по 2 долара. После по 3 и т.н.
Свинаров вика: “НДСВ не е партия-еднодневка и ще има трайно присъствие в политическия живот на България. НДСВ ще бъде представено в следващия парламент с 80 народни представители.” Сигур туря нулата за кураж.
Свинаров, вземете доде сте още на власт махнете 4 процентната бариера, та баре Царя да влезе.
Ама те не само у НДСВ са изкукали. Вигенин, шеф международни отношения в БСП, предложил БСП да отвори клубове във всички големи европейски столици. Щото по западните столици имало много български студенти с леви убеждения. Възможно е. Умните хора викат, че който на 20 години не е бил социалист – няма сърце, а който на 30 години още е социалист – няма акъл.
От ЕС като научили за идеята на Вигенин и веднага добавили към глава “Свободно движение на капитали и работна сила” и “свободно движение на идеи”.
Забележка: На Буш му умряло любимото куче - Спот. Мисля, че само Първанов не му изказа съболезнования лично, а помоли Паси като тъй и тъй ще ходи, да ги предаде.
Вторник, 24 февруари
СЕМ ще гледа под лупа врачките от синия екран. Сетиха се! Има един по телевизия “2001”. Обяснява всичко със “синдром на емоционалния срив” – СЕС. Слушам оня ден му се обажда едно младо, интелигентно моме: “Ще си взема ли изпита?”. Оня се прави, че мисли и вика: “Има база данни, че ако четеш, ще го вземеш.” “А, пита тя пак, сериозен приятел ще си намеря ли?” “Ще си намериш, има база данни, че те чака сериозна връзка. Но трябва да се пребориш със СЕС.”
Импулсите щракат, щракат. А на оня му личи от 100 км., че е шарлатан. Ама на прост народ импулсен телефон му дай и му глей сеира. И само тоя ли е? Но то си е природен закон. Колкото повече обеднява един народ, толкова по вярва в чудеса. Тоз закон докара и Царя. И той така викаше преди 2 години: “Има база данни, че ще се оправите за 800 дни.” И от тогава образно казано ни цъка импулсният телефон, ама ние ще се усетим чак като ни връчат сметката.
Вчера пак турили бомба на една бандюга, та потрошили цял блок. Конкуренцията била. Иде ми на акъла борбата с престъпността да се повери на Комисията за защита на конкуренцията. Като се докаже, че някой си е гръмнал конкуренцията, което си е нелоялна конкуренция отвсякъде, и прас глобата! И колкото повече се гърмят, толкова повече ще се пълни хазната. А като се съберат пари, тогава вече може да се приложи и стратегията на Петканов. Има резон, нали?
Всеки четвърти българин бил готов да избяга на Запад, ако си намери работа, твърди германски вестник. Успокоявайте се, успокоявайте се! Четвърти беше лани. Сега се броим на първи-втори.
Софиянски обеща рамо на Надежда. О, ще я подпре, бе! Той така ще я подпре, че… Стефчо вика: “Ако аз не мога да стана премиер, съм готов да подкрепя Надежда Михайлова да стане.” И в знак на решимостта си за подкрепа покани разочарованите от СДС в неговата си партия.
Сряда, 25 февруари
Костов се отцепи с още 26 депутати. На Надка и останаха само 12 депутати и тя един, та 13. Малко, ама пък качествени: Ники, Мими, Иван-Мозъка… Нали ви казах, че Надка ще набара фазата! Какви призиви, к’ва еуфория на конференцията. И к’во стана? Дето казала Пена на Вуте след визитата при личния си лекар, това дето го мислехме за оргазъм било астма…
Костов ще прави нова партия. Сега вече със сигурност ще имаме най-много партии на глава от населението. Замислил съм се тия дни защо не викаме на задник от населението? Що тая лицемерна помпозност “глава от населението”? От една страна, каквото изкараме го изядаме и изпиваме. А от друга страна управляващите определено ни имат за големи задници. И сигурно са прави… Както и да е, простете тоз неволен екскурс.
Асен Агов обяснява новата организация: “Това ще бъде партия, която ще носи естеството на човешката природа. Знаете, че дясното е естествено. Естествено е да искаш да видиш плодовете на своя труд…”
И не само на своя. Ама тя Елена Костова го обясни туй естество още през 1999 година: “Моето мнение е, че всичко трябва да се контролира в тази страна! Доколкото сме хора, които... непрекъснато се краде...”
Те това е естеството на човешката природа. Или поне на българската… В краен случай, така я виждат Костови, а това е важното. И от тая гледна точка СДС е най-естествената партия, която е управлявала. Като се сетя за Бъки, Данчо Ментата, Бисеров, Божков, па и самия Костов, та си мисля, че даже беше неестествено естествена.
Миналата седмица говорителят Цонев каза, че апартаментите били продадени на прилични цени. Даже някои на по-високи от пазарните. Аз тогава не можах да му отговоря, но сега ще го питам тоз гьонсурат. Абе Цонев, ти като застанеш сутрин пред огледалото не си ли задаваш екзестенциалния за всеки препил македонец въпрос: “Дали да се умиям, или да се убиям?.” Не ти ли е чоглаво, че бъбряш такива простотии?
Забележка: Бареков, казва се “Меракът на чичо Денчо”, а не Генчо. Чичо Генчо, по-точно Бай Генчо, е друго. Друг път не повтаряй като папагал след респондента.
Четвъртък, 25 февруари
В контекста на сините баталии днес цялата преса се занимава с една драскотина на главата на Йордан Соколов. (Скритият въпрос е Надка ли го драсна, или Костов си го перна?) Часовете: “Контузен костовист”. “Труд”: “Соколов с рана на чело”. И само ние не сме останали на констативната плоскост, а сме потърсили и каузалност, както би казал др. Костов: “Дакелът ме дръпна, дърво ме удари”. Това е заглавие, изкефи ме.
Ало пенсиите, не мойте харчи всичко, което получавате. Щото какви нови възможности се отварят, тясна ви е фантазията. Ханс Мюлер от Берлин, който починал през 2002 година на 78-години, ще го погребват в Космоса. Ще му пръснат праха де. И струвало едва 11 000 евро. К’во му плащаш да те вее космическия вятър от планета на планета из Галактиката, че и из други Галактики. Ебати кефа! Аз почвам да събирам от сега.
Депутатът от НДСВ Далакчиев предложил да се налагат глоби и на пешеходците. Като ми мина първоначалната изненада от съществуването на този депутат, размислих и се съгласих. Прав е. Особено на пенсиите. Не мога да разбера що все гледат да скъсят пътя за Орландовци.
Много готин виц ми казаха по тоя повод. Една пенсия, от тия дето умрат да ти притичат пред колата, един път нещо не премерила дистанцията и се оказала в Пирогов. Като се освестила попитала доктора: “Къде съм?” “В №25”, отговорил докторът. “25 какво? Стая или парцел?”
А в Часовете четох, че в Калифорния в началото на века въвели награда от $100 за шофьор, който блъсне неправилно пресичащ пешеходец. И така се преборили с тая напаст. Като си преценявам маршрута само до службата правя една бонка.
Според данни на НЦИОМ, българите масово изключвали телевизорите, щом на екрана се появи политик. Обаче пък 81% следели всяка вечер прогнозата за времето. Това изобщо не значи, че българинът е аполитичен. Напротив. Българинът знае, че през един хубав ден Царя ще си иде и за това следи прогнозата.
Депутатът Иво Цанев от бившето СДС напуска партията и парламента. Браво бе, пич! Еваларка. Чак не ми се вярва!
Питат Церовски защо от пътищата ни е останало по малко асфалт между дупките, а той вика: “Дупки е имало още в социализма”. Имаше Церовски, имаше. Ама поне не ставаха министри.
Изобщо братя положението майката си трака. Преди време четох една дописка в кенийския вестник “The Standart”, ама тогава още не знаех, че и ние вървим натам. Разказваше се за извънредна пресконференция на пресаташето на “Kenya Airways” Весека Самбу по повод отмяната на полет за Берлин.
“И защо е целият този шум? – попитал Самбу. - Подобни технически проблеми могат да се случат навсякъде по света. Вие не сте патриоти. Вие просто търсите скандалите. 42 пътника заеха местата си в самолета, готов да излети, но пилотът забеляза, че една от гумите е спаднала. За съжаление азотният балон на летището беше празен. Пътниците предложиха да свалят колелото и да го напомпат на някоя бензиностанция, но за съжаление крикът беше изчезнал и не можахме да свалим колелото. Нашите инженери героично се опитаха да го напомпат с велосипедна помпа, но не успяха. Пилотът даже се опита да надуе гумата с уста, но загуби съзнание. Когато обявих, че полетът трябва да се отмени един от пътниците, г-н Муту ме удари в лицето и каза, че ние сме национален позор. Аз му казах, че поведението му е смехотворно и че след две седмици ще има друг полет, а през това време той ще има възможност да се наслаждава на пейзажите край Кисуму, макар и за своя сметка.”
Дет вика Царя: “Да станем ли смешни сега?”
Малей, тия с имотите са пощурели. Един от Банско предлага парцел от 500 квадрата за 275 000 евро! Евро! То верно, че за всеки кьорав продавач си има и кьорав купувач, но чак пък до там! Ебати цифроманията!
“Дума” препечатва есето на поета Ани Илков “Денгуба за политическия наблюдател” от в. “Седем”. Ей, колеги, ама тоя преди време нарече червените “педеруги”, бе! Зер забравихте? Или се радвате на раздорите в синьо? Ама не се радвайте, щото като заиграе мечката у комшиите, със сигурност ще доде и дома ви!
Кметове от Пазарджишко поискали Пазарджик да бъде признат за селски район. Че кой не го признава, бе? Аз например винаги съм го признавал. Даже смятам, че ако има по нещо да сме по-добре от другите части на страната, то е именно по това.
61% от водата се губела по трасето. Обаче ни я хващат на нас. Ей, на инките и ацтеките им се е губела по-малко, бе!
Петък, 27 февруари
Кошлуков се заел да прави закон за българския език. Ей Кошлуков, не бъди подлец! Ако имаш да казваш нещо на Царя, кажи му го като мъж на мъж!
Айде и се не бойте! Бог дал зъби, ще даде и хляб. Пък ако вече си е взел зъбите… не знам!
в. Монитор – стр. 11

 


Copyright 1998-2012 OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към ДСБ