Мултигруп - "най-голямата престъпна организация" в България
Според доклад на Държавния департамент на САЩ

26 февруари 2004

Mediapool.bg, Радио Свободна Европа и Фондация Отворено Общество

 

Властите в България като цяло спазват човешките права. Същевременно обаче в страната продължават да съществуват проблеми, свързани най-вече с лошото състояние на затворите, побоите в арестите и с редица прояви на дискриминационно отношение спрямо ромското малцинство. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света. В частта за България се отделя и специално внимание на проявите на ограничения върху свободата на словото, както и на наложените ограничения върху религиозните свободи на някои не-православни религиозни групи.

Докладът на Държавния департамент е разделен на няколко глави, посветени на спазването на човешките права и гражданските свободи. Проблемите, които авторите на доклада разглеждат, обхващат широк кръг от въпроси - от насилственото отнемане на човешки живот, през състоянието на затворите, проявите на дискриминация, ограниченията върху свободата на словото и свободата на сдружаване, до проявите на домашно насилие срещу жени и състоянието на правата на децата в страната.

Насилие срещу задържани

Полицията в България обикновено бие предполагаеми престъпници, особено по време на предварителен разпит. Освен това представители на правозащитните органи редовно малтретират бездомни деца, повечето от които са от ромското малцинство, пише в доклада. В него се цитират данни от изследване на Българския Хелзинкски Комитет, според който 49 процента от задържаните след 2000 година лица са заявили, че срещу тях е била употребена физическа сила. 44 на сто пък са заявили, че са били подложени на побой в арестите най-малко един път. Насилието срещу задържани лица от ромски произход е било много по-често, отколкото срещу останалите, пише в доклада. В него се казва, че разследванията срещу полицаи, злоупотребили със служебното си положение, са били твърде редки.

Условията в българските затвори продължава да са твърде сурови, продължава докладът на Държавния департамент. Те са пренаселени, нямат подходящи санитарни помещения, отоплението и вентилацията в тях са недостатъчни.

Въпреки това откриването на няколко нови съоръжения през последната година е довело до известно подобряване на ситуацията в сравнение с 2002, пише в документа. Успоредно с това обаче в него се казва, че един от основните проблеми продължава да бъде бруталното отношение на затворническите власти спрямо арестантите. Съществуват и много сведения за брутални прояви и насилия сред самите затворници. Процесът на разглеждането на жалби обаче е муден и неефективен.

Корупция

В доклада се отделя специално внимание на проблема с корупцията сред правоприлагащите и правозащитните органи. По данни на Вътрешното министерство през 2003 година във Военната прокуратура са били заведени 107 оплаквания за корупция сред полицаи. По данни на прокуратурата пък през миналата година тя е извършила 399 разследвания срещу полицейски служители. 71 от тях са били за нанесена телесна повреда, 19 - за грабеж, 7 - за кражба с взром, 11 - за подкуп. С обвинителни актове обаче са завършили само няколко случая - срещу трима полицаи, обвинени в изнасилване, един, който е принуждавал лица към проституция и двама, обвинени в нелегален трафик на хора.

Митническите служители в България се смятат за най-корумпирани. След тях се нареждат магистратите и полицаите, пише в доклада на Държавния департамент. През последната година се забелязва и увеличаване на корупцията сред данъчните служители.

Съмнения, че мафията има влияние върху прокуратурата

Политиците и неправителствените организации продължават да критикуват Главната прокуратура за неспособността й да се справи с големия брой сериозни престъпления. По този начин прокуратурата поражда впечатление, че няма желание да се пребори с организираната престъпност и корупцията. Според местни наблюдатели престъпният свят има влияние върху прокуратурата. По данни на НСБОП, цитирани в доклада, в България действат около 110 престъпни групировки.

Илия Павлов - шеф на "най-голямата престъпна организация"

В доклада на Държавния департамент се припомня и убийството на президента на Мултигруп Илия Павлов от месец март 2003. В документа той е наречен "шеф на най-голямата престъпна организация". Павлов беше застрелян ден след като свидетелства по делото срещу убития бивш премиер Андрей Луканов. Така или иначе обаче всички индикации сочат, че смъртта на Павлов е по-скоро свързана с криминалните му действия, отколкото с показанията му, пише в доклада.

Натиск върху медиите

Конституцията на България гарантира свободата на словото, продължава документът на Държавния департамент. Властите обаче упражняват натиск върху медиите. По данни на различни неправителствени организации значителен брой журналисти продължават да чувстват притеснение и натиск или от страна на мениджмънта, или от властите, или външен натиск.

Държавният департамент цитира и доклада на Парламентараната асамблея на Съвета на Европа, според която властите в България се опитват да упражняват натиск върху обществените медии. Един от големите проблеми продължава да бъде политически мотивираното отстраняване на журналисти. Другият проблем е последният проект за закон за медиите, който дава на мнозинството значителен контрол върху медиите.

В доклада се отделя специално внимание и на закона за вероизповеданията, който поставя в привилегировано положение Българската православна църква. Регистрационният режим за нетрадиционните деноминации поставя редица проблеми пред различни групи, какъвто е цитираният в доклада случай със Свидетелите на Йехова в Бургас.

Милен Минчев, РСЕ
Вашингтон


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"