21.

ПЛОЧКИТЕ ОТ ГРАДЕШНИЦА 


Плочките са от ІV хилядолетие преди Христа. Те са намерени на 400 километра западно от Езерния град. Открити са няколко десетки. 
Вероятно на лицевата страна е написано нещо.
На гърба като че ли има символ, наподобяващ слънчево колело. Образец на свастика? 
Кой ли и кога ли ще разчете тези плочки?

(Снимките са от каталог на врачанския исторически музей под редакцията на Иван Райкински, 1990)

Плочката в лице

 

Плочката в гръб.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

На 22 и 23 март 2006 г. в българските медии се появиха съобщения, свързани с тези плочки: "Откриха най-старата писменост в света у нас /"Монитор"/; "Най-старата писменост в света, открита оу нас" /Експрес.БГ/. Според публикациите "В сакрални плочици от петото и четвъртото хилядолетие преди Христа, намерени в България, е декодирано древно тракийско писмо, което е най-старата писменост в света, предшествала тази на Шумер и Египет с около две хилядолетия."  Това е съобщил самият автор на декодирането - д-р Стефан Гайд от Института по трансцедентна наука в Лонг Бийч, Калифорния, българин, който от дълги години живее в САЩ. Гайд е експерт в областта на лингвистиката, криптографията и трансцедентния анализ, а Институтът по трансцедентна наука, съоснован от него в началото на 90-те години, публикува откритието му в подготвената за печат на български език книга "Тракийското писмо декодирано". Д-р Стефан Гайд посочва, че плочиците, намерени при Градешница и Караново, са известни на научния свят вече няколко десетилетия и са експертно установени като автентични - както по физикалност, така и по датировка. Нееднократно са били изказвани съмнения за образци на протописменост върху тях, но до този момент писмеността не е била задоволително идентифицирана и декодирана. Пълното научно и окончателно декодиране на всеки знак върху плочиците ще бъде представено на 29 март от д-р Гайд на пресконференция в БТА.

Археолози твърдят, че у нас има и по-древни писмени находки. "В нашия исторически музей съхраняваме плочки със знаци върху тях, които могат да се тълкуват като съществуване на писменост. Експонатите ни са от новокаменната епоха, т.е. по-стари са от Карановския печат и плочката в Градешница, които са от каменно-медната епоха." е заявила пред в. "Стандарт" Татяна Кънчева, археолог в Историческия музей в Нова Загора. Според нея и на други места в страната се съхраняват плочки със знаци от новокаменната епоха, които просто "не са добили такава известност и публичност и затова около тях не се шуми".

Карановският печат, който е находка от този род, е открит през 50-те години на миналия век от известния български учен Васил Миков при разкопки в тракийски дом в могилата край местното село Караново. Езиковедът проф. Владимир Георгиев е правил опити да разчете знаците върху него.

На мястото, където са намерени плочките с древната писменост, български и австрийски археолози са разкрили и останки от най-голямата постройка в Югоизточна Европа от времето на раннобронзовата епоха. В Карановската могила край Нова Загора от 1 юни до 5 юли 2002 г. беше разкрита с размери 27х8,3 м. Разположена е на огромната за времето си площ от 216 кв. м. Била е изградена от набити в земята дървета, преплетени с пръчки от върба и леска, и оградена с измазан с глина плет. Стените й са с дебелина 20-22 см. Трите й помещения са били покрити с двускатен покрив. "Голямата сграда е играла централна роля в Тракия - твърди проф. Николов, - но не може да се определи с точност за какво е служила. Най-вероятно не е била жилище на едно семейство, а обществена постройка или дворец на владетел."

Карановската селищна могила е много по-голяма от историческата Троя и предизвиква интереса на учените още от 1947 г. Тогава тук започват да копаят професорите Васил Михов и Георги Георгиев. Тя е обитавана още преди 4000 г., а през новокаменната, каменно-медната и раннобронзовата епоха тук са живели 240 поколения. Населението на тези земи е дало цивилизацията на Стария континент, смята проф. Николов. Могилата е описана във всички учебници по археология в света.

На 29 март 2006 г. д-р Гайд обявява, че тракийската цивилизация е съществувала още през 4-ото хилядолетие пр. н.е, а траките са дали началото на египетската цивилизация. Основна негова хипотеза е, че египетското писмо е развито в Тракия 4 хиляди години преди Христа, а трайкийското писмо е най-старото египетско писмо. Според него след компютърна обработка на изображението върху плочката проличавали отделните символи, които много приличали на египетски йероглифи и чрез аналогия с тях той успял да разчете текстът, който гласял: "О, Триединни Боже, който обитаваш в Тракия, Свидетелствувам Истинно и принасям ти дарове, велики Божий Сине, И само теб величая, О велики Боже мой, Ти, който си в храма си, избави ме", а върху плочката от Каранова пишело: "Който е преминал през Мистерията и Смъртта на Възкресението , Той е новороден и е с Ново Божествено Естество. Той е оставил Лъжата и е познал Истината, и царува с короната и жезъла на Правдата в този свят и в отвъдния". Гайд заявява, че подобни символи и йероглифи могат да се открият и в Рогозенското съкровище или в Старосел. Според него тези доказателства са много важни и те са известни на траколозите, които обаче не ги оповестяват.

Неговите твърдения обаче веднага разбунват духовете сред българските археолози и историци, тъй като те  са в разрез с познатите досега исторически факти. Основното, което учените не приемат, е твърдението, че тракийската цивилизация е по-древна дори от египетската.
Българските учени са обидени и от изказванията на Гайд, че никой от тях досега не се е занимавал с тази тема и не се е опитал да разчете написаното на тези плочки. "Няколко български учени са работили по този въпрос", каза за "Монитор" ст. н. с. Диана Георгиева от Института по археология към БАН. Според нея твърденията на Гайд са много спорни, а в доказателствата му има фактологически грешки. "Това са факти, съшити с бели конци, при които умишлено се пропускат цели хилядолетия", обясниха и археолозите, присъствали на представянето на Стефан Гайд.

Притеснение буди и фактът, че всъщност Гайд не е археолог или историк, а психиатър. По думите му той от години живее в САЩ, но източници на в. "Монитор" са съобщили, че той от няколко години се е завърнал в България. Истинското му име е Стефан Гайдаров. Задно с брат си Цветан Гайдаров той е основател на сектата "Колегиум на тракийските епископи" -  учение, което е смесица от окултизъм и орфизъм, според Дирекцията по вероизповеданията. Сектата имала два храма в апартаменти в София, последователите на двамата братя били сравнително малко. Сектата не е регистрирана в България, а създателите й никога не са подавали документи за узаконяването й.

Не можем да твърдим, че това са тракийски плочки, въпреки че са намерени на територията на Тракия", каза пред "Монитор" ректорът на Нов български университет доц. Сергей Игнатов, който е един от най-добрите български египтолози. По думите му по времето, когато са направени плочките, а именно 4000 г. пр. Хр., не може да се говори за траки по тези земи. "Първите сведения за тях са от 2000 - 1000 г. пр. Хр.", допълни доц. Игнатов. Той каза, че е скептично настроен към откритието на Гайд, защото, за да се разчете едно непознато писмо, трябва да има негов превод на познат език.
"Това са група знаци, които съм виждал и на друг исторически паметник. Това доказва, че те имат за цел да предават информация", каза още Игнатов. По думите му обаче не може да се говори за писменост.
Според доцента е несериозно да се говори за тракийска цивилизация и държава в тези ранни времена. "Дори в египетските източници от това време никъде не се споменава държавата Египет", обясни Игнатов. Той каза още, че в такива стари текстове не може да има толкова смислено свързани думи. "Дори в Египет, родината на литературата, не могат да се намерят такива", аргументира се ученият. По думите му моралът и етиката в текстовете, преведени от Гайд, са християнски, а не тракийски. "Древните хора са живели в свят, в който има задгробен живот, но не и отвъдно царство", обясни Игнатов.
Той добави, че знаците от плочките са интересни и те могат да бъдат видени в цялата страна върху най-различни керамични предмети. "Интересното е да се систематизират всички тези знаци в таблица. Тогава може да се говори за декодирането на цяла писменост", смята ректорът на НБУ. Според него събирането на символите вече е започнато от Хенриета Тодорова, която е издала и книга по темата.

/по данни от в. "Монитор"/

Снимка "Монитор"

 

На 3 август 2006 проф. Овчаров представи пред журналисти  една новопоявила се находка на глинена плочка.

Езерният град - Храмът на Кибела


Copyright 1997-2018 ® “OMDA” Ltd. Всички права запазени