Златната маска

Уникална златна маска на тракийски владетел бе открита от екипа на ст.н.с. д-р Георги Китов край село Шипка. Учените предполагат, че тя е на царя на племето одриси Терес, живял през V век пр. Хр.
Уникално златно съкровище, оценявано на няколко милиона долара, откри до град Шипка експедиция с ръководител ст.н.с. Георги Китов от Археологическия институт при БАН.
При разкопките на могила “Светицата”, която се намира на 2 км от град Шипка, бе изровен гробът на първия известен одриски цар Терес, живял 440-480 г.пр.Хр.
Специалистите са установили, че могилата е от средата и втората половина на 5 в.пр.н.е. За Терес се знае още, че е баща на Ситалк.

Златната релефна маска, с която е погребан древният владетел, е открита от съпругата на д-р Китов, Диана Димитрова. Веднага след уникалната за Балканския полуостров находка, е изровен златен пръстен с издълбан олимпиец гребец. Маската е с индивидуални черти, от масивно 23-каратово злато и тежи около 670 гр. Находката е истинско богатство и то няма аналог, каза щастливият археолог. Пръстенът е с изключително фина изработка и тежи 15 грама. Това е един от най-големите тракийски пръстени, намирани досега, добави д-р Китов.
Според Китов съкровището е безценно. С него може да се плати външният дълг", каза пред "Монитор" археологът. Учени и музейни работници заявиха, че намерените златни предмети биха могли да достигнат по аукционите в Лондон.
Откритото има огромна историческа и художествена стойност, смята директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Според него става дума за находка, която не бива да се пресмята в цифри. Но при евентуален търг действително цената може да е милиони долари, каза проф. Димитров.
От могилата бе извадена първата досега броня в България, откривана при разкопки. Тя е напълно запазена, очертава човешкото тяло и е от бронз. Открити са още съдове от керамика, бронз и сребро, няколко копия, голям железен меч. В гробницата са намерени кости от ръце, крака, гръден кош, долна челюст със зъби.

Възможно е в могилата да не е погребано цялото тяло на владетеля, а само части от него, съобщи Георги Китов, като се позова на легендата за Орфей. Според нея, Орфей събирал само мъже, ходели по пещерите, пиели вино и се веселили. Жените им се разгневили, убили Орфей, разкъсали тялото му и го разпръснали. После намерили главата му в една река и той продължил да пее.
Представителният гроб е с размери 3,20 на 1,60 метра. Археолозите продължават разкопките и очакват да открият зад него гробница храм.
Претенции към уникалното богатство имат от Археологическия институт и от Казанлъшкия музей.

Източник: вестник "Монитор"


Home
 

Copyright 1997-2012 ® “OMDA” Ltd. Всички права запазени