ТРИФОН ЗАРЕЗАН
1 ФЕВРУАРИ

 

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират и избират "царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение. "Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!" Царят отговаря на благословията "Амин". След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек. Следващите два дни, наречени във фолклора "трифунци", се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните - за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Колкото до празничната трапеза на Трифон Зарезан, тя трябва да бъде приготвена с необходимото внимание от страна на домакинята. Още в ранни зори тя става, за да приготви прясна пита. За целта са необходими единствено 1 килограм бращно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, за да остане само най-чистото от него. След това трябва равномерно да го посолите и да замесите от него тесто, като прибавите 2 чаени чаши хладка вода. Месете тестото докато започне да образува шупли. След това направете пита, която изпечете в добре загрята предварително фурна. След като питата е готова, покрийте я с памучна кърпа, за да не изсъхне кората й.

Като основно ястие по стар български обичай ви предлагаме да приготвите пълнена кокошка.
 

ПЪЛНЕНА КОКОШКА
 

Необходимите продукти
  • 1 кокошка 
  • 3 кафяни чашки булгур 
  • 1 кафяна чашка олио 
  • 1/2 кисела зелка (можете да използвате и прясна зелка) 
  • 10 зърна черен пипер 
  • 2 чаени лъжички червен пипер
  • 1 чаена лъжичка стрита суха чубрица. 
 
Приготовление: Най-напред пригответе плънка, като залеете булгура с вряла вода и прибавите към него половината от нарязаното на тънки ивици зеле. 
Към тези продукти прибавете олиото и 2 кафяни чашки топла вода и задушете зелето на слаб огън в съд с капак. 
Подправете с чубрицата, черния пипер и червения пипер. 
Напълнете кокошката с тази плънка и я зашийте с попарен бял конец. На дъното на тенджерата, в която ще я варите сложете под кокошката и останалото зеле, нарязано на тънки ивици. 
В тенджерата сипете равни части вода и зелев сок, така че течността да стигне 2/3 от височината на кокошката (Ако нямате зелев сок, сложете само вода). Върху тенжерата сложете бяла хартия и тогава сложете капака й. 
Варете на тих огън, докато месото на кокошката омекне. Сервирайте това ястие със салата от печени чушки или туршия. Като гарнитура можете да предложите кисели краставички или сварени моркови. 

Освен питката и пълнената кокошка на празника на Трифон Зарезан можете да предложите печени ядки от орехи, лешници, фъстъци или сушени плодове. Добре е да знаете, че ядките могат да бъдат и захаросани. За целта трябва да прибавите малко захар върху тях и да ги изпечете в умерена фурна. Сушените плодове пък се предлагат поръсени с пудра захар и ром. Виното също е задължително за този празник. През зимата и в студените дни се препоръчва червено вино, а през летните топли дни - бяло. Червеното вино се сервира със стайна температура. Обикновено в малките градове и села то се съхранява в изба или мазе. Затова е добре да го извадите малко преди да дойдат гостите ви и да седнете на трапезата. "Напитката на боговете" се сервира с основното ястие, но можете да я сервирате и с десерта. Казват, че каквото вино има на трапезата на Трифон Зарезан, такова вино ще дадат лозите през годините. Затова почерпете гостите си с най-хубавото вино - ще го познаете по синджира, който се образува в горната част на чашата, когато наливате от бутилката.

На следващия ден е добре да предложите лека храна, защото празникът на Трифон Зарезан е известен с изобилието на масата. Подходящи продукти са печените на фурна картофи, предложени с масло и сирене, омлети или бъркани яйца, туршии и варени зеленчуци. Добре е да предвидите и плодови сокове или сиропи от компоти за мъжете, които са препили на предишния ден. Това ще подобри състоянието им и ще избистри ума им.

След Трифон Зарезан следват още няколко празника като Власовден (11 февруари) за здравето на впрегнатите волове, кравите и овцете, Месни заговезни, Сирни Заговезни, които са подвижни в календара празници и Великден, на който ще обърнем специално внимание в едно от следващите ни издания.
 

След тези няколко празника започва усилената работа на полето и хората не винаги намират време да се съберат на трапезата с приятели и съседи. Ето защо през зимния период всички големи празници се честват в присъствието на голям брой гости, а за домакинята е истинскоудоволствие да приготвя трапезата. Потопете се и вие в тази атмосфера на български фолклор и ще усетите сплотеността на хората и традициите на народа, които се пазят и до днес.
 

КОНСУЛТИРАНИ ИЗТОЧНИЦИ:
1. ПРАВОСЛАВНИ ТРАДИЦИИ И БЪЛГАРСКИ СТАРОДАВНИ ВЯРВАНИЯ, ВЕРА ГРОЗЕВА, ИК "ИВАН ВАЗОВ", СОФИЯ 1997
2. НАРОДНА ТРАПЕЗА ОТ ДИМИТРОВДЕН ДО ГЕРГЬОВДЕН, ДИМИТЪР МАНТОВ, ИК "СВЕТУЛКА 44", СОФИЯ
1997

 

Архив

 

Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home