На 11 февруари се чества празникът Власовден. Той е посветен на здравето на впрегатните волове, кравите и овцете.
Църковният християнски празник е наречен на свещеномъченик Власи Севастийски, посечен заради Христа в 312 г., покровител на домашните животни.
Според народното вярване името на празника произхожда от болестта влас и раната при зарастването й, засягаща червата и стомаха на животните.
Рано сутринта на този ден жените разнасят по съседите си топли пити, намазани с мед или рачел (сварени в гроздов сок плодове). При раздаването се имитират движенията на животните - мучене, ритане, бодене с рога. От тези действия произлиза и името на този празник в някои области на страната - Муковден. От приготвените хлябове се слага в храната на животните или се поставят след прекадяване в обора на рогата им, преди да се заведат на водопой.
С деня на празника са свързани и някои забрани. Не се меси хляб, за да не се "власява" брашното, не се впрягат воловете, избягва се работата и строго се спазва празникът от овчарите, за да не са "власати" - с груба козина, раждащите се агнета.Традиционната храна за празника включва:
Шарена пита
Баница
Кашник
ШАРЕНА ПИТА
ПРОДУКТИ:
- 500 г брашно
- 200 г вода
- лъжица сол
- орехови ядки
- скилидки чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От брашното, солта и водата се замесва тесто, от което се оформя пита. Върху нея се нареждат орехови ядки и скилидки чесън и всичко се пече. Яде се с мед.
БАНИЦА
ПРОДУКТИ:
- 500 г брашно
- 350 г масло
- 250 г вода
- 100 г сухо грозде (стафиди)
- 1 жълтък
- 5 г настъргана лимонова кора
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В брашното се прави кладенче, в което се слагата леко разтопеното масло, 200 г от водата и лимоновата кора, като от тези продукти се замесва тесто.Към края на месенето се напръсква с останалата вода и се прибавят стафидите. Тестото престоява половин час, после от него се разточват няколко дебели кори, които се слагат една върху друга и се пекат, като най-горната кора (преди печенето) се намазва с разбития жълтък и се поръсва със захар.
КАШНИК
ПРОДУКТИ:
- 1 кг брашно
- 250 г прясно мляко
- 5 яйца
- 5 г сол
- 300 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От брашното, хладкото прясно мляко, солта и разбитите яйца се меси тесто, от него се оформя пита, която се пече в кръгла тава. Топла, се намазва с предварително разтопеното масло.
Използвана литература:
Радева, Л., А. Кирилова. Българска празнична трапеза. Обичаи и традиционни готварски рецепти. София, Май, 1991.
Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd. All rights reserved.