ТАРАТОРЪТ

Тараторът е Велико българско ястие. Той е един от господарите на лятната трапеза. Прави се с кисело мляко, но може и без него. Прави се с краставици, но може и без тях. Вкусен е с орехови ядки, растително масло и копър, но и без тях става таратор. Консумира се с лъжица вместо супа или редом с основното ястие - нещо като салата, напитка или там както му е приятно на човека.
През лятото българската трапеза е бедна без таратор, а в големите горещини често се минава само с него.
Да се помни: киселото мляко трябва добре да се разбие преди да се разреди с водата, водата трябва да бъде студена (изпробвайте и с кубчета лед). Пропорцията вода - мляко е според вкуса ви, като ориентир посочваме на 500 грама кисело мляко 1-2 чаени чаши вода. Краставиците или другият зеленчук (маруля, репички) трябва да бъдат ситно нарязани.

Има виц за циганина, който ял таратор без мляко и краставици, а забравил за растителното масло, орехите и копъра. Така че Тараторът е голямото предизвикателство към вашето въображение.

 

ТАРАТОР СТАНДАРТЕН

Продукти:
1 средно голяма краставица
500 г кисело мляко
2 супени лъжици растително масло
1/4 връзка копър
3 скилидки чесън
2 чаени чаши вода
2 супени лъжици орехови ядки /смлени или ситно счукани/
сол

Краставицата се измива, обелва се и се нарязва на дребни кубчета. Киселото мляко се разбива и разрежда с водата. Смесват се млякото, краставицата, счукания чесън и ситно нарязаният копър. Тараторът се посолява на вкус и се оставя в хладилник. Преди поднасянето му се разбърква с растителното масло и ореховите ядки.

 

ТАРАТОР ПО ПИРДОПСКИ

Продукти:
400 г краставици
6-8 скилидки
2 филии бял хляб
40 мл растително масло
40 мл оцет
1 връзка копър, сол

Чесънът се счуква със солта. Средата на хляба се надробява. Краставиците се обелват и се нарязват на ситно. След това се смесват със ситно нарязания копър, растително масло, оцета, счукания чесън, хляба и студената вода.

 

ТАРАТОР ПО ЖЕТВАРСКИ

Продукти:
2 филии бял хляб
10 скилидки чесън
150 г орехови ядки
20 мл растително масло, оцет, сол

Предварително накиснатият в студената вода хляб се смачква на каша. Прибавят се счуканите заедно с чесъна и солта орехови ядки и растителното масло. Разбъркват се и се разреждат със студена вода.

 

ТАРАТОР ОТ СЕЛО АТОЛОВО, ЯМБОЛСКО

Продукти:
400 грама краставици,
50 мл. оцет,
6-8 скилидки чесън,
1 връзка копър, сол

Към обелените и нарязани на кубчета краставици се прибавят счуканият чесън, ситно нарязаният копър и оцетът. Сместа се залива с 5 чаени чаши студена вода, посолява се и се разбърква.

 

ТАРАТОР ПО СЕЛСКИ

Продукти:
300 грама краставици
1 маруля,
8-10 скилидки чесън
50 г счукани орехи
40 мл раситетелно масло
20 мл оцет
1 връзка копър
сол на вкус

Краставиците, марулята и копърът се нарязват на ситно, разбъркват се със счукания чесън, оцета и солта, след което се заливат със студена вода. Преди поднасяне се поръсва със счуканите орехови ядки и растителното масло.

 

ТАРАТОР ОТ ПАВЛИКЕНИ

Продукти:
400 грама краставици
500 гр кисело мляко
7-8 скилидкш чесън
40 мл растително масло
70 г орехови ядки
1 връзка копър, сол на вкус

Към разбитото кисело мляко се прибавят предварително счуканите на ситно краставици, растителното масло и солта. Сместа се разбърква и се разрежда със студена вода. При поднасяне тараторът се поръсва със ситно нарязания копър.

 

Архив
   


Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home