ЛЕТНИ ЯСТИЯ

Таратор (студена лятна супа) |   Шопска салата | Пълнени гъби

В топлите летни дни менюто на българската трапеза е толкова разнообразно, колкото и през зимата. За предпочитане обаче са студените супи, ястията от зеленчуци и плодовите десерти. Салатите също са неизменна част от менюто на българите.
И този път ви предлагаме оригинални рецепти на ястия от българската кухня. Несъмнено сте чували за тях от близки и познати, които са посетили България. Сега вече ще имате възможност да ги приготвите и да се насладите на неповторимия им вкус.


ТАРАТОР /СТУДЕНА ЛЯТНА СУПА/
Необходими продукти
  • 3 краставици;
  • 500 г кисело мляко;
  • 8 скилидки чесън;
  • 4 супени лъжици олио;
  • 70 г орехови ядки;
  • 1 връзка копър, 
  • 1 чаена лъжичка сол

    Начин на приготвяне:

Нарежете на много ситно чесъна и орехите. Настържете на едро обелените предварително краставици. Разбийте киселото мляко и към него прибавете тези продукти. Подправете със сол и олио. Разбъркайте добре сместа и я разредете със студена вода. Нарежете копъра на ситно и поръсете с него таратора преди да го поднесете.



ШОПСКА САЛАТА
Необходими продукти
  • 4 добре узрели домата;
  • 1 краставица;
  • 6 чушки;
  • 2 глави кромид лук;
  • 150 г краве сирене;
  • 5 супени лъжици олио;
  • магданоз;
  • сол. 

    Начин на приготвяне:

Изпечете и обелете чушките. Почистете ги от семето и ги нарежете на ситно. Прибавете към тях нарязаните на кубчета домати, краставици и лук. Разбъркайте сместа. Подправете с олио и сол на вкус. Върху салатата настържете сиренето и я поръсете с нарязания на ситно магданоз.



ПЪЛНЕНИ ГЪБИ 
Необходими продукти
  • 1 кг пресни печурки;
  • 2 филии бял хляб;
  • 80 г масло;
  • 1 връзка магданоз;
  • 4 скилидки чесън;
  • 1 глава кромид лук;
  • черен пипер;
  • сол

    Начин на приготвяне:

Изчистете и измийте гъбите. Отрежете пънчетата им, нарежете ги на ситно и ги задушете със ситно нарязания лук в маслото. Прибавете натрошения на ситно хляб и счукания чесън. Подправете със сол и черен пипер на вкус. С така получената смес напълнете гъбите. Подредете ги в намазана с масло тавичка, залейте ги с 1/2 чаена чаша вода  и ги изпечете в силна фурна.
Сервирайте гъбите с гарнитура от картофено пюре или сварен грах.


Използвана литература:

"Българска национална кухня", Л. Петров, Е. Йорданов, Сн. Узунова, Н. Джелепов, "Земиздат", София, 1984 г.
 

Архив