В топлите летни дни менюто на българската трапеза е толкова разнообразно, колкото и през зимата. За предпочитане обаче са студените супи, ястията от зеленчуци и плодовите десерти. Салатите също са неизменна част от менюто на българите.
И този път ви предлагаме оригинални рецепти на ястия от българската кухня. Несъмнено сте чували за тях от близки и познати, които са посетили България. Сега вече ще имате възможност да ги приготвите и да се насладите на неповторимия им вкус.
Необходими продукти |
|
Начин на приготвяне:
Нарежете на много ситно чесъна и орехите. Настържете на едро обелените предварително краставици. Разбийте киселото мляко и към него прибавете тези продукти. Подправете със сол и олио. Разбъркайте добре сместа и я разредете със студена вода. Нарежете копъра на ситно и поръсете с него таратора преди да го поднесете.
Необходими продукти |
|
Начин на приготвяне:
Изпечете и обелете чушките. Почистете ги от семето и ги нарежете на ситно. Прибавете към тях нарязаните на кубчета домати, краставици и лук. Разбъркайте сместа. Подправете с олио и сол на вкус. Върху салатата настържете сиренето и я поръсете с нарязания на ситно магданоз.
Необходими продукти |
|
Начин на приготвяне:
Изчистете и измийте гъбите. Отрежете пънчетата им, нарежете ги на ситно и ги задушете със ситно нарязания лук в маслото. Прибавете натрошения на ситно хляб и счукания чесън. Подправете със сол и черен пипер на вкус. С така получената смес напълнете гъбите. Подредете ги в намазана с масло тавичка, залейте ги с 1/2 чаена чаша вода и ги изпечете в силна фурна.
Сервирайте гъбите с гарнитура от картофено пюре или сварен грах.
Използвана литература:
"Българска национална кухня", Л. Петров, Е. Йорданов, Сн. Узунова, Н. Джелепов, "Земиздат", София, 1984 г.
Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd. All rights reserved.