ШОПСКАТА САЛАТА

Едно от големите открития на шопите е Шопската салата. В готов, външен вид, тя е чисто бяла. Такива са и дрехите на шопите. Тя прилича на тях - приятна и лютива.
Това изобретение е древно и макар да не се отбелязва в енциклопедиите, е от фундаментално значение за цивилизацията. То е равно на изобретението на колелото и огъня. Шопската салата е красива, вкусна, сочна, пикантна, ароматна. Тя е като природата
- неописуема. Вероятно Шопската салата е предизвикала изобретяването на сухата дестилация, защото е било ясно, че такова хубаво мезе има нужда от хубаво и силно питие. Затова Шопската салата е автентичното мезе за ракията. А Великата ракия (гроздова, сливова, джанкова, ябълкова, кайсиева, праскова и т.н.) е традиционният български аперитив.
Но Шопската салата е чудесно ястие и за всеки въздържател. Тя може да се консумира като единствено ястие, преди ядене, по време на основното блюдо, след ядене или за закуска. С нея се посрещат гости. С нея могат и да се изпратят.
За да приготвите Шопска салата, трябва да разполагате задължително с бяло саламурено сирене. Без него тя не може да се получи и вие няма да разберете за какво ви говорим.
 

САЛАТА  ОТ НАШЕТО СЕЛО

Продукти за 4-5 порции:

300-350 г червени домати
1 млада краставица (около двеста грама)
1 малка лютива пиперка
150 г бяло саламурено сирене
2 глави кромид лук
4-5 зелени пиперки
10-15 маслини
1 китка магданоз
растително масло около една четвърт чаена чаша
сол на вкус

Лукът се нарязва на ситно. Зелените пиперки (сурови или печени и обелени) се почистват от дръжките и семките. Нарязват се на ивици, а ивиците - на дребни парчета. Лютивата пиперка се нарязва на ситно. Краставицата (ако е екологично чист продукт, ще бъде по-хубаво да не се бели) се нарязва по дължина на четири. Получените парчета се нарязват на малки кубчета. Всичко се разбърква, като същевременно се посолява. Сместа се поставя във вид на пирамидка - в салатиера или се разпределя в чиниите за поднасяне. Залива се с растителното масло. Настърганото сирене се поръсва върху нарязаните продукти. То образува "снежна шапка" върху тях. С маслините и магданоза салатата се украсява според вижданията на домакинята. По желание може да се поръси с оцет.
 

САЛАТА ОТ ДРУГОТО СЕЛО

Продукти:
4 домата
1 малка краставица
0,5 кг пиперки от сорта Капия или от друг подобен сорт
1 главичка зрял кромид лук или 2 стръка пресен зелен лук
1 чаена чаша настъргано сирене
5 лютиви пиперки от сорта Шипка
една третинка от  връзка магданоз
1 кафеена чашка растително масло
сол на вкус
 

Зеленчуците се изчистват и измиват добре. Пиперките (сурови или печени и обелени)  се почистват от семето и дръжките. Нарязват се на ивички. Доматите и краставиците се нарязват на ситни кубчета. Лукът и част от магданоза също се нарязват на дребно. Продуктите се смесват, посоляват се и се разбъркват.  Оформят се във вид на полукълбо в салатена чиния. Полива се с растително масло. Купчината се покрива равномерно с настърганото сирене. От горе на върха на полученото полукълбо се поставя маслинка с връхчето нагоре. Отстрани на всяка порция се прибавя сурова или печена лютива малка пиперка. Около бялото полукълбо на салатата се нареждат ненарязани стръкчета магданоз. За допълнителна украса се използва розичка от домат.
 

Архив

 


Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home