На 29 юни, в дните на горещото лятно слънце, се празнува Петровден.
Православният календар отбелязва на тази дата деня на св. апостол Петър, наречен Върховен апостол, както и на св. апостол Павел.
Църковният канон определя деня като край на двуседмичния пост, наричан "петровски". От Петровден, след комкане, се отговява с тазгодишно петровско пиле.
На този ден след прекадяване в църква се раздават и могат да се ядат от първите ябълки петровки.
В много селища се правят сборове.Традиционната храна за празника включва:
Прясна пита
Баница с масло и сирене
Тиквеник
Прясно сиренеБелмъш /кутмач/
Петровско пиле
Кокошка с джанки
ПРЯСНА ПИТА
ПРОДУКТИ:
- 1 кг брашно
- 1 лъжица сол (1 чаена лъжичка, ако предпочитате по-безсолно)
- 1 яйце
- 1 кофичка кисело мляко (1/2 кг) с лъжичка сода в нея
- 1 пакет бакпулвер в брашното
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесеното със сол и бакпулвер брашно се сипва в дълбок съд, в средата му се прави кладенче, в него се слага яйцето и добре разбитото със сода кисело мляко. Омесва се не много твърдо тесто, към което се прибавя по малко брашно, оформя се пита, която се пече на силна фурна. Увива се в кърпа, след като се извади от фурната.
БАНИЦА С МАСЛО И СИРЕНЕ
ПРОДУКТИ:
- 1 кг разточени или готови кори
- 300 г. сирене
- 250 г. масло
- 4 яйца
- 2 чаши кисело мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сиренето, натрошено на дребно, яйцата, разтопената мазнина и киселото мляко се забъркват общо и с тази плънка се ръсят поставените една върху друга кори (всяка една). Тавичката, в която се пече баницата, се намазва на дъното с мазнина, намазва се и най-горната кора.
ТИКВЕНИК
ПРОДУКТИ:
- 500 г. брашно
- 250 г масло
- 200 г вода
- 300 г захар
- 1 кг тиква
- няколко ореха
- лъжичка канела
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелената и добре измита тиква се нарязва на парчета, наръсва се със захар и се вари в предвидената вода. От брашното и маслото се прави тесто, от което се разточват две дебели кори /с големината на съда за печене/. Първата от тях с слага в тавата, намазана отдолу с малко мазнина, върху нея дебел пласт от сварената и изстинала тиква (може в нея да се прибавят счукани орехи и канела), а отгоре се слага втората кора, надупчена с вилица на няколко места, Пече се до опичане на корите. Студеният тиквеник може да се поръси с пудра захар.
ПРЯСНО СИРЕНЕ
ПРОДУКТИ:
- 2 кг мляко /по възможност овче/
- 20 г. мая за подсирване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтворената мая се слага в хладко мляко и се оставя около половин час, а след втвърдяване на сместа последната се поставя в платнена торбичка и се закача за една нощ, за да се изцеди т.нар. суроватка. Сиренето може да се яде веднага след това, посолено или наръсено със захар.
БЕЛМЪШ /КУТМАЧ/
ПРОДУКТИ:
- 1 кг прясно сирене
- 200 г брашно
- лъжичка сол
- 200 г овче мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Прясното сирене се слага в дълбок съд, сипва се прясното мляко, солта и разтвореното в малко вода брашно. Сместа се поставя на силен огън, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица, докато водата изври и кашата се сгъсти. Полученият белмъш се яде с хляб или с петмез и мед.
ПЕТРОВСКО ПИЛЕ
ПРОДУКТИ:
- 1 кг пиле
- 1 пакетче масло
- 15 г сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пилето се измива и почиства, в корема му се слага маслото, посолява се и се пече до почервяване.
КОКОШКА С ДЖАНКИ
ПРОДУКТИ:
- 1 кг. кокоше месо
- 100 г масло
- 50 г сланина
- 20 г брашно
- 700 г джанки
- 15 г лук
- 150 г червени домати
- 1/2 лъжичка червен пипер
- лъжичка черен пипер
- връзка копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Кокошето месо се нарязва на парчета, които се запържват леко в маслото, след което се прибавят сланината и нарязаният лук, доматите и солта, както и разтвореното в малко вода брашно. Отгоре се наръсва с червения пипер (може и лют) и се оставя да ври до сваряване на месото (да остане на мазнина). Измитите и изчистени от костилките джанки се прибавят към яденето накрая, като се варят около 5 минути. Готовата гозба се наръсва с черен пипер и й се нарязва връзка копър.
Използвана литература:
Радева, Л., А. Кирилова. Българска празнична трапеза. Обичаи и традиционни готварски рецепти. София, Май, 1991.
Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd. All rights reserved.