Този празник е бил честван тържествено в българското село. На площада се наклаждал огън под голям казан, в който се варял курбана, а всяка домакиня носела кокошка, лук, масло и други продукти за яхния. На този празник селските пъдари приготвят яхнията. Жените осигуряват хляба, виното, месала за постилане и приборите. Обедът започва едва след като свещеникът прикади яденето. Преди това всяка стопанка раздава парче хляб в чест на бога-дух.
Яхнията от кокошка е типичното за този български празник ястие. То може да се приготви по различни рецепти, но най-вкусно става с булгур. Предлагаме ви оригинална стара рецепта за приготвяне на кокошка с булгур.
|
|
Начин на приготвяне:
Нарежете кокошката на порции и ги задушете в мазнина и малко вода. След около 15 минути прибавете нарязания на ситно кромид лук. Изчакайте лукът да порозовее и подправете с червения пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре и прибавете гореща вода, която да покрие продуктите. Похлупете ястието и го оставете на умерен огън да се задуши. Когато месото започне да омеква, прибавете булгура и черния пипер. Оставете отново продуктите да се задушават на умерен огън. След четвърт час прибавете предварително обелените и настъргани домати. Задушете до пълно омекване на месото. Сервирайте ястието докато е горещо.Най-подходящото питие за това ястие е червеното вино. Виното трябва да е със стайна температура, когато го сервирате. Така неповторимият му вкус се усеща най-добре.
За десерт можете да предложите сушени или захаросани плодове.
Използвана литература:
"Народна трапеза", Димитър Мантов, ИК "Светулка" 1998.
Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd. All rights reserved.