КАВАРМА КЕБАП
По молба на наш читател от Шотландия ви предлагаме рецепти за каварма кебап, едно вкусно ястие, характерно за българската кухня.
Включили сме пет негови разновидности. Можете да изберете този начин на приготовление и тези продукти, които отговарят на вкуса ви и на изискванията ви за здравословно хранене.
РЕЦЕПТА 1
ПРОДУКТИ:
- 3/4 кг крехко свинско месо
- 1/2 чаша мас
- 4-5 стръка праз
- 1 лъжица доматено пюре
- 1 лъжичка червен пипер
- 1 лъжичка черен пипер
- 1 кафена чашка вино
- 1 главичка лук, магданоз, 1 люта пиперка
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на хапки, запържете го в маста и го извадете в чиния. В същата мазнина запържете ситно нарязания праз. Посолете го и го разбъркайте с доматеното пюре, червения и черния пипер. Налейте 1/2 чаша вода, прибавете виното и върнете месото в тенджерата.
Оставете ястието да ври на слаб огън, докато остане на мазнина. Поднесете го поръсено със ситно нарязан лук, магданоз и малко лютива пиперка. Като гарнитура поднесете ориз или пържени картофи.
РЕЦЕПТА 2
ПРОДУКТИ:
- 0,800 кг свинско месо
- 2 глави кромид лук
- 1-2 моркова
- 1 резен целина
- 5-6 стръка праз
- 1 лъжица доматено пюре
- 1 кафена чашка вино
- сол, червен и черен пипер, 1-2 дафинови листа и 2-3 лютиви пиперчици
Начин на приготвяне:
Нарежете на късчета месото и го запържете заедно с кромида, морковите и целината, нарязани на тънки филийки. Прибавете след това праза, нарязан на парчета, солта, червения и черния пипер, доматеното пюре и 1 чаша гореща вода.
Оставете ястието да се задушава 15-20 минути на слаб огън, след което добавете виното, дафиновите листа и лютивите пиперчици. Готовото ястие трябва да остане почти на мазнина.
РЕЦЕПТА 3
ПРОДУКТИ:
/за една порция/
- 150 г месо
- 1/3 кафена чашка олио
- 1/2 чаена лъжичка доматено пюре или 1/2 средно голям домат
- 2 стръка праз
- 1 лютива чушка
- 10 мл бяло вино
- сол
Начин на приготвяне:
Нарязаното на хапки месо задушете добре в мазнината. Прибавете праза, нарязан на пръстени. Като поомекне, сложете към него доматеното пюре, чушката, червения пипер, солта и виното. Кавармата ври на слаб огън около 10-15 минути, доляна с половин кафяна чашка вода. Поднася се топла, само на мазнина.
РЕЦЕПТА 4
ПРОДУКТИ:
/за една порция/
- 200 г свинско месо от плешката
- 1 супена лъжица свинска мас
- 2 стръка праз (само бялата част)
- 2-4 пиперки от туршия
- 1 лютива пиперка (по желание)
- 1-2 яйца (или 5-6 гъби)
- черен пипер, горчица, сол
Начин на приготвяне:
Отделеното от костите месо се начуква, нарязва се на късчета и се посолява леко, след което се пържи до омекване в предварително загрятата мазнина. В същата мазнина след изваждането на месото се задушават до омекване дребно нарязаният праз и почистените и нарязани пиперки, а накрая се прибавя лютивата пиперка. Връща се месото, залива се с разбитите яйца и се пържи, докато се стегнат яйцата. Поднася се горещо с гарнитура от пържени картофи, горчица и салата. Яйцата могат да се заменят с гъби.
РЕЦЕПТА 5
ПРОДУКТИ:
- 400-500 г телешко или говеждо месо (може и овче)
- 1 глава кромид лук
- 1 скилидка чесън
- 1 винена чаша вино
- 3-4 супени лъжици мазнина за пържене
- 1 супена лъжица брашно
- 1/2 чаена чаша бульон от кости
- червен пипер, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Месото се начуква и нарязва на малки парчета, посолява се леко и се оставя да отлежи 1/2-1 час. Загрява се мазнината и в нея с решетеста лъжица на два пъти се слага месото и се пържи, докато добие златисто-кафяв цвят. Изважда се и се поставя в затоплен съд, в който е сипана 1 супена лъжица бульон. В същата мазнина се пържи до златисто оцветяване ситно нарязаният лук, след което се изважда с лъжица и се прибавя към месото. Сместа се наръсва със смесените сол, червен и черен пипер и се разбърква леко. Към мазнината се прибавят бульонът, виното, чесънът, 1 бучка захар (по желание) и сол. Сосът се кипва и се застройва с брашното, размито в малко студен бульон или вода, кипва се повторно, като се разбърква внимателно и се оттегля от огъня.
Ястието се поднася с гарнитура от пържени картофи, пюре от картофи, кус-кус, юфка и пр. Отделно се поднасят сосът, изсипан в сосиера, и салата от пресни зеленчуци или туршия.
Ако използвате овче месо, не го отделяйте, след като го запържите, а прибавете другите продукти и го задушавайте, докато омекне.
Използвани източници:
1. Чолчева, П., Ц. Калайджиева. Съвременна домашна кухня. С. Техника, 1972.
2. Книга за всеки ден и всеки дом. С., Техника, 1978.
3. Чортанова, С., Н. Джелепов. Нашата и световната кухня и рационалното хранене. С. Медицина и физкултура, 1983.
4. Смолницка, С. Изкуството да готвим. С., Техника, 1980.
Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd. All rights reserved.