Според църковния календар този ден се празнува в чест на свети Йоан Кръстител, който е кръстил Христос. Празнуват и всички, които носят името на светеца. По стар български обичай още в тъмни зори - преди да е изгряло слънцето, млади жени донасяли вода от река или кладенец. В голям съд, наречен чебър, къпели децата за здраве. Булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден, също бивали къпани в чебъра. След това момците тръгвали по къщите и къпели всички момчета и мъже, които носят името Иван. Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството. На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.
Ако сте кумували на някое семейство или носите името Иван, Иванка, Ива, Ивелина или Ивана, и очаквате да ви посетят на Ивановден, трябва да приготвите една наистина празнична трапеза, с което да уважите както гостите си, така и този христиански празник. Предлагаме ви няколко традиционни български ястия, които се приготвят в различни краища на България специално за Ивановден.
ПЪЛНЕНО БУТЧЕ е едно от най-често приготвяните ястия за Ивановден. На този ден не се пости и българите с удоволствие са приготвяли прясно свинско месо.
ПЪЛНЕНО БУТЧЕ
Необходими продукти |
|
Приготовление | За да приготвите това ястие, трябва да бъдете търпеливи и да спазите
точно указанията на рецептата.
Начукайте обезкостеното бутче с мокър домакински дървен чук.
Плънка:
Сложете плънката и зашийте отвора с попарен бял конец. Поставете бутчето в тавичка, намазана с останалото краве масло и печете отначало в силна фурна. След около 20 минути намалете фурната. През десетина минути обливайте месото с по една кафяна чашка топла вода, смесена с олиото. След като месото се зачерви, обърнете го от другата страна. Накрая намажете бутчето с червен пипер, смесен с малко олио. |
Ако сте решили да посетите кумовете си или някой именик, най-добрата изненада, която можете да предложите, е домашно приготвена БАНИЦА. Тази рецепта се изпълнява в Пловдив и областта около него, която е известна с кулинарните си майстори и неповторими на вкус печива.
БАНИЦА
|
|
Приготовление | Най-напред размийте маята с малко хладка вода и прибавете захарта.
Замесете гладко тесто от втасалата мая, брашното, 1 разбито яйце и солта.
Добре омесеното тесто разделете на три части, които трябва да направите
на топки.
Поставете първата кора в намаслената тава и я застелете
с половината от плънката. Предварително трябва да сте я поръсили с разтопеното
краве масло.
Печете баницата в умерена фурна.
|
Като десерт към менюто на Ивановден можете да приготвите СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ. Предлагаме ви една универсална рецепта, която се изпълнява в много области на България през зимния сезон. Тогава на трапезата на българина присъстват ябълките, събрани през есента. Те могат да бъдат изсушени, консервирани в компот или конфитюр или пресни, запазени в тъмно и хладно помещение, каквото има във всеки български дом.
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ
Необходими продукти |
|
Приготовление | Разбийте жълтъците на яйцата и захарта.
Почистете, обелете и нарежете на кубчета ябълките.
Печете в началото на силна фурна. След като тестото започне да се зачервява, намалете фурната. Разбийте белтъците на яйцата на сняг заедно с три супени лъжици кристална захар, настъргана лимонова кора и една щипка бакпулвер за аромат. С получения крем от белтъците намажете ябълковия сладкиш. Запечете за 1-2 минути в добре затоплената фурна и сервирайте сладкиша нарязан на ромбове. |
КОНСУЛТИРАНИ ИЗТОЧНИЦИ:
1. ДИМИТЪР МАНТОВ, НАРОДНА ТРАПЕЗА ОТ ДИМИТРОВДЕН ДО ГЕРГЬОВДЕН, ИК "СВЕТУЛКА - 44", СОФИЯ 1997
2. СБОРНИК БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ, ЗЕМИЗДАТ, СОФИЯ 1984
Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd. All rights reserved.