ЗАБУЛЕНИ ЯЙЦА

(Рецепта от книгата на Нацко Сотиров, главен готвач  и шеф на кухнята на цар Борис ІІІ, 1400 готварски и сладкарски рецепти, издадена от Соларис - Н &Текла Алексиева, 1995)

Забулените яйца се сваряват, като се счупват от ниско в кипяща подсолена и подкиселена вода (за 1 литър вода е необходимо 25-30 г. сол и 50-60 г оцет). Водата за варене на яйцата трябва да достига половината от височината на тенджерата. Прибавят се солта и оцетът. Оставя се да кипне и тогава се счукват яйцата едно след друго. Варят се около 4 минути, за което време се схващат. Изваждат се с лъжица и веднага, само за момент, се пускат в студена вода, за да се запазят меки и да се прекрати процесът на втвръдяване. Жълтъците на така сварените забулени яйца трябва да бъдат меки и обхванати (забулени) с белтъците. Прибавят се гарнитурите. Както винаги се предвиждат по две яйца на лице.

ЗАБУЛЕНИ ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ
(за 5 души)
Необходими продукти
  • 10 яйца  (по две на човек)
  • 500 г кисело мляко
  • 200 г масло
  • червен пипер

За подложка се поставя кисело мляко, върху което се слагат забулените яйца и отгоре се поливат със силно сгорещено масло с малко  червен пипер за цвят и аромат. Сервират се топли.

Яйцата по панагюрски са една от шестте рецепти в раздела за забулени яйца, предложени от Нацко Сотиров.

 

ЗАБУЛЕНИ ЯЙЦА ІІ

Рецептата за забулени яйца според книгата на София Смолницка (Изкуството да готвим, София, Техника, 1980) предвижда яйцата да се варят в костена отвара (или обезмаслен бульон, или подсолена вода).

Отварата (бульонът) се кипва, подкиселява се с оцета и се посолява. В кипящата течност се чукват едно по едно яйцата и се варят до забулването (побеляването) на белтъците, след което се изваждат с решетеста лъжица в затоплено и намазано с масло блюдо.


Яйцата по панагюрски  се сервират с разбито кисело мляко, подправено на вкус със счукан чесън, копър, сол и растително масло.

Архив

 


Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home