В българската народна култура няма празник, за който да не се приготвя обреден хляб. Обредният хляб се отличава от обикновения хляб или пита по форма, по начин на приготвяне и по украса. За приготвянето му се избира най-едрата и чиста пшеница. Брашното се пресява три пъти и от него се замесва тесто с "мълчана" вода - донесена от мома при пълно мълчание. Във водата се слагат билки и цветя. Обредните хлябове се месят от мома или млада булка. Формата на обредните хлябове е кръгла, но за някои празници може да бъде елипсовидна или продълговата. Върху хляба се изобразяват различни предмети и символи - от слънце до кошара или градина. Обредните хлябове се освещават с прекадяване и се разчупват на кръст. Няколко къса се оставят като дар за бога. Хората са заравяли и парчета от обредните хлябове край кошарите или край нивите, за да е плодородна и благодатна годината. В ежедневието си българите вече не приготвят обредни хлябове, но питите все още имат основно място в националната кухня. Предлагаме ви няколко рецепти за пити, които можете да приготвите за религиозни или официални празници.
![]() |
Необходими продукти |
|
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в малко хладка вода и я оставете да втаса.
Разбъркайте брашното, млякото, белтъка, олиото, захарта и солта и прибавете маята. Трябва да получите меко тесто, което да оформите на топка.
Завържете тестото в тензух и го пуснете в кофа с хладка вода. Извадете го от тестото, когато започне да изплува на повърхността на водата.
Разстелете го в намазана с масло тава. Надупчете тестото с вилица и го намажете с жълтъка.
Печете питата в умерена фурна. След като я извадите, трябва да я покриете с влажна кърпа, за да остане мека.
Необходими продукти |
|
Начин на приготвяне:
От брашното, солта и хладка вода замесете гладко и еластично тесто. Разстелете го на тънък пласт с дебелина 2-3 см в намазана с масло тава. Надупчете тестото с вилица и го сложете да се пече в предварително загрята фурна.
След като питата се изпече, намажете обилно с мед.
Необходими продукти |
|
Начин на приготвяне:
Към брашното прибавете яйцата, сиренето и киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата.
Замесете тесто и го разделете на 15 топчета. От всяко топче направете питка с дупка в средата и сложете по една бучка масло в нея. Подредете питките в намазана с олио тава и ги изпечете в умерена фурна.
Необходими продукти |
|
Начин на приготвяне:
Сипете брашното в тава и към него прибавете размита в малко вода мая, яйцата (без единия жълтък, с който по-късно ще намажете питата), вода и малко сол.
Замесете тесто и го разделете на три равни части. Разточете три кори, намажете ги с маслото и ги навийте на рула. Сплетете трите рула на плитка и ги навийте на кръг в предварително намазана с масло тава.
Оставете питката на топло да бухне. След това я намажете отгоре с останалия жълтък и я изпечете в умерена фурна.
Copyright 1998-2018 ® “OMDA” Ltd. All rights reserved.