Всеки български ред - в интернет!

ЛИТУРГИЯТА НА СВЕТИ ЙОАН ЗЛАТОУСТ

С коня ход напред
 

Петко Симеонов

Интернет и литургията на свети Йоан Златоуст

 

Защо и кому е нужно да се появява в интернет тази литургия?

 

 

 

Първо, защото става дума за култура. Всичко написано на български език, с предимство на онова, което е доказало своята стойност и значимост за живота, трябва да го има в интернет. Всички книги и списания, цялата преса. Всичко излъчено в ефира и пуснато по кабела. Също театъра, киното, музиката, изобразителното изкуство и прочие и прочие. Всичко!

Към това бъдеще вървим. Няма технически пречки да се записва и съхранява всичко.

Успоредно ще се развиват търсачките и ще се усъвършенства софтуера за ориентация в информационната вселена.

През новия век територията, заемана от нациите, няма само географско измерение. Размерът на обитаваната територия е вече и тук, във виртуалното пространство.

Културата придобива ново битие - несравнимо по-трайно. Вероятно вечно - докато го има човека. Поради това текст и образ придобиват пирамидно качество. Пирамидите са градени такива - солидни и изящни, не само за да бъдат вечни (врата към Отвъдното и дом за вечността), те са градени такива и защото ще бъдат вечни. Ще ги виждат след векове потомците и ще се поклонят пред могъществото и силата на фараона.

Никаква илюзия, че дума дупка не прави. Търсачките и записващите всичко сървъри непрекъснато се развиват. Вече е факт - излъченото в Мрежата, освен на креативния компютър и хостващата машина, е записано тутакси на още няколко места. Има сведения, има хипотези. Числото десет е малко.

Думата, излъчена в интернет, е стабилна и трайна като пирамида. Времето се бои от нея.

Отговорността на пишещия и говорещия пред публиката става неизбежна - виртуална, но неизбежна.

Премълчаването на интелектуалния продукт все по-малко ще бъде инструмент на манипулация, а в предстоящите едно-две десетилетия ще стане невъзможно. Ще господства безстрастен таксономичен, квалифициращ и квантифициращ софтуер, без който никой няма да може да работи.

Затова - всеки български ред, когато и да е писан, където и да е писан или изричан - в интернет! Умното и достойното - за да се знае, че сме имали такива хора; глупавото и шантавелското - за да си остане глупакът вечно глупав.

Както се вижда, интернет е нов мотив да бъдем себе си...

Аз например бях мотивиран от мисълта, че във времето, което отделям, за да подготвя литургията на Йоан Златоуст за излъчване в интернет, не бих могъл да напиша нищо по-добро. По този повод си признавам, че се чувствам виновен, дето досега не съм подготвил за излъчване целия Раковски. Или тълковния речник. Вечна слава на съставителите му...

Всички речници!

Всичко запазено от старата българска литература!

Целия възрожденски печат!

Всички справочници на Академията!

Целия архив на Министерския съвет!

Целия архив на Народното събрание!..

Какво пиршество на ума ще бъде с кликане да надникваш във всеки български ред...

Момчета и момичета студенти, любители от зрели възрасти и вие - пенсионери, ако имате възможност - качвайте в интернет всичко наредено с българска кирилица. Ако се затруднявате къде да го пуснете - обадете се.

Омда е манастир за всеки виртуален отшелник.

 

Но защо и кому е нужно да се появява в интернет тази литургия?

 


С коня ход към началото на сайтаОбратно

Напред 

С коня ход напред