Биографична справка за Румяна

Интервюирани лица

Щафетните гладни стачки

Демонстрации и жертви

Горещото лято на 1989 година

Конференцията в Париж

Голямата екскурзия

Следствено дело № 66 от 1989 г.

Екофорумът

Събранията в кино "Петър Берон"

Първите митинги

Независимите  сдружения след падането на Живков

"Демократично всекидневие"

Марлена Ливиу

Коментарът на Л. Александриева

 

 

 

НОВОТО ВСЕКИДНЕВИЕ

Коментар на Желю Желев за опитите за дестабилизация на ситуацията в столицата

Желю Желев: … Мен малко ме разтревожи това нещо. Преди малко дойде тука, при дъщеря ми една нейна приятелка и тя ми разказа за това, което е видяла някъде в района на Народното събрание. Лозунги от рода на тези, за които беше споменато: "Желю Желев - президент", "Долу БКП" и пр. Вижте, ние не можем да приемем такъв начин на протест и на оказване на натиск върху номенклатурата. Това е некултурно, недемократично и то би могло само да предизвика ексцесии, да изиграе ролята на своеобразна провокация. Да се припише на СДС - с цел той да бъде компрометиран още в началото. Ние по друг начин си представяме натиска, който наистина трябва да се оказва за демократични реформи, но ние го разбираме и като един също така културен, демократичен диалог с представителите на БКП, особено с онези хора, които действително се ангажират да правят демократични реформи в нашата страна. Аз лично например съм много доволен от вчерашния Пленум, който буквално изрина персонажа на Живковия режим, хората, които в течение на десетилетия бяха обвързани с фамилията, обслужваха я и обслужваха режима на Живков. Сега, ние да не уважаваме усилията на тази част от Централния комитет, от номенклатурата, която се бори за демократични реформи, опитва се да изведе страната на един по-демократичен път, би било крайно нелоялно и неполитично. Политиката е съотношение на сили и тя изисква винаги човек да се съобразява с това съотношение. Който иска действително на тоя етап да работи за демократизацията на страната, той трябва задължително да търси съюзниците в БКП, която така или иначе е управляващата партия, която притежава всичките структури и в редовете на която има твърде много хора, които също така като нас желаят страната да излезе от джунглите на тоталитаризма и на широкия път на демокрацията.

Р. Узунова: Мислите ли, че може да има известен провокационен момент при организирането на този митинг или просто е възникнал спонтанно?

Ж. Желев: Не мога това да коментирам, тъй като нямам представа кой точно е организирал този митинг и с каква цел го прави. Но аз никак не изключвам някои от тези неща да се правят и преднамерено с цел да се компрометират независимите сдружения и техния Съюз, който беше създаден съвсем наскоро. Мисля, че аналогични провокационни действия бяха направени и в Плевен, където на Цветан Спасов е бил свален, съборен бюста - и това беше широко използвано от заинтересованите среди, от противниците на демократичното преустройство на нашата страна като доказателство за разрушителните стремежи на независимите сдружения към /…/, доказателство за тяхното желание непременно да дестабилизират страната, да дезорганизират икономиката и да доведат нещата до хаос. Това са опасни неща и трябва да бъдем много внимателни. Аз лично не изключвам и тука да има провокативен елемент и една част или голямата част от участниците в подобен тип демонстрации, с подобни лозунги, с такива елементи на нетърпимост, с призиви към разправа и прочие просто да са играчка в ръцете на хора,които преследват други цели. Разбира се, това може да е съвсем спонтанно, съвсем наивно, непреднамерено, даже и добронамерено да е, но отраженията могат, биха могли да бъдат крайно неприятни. Аз лично съм, така, доста обезпокоен от някои подобни провокационни лозунги и обяви, които се слагат на отделни места из София, като например "Долу комунистите", "Смърт на БКП" и т. н. Тези неща могат единствено да усложняват и в крайна сметка да торпилират демократичния процес, който така или иначе е започнал в България. Много се страхувам, че такива неща биха могли отново да ни доведат до същото положение, до същите събития, които се случиха на 9-и септември или в първите дни след 9-и септември, когато хора, които не са участвали активно в политическия живот на страната, в първите дни след преврата се юрват да се разправят с тоя, с оня, да бележат повече точки и по този начин ние не стигнахме до демокрация, а още в началото бе посята омраза между различи социални групи и хора.

Р. Узунова: Благодаря ви, Желю Желев.

Ж. Желев: Моля. Благодаря и аз за възможността да направя коментар.

(12.12.1989 г., ролка № 202) 

 

Назад


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Обратно към електронните книги

 

към авторите