Биографична справка за Румяна

Интервюирани лица

Щафетните гладни стачки

Демонстрации и жертви

Горещото лято на 1989 година

Конференцията в Париж

Голямата екскурзия

Следствено дело № 66 от 1989 г.

Екофорумът

Събранията в кино "Петър Берон"

Първите митинги

Независимите  сдружения след падането на Живков

"Демократично всекидневие"

Марлена Ливиу

Коментарът на Л. Александриева

 

 

 

За „младите художници” (Диана и Димитър Бояджиеви)

(…) А. Манолова: Можете ли една секунда да почакате?! Искам да проверя дали се чува… една секунда, да видя дали е всичко както трябва… Да. Слушам ви.

Д. Бояджиев: Ало, добър ден. Аз съм Димитър Бояджиев. Членувам и в профсъюза „Подкрепа”, и съответно в Независимото дружество за защита на човешките права в България. Искам да кажа няколко изречения. Може, нали? Добре. Ние двамата със съпругата ми сме художници. Завършили сме – аз -1986а, а съпругата ми 1982 г. във Великотърновския университет, специалност „Изобразително изкуство”. Правихме миналото лято изложба, чисто абстрактна изложба, тука, в нашата зала в Пловдив. Искам да споделя с Вас някои мисли.

Много е трудно на художника в България, решил да не прави компромиси със себе си, и с изкуството, и въобще. В един момент той става неудобен и ненужен. Отсъствието му се запълва от други негови колеги, склонни към един или друг компромис, понякога труден, понякога – не, и устремени към стъпалата на йерархията(?). Поради липсата на комерчески пазар, културната конюнктура в България се намира в едно особено и незавидно положение, при което едва ли не единствен меценат е Партията или т. нар. „Комисия за духовно развитие”. Останалите галерии и други учреждения, които се опитват да играят меценатска роля, фактически финансово са зависими пак от партийния орган. Липсата на максимално обективен критерий в тази област на изкуството, а така също и дефицитът на високо-професионални художествени критици, които в нормални условия биха поели ролята на меценати, допълнително утежняват съдбата на неконвенционалния автор - „художник”. Културната политика, водена от Партията и правителството се явява майка за едни и мащеха за други поради некомпетентността и незаинтересоваността на някои от хората, които я провеждат. Крайно време е да се премахне монополът на идеологията върху изкуството, остарялата форма на организиране, журиране, провеждане и финансиране на разни национални, регионални, тематични и други художествени прояви, които поради известни причини не допринасят нито за развитието на изкуството, нито за задълбочаване на контакта му с публиката. Не безизвестни са и прословутите плащания на закупени картини, скулптури и други произведения на изкуството, които се проточват с години поради липса на средства, а в същото време значими творби се търкалят вече по прашните складове и помещения. Липсата на подходящи изложбени зали и средства, а от друга страна наличието на дива бюрокрация, чорбаджийщина, връзкарство, византийско отношение и демагогия от страна на издигнатите в йерархията колеги–примадони, както и провеждането на прословутата им политика на принципа „Разделяй и владей”, още повече усложнява и утежнява и без това нездравата обстановка. Нещата в основата си са доста прости: Отделяне на „зърното от плявата”, възвръщане на хубавото ни, толерантно отношение към истинските творби, и удостояването им с нужното уважение, признание и реализация съответно. А иначе на теория и практика свобода има - става дума за творческа свобода. Твори каквото си искаш, както си искаш, участвай в общи изложби, прави самостоятелни изложби, но дойде ли моментът за реализирането на дадена творческа продукция, положението става комплицирано. Няма ли авторът „връзки” със силните на деня, вратите и касите се затварят пред него и той се вижда принуден да свие знамената и да си прибере творбите „на депо”. Иска ми се да спомена и за затруднените контакти с чуждестранни галерии и меценати, мениджъри и други, което едва ли се отразява много благоприятно на творците. И накрая, нека не забравяме, че изкуството се нуждае от богата и зряла публика.

Това е, според мене. Да, исках да кажа, така малко се извинявам, че така издекламирах, едва ли не, но... (…)

А. Манолова: А сега, бих  искала да Ви попитам, мога ли да излъча някои от Вашите думи ....

Диана Бояджиева: Да, всичко може да излъчите… Имам една такава молба – на този телефон да не се звъни. Аз ще осигуря, евентуално, връзка с Вас. Дочуване, приятен ден.

(Откъс от разговор с Диана и Димитър Бояджиеви, художници от Пловдив, членове на НДЗПЧ и съучредители на „Подкрепа”; февруари 1989 г., ролка № 142)

 

Андрей Дюкмеджиев

Али Мустафов Хюсеинов

Александър Каракачанов

Авни Велиев

Богдан Глишев

Биньо Иванов

Брайко Кофарджиев

Борис Спасов

Борис Василев

о. Благой Топузлиев

Блага Димитрова

Диана и Димитър Бояджиеви

о. Димитър Амбарев

„Димитър Иванов”

Димитър Томов

Едуард Генов

Ева Калчева

Григор Божилов Симов

Григор Симов

Георги Кулев

Георги Мишев

Гюлтен Османова

Георги Спасов

Георги Величков

Халил Исинов

Халил Ибишоглу

о. Христофор Събев

о. Иван Бонев

Иванка Жекова

Илия Минев (за него)

Ибриям Рунтов

Йордан Василев

Желю Желев

Копринка Червенкова

Коце Иванов

Красимир Кабакчиев

Камен Каменов

Каймет Юсеинова Салилова

Константин Тренчев

Любомир Собаджиев

Марко Ганчев

Милка Генадиева

Милчо Иванов

Мустафа Юмеров

Мариана Златева

Нури Джелилов

Николай Колев-Босия

Невена Мечкова

Наим Наимов

Неизвестни лица

Петър Бояджиев

Петър Манолов

Петко Симеонов

Петър Слабаков

Пламен Даракчиев

Ремзи Бекиров

Румен Велашки

Румен Воденичаров

Сиво Чапаров

Сабри Искендеров

Сабахат Наимова

Шукри Шерифов

Стефан Чолаков

Стефан Гайтанджиев

Стефан Комитов

Стефан Вълков

Тодор Гагалов

Тончо Жечев

Тодор Тодоров

Цеко Цеков

Цветан Златанов

Веселин Донков

Виола Иванова

Веселин и Светослава Петкови

Волен Сидеров

Валентин Топузлиев

Юсуф Ибрахимов

Янаки Петров

Янко Янков

Към интервютата


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Обратно към електронните книги

 

към авторите