ЗАСЕДАНИЕ

на Националния координационен съвет на СДС
на 28 март 1991 г. 

 

 

 РЪКОВОДИТЕЛ: Председателят на НКС на СДС Филип Димитров.

ПРИСЪСТВАТ: Филип Димитров, Иван Горинов, Хосе Канети, Георги Панев, Тихомир Крайнин, Георги Бакалов, Владимир Филипов, Дончо Папазов, Борис Кюркчиев, Стелиян Стойчев, Красимир Кънев, Любен Божилов, Велин Керимов, Йордан Хаджиенев, Марио Топчийски, Христо Иванов, Нейчо Неев, Олег Чулев, д-р Бойко Пройчев, Пламен Антов, Любомир Собаджиев, Йордан Тодоров, Петър Тодоров, двама представители на БДФ, Весела Василева, Юлий Павлов, д-р Васил Михайлов, Александър Йорданов, д-р Атанас Щерев, Светлана Спасова, Любомир Павлов, Васил Костов, Николай Колев - Босия.

  

ДНЕВЕН РЕД:

1.    По процедурата за издигане кандидати на СДС.

2.    Заявлението на Съюза на безпартийнитие за промяна в статута им.

3.    Актуална политическа ситуация.

4.    Разни.

 

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Откривам заседанието.

Първи иска думата, за да направи изявление г-н Красимир Кънев. Заповядайте.

 

КРАСИМИР КЪНЕВ:

Бих искал да кажа още веднаж, че това изявление не го правя от свое име, а във връзка с нападките от г-н Георги Марков и от г-н Стефан Савов. Аз съм помолен да направя изявлението, не го правя от свое име.

Искам да кажа кое даде повод на г-н Марков и г-н Савов за тези нападки.

Преди три дни на един от координационните съвети тук аз извиках насаме г-н Кюркчиев и му казах - обърнах му внимание на статията във в. "Телеграф", в която пише, че Георги Марков е един от хората, които са били информатори на Държавна сигурност, и му казах, че просто имам сведения, които са ми дали комунисти. Между другото тези сведения са били четени в Комисията по досиетата от г-н Тамбуев пред около 20 души. И му казах, че му съобщавам това, защото държа на неговата партия и държа в интерес на неговата партия да го направя. Да поговорят и каквото те решат да направят - да го повикат и може би да се
оттегли от парламента, но просто той е зам.-председател на тази партия и те трябва да имат решение по това.

В разговора с г-н Кюркчиев не участва никакъв друг човек. Г-н Кюркчиев споделил тези мои мисли с г-н Савов и на другия ден, докато си говорех с Любомир Иванов от Зелената партия, при мен дойде г-н Савов и ме попита:

- Ти защо си говорил такива неща пред г-н Кюркчиев? Ти знаеш кой е председател на тази партия, а г-н Кюркчиев е възрастен човек и може да не е разбрал всичко.

Но на този разговор присъства и г-н Любомир Иванов[1]. След което г-н Савов и г-н Марков ме нападнаха в парламента - че аз съм правел тези изявления в присъствието на трети човек - г-н Иванов. И вчера ме нападна, че съм направил това изявление за г-н Георги Марков пред трети човек.

Аз обръщам внимание, че той прие този разговор да стане в това присъствие и го провокира пред трети човек, а после ме обвини, че аз съм го направил. Намирам това за една провокация, която не я тълкувам толкова за провокация срещу мен, колкото като провокация срещу "Екогласност" и затова съм принуден да направя това изявление.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Един въпрос към Вас: Вярно ли е, че Вие знаехте от г-н Румен Данов информацията, която казвате? Вярно ли е, че информацията, която сте получили от комунисти, е обсъдена на Управителния съвет на "Екогласност"? Не? Вярно ли е, че за доносите на определени лица от опозицията данните са послужили за мнение на Партията, която от нейните позиции е по-благоприятната за изборите?

 

КРАСИМИР КЪНЕВ:

На първите два въпроса - не!

За другото слуховете пълзят, че в "Екогласност" има много повече доносници, отколкото в целия Парламентарен съюз на СДС. Не е вярно, че това, което се разпространява, че в "Екогласност" и Зелената партия били по-чисти и се възползват от това, защото не са.

 

ИВАН ГОРИНОВ:

Аз пък чух, че Зелената партия и Радикалдемократическата партия били единствените, които са чисти.

 

КРАСИМИР КЪНЕВ:

 

И аз така го чух. Но...


 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Но Вашият въпрос поставя още веднаж въпроса, че разни вестници продължават да изваждат имена, чиито досиета ще бъдат извадени.

 

КРАСИМИР КЪНЕВ:

Има и вестници като "Демокрация", които осъждат рейдовете на представители на СДС в страната в аспекта на това кои са комунисти в СДС и се цитират имена. Става дума за рейдовете на г-н Савов и г-н Марков във Варна, които са нападнали в своя рейд "Екогласност" за нейното прокомунистическо поведение във връзка с изборите и са били освиркани. И е написано във вестника.

 

ВАСИЛ ИЛИЕВ:

Казано е: "някои сили в СДС", а не е казано "Екогласност". И моля да не се правят такива безобразности.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Първият въпрос е въпросът с досиетата, по който ние продължаваме да не набираме преднина. Другият въпрос е да бързаме да се изнесат.

Второто нещо, което е интересно за мен, е този пасквил в "Дума", който представлява връх на комунистическата низост и смятам да изтрия от речника си думата БСП и да не я употребявам повече.

И третото нещо - вчера в комисиите на Великото народно събрание е бил обсъждан един параконституционен проблем – проблемът за герба. Това ме навежда на мисли от рода на какъв период от време е нужен на Комисията по конституцията, за да се разбере какъв герб е нужен на България. И се ужасих от представите - ще имаме конституция някъде към 1993 г.!

Другия контекст, на който искам да ви обърна внимание във връзка с въпроса, който повдига гербът, са изявленията на г-н Александър Томов на вчерашния брифинг - те са определен сигнал. Той не е докрай категоричен. Прокрадват се общо три нотки:

-     първата нотка е, че тази реформа не я бива много;

-     втората нотка е, че в случая бива я или не бива, това, което все пак се прави от реформата, е от такива като него. Той започва да говори това още от "Панорама" миналата събота;

-     и третото нещо вече, ако приемем, че това нещо е отделно, представляват репликите, нападките към нашите министри - към реформата. По същество са срещу нашите министри. И ако някой си позволява да мисли, че тези хора ще сътрудничат, той до голяма степен ще бъде излъган.

Тези са основните насоки на актуалната политическа ситуация. И в събота имаме среща с общините.

 

ГЕОРГИ ПАНЕВ:

Смята ли НКС да вземе отношение по въпроса, че предвидената за събота актуализация на споразумението е отложена по неизвестни причини? И днес в "Дума" има изявления на г-н Пушкаров, че ктуализирането на споразумението ще стане някъде към средата на април.

 

ДОНЧО ПАПАЗОВ:

Една от тезите на нашите парламентаристи е, че не може да бъде разсипано Народното събрание преждевременно, още повече, че не е гласувана поправката по бюджета, която е прието да се направи. Срокът за това е краят на април. Според тях не било редно: ако това не стане, и реформата няма да стане.

Моля да се потърси дали това е истинската причина.

 

ВЛАДИМИР ФИЛИПОВ:

Не зная дали от това може да се направи един извод за линията на БСП, но тя вече се превърна от линия на нападение в линия на реванш.

 

ЕЛЕНКО БОЖКОВ:

Два въпроса и едно кратко изявление от името на Федерацията[2].

Миналата седмица във връзка с досиетата тук беше даден един вариант за становище на СДС и беше изготвен от г-н Бакалов, Иванов и Кънев в установеното време, но никъде не видя бял свят.

Вторият въпрос е кога и какви консултации са се провеждали между политическите сили така, че днес няма да има пленарно заседание на Великото народно събрание. Това ни беше съобщено вчера на Парламентарния съюз - че утре няма да има заседание - а днес чета, че било решение на политическите сили.

И изявлението, което искам да направя, е следното: Не е тайна и в много организации стои аналогично въпросът, че мнението на парламентарните групи и политическите и изпълнителните органи на съответните партии се разминават. И при нас е така.

Във връзка с това съм упълномощен от името на Федерацията на клубовете за демокрация да заявя, че мнението на федерацията е за парламентарни избори през юни и няма нищо общо с желанието на една част от парламентарната група на федерацията за отлагане за есента или следващата година. Нещо повече - оперативното бюро ще застане зад определени депутати и личности от Парламента, които са готови да го напуснат заради неспазване
на Споразумението
[3].

Това представлява едновременно покана към СДС да изрази становище в същия смисъл.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

На втория въпрос на г-н Божков не мога да отговоря. Ако има парламентаристи, могат да отговорят. Аз научих, че поради липса на законопроекти в Народното събрание то е прекратило своите пленарни заседания. Същото Велико народно събрание, което така ще се разбърза в близките дни.

И аз видях един текст, който е изготвен от господата Иванов, Кънев и Бакалов като становище на СДС. То остана да се преработва. След това представено ли е във в. "Демокрация" или не?

 

ХРИСТО ИВАНОВ:

Г-н Кънев го представи. Не се съгласих, защото и като български език беше написано неграмотно и казах, че в тази декларация не мога да участвам. Поради това аз не мога да си припиша сам правото да я съчинявам. Тази комисия трябва да се събере и да реши или да възложи на други хора - събраха се хора с различни мнения за досиетата и стана като политическото споразумение - събраха се хора, които защитават твърдо едната страна. Но това, разбира се, не отменя възможността да го синтезират отново в една декларация.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Бяха дадени изявления в събота от мен и от г-н Данов в тази насока и това донякъде отменя необходимостта, но можем отново да направим декларация и в нея задължително да бъдат удовлетворени поне претенциите на тези, които поне в името на справедливостта са готови да видят своите досиета отворени.

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

В събота събирането на Националния консултативен съвет ще бъде важно. Необходимо е да решим каква ще бъде темата. И основното ще бъде по-нататък денят и месецът на парламентарните избори. И те ще дойдат с мненията на обществеността в тези региони, които те представляват. Действително нашите организации ще имат официално становище. И ако е удобно тук да кажете кои политически организации какво становище ще имат и нека има по един представител в изработването.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Непроменено е становището на Клубовете, Демократическата партия, ОДЦ, ОДФ, РДП, становище е взето вече от Социалдемократ. партия...

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

И освен представителите на отделните политически сили аз бих предложил също да дойдат и други, които формират облика на политическите организации. И много уважавам Градския консултативен съвет[4], но той може би трябваше да изрази становищата на политическите организации в своето становище, в което определя и датата на парламентарните избори.

И може би трябва да отделим време на цял координационен съвет, за да решим какви са правата, задълженията и правомощията на Консултативния съвет - отлагаме го няколко пъти - след това и на координационните съвети да го решим също. Защото ето различия: парламентарни групи, координационен съвет, консултативен съвет и т.н. И доколко техните решения са решения[5], които можем да приемем за окончателни решения по този въпрос. И затова, доколкото можем, да приемем техните пълномощия и да го приемем като факт, защото това е едно събиране и толкова.

Така че когато политическите сили от една страна и Социалдемократическата партия имат различия по това становище, трябва ли да изпълняваме други решения...

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Това поставя един въпрос, който, струва ми се, е решен затова, защото даването на пълномощия на консултативните съвети е ние да си създадем нови дертове. Вие знаете, че становището на Националния координационен съвет беше изготвено на базата на обсъждания...

Дайте да не разискваме отново този въпрос[6].

 

ГЕОРГИ БАКАЛОВ:

Аз много моля от днес нататък никоя политическа сила да не взема отношение за работата на друга политическа сила и да я критикува, а да критикуваме само Съюза.

Докато не настъпят сериозни кадрови размествания във Вътрешно министерство, ние не можем да се надяваме на успех в бъдещите избори. И предлагам да се обсъдят тези неща, защото и досиетата, и провокациите, и манипулациите са свързани с това министерство. Заявявам, че имам достатъчно сведения за хора, които не издигнахме, и ще цитирам имена: Напр. г-н Иван Костов, когото подкрепихме за министър, вчера изпрати хора и искат наем от СДС, г-н Димитър Луджев назначава К р йч в[7], който изнася отвътре информация за комунисти и, доколкото разбрах, се предлага или е извикан от Димитър Луджев да стане главен секретар на Вътрешно министерство. Ако това стане, ние изборите няма да спечелим.

Нека всички политически сили да си изясним един проблем: Националният координационен съвет взема решения на базата на становищата на политическите сили. В същото време ние вземаме и то под формата на натиск решенията на регионални координационни съвети, консултативни съвети и др. Ние виждаме това разминаване, защото в Съюза на демократичните сили се разминаваме. Нека се въздържат от решения, защото СДС не е партия, а коалиция. Ако има възможност, да изчистим враждите помежду си.

И да не се чува повече една дума от партия срещу партия! Който иска да хули - ето ви комунистите, заповядайте.

 

ЕЛЕНКО БОЖКОВ:

Приемам позицията на г-н Бакалов, само не мога да разбера едно нещо - отправяте упрек към Иван Костов и към Димитър Луджев Иван Костов е длъжен да иска наем, но Димитър Луджев казва, че има 400 човека, с които разбива непрекъснато апарата на БСП. Ако и г-н К р йч в  е от тях, много съжалявам.

 

ЙОРДАН ТОДОРОВ:

Явно БСП е дало инструкции на кметствата във връзка със съкращенията, особено там, където начело са сини кметове. Днес следобед имаме събиране на софийските кметове, за да обобщим становище. Те няма да могат да провалят работата ни, но я затрудняват и сигурно ще излязат публикации в пресата.

Трудно вървят и делата, които са заведени срещу един софийски кмет. Има много съмнения по въпроса...

Но истинското ми изказване е по повод изказванията на г-н Божилов и г-н Бакалов. Ние наистина трябва да излезем с предложение и да уредим статути на консултативните съвети в страната. Ние свързваме в Софийския консултативен съвет едно такова уреждане и с обединената опозиция, защото сме разтревожени по какъв начин в провинцията ще се третира въпросът с обединената опозиция. Много по-важно е да решим в Координационния съвет какви ще бъдат отношенията с консултативните съвети, отколкото как да си уреждаме нещата с БЗНС и ОС. Напоследък има мнение на ОС за работата с нас - ние сме категорично против! Освен това ОПТ също атакува. Отношението ни в София към казионния БЗНС не е добро. Те всъщност непрекъснато ни слагат прът в работата на
временните управи и на координационните съвети на СДС, въпреки че непрекъснато декларират усилията си за бъдеща дейност в
обединената опозиция.

Тези въпроси ние не можем да премълчим на Националния консултативен съвет, защото миналия път имаше много остра реакция от страна на опозицията, че ние не искаме да уредим взаимоотношенията. Ние за събота не засягаме този въпрос. Но ако тук се реши, ще вземем отношение към него. Нарочно не го засягаме, за да не възникне и най-малък нюанс на несъгласие между Софийския консултативен съвет и Националния консултативен съвет на СДС, когото - въпреки някои различия с вас - ние дълбоко уважаваме. И това го разясняваме винаги, когато ходим в провинцията[8]. Но трябва да се изясни този въпрос, не можем повече да го отлагаме.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Ако такъв консултативен съвет не може да вземе решение, но може да излезе с декларация, смятате ли, че ефектът е много различен?

 

ЙОРДАН ТОДОРОВ:

Не е различен.

 

КРАСИМИР КЪНЕВ:                           

Какво е отношението в Софийския градски консултативен съвет по политически сили - как се разпределят в СДС?

 

ЙОРДАН ТОДОРОВ:

Аз нямам подробна информация, но мога да взема, да донеса. Ако става дума за председатели, аз познавам само моите съпартийци от Радикалдемократическата партия, но ние не държим да внасяме наши въпроси там, не се занимаваме с партийни различия. Аз схващам, че въпросът на г-н Кънев е дали има председатели от "Екогласност" и не мога да кажа твърдо, че има, но съм с впечатление, че няма. Но г-н Кънев представи на няколко пъти въпроса c "Екогласност". И трябва да ви кажа, че не е особено добро мнението за него[9] - държи се твърде вляво и твърде невъзпитано. Мога да ви кажа, че е имало моменти, когато ни се искаше да ги изхвърлим от координационните съвети.

 

ХРИСТО ИВАНОВ:

На миналото заседание на Консултативния съвет много остро се постави въпросът за статута на Консултативния съвет. Аз отбих въпроса и имаше само едно изказване, че има манипулация. Не съм манипулирал, но не може да стане едно такова нещо, без да имат отделните партии становище по този въпрос. Не е ясно дали това ще бъде най-добрата стратегия по отношение на предстоящите избори. Но има становище, че със сегашния статут на Консултативния съвет нещата не "плуват" много добре.

Не виждам обаче никакви принципни различия в становищата и позициите на Софийския консултативен съвет и Националния координационен съвет. Съществува дори почти идентичност за основните моменти на актуалната политическа ситуация. И фактически техният проблем и нашият проблем е да се изрази корелацията за взаимоотношенията ни с Парламентарния съюз. И не виждам политическа необходимост от повдигане на този въпрос за статут на консултативния съвет.

И затова бих помолил да не се стига отново до поставяне на този въпрос[10], защото той няма да доведе до понижаване качеството на нашата работа, размирици и компетенции. И ако се повдига някаква точка от тези, които повдигна г-н Тодоров, то е за националната структура на СДС - не става дума за парламентарния, а за целия електорат на СДС.

Към дневния ред на настоящата среща на Консултативния съвет трябва да се погледне извънредно отговорно. Затова сме изпратили писмени покани до лидерите на СДС. Освен това считам, че са отправени писмени покани и до председателите на парламентарните групи. Те са длъжни да излязат със свои становища. И нашите министри също да дойдат на тази среща.

Тогава поемам ангажимента да поканя Луджев, Костов, Пушкаров и Мариана Тодорова.

И в Софийския съвет[11] от 11-те отдела 7 се ръководят от комунисти. Как става това аз не мога да разбера.

 

ОТ ДГИ (русият)[12]:

Опитват се да правят монополистични фирми, които ще бъдат оглавени от комунисти. Начело с Асен Николов се правят, макар че той е от "Никола Петков".

 

ГЕОРГИ ПАНЕВ:

Комунистите не само че преминават в атака, а то се вижда днес от документа в "Дума", където се казва, че част от вината трябва да се поеме от СДС поради неговата деструктивна позиция, но и демагогстват.

 

ЙОРДАН ТОДОРОВ:

Писал съм на г-н Каракачанов и устно съм му го потвърдил, че ние няма да признаем определянето на началници на отдели в СДС, което е направено с мълчаливото съгласие на г-н Асен Николов, а т. 3 от решението на 11 март изрично изисква преди да се обсъжда на Изпълкома, да се направят консултации между политическите сили, представени в Парламента, на съответно регионално равнище. Интересно е, че ние в общините го направихме, а в Столичния съвет се получава така. И г-н Николов непрекъснато върви по пътя да го отзовем като наш представител, защото непрекъснато ни пречи и за митинги и др. и когато аз лично му направих бележка, написал писмо[13] до г-н Филип Димитров, до Александър Лилов и Виктор Вълков.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Аз лично се сблъсках с невежество по този въпрос.

 

ЙОРДАН ТОДОРОВ:

Аз предлагам на г-н Филип Димитров да върне писмото и да се позове на закона: аз съм го написал и му го връчвам. И началниците на управления са назначени вече.

 

СТЕЛИЯН СТОЙЧЕВ:

По време на комуниста Стефан Нинов беше забранено едно шествие, а сега по времето на Асен Николов, който се занимава с шествията, имаме три спирания.

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

Асен Николов е представител на "Никола Петков" и ние ще проверим как е действал в тези случаи, но въпреки това си има кмет на София. И ще дадем отговор на Координационния съвет чия политика провежда Асен Николов - дали не провежда политиката на кмета. Ние ще го извикаме в понеделник, а след това ще докладваме тук дали това е така или не. Не случайно се изказвам,
защото имаме някои сигнали, но ще ги проверим, защото май нещата
се вършат от зам.-кмета.

 

ОТ ДГИ (До Дончо Папазов, също с брада)[14]:

Въпросът за актуалната политическа ситуация се намира тук, при нас: Парламентарен съюз - Координационен съвет. Решенията на Координационния съвет задължителни ли са или не са за Парламентарния съюз?

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Всички се занимавате с политика. В момента, в който ние решим, че сме способни да обявим Парламентарния съюз извън закона, да го решим! Но ако не можем, да не се занимаваме с въпроси, които правят Координационния съвет смешен.

(Бележка на MP: Водени от инерцията, заседаващите все още не са свикнали да казват: "Националния координационен съвет", наложен като име отпреди два месеца)[15].

Проблемите не могат да бъдат решавани по този начин! Последователният начин е този: ако вие утре не можете да го задължите[16] да изпълни вашето решение, да го обявите извън закона.

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

Аз мисля, г-н Димитров, че сега засега много добре вървим по този въпрос и нека повече да не го обсъждаме.

 

КРАСИМИР КЪНЕВ:

Пропускаме един много важен въпрос във връзка с актуалната политическа ситуация - въпроса за досиетата. Снощи присъствах на заседание на Парламентарния съюз на СДС и донякъде се консултирах със становището на депутатите на СДС по този въпрос. Позицията, която се очертава да бъде взета от Парламентарния съюз на демократичните сили, много ме притеснява - Парламентарният съюз иска нещо като суспендиране работата на тази комисия по досиетата, утаяване на информацията, която до момента е получена от тази комисия и отлагане на разрешаването на въпроса за досиетата по един неопределен период - както на мен ми изглежда - от 20-25 години. Защото, казват, докато не се получи пълна информация за всички досиета от Държавна сигурност, да не се поставят. Струва ми се, че по този начин се предоставя инициативата в ръцете на Комунистическата партия и тя да манипулира въпроса с досиетата, когато на нея и е изгодно.

Ние нямаме интерес резултатите от издирването на тази комисия да бъдат потулени и да останат под сурдинка. Ние трябва да излезем с категорично становище по този въпрос - досегашните резултати от работата на тази комисия да бъдат обявени и върху проблема за досиетата да се сложи нещо като мораториум по отношение на информацията, която излиза.

Вчера Парламентарният съюз с акламации посрещна становището на г-н Берон по този въпрос: "Ние трябва да им кажем на комунистите да вземат тези досиета, да ги свият на един масур и да си ги заврат еди-къде си".

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Решения:

Първо, да бъдат взети становища по декларацията на БСП. Да бъдат направени изявления...

 

ОБАЖДАТ СЕ:

Това е по-добре!

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

И, ако може, да се организира излизане по телевизията на говорителя на Националния координационен съвет, г-н Папазов (Дончо)[17]! От този текст във в. "Дума", който според мен е пасквил, аз изхвърлям думата БСП и дълбоко съчувствам на тези хора, които си въобразяват, че това е Българска социалистическа партия, защото както по стил, така и по съдържанието си наподобява Българската комунистическа партия. О, мога да посоча поне 10 неща, които представляват върха на абсурда. И оттам нататък да се излезе и по телевизията. Аз няма да мога да изляза, защото съм в Пирдоп в това време.

Това ще го решаваме с г-н Папазов в оперативен порядък.

Втория въпрос - досиетата. Ако се оставим на становището на г-н Кънев - хората са много чувствителни и това трябва да се детайлизира. Опитват се да ни натрапят мръсна сделка, но ние настояваме да се извадят час по-скоро!

И ние в Съюза на демократичните сили сме тези, които ще решават кой кум и кой сват и какво означават тези досиета за нас; кой от тези хора, за които говорят в досиетата, е наш съратник и кой не; кой заслужава пушка и кой трябва да бъде морално осъден. Ние сме евентуално тези, за които са подготвени тези неща - те са дадени срещу нас[18].

Тази позиция ще бъде изложена точно в този вид и моляг-жа Стефанова (Бел. MP: Силвия Стефанова от в. "Демокрация")да съобрази дословно тези неща в протокола, когато пише за
тези неща. Но трябва и по-широко отразяване за тези работи да се даде. Ще разчитам, че Георги Марков ще иска да се извади цялото му досие. И не забравяйте, че част от тези досиета сто на сто ще бъдат фалшиви.

 

ХРИСТО ИВАНОВ:

(Прочита подготвено проектостановище на НКС на СДС за досиетата, което незабавно да бъде прието).

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Всичко това трябва да се представи като искане. Но отделно от това всички, които имат подозренията, че техните имена се спрягат и се чуват да се спрягат, е редно незабавно да натиснат в тази насока. Ако щете, това ще бъде и критерий за нас кои натискат и кои не.

Така че на един лист трябва да се напишат имената на тези от нас, на които се спрягат имената.

 

КРАСИМИР КЪНЕВ:

Г-н Румен Данов е склонен да се даде. Ако бъде натоварен от Парламентарния съюз, той ще изнесе тази информация пред Парламентарния съюз.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Можем ли да заявим от СДС, че от СДС има 15 души, за които се твърди, че имат досиета? Вярвам, че голяма част от тези сведения за тях са недостоверни. И тези, които наистина се чувстват доносници и предатели, моля да заповядат и да си поискат незабавно досиетата въпреки принципите на справедливостта. И нека се спазват принципите на справедливостта - като излязат едните, да излязат и другите.

 

ГЕОРГИ БАКАЛОВ:

Нека да не влизаме сами в капана. Нека да поискаме и на техните кадрови служители, които знаем, досиетата.

 

АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ:

Първо имената на тези, за които комисията има данни, се знаят от определени лидери на организации. Става дума, че някои лидери, някои от тези лидери предварително са знаели, преди да се появят досиетата в парламента - Румен Данов ли им ги е дал, не зная - но за нашата Радикалдемократиаеска партия никой не е информирал.

Следния въпрос ще поставя: Народните представители на СДС подписаха декларации, че не са били сътрудници. По този въпрос г-н Петко Симеонов каза, че знае точно кои не са подписали такива декларации. И ако той знае, добре е да ги изнесе като списък и, второ, СДС да изясни къде са изчезнали тези декларации. Ако не, ще поставя този въпрос публично за изясняване в своя вестник[19]. (Бел. MP: Става дума за в. "Век 21")

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Смятате ли, че няма опасност, ако тръгнете на този вариант, ние да раздухаме страсти между сили в СДС?...

 

ВЯРА НИКОЛОВА:

Тези декларации-образец, които бяха попълвани, на мен лично ми беше забранено от Берон да ги давам, Владимир Сотиров[20] му отказа. Въпреки това бяха събрани около 20 декларации, които изчезнаха.

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

Документите по изборите къде са?

 

ВЯРА НИКОЛОВА:

Не зная. Месец май лично ги раздавах на Първата национална конференция в НДК[21]. Не успях на всички, защото това бяха кандидатите и те бяха страшно много. И продължих нагоре, когато давахме плакатите. Няколко пъти Берон ми забрани да ги давам. Сега имам нови бланки и мога да ви дам...

 

ГЕОРГИ БАКАЛОВ:

Понеже се получи тук поставяне на въпроса за изчезнали документи, оказа се, че архивът на СДС, в който има трудови книжки, документи, доноси и др., се губи. И предлагам да се издири архивът.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Да чуем Еленко Божков.

 

ЕЛЕНКО БОЖКОВ:

Едното е по архивирането на документите, другото - за декларацията за Държавна сигурност.

Аз също подписах такава декларация и я дадох на петия етаж и те се съхраняват заедно с автобиографиите и другите данни за кандидатите на СДС, за които тогава отговаряше Стефан Гайтанджиев и Георги Аврамов. Автобиографиите са горе при Стойка Скумриева и се съхраняват в една каса.

Що се отнася до това дали е правено публично изявление, той (Бел. MP: Г-н Божков визира г-н Петко Симеонов) каза тук: "Аз зная, че има хора, които не са подписали изборните документи в деня на промоцията или на номинирането на кандидатите на СДС. Аз бях човек, който ги събираше - правомощията на хората, които изпращах. Отнесох тези документи и те бяха съхранявани в едно бюро на четвъртия етаж, което се заключваше. Два пъти намерихме това бюро отключено и след това му намерих един секретен ключ. Не мога да гарантирам дали всичко е останало. Там бяха дадени: списък на листата, автобиографии и др."[22]

 

ИВАН ГОРИНОВ:

Поддържам позицията на г-н Александър Йорданов и моля да се вземе решение. И ако не се вземе решение, бих приветствал не лично аз, но партията ми едно такова действие на г-н Йорданов да публикува това свое мнение. Няма да успеем иначе, защото онези ги имат тези неща. Ще бъдат извадени и разлепени точно когато им трябва.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Очевидно е, че ние, ако искаме това да стане колкото се може по-скоро, очевидно е, че трябва да успеем в тази работа да върнем колкото се може по-скоро топката на БСП. Очевидно е, че измежду нас ще има жертви. Струва ми се, че точно за да можем да защитим част от тези хора, които заслужават защита, трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни срещу тези, които отказват да играят по правилата на СДС[23]. Щом като отказват да играят по правилата на СДС... Щом като отказва да играе по правилата на СДС, той е жертван и от нас.

Затова предлагам да спрем да се боричкаме сега и да поставим ясна схема за досиетата на тези парламентаристи, по която да бъдат разигравани.

 

АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ:

Абсолютно съм убеден, че тези именно не са агенти, внедрени от Държавна сигурност и КДС. Има хора, които са анализирали кои в СДС са можели да бъдат и са все още ченгета.

И може би наистина има хора, които са подписвали някога документи - може би от по-възрастното поколение. Трябва да ги защитим и т.н. И от тази позиция да не се отстъпва!

 

КРАСИМИР КЪНЕВ:

Досиетата на всички народни представители могат да бъдат поставени на масата. Но има лични досиета, каквито имаме всеки от нас, но в тях не личи кой е сътрудник и кой не е. Другите, така наречените служебни досиета, на нас не са ни нужни. И те казват, че всички служебни досиета са в парламента, макар че не е вярно и това дори.

 

Д-р АТАНАС ЩЕРЕВ:

В случая задачата на Съюза на демократичните сили е да иска да се спази законът. Комисията по досиетата на този етап на работа не трябва да допуска да се размахват списъци от депутати и да започва да се говори това или онова, а тези депутати, за които има определени обвинения, да бъдат извикани в Комисията по досиетата и да им бъдат предоставени досиетата, както гласи законът! Да се даде възможност на тези депутати да направят своите възражения чрез предизвестяване на парламента, след това на закрито или открито заседание - както реши парламентът - да се вземат становища по тези случаи и след това в срок от три дни да бъдат оповестени в зависимост от решението на Парламента, резултатите от тези заседания.

След това - независимо от всичко - искаме досиетата на г-н депутата Александър Лилов, на г-н депутата Любен Гоцев, на г-н депутата Александър Стрезов, на г-н депутата Петър Башикаров, на г-н депутата Тодор Бояджиев; на депутатите Елена Поптодорова, Иван Генов, Филип Боков, Ирина Бокова, Андрей Луканов, Жан Виденов и Филип Ишпеков, Любен Корнезов и Георги Тамбуев. Ето това смятам, че трябва да бъде решено на Националния координационен съвет.

Второто нещо - не може да се подмине с лекота въпросът защо е изчезнала архивата[24].

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Във връзка с досиетата нека да направим искане в най-кратък срок, формулиран като една седмица, да бъдат оповестени всички досиета.

Или Националният координационен съвет на СДС решава:

1.    Да бъде направено искане до Комисията по досиетата при Великото народно събрание да бъдат оповестени резултатите от нейната работа към настоящия момент.

2.    Едновременно НКС на СДС настоява комисията да представи и данни за наличието на досиета на посочените по-долу лица:...

или: ...да бъдат оповестени всички налични данни за връзките със специалните служби или с Държавна сигурност на изброените по-долу лица: (Вж. предложението на д-р Щерев с.21)[25].

И да се търси компромисен изход от цялата тази ситуация.

 

ЛЮБОМИР ПАВЛОВ:

Съгласен съм с тезата, че една формулировка "всички досиета" по принцип не означава нищо, а - конкретно да изискаме данни за следните лица... и да се формулира: за трудовите взаимоотношения на тези лица с Държавна сигурност - щатни или не, включително и за Георги Тамбуев, който не отрича в частен разговор, че е бил служител на Четвърто главно управление на МВР. И при това положение нека после той да обяснява, че е от Четвърто и че Четвърто е икономическо и т.н.

И да поискаме в едноседмичен срок да се предоставят тези данни и всички данни на Мандатната комисия.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Да го обобщим така:

Националният координационен съвет на СДС настоява Анкетната комисия към Великото народно събрание в едноседмичен срок да представи информация за всички народни представители за тяхната връзка с Държавна сигурност и конкретно за лицата...

Може би Тодор Бояджиев да изключим, защото вече е главен секретар на това министерство?!

 

БОРИС КЮРКЧИЕВ:

Трябва да си изясним какво целим с изваждането на досиетата ни. И как ще реагираме, ако има на един-двама или само на двама-трима лидери досиета.

 

АЛЕКСАНЪДР ЙОРДАНОВ:

Добре, ние казваме: Изхвърляме досиетата от МВР и да се отпечатат. По-нататък какво ще бъде? Ние по-нататък трябва да имаме ясна представа за тези наши хора: ще ги защитаваме ли като организации, или всеки сам ще се оправя в този свят.

На д-р Тренчев му извадиха някакви писма, когато е бил дете, че иска да стане ченге и той каза:

- Добре, дайте го и да го пратим в САЩ за експертиза.

Замлъкнаха.

Това да предприемем и ние: 1)Атака на комунистите и 2) Дайте го за експертиза това досие - веднага ще го изпратим в Америка.

Какво търсим ние в досието? Ние търсим единствено документа, в който пише: "Аз, Иван Иванов, се ангажирам да бъда сътрудник на Държавна сигурност". Търсим само този документ...

Неправилно се поставя въпросът за досиетата.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Обстоятелството, че г-н Тренчев не беше официално атакуван с тези късове хартия, които се разпространяват из София, беше свързано преди всичко с неговата позиция и със съдържанието в тези късове хартия. И пишеше: за антисоциални прояви... Така че това са неща, които, първо, трябва да бъдат извадени, и там естествено никой няма никого да хвърля на кучетата, освен онзи, който сам се хвърли.

Затова се предложи: дайте да съберем тези, които са свързани с трудови отношения с Държавна сигурност,  да се хвърлят те върху комунистите. И тогава да видим дали да го даваме на кучетата,или не. И ако не бъде оспорена автентичността на този документ, да изискаме името на възложителя/координатора.

Затова първият елемент на предложението е да се даде срокда бъдат оповестени всички тези досиета.

Вторият елемент е да връщаме топката - да се посочат и други имена от другата страна.

И третият елемент на основата на информацията, която имаме - ако изтече до нас или на базата на нещо друго,- да поканим тези хора,  подсказвайки им печелившата позиция, като кажем:

- Копелета, аз не съм ченге, дайте да видим какво става!

 

ХРИСТО ИВАНОВ:

Аз съм против да искаме публикуване, вадене и коментиране на досиетата, без да питаме парламентаристите, защото Георги Марков каза, че ще даде всекиго под съд, включително и някои от Националния координационен съвет тук.

Да се изискат действително документите - да не казвам какви са; те имат различни имена - за всички народни представители от отделите на Държавна сигурност.

И след това да се дадат - само там, където има досиета - народните представители да си ги видят. Да не говорим, че от гледна точка на изборната кампания това е абсолютна глупост - губим страхотно много време и губим много и много проценти от нашия електорат.

 

ГЕОРГИ БАКАЛОВ:

Против съм да даваме право на отделни личности от честолюбие да превръщат това в кампания срещу нас.

 

ДОНЧО ПАПАЗОВ:

Предлагам да избегнем по някакъв начин този отлив за досиетата за изборите. Ние не можем да откажем, че искаме досиетата и да не се представяме, че си крием главата в пясъка.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Значи, по-добре е да се даде срок за обявяване на личните данни;

Второ, всички данни да се извадят;

Трето, да посочим конкретни имена от отсрещната страна.

 

ДОНЧО ПАПАЗОВ:

И да обясним, че много пъти доносите на комунистите не са правени по обикновения път.

 

Д-р АТАНАС ЩЕРЕВ:

Предложението е да се спази законът. В срок от една седмица да се изпълни процедурата, която е предвидена от Великото народно събрание: първото нещо - с тези досиета, които ги има Комисията по досиетата, да бъдат запознати съответните обвинени, за да удостоверят тяхната автентичност; третото нещо - едновременно да се вкарат в парламентарните групи в срок от една седмица, на открито или закрито пленарно заседание да се разгледа въпросът за досиетата и втората част на това предложение - наред с тези неща да се разгледат от тази Комисия по досиетата и досиетата на всички останали народни представители,  между които и изброените по-долу:..., като особен интерес ще представляват досиетата на: ...

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Който е съгласен с тези предложения по досиетата, които да станат решение, моля да гласува.

 

(Гласуване: 13 "за" - единодушие).


Приема се.

 

ЗА ИЗБИРАТЕЛНАТА КАМПАНИЯ

Смятате ли да вземем ново становище по това, че не е реалистично конституция и избори през юни? Оставяме го до събота.

Още едно решение: да бъде поканен в понеделник г-н Гайтанджиев на заседанието на Националния координационен съвет на СДС по въпроса за досиетата. Възражения? - Няма.

 

ПО ТОЧКА ВТОРА

 

БОРИС КЮРКЧИЕВ:

(Прочита становището на Комисията по етика, което е неразделна част от протокола.)

 

БОЯН ПЕТРОВ ВЕЛКОВ - председател на Съюза на безпартийните:

Действително ние кандидатствахме още през м. октомври *90 г. Мнението на нашето ръководство винаги е било, че нашето място е в Съюза на демократичните сили.

Имаме изградени регионални структури на Съюза в страната. В София имаме 14 клубни бази. Също и в страната, където нашите регионални клубове днес чакат отговор на този въпрос. Те работят активно в местните структури на СДС.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Налице са изискванията за статут на наблюдател, не са налице изискванията за член, защото имате структури само в 14 града в страната и в 14 общини в София.

Предложението на Комисията по етика е да бъдат приети със статут на наблюдател: утвърждава за член-наблюдател на СДС Съюза на безпартийните.

 

БОЯН ВЕЛКОВ:

(Представя ръководството на Съюза на безпартийните поименно с кратки биографични данни.)

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Моля да се раздадат листовки за гласуване.

 

(Гласуване.)

 

Резултатът от гласуването е: "За" - 12 членове плюс 2-ма наблюдатели, 1 - "въздържал се" и 2 - "против".

Приема Съюза на безпартийните за член-наблюдател в Съюза на демократичните сили.

 

БОЯН ВЕЛКОВ:

Благодарим на Националния координационен съвет на СДС за доверието.

Ще се постараем да оправдаем оказаното доверие.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

ПО ТОЧКА ПЪРВА

 

МАРИО ТОПЧИЙСКИ:

Проекта за процедурата подготвихме аз, Христо Иванов и Георги Панев.

 

КРАСИМИР КЪНЕВ:

Имаше два остри варианта, които отпаднаха.

 

ВЕЛИН КЕРИМОВ:

Имаме много координационни съвети - по 8 дружби в една община има БЗНС "Никола Петков" и е невъзможно да ги броим за един глас.

 

МАРИО ТОПЧИИСКИ:

7     пъти разглеждаме този проект и трябва най-накрая да стигнем до консенсус.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

     В събота ще бъде раздадено новото предложение.

Имам два процедурни въпроса: първо, желаете ли да бъде поставен на обсъждане този механизъм, един нов механизъм, който се поставя, или да се върнем на предложените миналия път?

Второ, който е съгласен да се обсъжда този механизъм, а не вариантите от миналияя път...

Значи, който е съгласен да бъде възприет този вариант на комисията, този проект ва комисията като проект на обсъждане вместо предложенията, направени миналия път, моля да гласува. 6 "за" - една втора.

Който е "за" да се обсъждат предложенията от миналия път като варианти, да гласува. 4 "за". Моля още веднаж: за 4-те предложения от миналия път: 5 "за" и 2 "въздържали се".

Който е съгласен да бъде взето решението с 2/3, моля да гласува. 9 "за". Който е "против"? - Няма. "Въздържали се" - трима.

Приема се,

Едното предложение на Христо Иванов е наведнаж да се реши въпросът, а на г-н Топчийски - да се обсъжда текст по текст.

Който е за текст по текст, моля да гласува: 7 "за", 1 "против" и 3 "въздържали се".

Приема се процедурно да се обсъжда текст по текст.

Член 1 - п р и е т.


Чл.
2...

ОБАЖДАТ СЕ:

Да се пише точка, че не бил щатен сътрудник на Държавна сигурност и не е подписвал документ за сътрудничество.

 

Д-р АТАНАС ЩЕРЕВ:

Текстът "безупречно политическо минало" ме смущава...

 

ЛЮБОМИР СОБАДЖИЕВ:

Аз мисля, че безупречно политическо минало е дадено по-долу защо. И да се добави: по преценка на партията, която го предлага.

(Гласуване: 8 "за", 2 "въздържали се").

Работата е такава - това нещо се доказва съвсем лесно, защото местните хора познават кандидата.

И да подпише декларация, че не е сътрудничил на Държавна сигурност.

 

КРАСИМИР КЪНЕВ:

Да подпише декларация пред Координационния съвет, че не е бил щатен или нещатен сътрудник на Държавна сигурност и че не е писал и подписвал документи за сътрудничество на ДС.

 

ЛЮБОМИР СОБАДЖИЕВ:

Формулировката да включи и готовност, и бездейност, и дейност, и провокаторство, и всичко.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Гласуваме: 10 "за" - единодушие.


Приема се текстът.

 

ЛЮБОМИР ПАВЛОВ:

До половината тази точка е формулирана.

 

ЛЮБОМИР СОБАДЖИЕВ:

Предложението на Кънев е в София да се проведе тестът, а в местните координационни съвети да бъдат просто регистратори на теста, проведен в София.

 

МАРИО ТОПЧИЙСКИ:

Идеята на Кънев е наистина добра. Така местните координационни съвети ще се мобилизират да изпращат тук по-достойни кандидати.

 

Д-р АТАНАС ЩЕРЕВ:

Делегатите на СДС да бъдат подложени на тест, одобрен от Националния координационен съвет - и с това да се приключи. Оттам нататък това може да се прецени отново в координационния съвет и да се каже дали се одобрява или не такава постановка - дали тестът може да бъде сложен на дискета, дали да се прецизира...

 

ОТ ДГИ[26]:

Имам чувството, че кандидатът от тях ще бъде само един и го изпращат да се тестува.

 

ЛЕНКО РУСАНОВ:

Всичко това с теста е много хубаво, обаче има региони, обаче има региони, където са останали интелигентни хора съвсем малко и има общини, където няма да има хора, които да покрият, които да могат да го покрият.

 

ОТ ДГИ:

Предлагам да се тестува и то тук, при нас.

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Който е съгласен да има тест, одобрен от Националния координационен съвет[27], да гласува (Съгласие).

Приема се.

Трябва да се реши дали координационният съвет го определя или кандидатурата за кмет се издига на общо събрание на Членовете на СДС, както го предлага БЗНС "Никола Петков". Или в големите и по-малките градове в съответствие с тукашната процедура. В по-малките градове и селата се издига кандидатурата за кмет от членовете на партията и коалицията.

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

Предлагам цялото това да отпадне и на негово място - ново предложение.

 

Д-р АТАНАС ЩЕРЕВ:

В чл. 1 е записано: когато няма консенсус. Значи, чл. 3 и чл. 4 са напълно излишни. Или алинея 3 може да отиде в чл. 1. Алинея 5 може да започне така: ако не е постигнат консенсус, гласуването трябва да се проведе в два тура (за да стане ясно).

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Съгласни ли сте чл. 3 да отпадне? (Общо съгласие). Чл. 3  отпада.

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

Нека представителите на политическите организации в Националния консултативен съвет да се съберат и да изразят по-ясно позицията си по отношение на проекта.

Разбира се, ние също ще го огледаме около неговите нови неща и предлагам в понеделник да продължим окончателно с текста и евентуално с това, което ще се разисква там.

 

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Утре - извънредно заседание на Националния координационен съвет от 9 часа. Добре, от 10 часа. Съгласни? (Общо съгласие).

Трябва да подготвим националното съвещание за 30 март.

 

НИКОЛАЙ КОЛЕВ - БОСИЯ:

Едно съобщение във връзка със статията на Георги Спасов във в. "Демокрация". - "За монархия или република", с която той обявява една война на монархията. Трябва да се вземат мерки да не се появяват повече такива статии. И са публикувани, въпреки че главният редактор се е изказал, че няма да бъдат публикувани положителните отзиви от гражданите, а П. Генов е от казионния БЗНС. И въпреки че и на Издателския синдикат се постави въпросът да не се публикуват положителните отзиви, той използвал отсъствието на главния редактор и наредил да се публикуват.

 

ЛЮБОМИР ПАВЛОВ[28], председател на Издателския синдикат:

Той се е изказал против решението на Издателския синдикат и казал, че ще публикува и това и не го интересува никакъв издателски синдикат.

Издателският синдикат се надява, че може да разчита на подкрепата на Националния координационен съвет, за да се преследва една твърда линия за подобряване на вестника. Това ще подобри и много финансовото състояние на вестника, ако се даде на фирма. И тогава не СДС ще финансира вестника, както искат във вестника, и ще се издават и други варианти...

Сега вестник "Демокрация" закъснява и за Андрей Луканов 5 дни и т.н. и т.н., т.е. вестникът не успява да обърне всяка една манипулация в полза на СДС.

 

Д-р АТАНАС ЩЕРЕВ:

Ясно е, че е направена една политическа грешка. И оттам нататък вече не се поставя въпросът за друго, а че е скандално ниско нивото на вестник "Демокрация". Но тук не се поставя въпросът за качествата на г-н Спасов или на някой друг журналист а въпросът е могат ли да се намерят професионалисти, които да ръководят този вестник.

И трябва в присъствието на господата от "Демокрация" - не е редно в тяхно отсъствие - да се внесе и разгледа този въпрос.

 

СВЕТЛАНА СПАСОВА:

От името на ХДФ искам официално да протестирам срещу раздухването отново на въпроса против монархията, като г-н Спасов е започнал един недостоен натиск над колегите, които работят в "Писма на читателите". Протестът ни ще бъде внесен писмено.

 

НИКОЛАЙ КОЛЕВ - БОСИЯ:

Аз разговарях преди около час с Георги Спасов.

- Първо - казва - вие какви политици сте, че да решавате всичко? Аз решавам! И в. "Демокрация" - казва той - е най-добрият вестник в България. Трето, защо не е с най-голям абонамент в. "Демокрация"?

И аз така и не разбрах каква е връзката между това и липсата на хартия. Освен това той превърна вестника в "Чапаевски зов".

 

МАРИО ТОПЧИЙСКИ:

Поддържам колегата Щерев да не правим това в отсъствието на господата от вестника. Обаче искам да ви напомня от страна на ЦИК[29] и "Национална координация", че влизането в изборна кампания ще изисква и навлизането в определено пространство на вестника. Това се прави навсякъде. Затова ви предлагам да помислите и по този въпрос.

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

Дайте някакви конкретни предложения, за да насоча малко нещата, защото са много объркани. Националният координационен съвет сне от себе си отговорността за работата на вестника "Демокрация" и го прехвърли на Издателския синдикат. Сега кажете: ако има НКС, да ги прехвърли като задължения от Издателския синдикат и да работим.

 

ИВАН ГОРИНОВ:

Наличието на Издателския синдикат беше необходимо, когато СДС не беше юридическо лице и не можеше да си издава вестник. Както всяка партия си има вестник, така и тук. Може би трябва да се насрочи за понеделник или четвъртък да се предвиди голяма част от времето за вестника. И да направим така, както са голяма част от другите партии - лидерът на партията да бъде и директор на вестника.

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

Добре е представителите на политическите сили в синдиката да информират за бъдещето на вестника своите партии.

Второ, постави се въпросът: НКС възлага на Издателския синдикат да разгледа на първото заседание ситуацията във в. "Демокрация" и да ускори максимално бързо промените, които бяха предвидени на предишното заседание на Издателския синдикат.

 

ЕЛЕНКО БОЖКОВ:

Първото предложение: на заседанието на Националния координационен съвет в понеделник изпълнителните органи на всички партии и движения, членуващи в СДС, да излязат със становище по въпроса за това г-н Спасов изпълнява ли работата на политически директор доста добре, съобразно политическата обстановка в страната и предизборната кампания.

Второ, същите органи да излязат по същото време за начина на водене на в. "Демокрация" по време на предизборната кампания.

И трето предложение: партиите и движенията да излязат със становище за въздействие и координация на целия опозиционен печат във връзка със същите обстоятелства, т.е. изборите.

След тези становища в понеделник да излезем със становища по тези три въпроса - общи становища.

 

ГЕОРГИ ПАНЕВ:

Предлагам да остане за четвъртък (Общо съгласие).

 

ДОНЧО ПАПАЗОВ:

Предлагам това да бъде една от точките тук, за да чуем представителите на вестника. И ако решим да бъде в събота, да помолим да бъдат тук и представителите на вестника в събота. Защото много добре си спомням предишната криза във вестника - доста навреди на СДС. Когато вземаме мерки - а те са необходими много - но те трябва да бъдат по линия на съгласуване на една програма за издаване на вестника, на това, което има вестникът в предизборната кампания.

 

НИКОЛАЙ КОЛЕВ - БОСИЯ:

Бях предвидил десетина млади хора в "Гадзета виборча" да се учат, а репортерите на в. "Демокрация" са слаби. И бях уговорил във в. "Крисчън сайънс монитър" да изпратим хора за техническо редакторство. Затова ще потърся - колкото и да ми е неудобно - да се изпратят действително хора в "Рад Михник"?[30]...

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

Да ви върна малко назад - че назначихме Георги Спасов точно заради това, че журналистите на вестника не искаха да бъдат орган на СДС, а искат да бъдат независим вестник на СДС, да се разграничават като такъв.

Искам само когато обсъждате тези проблеми на "Демокрация", да знаете, че ще попаднем в конфликта на колектива с редакционния съвет. Но събота е много кратък срок и предлагам да остане след това за четвъртък (Гласуване: 10 "за") да се разгледа този въпрос.

 

Предс. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

ТОЧКА "РАЗНИ"

За Албания: В Албания чуждестранните наблюдатели ще присъстват на това, че в избирателните урни се пускат бюлетини, без да се види от тях. Идеята беше да отидем по-рано. А сега всъщност двама представители на външния отдел на СДС имат покана за Албания: Юлий Павлов и Светлана Спасова. Аз обвинявам Външния отдел, че е прокарал своята идея, за да вземе всички възможни имена. Не във всяка командировка трябва да се следят другите и не във всяка командировка трябва да има хора от Външния отдел. Нещо повече, на предишния Национален координационен съвет г-н Марио Топчийски предложи да замине втора кола, спомена имена, но тези сега имена на шефа на Външния отдел не съвпадат с тях.

 

ЮЛИЙ ПАВЛОВ:

Макар че ми се струва странно да отговарям на подобни неуравновесени изказвания, ще го направя.

С Демократическата партия на Албания установихме преди два месеца връзка и ни поканиха, но албанското посолство не дава виза. Ако става дума за посолството на САЩ или друга страна, мога да гарантирам на кои хора ще дадат виза и на кои не. И от разговорите, които водихме с Демократическата партия на Албания и нашето консулство - до този момент те са дали само 5 визи. Разбира се, имам подозрение за начина на даване на тези визи: има само един журналист, който се е промъкнал, защото е писано, че е икономист, за г-н Дончо Папазов и г-ца Бахчеванова също е писано друго, но те знаят, че са журналисти. И за Евгений Михайлов: в последния момент са разбрали, че е журналист. Ние тримата с г-н Топчийски и г-жа Спасова ги посрещнахме и за нас също дадоха.

Предполагам, че Миро[31] е натиснал и в Албания в посолството.

 

ДОНЧО ПАПАЗОВ:

Първо, от казаното от Юлий ние прекрасно разбрахме, че Външният отдел е използвал контактите си, за да си уреди поканата. Това не е право на Външния отдел! И как имат заповед в Координационния съвет?

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

Имам следното предложение към НКС: И въпрос: трябва ли да пререшим въпроса или да използваме случая да заминат поне тези, които са получили виза? ЦИК протестира и лично Христо Иванов - също.

 

МАРИО ТОПЧИЙСКИ:

Аргументите, когато гласувахме допълнително хора, бяха разноските в по-голямата част да поеме БСЧИ. И когато ги предложих, мотивите ми бяха: по-голямата част от разходите да бъдат поети от Българското сдружение за честни избори (БСЧИ), за да не плащаме валута. Това с огромен труд и много тичане успяхме да уредим: имаме 500 л бензин, осигурени от БСЧИ, плюс техните връзки. Именно затова предложих за по-голяма мобилност да бъдат две коли, защото всичко се случва и групите да бъдат по-мобилни. И да имат радиостанции на УКВ вълни.

Направихме огромна подготовка и въпреки това те няма да заминат, а и само 5 души заминават.

Аз тук не поддържам докрай мнението на г-н Дончо Папазов - според мен това е поради липса на организация. Появиха се и спонсори, но всяко едно дарение се гласува и ние отново сме закъснели. Просто не сме се организирали.

 

НЕЙЧО НЕЕВ:

Не споделям това, което каза Марио. Хората, които имат визи, трябва да отидат. Стигнахме до границата, положението е много сериозно. Хората си крият ръцете под палтата и казват: "Вива!" и - пръстите надолу!

 

ИВАН ГОРИНОВ:

Поддържам предложението, че г-н Евгений Михайлов на всяка цена трябва да замине. На всяка цена да му бъде осигурена виза.

 

ЛЮБОМИР СОБАДЖИЕВ:

Нека да изхождаме от целесъобразността на задачата: трябва да отидат хора като Евгений Михайлов, представител на ЦИК, на правозащитните организации, представител на в. "Демокрация", в края на краищата - представител на "Национална координация".

 

ЕЛЕНКО БОЖКОВ:

Ако е възможно, да се използват всички средства, за да се получат визи и за другите. И искам да изразя протеста си пред нашето Външно министерство и пред албанските власти, че нямат основание да ни отрязват.

 

СВЕТЛАНА СПАСОВА:

Албанският посланик отговори, че не е бил против нас, но не можел да ни помогне.

 

ДОНЧО ПАПАЗОВ:

Аз съм по начало против маниера на работата на Външния отдел. Не може да се работи по този начин.

 

ЛЮБЕН БОЖИЛОВ:

Предлагам решенията: Евгений Михайлов да замине! Да се използват всички средства за получаване виза за всички, на които Националният координационен съвет е гласувал доверие. Ако не се получат тези визи, да заминат онези, за които са получени визи.

Другата формулировка е, ако не се получат визи, да се направи протест чрез Външно министерство и албанските власти. И другото е да отправим забележка на Външния отдел за това, че не информира НКС или неговия председател за това, че не се изпълняват поради някои причини известни решения на Националния координационен съвет. Да му се отправи забележка!

 

ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Заседанието е закрито!

 

ДЕШИФРИРАЛ ОТ

ЛИЧНИЯ ТЕФТЕР:  /п/ Методи Райчев/

 

 

ПРОЕКТ ЗА
      РЕШЕНИЯ:

 

 

 

РЕШЕНИЯ ПО ТОЧКА ПЪРВА:

1.    Приема текста на чл. 2, ал. 1 и 2 на Процедурата за издигане кандидати на СДС в местните избори.

Предложената ал. 3 на чл. 2 да отпадне, тъй като се
съдържа в чл. 1.

2.    Утре, петък, от 10 ч. да се проведе извънредно заседание на Националния координационен съвет, на което Процедурата да се приеме изцяло и да бъде предложена в събота на заседанието на Националния консултативен съвет.

  

РЕШЕНИЕ ПО ТОЧКА ВТОРА:

Приема Съюза на безпартийните за член на Съюза на демократичните сили със статут "Наблюдател".

  

РЕШЕНИЯ ПО ТОЧКА ТРЕТА:

1.     Оценява публикуваната част първа от декларацията на БСП за вината на комунистическата партия през периода 1944-1991 г. като напомняща както по своя стил, така и по съдържанието си действията и изявите на самата Българска комунистическа партия (БКП).

2.     Преценява, че в момента БСП се мъчи да натрапи на Съюза на демократичните сили чрез въпроса за досиетата недостойна мръсна сделка. Ето защо СДС настоява час по-скоро (до една седмица) да се извадят досиетата на всички народни представители от Великото народно събрание, между които и изброените по-долу: Любен Гоцев, Александър Стрезов, Петър Башикаров, Тодор Бояджиев, Елена Поптодорова, Иван Генов, Филип Боков, Ирина Бокова, Андрей Луканов; като особен интерес ще представляват досиетата на господата Жан Виденов, Филип Ишпеков, Любен Корнезов и Георги Тамбуев.

 

РЕШЕНИЯ ПО ТОЧКА ЧЕТВЪРТА:


ЗА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА Г-Н КРАСИМИР КЪНЕВ:

Приема за сведение изявлението на г-н Кънев за проведените словесни престрелки с господата Стефан Савов и Георги Марков по въпроса за досиетата и начините на тяхното разгласяване.

 

 

И Т.Н[32]  ...

         ...

        ...

        ...


 

[1] Обръщам внимание, че Савов провежда разговора в присъствието на "трети човек", а не Кънев.

[2] Федерация на клубовете за демокрация

[3] Федерацията беше за напускането на ВНС поради бездействието му до 19 май, когато стана пределно ясно, че напускането на парламента има за цел да разцепи СДС, като СДС от коалиция се превърне в организация с "индивидуално членство", където доминира Подкрепа и Тренчев, и бъдат изгонени или принудени да напуснат БСДП, БЗНС "Никола Петков", Зелената партия, Екогласност. Поемаше се, според нас, пагубен за СДС курс.

[4] Градски консултативен съвет - София. Всъщност - градското ръководство на СДС, център на власт, откъдето настояват за незабавни избори.

[5] Божилов поставя нерешен и съдбовен въпрос за СДС - йерархията на колективните органи.

[6] Филип Димитров бяга от решаването на този въпрос, защото е неоспорван председател на СДС, т.е. може да се възползва от противоречията между колективните органи, като е постоянен арбитър и единственият неоспорим.

[7] Неясно име. Така е в стенограмата.

[8] През пролетта на 1991 година в СДС възникна многовластие. Градският консултативен съвет вземаше решения и декларации като ръководно тяло на опозицията. Допускането на многовластието беше, според мен, съзнателна политика на Филип Димитров. Той не можеше по друг начин да ръководи СДС - лидерите на Парламентарния съюз на СДС (Стефан Савов, Стоян Ганев, Петър Дертлиев, Александър Йорданов) се отнасяха с пренебрежение към него; председателите на партии и организации, с изключение на скромната ми особа и новоприетите, много-много не го зачитаха; съществуваше и президентската институция, където президент беше Желев - първият председател и основател на СДС, който обяснимо, не приемаше, че Филип Димитров му е политически и партиен водач.

[9] Екогласност

[10] Христо Иванов, говорителят на Академичния клуб за демокрация, беше получил през късното лято на 1990 г. наготово голяма власт: предложих го за зам.-председател на изборния клуб, възложих му да реди Временните управи от страна на СДС. Добре изглеждаше, добре стоеше, добре говореше. Беше интелигентен и подреден. Нямахме кадри. Ще бъде пресилено, ако кажа, че в следващите месеци, особено през пролетта и лятото на 1991 г., съм бил възхитен от него. Основните проблеми на СДС през 1990 и следващите бяха кадровият дефицит и произтичащите от него - идейни и организационни трудности. 

[11] Общински съвет.

[12] Стенографът не го познава.

[13] В СДС по това време се рушат йерархиr (ако въобще ги е имало), а понятието за лоялност е напълно чуждо.

[14] Втори непознат от ДГИ.

[15] Бел. на стенографа

[16] Парламентарният съюз

[17] Сега, от този протокол, разбирам, че Дончо Папазов - великият мореплавател, е бил "говорител на НКС".

[18] При първо четене - справедлива позиция, при второ - укрепване на пълномощията и властта на председателя. Той е този, който казва какво мислим "ние".

[19] Литературното мислене на Александър Йорданов - ако не стане еди-какво си, той ще го изнесе публично. Липсва каквато и да е представа за  йерархия, партийна дисциплина, партийна тайна, партийно строителство, партийна лоялност... И това не са ценности на комунистите, а на всяка политическа сила, ако иска да бъде сила. Филип реагира с въпрос.

[20] От текста не е ясно какво е отказал Владимир Сотиров - да попълни декларация, или е отказал да се подчини на Берон.

[21] Вяра Николова има предвид конференцията през май 1990 година. По-късно, в заслепението си “отлюспителите” я зачертаха от броенето, тъй като тях тогава ги нямаше или бяха само фигуранти на “Раковски” 134, и така конференциите на СДС и до днес се пресмятат с една по-малко.

[22] Сигурността в СДС през 1990 г. беше под всякаква критика. Както ми е признавано в по-късни времена от тогавашни отговорни служители на ДС, а и както косвено (засега!) се потвърждава от архивните документи - те са ни подслушвали, крадели документи, внедрявали агенти и смахнати, проваляли акции... Всичко са могли. Онова, което ни е спасило физически (тук визирам десетина души), е, че бяхме много, много далеч от финансовите им далавери. 

[23] При онова организационно състояние на СДС, Филип Димитров всъщност казва: вземам под крилото си всички агенти, които ми се подчинят.

[24] Архивът на СДС по времето на това обсъждане се намира на петия и четвъртия етаж, т.е. на двайсетина стъпала под заседаващите, като не броим 1. стенограмите, които стенографът си носи в къщи и още не е разчел; и 2. откраднатите документи от професионалисти и любители, по поръчение или самоинициатива.

[25] Бел. на стенографа. Имат се предвид по-горе споменатите лидери на левицата.

[26] Стенографът не му знае името

[27] Решението, макар и целесъобразно с оглед реалностите на 1991 г., е част от етапа на прогонване на големите партии - БЗНС "Никола Петков", БСДП.

[28] Любомир Павлов сигурно разбира много от бизнес, но в случая с "Демокрация" не е прав, такъв тип намеси го изхвърлиха от пазара и вестникът фалира.

[29] Централен избирателн клуб на СДС. След като беше създаден този Клуб и абревиатурата му доби публичност, тогава президентът Младенов издаде указ, с който създаде Централната избирателна комисия - със същата абревиатура ЦИК. Него не подозирам за съвпадението, но тези, които са му поднесли указа за подпис - да.

[30] Вероятно Босия е казал Адам Михник - гл. редактор на “Газета Виборча”.

[31] Мирослав Севлиевски

[32] Протоколът така завършва.


Назад"Големите промени"


Назад Обратно към Либералната революция

СДСНапред

Copyright 1998-2014 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Начало