ЗАСЕДАНИЕ
на Националния координационен съвет на СДС
на 14 март 1991 г. 

(Стенографски бележки)

   

ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ГЕОРГИ ПАНЕВ ЗА ДНЕВЕН РЕД С АНАЛИЗ ЗА ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ, НАПРАВЕНО НА ЗАСЕДАНИЕТО НА НКС

  

Представям на вашето внимание кратка ретроспекция на събитията, свързани с дискусиите по въпроса за изборите:

1.    Съвещание на Националния консултативен съвет на 2.02.1991 г. с декларация, в която се настоява изборите да се проведат до края на месец май.

2.    Второ съвещание на Националния консултативен съвет на 2 март 1991 г. с 23 становища, от които 15 са за парламентарни избори до края на м. май.

3.    Градска конференция на общинските консултативни съвети - София, с декларация в същия дух.

4.    Депозирани в Националния координационен съвет становища на партии и организации: от 13 по моята статистика 8 са за парламентарни избори до края на м. май.

5.    Становища на две експертни групи от социолози и икономисти, докладвани от Христо Иванов, за парламентарни избори през м. май.

6.    В разговорите на Филип Димитров с Иван Костов и Иван Пушкаров се набляга на това, че реформата не е силно обвързана с изборите (според министрите).

7.    От проучване на общественото мнение 52% са за избори през м. май.

8.    Гласувахме едно обръщение до парламента с настояване до края на март да се приемат спешно трите основни закона, което очевидно няма да бъде изпълнено.

 

Господа,

След всичко това, след почти два месеца разисквания на Националния координационен съвет все още няма становище по въпроса за изборите, все още не е взето решение. Бих си позволил да назова това състояние на НКС състояние на ПОЛИТИЧЕСКА ПАРАЛИЗА. Моля да ме извините за тази констатация. Разбира се, за това състояние има сериозни причини, на първо място - асинхронът и неизяснените отношения между Националния координационен съвет и Парламентарния съюз (ПС). Така или иначе рискът да изостанем от събитията е много голям, защото, смея да предположа, в най-близко време ще бъдем изненанадин от мощен натиск отдолу, без да можем да го оглавим и канализираме по адекватния на каузата начин. Впрочем това вече се случва два пъти и пасивите, разбира се, останаха за СДС.

Равносметката от проведените до момента дискусии на различни нива показва, че подчертано преобладават мненията за парламентарни избори до края на май-юни. Основни аргументи са:

1.    Стратегията на БСП от 10 ноември досега се базира на разиграване картата на мирния преход и използване на парламентарното мнозинство във Великото народно събрание за забавяне, за да се вписват в системата със запазени ключови позиции.

2.    СДС е изкуствена, нееднородна коалиция с една единствена цел - отстраняване на комунистите от властта на всички нива. Отдалечаването от тази цел във времето дестабилизира Съюза.

3.    Най-характерната линия на поведение на комунистите е размиване на границата с демократични     сили и опозиция. Те вече са опозиция според мнението на г-жа Нора Ананиева, изразена на съвещание при г-н Гиньо Ганев.

4.    Съдбата на икономическата реформа е неясна без радикално решен политически въпрос.

5.    Съдбата на икономическата реформа е неясна, без необходимата и адекватна за реформата законова база.

6.    Евентуалните симптоми за успех на реформата през есента ще бъдат използвани от БСП за извличане на максимални политически дивиденти.

7.    СДС трябва да има винаги инициативата, изпреварващият удар трябва да е негов. В този смисъл, ако те искат избори през май, те ще ги имат, защото имат мнозинство. Следователно ние първи трябва да поемем инициативата, с което ще мобилизираме и
нашите симпатизанти. Ако комунистите блъфират, че искат избори през май, толкова по-добре за нас. И в единия, и в другия случай ние ще имаме инициативата, като същевременно показваме, че държим на споразумението.

Същността на нещата обаче е в това, че комунистите искат избори през май, но не парламентарни, а общински, като вземат и инициативата с внасянето на два законопроекта - в. "Дума". Освен това при нас в Съюза има документи - доклади от общински организации на БСП, които докладват за готовност. Самите дебати по случая Стоян Ганев[1] също показват, че те не са склонни към разпускане на парламента.

Според мен основните аргументи, с които можем да си обясним защо комунистите искат общински избори през май, са следните:

1.     Синята идея, която отново ще бъде определяща в изборите, присъства в много по-голяма степен в избори от национален мащаб, отколкото в избори за управа на едно село или малко градче, където нещата са много по-тясно свързани с конкретната личност.

2.     Присъствието на представители на различните политически сили във всички временни управи би им попречило да манипулират грубо едни парламентарни избори. Но ако след общинските избори те имат някакъв относителен успех (нямам предвид победа), то тогава червените райони ще бъдат червени легитимно след избора и ръцете им ще бъдат развързани, докато в сините райони исконният
техен електорат пак ще си бъде техен.

3.     Временните управи са действително временни управи и нашите представители там са изпратени като временни, т.е. не е високо качеството на хората, а и самите управи се чувстват временни и нямат сериозни постижения в социалната дейност. Сега БСП следи проявите на всеки наш човек, събира компрометиращи материали и ще ги използва в предизборната кампания.

4.     Психологическият ефект - дори и да не спечелят, в малкото райони, в които ще имат свои управи, ще въздействуват в национален мащаб на съзнанието в смисъл "Ние пак сме тук!".

5.     Един относителен успех - не непременно победа - в общинските избори ще обслужи много ефектно основната им стратегическа цел - да се впишат в икономическите структури на новата система чрез лостовете на изпълнителната власт по места при закрилящо мнозинство в парламента. При това отлагането на парламентарните
избори за есента им дава необходимото време и възможност от една страна да се възползват от готовите закони, които ще бъдат приети, и от друга - да извлекат максимум политически дивиденти за парламентарните избори през есента от приемането на тези закони.

6. Ако се наложи преструктуриране поради приет закон за административно-териториално деление, СДС като коалиция ще бъде много по-тромава от БСП.

 

В заключение предлагам:

Да се включи в дневния ред

ДИСКУСИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ИЗБОРИТЕ с цел да се стигне до конкретно задължаващо СДС решение. То може да бъде взето окончателно днес и това е единственият вариант. Другият вариант е решението да бъде взето най-късно в понеделник, но това трябва да се реши сега, след консултации и обсъждане с Парламентарния съюз. При взето становище ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ - месец май, повод за разпускане на парламента да бъде простият факт на неизпълнение и на невъзможност за изпълнение на споразумението, като се поиска моментално приемането на избирателния закон и това също е повод за разпускането на парламента.


 

[1] Оспорваше се неговият мажоритарен избор.


Назад"Големите промени"


Назад Обратно към Либералната революция

СДСНапред

Copyright 1998-2014 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Начало