Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

28 септември 1992 г., "Шанс" - Михайловград

 

Рубрика: "Политика"

ПРОМЕНИ В ИНТЕРЕС НА ТОЗИ ИЗСТРАДАЛ НАРОД

Петко Симеонов - председател на БДЦ на пресконференция

БДЦ иска да създаде едно звено, което да съдейства за коалиране на тези разпокъсани политически формации. Каква е днешната ситуация? Икономиката е в супер тежко състояние, икономика, която е була обвързана в системата на СИВ - една световна икономическа, комунистическа система. Не е рухнал просто комунизмът  в България, рухнала е цялата система, в която нашата икономика е била едно зъбно колелце. Това не са просто красиви приказки, защото в един чудесен ден за българската демокрация може да се окаже, че България е населена с негодни хора и България е застроена с негодни заводи. Тази икономика, трябва да мине доста време, за да се включи в един нов световен ред. Такъв нов световен ред не се очертава на хоризонта. Съществува като абстрактни понятия, като най-общи политически пожелания. Това е състоянието на нашата икономика. И то може да бъде решение само с някакви вътрешни реформи.

Какво е състоянието на политически живот в страната ни? Управлява ни едно мнозинство, зад което стоят една трета от гласоподавателите, които след разрива с КТ "Подкрепа" са по-малко една трета и взимат решения, които ще имат валидност за десетилетия напред, не само за останалите две трети от населението, но и за потомците на останалите. Правителството изпадна в една сериозна политическа изолация. То е във война с извънпарламентарните политически сили, със синдикатите, с президента и с ДПС. Разводът с ДПС стои на вратата. Президентът е с отрязани пълномощия, подкрепен от синдикатите и от част от извънпарламентарните сили. С пълномощията си все пак е слаб да направи нещо значимо.

Какъв е изходът от ситуацията? Да се смени политиката на СДС, на тези, които управляват и то да стане с един рязък завой. Но като ги познавам тези приятелчета, изобщо не мога да повярвам, че са в състояние да направят завой. Другият вариант е да преминат към административна диктатура, както я нарече Меди Доган. И аз съм съгласен с него. Ще използват държавния апарат, ще влезат баретите в още няколко предприятия, ще наплашат частниците, ще наплашат и държавните фирми. А нашият народ е общо взето плашлив, ще се свие в черупката си, ще си трае, ще се изпозатворят още няколко души на "Развигор", а той може да се окаже тесен и да се приберат и някъде другаде хора, и ето я административната диктатура. Между другото, това е като че ли най-вероятният път, по който те ще тръгнат. Третият вариант, това са нови избори. Нова конфигурация на парламента, доминация на нови политически идеи. Викат, абе вие искате да ни свалите от власт. Не е въпросът дали ще управлява Георги Марков или Вирджиния Велчева, въпросът е какво ще се прави в страната, какви решения ще се вземат. Въпросът е да бъдат в интерес на държавата, в интерес на този изстрадал народ. Тук е въпросът!

 

  

 

   

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.