Интервюта, статии, изявления

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1995

 

 

21 юни 1991 г., в. "Шест плюс", рубрика "Първа писта"

 

ПЕТКО СИМЕОНОВ ОТРЕЧЕ, ЧЕ ЩЕ ХОДИ ПОСЛАНИК В ИТАЛИЯ

 Не е вярно! Просто не е вярно! Така г-н Симеонов отговори на въпроса дали е решено той да замине за посланик на Република България в Република Италия.

- А с какво бихте искали да се занимавате?

- С проза. Аз съм издал един роман, написал съм и друг. Първият е издаден през 1987 г. от издателство "Български писател". Нарича се "Две стъпала до покрива". Новият не съм го предал още. За него също имам договор с "Български писател". Казва се "Света Петка българска", но няма нищо общо с моето име Петко. За какво се разправя ли? Ами тайна. Иначе всичко има в него - любов, кръв, пари.

- Имате четири дъщери, а не пиете и не пушите.

- Да, от 12 години. Но преди и съм пил, и съм пушил. Не съм чак толкова скромен.

- Пред в. "Демокрация" вие сте споделил, че сексът за вас е неотстранима човешка потребност. А не подробност. Как се казват момичетата?

- Рилка, Ирина, Рада и Неда. Първата дъщеря е кръстена на майка ми. Малките са на 13 години и са близначки. Те страшно се засягат, когато чуят слух, че в къщи е било пълно със храни. Какви ли не глупости се говорят, а те го изживяват страхотно болезнено.

Милена ДИМИТРОВА

 

25 юни 1991 г., в. "Шест плюс", рубрика "Първа писта"

1.

ПЕТКО СИМЕОНОВ ПИ ВЕДНЪЖ КАФЕ В "НУТРА СУИТ"

 "Нутра суит" или "Артемис", или още "При Рафи" се намира на ул. "Янко Забунов", недалеч от операта. Там неотдавна на една от масите беше седнал г-н ПЕТКО СИМЕОНОВ. Събеседникът му явно бе чужденец. Приличаше на дарител на чуждестранна помощ, комуто се налага да подслади с три лъжички захар кафето и представата си за България. Г-н Симеонов бе увлечен в разговора, но явно бе доволен от интериора и от дискретната музика - съвсем в стила на стара София.

Дали това е предпочитаното от него заведение:

- Един единствен път съм бил там, хареса ми наистина. Налагаше се по служба да се срещна с австрийския посланик. Посъветвах се със сътрудниците си за приятно и дискретно място, но все пак да не е много скъпо. Трябваше да уточним нещо за помощите. Една голяма пратка бензин. Посочиха ми точно това кафене.

- Деликатна е мисията ви да привличате храни, лекарства и всякакъв род помощи за страната. Сякаш сме неспособни сами да си произведем.

- Агенцията никога не е казвала или молила "Дайте ни еди-какво си." Когато някой дойде и пита от какво се нуждаем, аз казвам: Основното, от което се нуждаем, е да дадете един съвет. Ситуацията у нас е такава и такава. Как можем според вас да излезем от това положение, какво е най-резултатното нещо? Никога не сме казвали друго. После уточняваме. Просия не е имало, ходил съм да искам помощи и от правителства, но е било все по този начин. Дайте съвет, а не пари. Те решават, изпращат съветници, наблюдават и сами избират. Агенцията е осигурявала и литература, и стипендии, и какво ли не, съдействувала е за много други неща, не само материални.

- Вие сте председател и на фондацията "Свят за всички". И тя е с идеална цел, нали?

- Тя е свързана с обектите на интелектуалната собственост и на вярата. Докато не бях директор на агенцията, нещата вървяха много добре. Аз тичах и осигурявах помощи за фондацията. Откакто станах директор на Агенцията за чуждестранна помощ, за фондацията не мога нищо да осигуря. И фондацията живее с нещата, натрупани от миналата година. После, когато вече няма да бъда директор на агенцията, ще продължа изцяло да работя за фондацията. Защото, когато дойде някой и предложи помощи, аз не мога да му кажа: "Дайте ги във фондацията". Те отиват в агенцията, оттам в държавата и се разпределят по организациите.

- Колко време още смятате да останете начело на Агенцията?

- Не съм много мераклия да бъда шеф на тая агенция. Това е неблагодарна работа.

- Пускат се какви ли не слухове - че се отклоняват средства в какви ли не посоки. Как се защитавате?

- Какво ще се защитаваме? Нашето е открито. Отидете в агенцията. Имаме пресцентър. Заровете се в счетоводните книги, в складовете, в каквото искате. Ние сме чисти. Нямам никакво основание да се съмнявам в хората, които работят в агенцията.

Милена ДИМИТРОВА

 

26 юни 1991 г., в. "Шест плюс", рубрика "Първа писта"

2.

ПЕТКО СИМЕОНОВ ЗА ИЗБОРИТЕ - ЛАНИ, ПРЕЗ ЮНИ И СЕГА, ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

 Единството на нацията, каза той, ще бъде основното мото на предизборната тактика на СДС. Както "Времето е наше" миналата година през юни.

- Но има още няколко лозунга, които чакат в депото. Те са нашата предизборна тайна. Иначе тактиката е да се търси единството на целия народ, да не се противопоставят групи на групи. Ние можем ли да извършим тая реформа, ако не сме единни?

- Смятате ли, че този път СДС ще спечели изборите?

- Да. Сигурен съм, а това е решение на нашата Федерация от конференцията в Банкя. Сигурен съм, че в изборите трябва да участваме обединени с всички останали антикомунистически сили.

- Включително и с...

- Да, и със БЗНС.

- Какво отношение ще възприеме Съюзът към Движението, ръководено от Ахмед Доган?

- Движението има структури само в отделни региони и това е въпрос на конкретно решение на организациите на СДС в Шумен, Разград, Търговище, Кърджали. Но това е мое мнение, без да ангажирам никого.

- За предстоящите избори вие отстъпихте ръководството на предизборния клуб на Филип Димитров. Миналата година прогнозирахте: "Загубата на бившата комунистическа партия ще бъде катастрофална" - цитатът е от интервю пред агенция Ройтер.

- Вижте, като председател на предизборния клуб миналия път аз бях длъжен да не говоря за друго, освен за победа. Това е военна стратегия. Въпреки дълбоките си съмнения бях длъжен да поддържам бойния дух. Осъдително звучи, но в началото, когато започнахме кампанията, някои наши стари бандити продължаваха да си говорят както си знаят: "Ние знаем, че СДС ще спечели, ама да си кажем кривиците." Така че забранихме да се говори за загуба. Добре, но после това ни изигра лоша шега. Стана ясно двадесетина дни преди изборите. Когато вместо за пълна изборна победа се заговори за 70 - 80 процента. И аз не съм очаквал никога чак пълен триумф на СДС, но вярвах, че ще минем 50-те на сто. Не стана.

- Затова пък натрупахте опит за септември тази година.

- Това е история.

- Анализирайки резултатите, ще направите сега по-точен анализ на ситуацията и прогноза, по-близка до обективността.

- Разликата е колосална. Тогава нямаше нищо, освен една група хора, които наричаха себе си Координационен съвет. Избирателната кампания започнах с една тетрадка, която купих от една книжарница. Седнах и написах на листовете датите до 10 юни. И отначало сбърках, та после правих и друга. Трябваше значи да се започне отзад напред. На първия лист написах 17 юни. И започнах да разполагам всички във времето. Примерно: ще извикам "в плюс" на разговор на еди-коя си дата и на следващия ден да излезе еди какво си  "в плюс". Или пък с телевизията. Но затова предния ден трябва да стане еди какво си, еди-къде си и там трябва да се прати екип. Всичко това се планира. И някои случайни прояви даже там са записани.

- Например?

- Ами хайде сега да не си издаваме номерата. Но започнахме от нула. На един-два митинга пуснахме буркани и събрахме малко пари, хората ни подкрепиха. Счетоводител нямахме, толкова трудно беше да се намери. Викаме кандидати, те питат: "Колко ще получаваме? Нищо, казвам, нищо не мога да ти обещая. Какви са щатните таблици? Няма никакъв щат. Е, добре, с кого ще сключвам договора? С никого. А кой ще ми плаща? Аз. Ами кога? Не знам. Мога ли да си запазя моята работа? Не, обяснявам, там ще те изхвърлят веднага, щом разберат. И пропада всички. Най-накрая дойде някаква жена, която се съгласи. Но нейният живот е СДС. Не спира да работи. Виждал съм я през зимата - смята си в канцеларията, после слиза на улицата и продава байрячета и пак се качва с посинели от студ ръце и продължава да пише нещо. Не забелязва, че е неделя. Страхотна е! Тя е още счетоводител на СДС. За да разбере човек първата кампания, трябва да си спомни ентусиазма на Априлското въстание - нещо такова съм чел там.

- Лееха се куршуми, печеше се пексимет.

- А пък да не ви разказвам как се поръчва на музикантите химна на изборите. С циганин и с композитор най-трудно можеш да се разбереш.

Милена ДИМИТРОВА

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.