Клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България; Клуб за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за демокрация

 

ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, ПРЕСЛЕДВАНИ ОТ ПОЛИЦИЯТА

 

Научихме от дисидентски източници, че на 3 ноември, по време на събрание в Софийския университет, български интелектуалци са създали "дискусионен клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България".

Измежду осемдесетте членове учредители на тази асоциация, която се счита за неформална и независима, фигурират много членове на БКП, на БАН и на Съюза на писателите, както и известни личности като поета Христо Радевски, професорът по философия Жельо Желев, историкът Николай Генчев[1], карикатуристът Борис Димовски, поетесата Блага Димитрова и писателят Радой Ралин.

Целта на клуба е да предизвика дискусия но икономическото положение на страната и жизненото равнище на населението, човешките права и гражданските свободи, съвременната българска история и нейните "бели страници", както и по демографски, екологически и културни проблеми на страната.

"Дейността на клуба ще бъде основана на строгото съблюдаване на Конституцията и на действуващите закони", са заявили учредителите. Вследствие на създаването иа клуба, един от тези учредители, Стефан Продев, е загубил поста си на главен редактор иа "Народна култура" - списание, подкрепящо гласността. Други членове са били предварително пенсионирани или заплашени с уволнение. Най-влиятелните са били следени, а телефоните им са били прекъснати.

На 18 декември домът на писателя Георги Величков в София е бил обискиран от Държавна сигурност. Няколкото членове на клуба, които са се намирали в този момент в дома му, са били задържани, брутално разпитвани в продължение на четири часа и принудени да подпишат предупреждение.

В протестни писма, изпратени след този инцидент до различни институции, клубът е припомнил, че той "не търси сблъсък с властите, а ускорение на процесите на демократизация".

 

в. Монд" /25-28 дек.88, стр.4/

 


 

[1] Николай Генчев не е сред учредителите.

 


 

Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home