Клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България; Клуб за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за демокрация

 

 

 

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПЕЧАТА

  

Преди година и седем месеца - на 7 декември 1989 г. - в заседателната зала на Института по социология представители на десет партии и организации създадохме  съюза на демократичните сили. Днес на същото място подписахме новото предизборно споразумение.

СДС като единна опозиционна коалиция на равноправни политически партии е явление, което далеч не е характерно нито за страните от бившия "социалистически лагер", нито дори за улегналите демокрации. Разбиранията ни са такива: различни сме, но срещу комунизма сме заедно. Нашето разнообразие е реалност и не може да бъде затрито.

Ние изгубихме миналогодишните парламентарни избори. Навярно допуснахме грешки, вероятно изборните резултати бяха частично фалшифицирани, но съвсем определено обстоятелствата бяха срещу нас. В Парламента влязохме като малцинство. Въпреки това, въпреки съпротивата на комунистическата върхушка, ние направихме сериозни демократични промени в страната.

Редица наши приятели обаче загубиха търпение. Решиха, че срещу преименувания мастодонт трябва да застане негово подобие. Започнаха борба за йерархизиране на структурите на СДС, противоречащо на естеството на коалицията; борба срещу Статута; срещу консенсуса при вземане на решения; срещу отделни организации и личности в самия СДС. Стигна се до реално разцепване на Съюза, еднозначно изразено като заплаха за политически линч над демократични организации. Тези наши приятели бързат. Заблуждават се, че сме слаби. Не разбират, че няма да вдигаме антикомунистическа революция, а започнахме и ще доунищожим тоталитарната система чрез Парламента и местните органи на самоуправление. Каквото можахме досега - направихме го. Ще направим и останалото. Изявления като това: "в името на демокрацията не можем да бъдем вече демократи" ние никога нима да приемем, а още по-малко сме склонни да действаме в този дух.

Днес подписахме ново предизборно споразумение между партиите и организациите в СДС. То възстановява демократичните принципи на коалицията СДС от 07.12.1981 г. и 23.04.1990 г. Насочено е към предстоящите избори и отворено за всички партии с демократични идеи и практика.

Приятели, заедно и демократично отиваме към демократична България.

 
9.07.1991 г.

София

 Национален федеративен съвет на Федерацията на клубовете за демокрация

 

            

 

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd  All rights reserved.