Клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България; Клуб за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за демокрация

 

ПРОТОКОЛ

от заседание на Изпълнителното ръководство на ФКД,

проведено на 26.08.1991 год.

 

Присъстващи:

1.         Петко Симеонов

2.         Владимир Димитраков

3.         Еленко Божков

4.         П. Евтимова

5.         Диан Гладичев

6.         В. Панайотов

7.         Аглая Шамлиева

Победа Панайотова

 

П. Симеонов: Пред нас сега стои въпроса единни или разединени да вървим към изборите, с Екогласност и БСДП, или сами. Зелената партия е твърдо за това, да сме само ние. Нещата са доста особени. Вчера започнахме да правим листата с нашите кандидати. Нямаме хора. Н. Конакчиев проявява интерес към нас.

Аглая Шамлиева: Той работеше в предизборния клуб на БСП. Не казвам, че това е страшно, но ако се опрем на повече такива хора, имиджът ни ще пострада.

П. Симеонов: Въпросът е принципен: до къде стигаме, кого взимаме, как ще вървим нататък. Интерес прояви и Тома Томов.

Вл. Димитраков: Аз съм твърдо против двамата. Конакчиев е известен като глашатай на комунизма. Не знам колко души ще се повлияят от личните му качества, но със сигурност доста ще се отдръпнат.

П. Симеонов: Това са хора, които са били в безизходица при предишния режим. Пред тях е стоял въпросът как да направят кариера, без да се цапат. Сега имат морални задръжки, питат се дали имат право да започнат отново, този път в служба на демокрацията. Мисля, че трябва да им дадем шанс. Разбира се, такава политическа позиция трябва да бъде обсъдена на Федеративен съвет.

П. Евтимова: Всеки трябва да се почуства човек и да може да каже: “Аз искам да участвам!”. Трябва да престанем да мислим кой, къде, кога и по какъв начин ще ни атакува. Трябва да се интересуваме от тези, които се интересуват от нас. Трябва да привлечем тези, които търсят политическа сила, с която да се идентифицират.

Аглая Шамлиева: Неправилно е по принцип да не се интересуваме от миналото на хората. Въпросът е прагматичен. В момента център на страха са 39-те. Ще печелим единствено, ако премахнем страха.

П. Симеонов: Това е основното, което ни разделя. От друга страна, агресивността към нас е агресивност към електората ни.

Аглая Шамлиева: 2-3 статии срещу Тома Томов или Конакчиев ще стресне електората ни.

П. Симеонов: Въпросът за личностите е важен. Днес говорих със “спорни” хора, които обаче носят електорат. Не знам докъде да стигам и имам нужда от вашето мнение.

Божков: Аз директно каня при нас депутати от БСП с радикални възгледи.

П. Симеонов: Регистрацията в ЦИК на цвят е вторият проблем. Ще докладва Ел. Божков. За проблемите в избирателния клуб, проблемите, хората, ще докладва също Божков.

Вл. Димитраков: Най-важни са критериите ни за тези хора. Не бива да допускаме всички, които декларират, че споделят нашите идеи. В противен случай ще се превърнем в “безгръбначно мекотело”. Трябва да сме наясно кой е Конакчиев.

В. Панайотов: Продължавам да твърдя, че е необходима “коалиция на националното спасение” срещу тъмно синята заплаха. Сами не можем.

Ел. Божков: Сутринта решихме да искаме зелена бюлетина, но се оказа, че Демократическата партия – Перник вече я е регистрирала.

В. Панайотов: Народът иска обединена опозиция без тъмносините и червените. Мисля, че Н. Генчев пречи. Казвам го като негов приятел. Иска да изтегли БЗНС /е/ само за себе си.

Вл. Димитраков: Министрите ще участват ли в нашите листи?

П. Симеонов: Не е ясно.

Преместихме се на “Алабин” 3. Трябва да решим кой ще остане тук.

Нямаме девиз на кампанията. Мислете.

Трябва ни основен цвят. Трябва ни кратка Платформа. ЗП има проект. Трябва  да се подготви реч, която да се раздаде на нашите кандидати. Това е световна практика.

П. Евтимова: Да мислим и за телевизионни клипове, радиото.

Аглая Шамлиева: Кампанията по радиото мисля, че ще се води от оторизирани от радиото, а не от партиите журналисти. Трябва да направим и по-популистка реклама на Агенцията.

Какво става с ПКС? Защо потъна като институция?

В. Панайотов: Подготвя се още един вестник – “Интервю”. Оказа се обаче, че вече има регистриран вестник с това заглавие.

П. Евтимова: А защо не “Кой кой е”?

Ал. Бояджиев: Законът не признава Конференцията и НФС и ИР стават нелегитимни.

В. Панайотов: Предлагам да предприемем юридически консултации в сряда, от 17 часа.

 

За протокола: ..................

/Таня Маркова/

 

 


 

Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home