Клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България; Клуб за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за демокрация

 

ПРОТОКОЛ № 13

От заседание на Изпълнителното ръководство на

Федерацията на клубовете за демокрация с участието на представители на Зелената партия и на Демократическата партия /Консервативен сговор/,

проведено на 22.08.1991 г. от 20 часа

  

П. Симеонов: Добре дошли на нашите гости. До изборите остават 51 дни. Време е да заработим. Предлагам днешното заседание да се председателства от Александър Каракачанов.

Каракачанов отказва поради умора.

П. Симеонов: Нека бъде тогава Стефан Стоянов.

Предложението се приема.

Стефан Стоянов: Предлагам днешното заседание да има точка единствена: Избиране на председател на ПКС на СДС-либерали. Има ли други предложения?

Божков: Предлагам да формулираме и основните принципи на коалицията СДС-либерали.

П. Симеонов: Трябва да поговорим и за подписаното вчера споразумение. Нашите юристи имат забележки.

Стоянов: Считате ли, чо това е кръгът за обсъждания?

Каракачанов: Представителите да вземат решение.

Стоянов: Спираме се на две неща:

Председател на СДС-либерали.

Подпредседател на СДС-коалиция.

Ненов /ЗП/: Има две предложения за председател на СДС-либерали – П. Симеонов и Александър Каракачанов. Тези кандидатури бяха обсъдени. Всяка от страните твърдо защитава становището си. Взе се решение за по-широко ръководство.

Л. Иванов /ЗП/: Нашите съображения: Ал. Каракачанов има качества на лидер, изградени в политическите среди, добър организатор е, има авторитет в масмедиите, сериозен е, делови, има висок рейтинг, добре е всичко това да се пренесе в дипломацията. Освен това е подходящо председателят на СДС-либерали да бъде от Зелената партия, тъй като тя от основаването си застъпва идеите на либерализма. От всички гледни точки кандидатурата е добра.

Стоянов: Да изслушаме ли всички съображения на ЗП и след това да дадем думата на клубовете?

П. Симеонов: Питам се дали бяхме достатъчно мъдри, когато взехме решение да обсъждаме в по-широк състав. Предлагам да се разберем с Каракачанов.

Стоянов: Целта на това събиране е въпросът да се реши и всички да чуят съображенията.

Каракачанов: Получава се неудобно да се обсъжда пред нас. Нека излезем с Петко Симеонов, да обсъдите.

Излизат.

Еленко Божков: За нас кандидатурата на Каракачанов е добра. Това обаче ни най-малко не ни кара да оттеглим тази на Петко Симеонов. Става въпрос за интересите на организацията. Нашите интереси и тези на СДС-либерали ни карат да отстояваме тази позиция.

Ненов: Не подценявам нито една от двете кандидатури. Вярно е, че става въпрос за интереси на организацията, но не бих си позволил да го изложа като аргумент. Това е предизборна коалиция. Най-близките интереси са изборите.

Важно е коалицията да бъде персонифицирана. Трябва да е един човек и от гледна точка на изборния резултат. Каракачанов е на трето място по рейтинг в страната. Прогнозирам, че скоро ще бъде втори. На обсъждането аз предложих дори да решим с жребий.

Петко Симеонов е достоен мъж, срещу когото се води недостойна кампания: сметката в Германия, провала на миналите избори, агент на служби - всичко това му се приписва. По една или друга причина той не се появява в рейтингите. Рискуваме заедно с общите интереси да свалим и частните. Да предложим ротационен принцип - до изборите - Каракачанов, после - Симеонов, след това - Стоянов. Защо предлагам Каракачанов до изборите? Защото е популярна личност. Ако той и Петко Симеонов решат председател да бъде Симеонов, аз заявявам, че ще откажа да работя, защото това е неизгодно за всички нас.

Вл. Сотиров/ЗП/: Всеки си хвали стоката, но аз мисля, че ЗП няма никаква сметка Ал. Каракачанов да бъде председател на СДС-либерали. Той си има позиции, ЗП - също. Държа на него заради интересите на либералите. Идеята носи нещо, което се свързва с Каракачанов. Хората свързват движението с Ганев, Василев, Димитров, а умерените в СДС - с Каракачанов и Дертлиев. А Каракачанов е символ и в Парламента на защитата на либералната идея срещу Дертлиев и бесните в СДС. СЕГА има водеща роля. Симеонов я имаше преди изборите. Освен това има и черна точка - не биваше да излиза от Парламента, а след това да подпише Конституцията.

В. Панайотов: Когато влизахме на конференцията ни в Банкя, имаше социологическа анкета, В нея хората посочиха като водач Й. Василев. Но при гласуването за Й. Василев имаше само 30 души, а за П. Симеонов – 100. Това говори за качествата му в директната политическа борба. В клубовете той повече от година пробива със своята защита на либерализма, като стана тяхна идейна платформа.

Кампанията срещу П. Симеонов не е случайна. Тя цели да бъде срината силна политическа личност. Не казвам, че Каракачанов не е фигура в политиката. Но кампанията срещу Симеонов има и положителен ефект.

Колкото до либералните идеи, да не забравяме кой поведе през оная вчер, за която беше толкова обвиняван Симеонов. Вярно е, че напусна ВНС, но заяви пръв висико и ясно, че ще подпише Конституцията. Разберете, че най-напред са персоналните качества. Държа, че Петко Симеонов не отстъпва на Каракачанов и има свои предимства.

Божков: Отдръпването на П. Симеонов би се изтълкувало като признание за някаква вина. Не можем да го приемем.

Ненов: Нека не изтъкваме качествата на единия или другия. Който вземе думата, нека изложи аргументите си точно и ясно и ги раздели на такива, които засягат общите интереси и такива, които защитават тесно партийните интереси.

В. Александров /ДП /к.с./ Нашата партия няма претенции. Има тенденция за охулване от страна на хората надясно от нас. Би трябвало да помислим за няколко неща, при преценката на кандидатурите:

1. Кой би предизвикал по-малко нападки отдясно?

2. Ще ни обвинят, че сме комунисти, агенти на комунизма.

3. Ще ни стоварят като вина терора след 9.9.44, ако председател бъде Каракачанов /свързано с баща му/.

Л. Иванов/ЗП/: 11% за СДС-либерали не са реални, както и 23% за СДС-движение. Трябва да се ориентираме и към електората по-надясно. Обликът на Каракачанов е по-привлекателен за електората.

Обретенов: Тактиката по-скоро отбранителна ли ще бъде?

Стоянов: Председател трябва да бъде единия. А мястото на П. Симеонов е по-скоро в коалицията с Дертлиев.

Е. Божков: Ние обсъждахме мястото ни в по-широката коалиция и решихме, че нямаме претенции към съпредседателското място.

Вл. Димитраков: Нека имаме предвид и “подводните камъни”. Рейтингът на Каркачанов е значително по-висок, но нещата може да се променят. Обвиненията към Симеонов са безпочвени и това ще се докаже. Председателството на Каракачанов и кметската му длъжност крие опасност предвид нямането в София. Много лесно е да се предизвика дефицит и всичко да рефлектира върху рейтинга на кмета.

Ще има претенции и за площадите за митинги. Очаквам интриги.

П. Евтимова: За атаките срещу Симеонов - ако се разполагаше с долен компромат, то той досега щеше да излезе. Сметката в Германия има чисто пропаганден ефект. В момента, в който Каракачанов стане председател, атаките ще започнат. Помията по Симеонов вече се изля. Хората се впечатляват, че той продължава да бъде последователен, не се стресна. Идеята да станем Либерална партия е фактор, който влияе върху рейтинга на Симеонов и СДС-либерали положително.

Стоянов: Не чух мнение за ротационния принцип.

П. Евтимова: Смятам, че кметските задължения на Каракачанов ще му пречат, защото ще бъде атакуван, ако действа за СДС-либерали.

Каразелева: Умерената политика на ЗП печели хора. Освен това Каракачанов като син на комунист е гаранция за редовите комунисти, че няма да бъдат репресирани. Сега трябва да мислим за близките два месеца. След това ще обсъдим отново.

Д. Гладичев: Говорят се добри неща и за двамата. Разликата е само, че срещу П. Симеонов има дескредитираща кампания, която снижава рейтинга му. Но кампания срещу Каракачанов като кмет предстои.

Сотиров: Има и така, и иначе.

Стоянов: Имаше предложение Каракачанов да бъде до изборите, а Симеонов - след това, съчетано със съпредседателското място в СДС-коалиция. Нека не се плашим излишно от мръсни номера. Имаме вестник, където можем да си кажем аргументите. Мисля, че административния пост на Каракачанов е предимство. Освен това, понятието “Зелена партия” се приема добре.

Каракачанов: Обявили сме, че сме либерален блок. ЗП засега има 3%, а Клубовете - нищо. Хората ни схващат като СДС-либерали. Това е качествен скок. Да мислим как да спечелим изборите като такива, да мислим кое е подходящото лице на нашата коалиция. Може да се мисли за съпредседателотво, но е по-добре да бъде персонификация с едно лице. Може да обявим и ротация.

Стоянов: Да потърсим формула, при която да няма превес.

П. Симеонов: Съпредседателството е най-доброто.

Д. Гладичев: Трябва да бъдат тримата председатели, за да е естествено.

Каракачанов: Мен ме интересуват единствено 10-те % на изборите.

Симеонов: Нека вземем ефективно решение.

Л. Иванов: Говорих с Цв. Томов. Той смята, че е необходима персонификация. Така мисля и аз.

Ел. Божков: И аз говорих с него. Каза, че съпредседателството е най-удачно.

Каразелева: Нека помислим кой би бил добра алтернатива на Филип Димитров?

Стоянов: И така, какво мислите за ротация.

Божков; За ФКД е неприемлива.

Каракачанов: Нека бъде съпредседателство. Има и ПКС. Нека там с Дертлиев бъде съпредседател Стоянов.

Симеонов: Смятам, че този вариант е приемлив.

Стоянов: мен никой не ме свързва с НКС. Симеонов е от основателите на СДС, близък е с Президента. По-добре е той да бъде съпредседател на ПКС.

П. Симеонов: Наред с основния принцип, че всички политически движения се персонифицират с група хора, има и принцип за смяна на лицето. Затова ни трябват нови лица, които да носят чувството за обновление. Смятам, че Стоянов ще бъде хубав знак като съпредседател на коалицията.

Стоянов: Имам чувството, че това предложение е компенсация.

В. Панайотов: В никакъв случай не е така. Просто комбинацията Симеонов - Дертлиев мирише на заговор. Трябва друг човек.

Каракачанов: Ако ЗП не е съгласна с моето предложение за съпредседателство, предлагам нашето ръководство да се оттегли и да обсъди. Аз просто дадох предложение.

Приема се. Ръководството на ЗП излиза.

Ел. Божков: Докато ЗП се съвещава искам да поставя няколко въпроса.

1. В президентските избори ще застанем ли всички зад една кандидатура?

2. В кметските избори ще излезем ли с една обща кандидатура?

П. Симеонов: Трябва да обсъдим н кандидатурите за народни представители. Всяка от организациите трябва да представи кандидатите си - кои и къде. След това трябва да се съберем и да решим кого къде ще подкрепяме. Колкото до кандидатите за съветници - там трябва да подходим гъвкаво и конкретно.

Божков: Утре излиза списъка на ЦИК. Трябва да се регистрираме като СДС- коалиция.

Стоянов: Мисля, че ще се споразумеем. Ние нямаме претенции. Остава мнението на Зелената партия. Нека разгледаме кандидатурите поотделно, като имаме предвид някакви минимални изисквания.

Божков: В какъв срок можете да представите база от данни за вашите кандидати?

Стоянов: до 5 септември ще бъдем готови.

Симеонов: Нека бъде 1 септември. Колкото по-рано има яснота по кандидатурите, толкова по-добра кампания ще направим. Ако кметската кампания е едновременно с тази за народни представители, ще ни бъде трудно. Трябва да мислим за отделни щабове.

Стоянов: Шансовете ни за кметове по места са малки, защото СДС-либерали работи заедно със СДС-движение.

Симеонов: Важно е в коя листа ще бъде кандидатът, т.е. регистрацията. Това трябва да се разяснява ежедневно чрез в-к “Демокрация”.

Стоянов: Бихме имали шансове в големите градове, но в малките СДС е едно.

Грънчарова: Нещата опират до избираемост на кандидата.

Ръководството на Зелената партия влиза.

Каракачанов: Като председател на ЗП заявявам, че обсъдихме предложението за съпредседателство и го приемаме. Но това решение трябва да бъде прието и от Националния съвет допълнително.

Решение на събранието с консенсус:

Страните се съгласиха за съпредседатели на СДС-либерали да бъдат избрани Ал. Каракачанов и Петко Симеонов.

За съпредседател на СДС-коалиция /ПКС/ да се излезе с предложение за Стефан Стоянов.

Божков: Остават още няколко важни въпроса:

1. Основните принципи на СДС-либерали.

2. Секретар на ПКС.

3. Говорител на ПКС.

4. Според приетия закон ЦИК се обявява утре. Трябва да регистрираме СДС-либерали и цвят на коалицията.

Л. Иванов: Изявлението на Каракачанов е лично. Решението на Бюрото е различно.

Божков: Ако не можете да вземете решение, не биваше да ни губите времето. Утре трябва да се регистрираме.

Каракачанов: Не става въпрос за реалистично решение, нито за време. Аз направих компромис.

Стоянов: Имахте ли кворум?

Каракачанов: Не. Взех еднолично решение.

Стоянов: Нека ЗП се опита да наложи това решение. Сроковете са кратки, трябва да се борим за синя бюлетина.

Каракачанов: Регистрацията може да се промени. Зазега СДС-либерали се представлява от Петко Симеонов и от мен.

Ал. Бояджиев: Да се запише: “Представляват коалицията заедно и поотделно”.

Л. Иванов: Ако искаме синия цвят, трябва да се регистрираме просто катс СДС. Според закона има предимство.

Каракачанов: Трябва да уточним претенциите си.

Л. Иванов: В миналите избори участваше СДС-коалиция. Сега не са всичките организации.

П. Симеонов: СДС и синия цвят бяха начало. Сега трябва да претендираме за тях, за да принудим другите формации да си сложат тире.

Д. Гладичев: Въпросът ще опре и в това кой точно е ЗП, ФКД.

Абаджиев: Трябва да представим и трите регистрации на организациите.

Стоянов: Какво е необходимо да направим днес? Необходимо ли е решение на органите, които са ни упълномощили?

Ал. Каракачанов; Известни сме вече като СДС-либерали. Ще стане въпрос защо искаме регистрация като СДС.

П. Симеонов: добре е да се регистрираме като СДС. Имаме и основания - СДС участва в изборите с либерална платформа.

Ненов: Трябва спешно да се консултираме с юрист, иначе може не само да загубим, но и да се изложим.

Каракачанов: Нашето становище би трябвало да е защитимо, защото старата коалиция я няма. Ще бъдем нападнати, но ще стане ясно, че не е ясно кой е СДС. В резултат на това е възможно синята бюлетина да стане бяла.

Стоянов: Не може ли да регистрираме някаква организация-фантом с бяла бюлетина с три сини линии като резерв?

Божков: Утре се обявява състава на ЦИК. Трябва да се регистрираме като СДС със синия цвят. До 30 дни преди изборния ден е възможна регистрация на всякакви коалиции.

П. Симеонов: А ако междувременно друг регистрира СДС-либерали?

Стоянов: Възможно ли е да формулираме искането си така: "СДС или при невъзможност СДС – либерали”?

П. Евтимова: Това би означавало, че не държим да е СДС.

Божков: А ако бъде коалиция СДС заедно с Дертлиев?

Каракачанов: За ЦИК ще бъде тежко да реши за трите СДС-та. Нашите хора в комисията трябва да настояват за решение.

Стоянов: Значи искаме СДС със синя бюлетина.

Л. Иваюв: Политическото споразумение на СДС-либерали е различно от регистрацията.

В. Ганчева: Ще правим ли социологическо проучване?

Симеонов: Миналата година воювах срещу проучванията заради страха.

Ненов: Българинът не се интересува от резултатите на всеки половин час. Мисля, че е най-добре да се съобщят евентуалните резултати според протоколите след 23 часа.

Ал. Каракачанов: Да оторизираме Изборния щаб да реши този въпрос, тъй като е пряко свързан с работата му.

Предложението се прие с консенсус.

Заседанието реши да оторизира юристите, представители на трите организации, да оформят окончателния вид иа политическото споразумение на СДС-либерали и да го внесат в съда.

 

 

За протокола:.......

/Таня Маркова/

 

 

  

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home