Клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България; Клуб за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за демокрация

 

ПРОТОКОЛ

На Управителния съвет на Клуба за подкрепа на гласността и преустройство[1]

 

18.12.89

 

Николай Василев дава думата на членовете на Управителния съвет[2].  

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

Преди да започне заседанието, бих желал да гласувате за моето освобождаване от УС. Мотивите. След свършването на предишния съвет ние излязохме и се разходихме заедно с Чавдар и разбрах, че по някои основни неща, разбиранията ми за същността по някои основни въпроси има сериозни различия, аз предпочитам да запазя приятелството си с Чавдар, отколкото да остана член на УС, защото, ако остана тук това ще ме задължи някога, може би, да се противопоставя на него.

 

АНГЕЛ АХРЯНОВ??? [3]

Аз съм на същата позиция. И ние сме водили спорове с проф. Кюранов, но мисля, че това са различни неща.

 

НЕВЕНА СТЕФАНОВА??????????

Аз мисля, че ние всички мислим различно един от друг и това не може да бъде критерий.

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

За мен това е най-високото, което стои в моята скала. Много е сериозно[4].

 

БОРИС СПАСОВ

Ние тука не сме... При създаването преди една година на клуба ние сме говорили, че създаваме клуб на различно мислещи хора. Единственото беше да се борим за демокрация, а демокрацията предполага различно мислене. Ако създаваме някоя военна подмолна организация и да се кълнем е друго. Смятам, че това е несериозен мотив за излизане от УС.

Смятам, че това искане трябва да се оттегли.

 

ИВАН ДЖАДЖЕВ

Напълно съм съгласен с изказаните вече съображения. Ако беше така аз трябваше да изляза още през лятото. Аз ще помоля Управителния съвет поне сега да не разглежда този въпрос.

...[5]

АНГЕЛ АХРЯНОВ

Аз ще помоля проф. Джаджев да ми помага от време на време, ако нещо изтърва нишката.

Всъщност бяхме поканени проф. Иван Николов, проф. Джаджев, Желю Желев и аз от Андрей Луканов. Това беше, не мога да ви кажа точната дата, може би З дни преди митинга[6].

 

ИВАН ДЖАДЖЕВ

Ние излязохме от заседанието долу[7], което беше, когато разглеждахме влизането на клуба в СДС.

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

Кой митинг? На 10-ти който беше?

 

АНГЕЛ АХРЯНОВ

На 10-ти... Когато се учреди СДС[8] ние излязохме от заседанието да отидем по този повод и Желю го нямаше тук[9]. Усещането ни беше, че въпреки че предишния ден бяха водили разговор с Анжел Вагенщайн и Берон на тема да се прехвърли митинга[10] в Южния парк, имах усещането, че това беше още един опит да се постигне това прехвърляне.

Срещата започна с една оценка, запознаване на нас с оценката, която има Политбюро за политическата ситуация в страната и тя се свеждаше до това, че нараства активността на неформалните сдружения и се движи в посока на екстремизъм. Има стремеж да се упражнява натиск върху партийното и държавното ръководство по подобие на ГДР и на Прага.

Другото беше едно много силно изразено опасение, че се започва обединяване на независими организации с противоположни платформи в...[11], проектира се СДС в България[12].

Това са противоположни платформи, каза Луканов, но ние този съюз го възприемаме като бъдещата опозиция в едни бъдещи парламентарни избори, опозицията на партията. Като перспектива, потенциално, защото не е изключено вие до тогава да се разпаднете, защото сте толкова различни и т.н. Това беше оценката, след което се изказа, ако не се лъжа проф. Николов. Не мога да си спомня с подробности, доста вода изтече от тогава.

 

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Коя дата беше това?

 

НЯКОЛКО ЧОВЕКА ЕДНОВРЕМЕННО

На 7-ми.

 

АНГЕЛ АХРЯНОВ

Общо взето становището ни беше, че това ще бъде политическа грешка от тяхна страна[13]. Прехвърлянето на митинг, който вече е обявен по радио София и т.н. После имаше някакъв такъв прецедент[14] тука да се прехвърлят от Кристал в Южния парк и пр. Становището ни беше, че не бива да се прави. Т.е. ние няма да го направим, а те ако искат да го направят, но това ще бъде политическа грешка. Ще се стигне до неприятни последици.

Луканов започна да ни убеждава, че: бъдете спокойни, ние ще го уредим без автобуси, без палки и т.н[15].

Горе-долу в тази посока вървяха разговорите.

Що се касае до СДС становището беше, че първо в този съюз има стабилизиращи фактори и това е участието на Клуба и на Екогласност за дейността на този съюз.

При това, мисля че Желю каза, че вашата информация за Константин Тренчев е погрешна, защото, той каза, че Константин Тренчев си е просто антикомунист[16] човека и т.н. Те търсят...[17], както те така и Гражданска инициатива[18] търсят връзка с турците и с помаците и искат да ги извадят на улицата[19].

На което се опонира, мисля, че проф. Николов каза, че информацията ви е погрешна. Вас ви дезинформират. Пачов[20] е викал Дърева[21] от Пловдив, за да й говори същите неща. Как си позволява Георги Спасов[22] от името на Профсъюз Подкрепа да апелира за турците и т.н. Тя му е казала, че не знае за такова нещо на митинга[23]: Абе то на митинга не, ама де да знам къде.

Желю каза, че е присъствал на митинга, че той си е позволил да каже нещо на турска тема, но Георги Спасов не е казал абсолютно нищо. Луканов го пита: Е каква беше реакцията, когато Вие се обадихте на турска тема? А той отговори, че реакцията е била сдържани аплодисменти, но дюдюкания не е имало. Каза, че след това е говорил с Георги Спасов и той му е казал, че никъде не е казвал нищо на турска тема в Пазарджик[24].

След което се появиха ген. Джуров[25] и Георги Атанасов[26]. Георги Атанасов се впусна в едно такова слово. Дет се казва твърде много думи без да каже нищо особено. Т.е. повтори всичко, което е известно от вестници и пр.

Генерала, мисля че "изплю камъчето", защото Андрей Луканов зачекна, че вие се опитвате да упражнявате натиск по подобие на Прага и Берлин, генерала каза, че нито един български патриот не е съгласен да се стигне до ситуацията в Берлин и Прага. Това беше негово становище. Това беше в най-общи линии разговора.

Накрая ние останахме на становището, че митинга не бива да се бута от Ал. Невски[27]. Андрей Луканов подсказа, че може да тръгнете и т.н. Независимо дали ще се проведе в Южния парк или на Ал. Невски митинга, бъдете много внимателни, особено на турска тема.

Според мен това беше опасението.

Според Луканов голяма група турци и помаци се насочват към София, доста ще стигнат. Те доста са спрели, но някои са стигнали. Аз казах, че едно тяхно присъствие може да доведе до лозунг, който може да подразни нечии очи и до скандирания "Долу", но твърдо те[28] няма да бъдат допуснати до микрофона. Те дори не пожелаха. Инициативния комитет отстрани екстремистки групи. Не казах кои са, защото не желая да бъда доносник, но казах, че имаше македонстващи[29], появиха се и легионери екстремисти[30] в коалицията, но те бяха фалирали. Това беше.

Края на разговора беше: "Добре, помислете си още веднъж и ние ще си помислим и ще се разберем къде да се проведе митинга». Това беше.

 

ИВАН ДЖАДЖЕВ

Само няколко думи да допълня. Аз останах с впечатление, макар че разговора беше доста дълъг, и то беше разговор по всички проблеми, по аналогия Чавдаре на предишния разговор, но независимо от това останах с впечатление, че това са само встъпления, а основните неща, които ги бяха подплашили, това беше въпроса за СДС и провеждането на митинга, като главния акцент беше върху митинга.

Аргументът им беше: «Не, че ще ви пречим, но просто апелираме към вас. Дайте да го изтеглим по встрани, защото се опасяваме този митинг в центъра на града да не ескалира социалното напрежение.»

Ахрянов каза как реагирахме.

Аз, накрая мисля че беше, им казах, че, първо ние не сме хората, които можем да вземаме решение за преместване на митинга, защото ние сме едни от участниците в него.

Второ, ние не сме съгласни с тези съображения, които вие казвате, така че и ние самите не бихме желали да се съгласим с техните искания.

И трето, което е най-важно, ако хората разберат само, че сте повдигали въпроса, това може да доведе до това от което се опасявате, до повишаване на социалното напрежение и да стане един митинг, който да бъде неконтролируем и от нас.

По-добре е така, както е замислен да се проведе митингът, ние поемаме, доколкото е възможно, гаранции, за да не се стигне до някакви ексцесии.

Тогава вече той[31] накрая каза: Вижте, помислете и т.н..

Вечерта в 6 часа беше заседанието на Инициативния комитет по организирането на митинга у Гайтанджиев???[32] Аз когато отидох там беше отишъл вече Вагенщайн и той каза, че някъде около 3 часа след нашата среща Андрей Луканов му се обадил на него като е казал: Нещата остават така, както са замислени. Ние сме се обадили в Градския съвет на кмета да не пречи в нищо, да оказва съдействие[33]. Имаме само три внушения, те са повече молби. Едното е, проведете културен митинг, както проведохте на 18-ти[34]. Второто е, по-внимателно поставяйте етнически въпрос, за да не се създадат дефектни ситуации и третото, което е казал А. Луканов е: Издигайте вашите искания така както сте ги замислили, с това вие ще помогнете[35].

 

АНГЕЛ АХРЯНОВ

Да допълня нещо, което е съществено. Стана дума за "Кръглата маса". Не си спомням точно кой повдигна въпроса. Мисля, че беше Иван Николов[36]. Стана дума за това, че някак си е малко неудобно, че сме канени само ние на разговор с тях и от време на време Екогласност[37]. На което Андрей Луканов каза, че той е готов да седне на Кръгла маса с всички представители, независимо от това социалистически или антисоциалистически настроени. Всичките независими организации, като каза, че предлага първата Кръгла маса да бъде закрита, за да се чуем, да се каже кой какво що, а оттам нататък можем да минем и към публикации[38] на нашите разговори. Това беше едното.

И още нещо, струва ми се във връзка с гледната точка на ген. Джуров го казвам. Аргументът беше, че не бива да правим митинга на Ал. Невски, защото кмета не е съгласен и аз си позволих да кажа на Луканов, че изглежда коварните методи са доста дълбоко вкоренени, защото какво значи кмета не е съгласен? Вие не желаете.

Той каза: "Да де, да де." При което аз казвам: Т.е. кмета вдига същия този телефон за инструкции, който е вдигал по времето на Тодор Живков.

Тук се обади генерала и каза: "Добре, аз мога да изпратя едно поделение, което да демонтира този телефон за половин ден, а после?" Аз казвам, че и аз съм си задавал този въпрос, а после какво?

После това Народно събрание, което вдига ръце[39], то ли ще оправя. Това беше разговорът.

 

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Тази среща стана по молба на Луканов. Още вечерта, когато бяха тези, неговите демонстрации[40] пред Народното събрание, когато завърши Народното събрание той ме извика и каза: "Молим ви за една среща утре".

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

Това е втората среща.

 

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Това е срещата на 15-ти.

Тази среща се състоя. Присъства Георги Атанасов и Луканов. Не мога да кажа, че те бяха уплашени[41]. Мисля, че това беше след митинга на Партията и това малко изменяше нещата. Бяха разтревожени от четвъртъчните събития[42]. Петко обясни, че направи сериозни опити от наша страна да се...

 

ИВАН ДЖАДЖЕВ

Кои бяха от наша страна всъщност.

 

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Георги Атанасов и Луканов, а от наша страна бяха Петко Симеонов, Желю Желев, Иван Николов, Георги Спасов и аз.

 

АНГЕЛ АХРЯНОВ

За пръв [път] човек извън клуба[43].

 

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Той е член на клуба. Не беше нужно от такива аргументи. Петко даде такива обяснения. Каза, че ние се разграничаваме от тях. Желю потвърди това, че ние се разграничаваме от тях, че имало една група хора, които не можем да определим какви са. Нито са наши членове, нито са на Подкрепа, нито са от Дружеството[44].

Така или иначе имаше една такава група, която не беше ясна и тяхната оценка беше, че тука се минава вече към едни услуги, които приличаха на онези от преди 1-2 вечери на онова шествие от Южния парк[45].

Това, което ние им казахме е, че те не са свикнали да се изправят пред едно мнозинство, което няма да ги рекламира[46] и т.н. Дадохме обяснение как са били нещата.

Стана ясно, че микрофона е бил извънредно слаб. Оказа се, че много хора дори не са познали, че е Петър Младенов[47].

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

Било тъмно, доколкото разбрах аз.

 

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Беше тъмно и т.н. Иван Николов говори много за Партията и за това, че те се нуждаят от решителни реформи. Много дълбоки реформи, които трябва да отидат много, много далече[48].

Аз използвах случая пък да говоря за Народното събрание. Тъй като аз присъствах на Народното събрание, казах, че това беше нещо позорно да излиза там Джагаров и Ярослав Радев и да обясняват колко са били преследвани от Тодор Живков.

Аз казах, че не това е най-важното. Най-важното е, че не се намери едни народен представител да стане и да каже, че те лъжат. Трябва да ви кажа, че по всичките тези въпроси, които поставихме и за реформите в Партията, и за необходимостта да се ликвидира това Народно събрание по един или друг начин, не срещнаха никаква съпротива от тяхна страна.

И те сметнаха, че това трябва така да стане. Сега няма да се впускам в подробности. Разговорът беше 2 часа. Няколко точки само.

Ние поставихме въпроса, че тази среща трябва да смятаме за официална среща със Съюза[49], а не с Клуба. Тук присъства неговия председател[50], присъства секретаря на Съюза[51] и искаме да се смята срещата като официална и той каза: "Да"[52].

Второто нещо беше за Кръглата маса. Ние също поставихме въпроса, че не бива Клуба да бъде поставен при игрално положение[53]. Отделни срещи могат да продължат, но трябва да правят срещи и с другите дружества, при което те също казаха "да", и че трябва да има "кръгла маса", на която вече да си поставим ясно и от двете страни проблемите.

Третият въпрос, който за нас беше много важен, беше въпросът за изборите. Ние казахме, че изборите се обявяват твърде рано и за нас това не е благоприятно, и че ние не сме съгласни. Казаха, че това е въпрос, който подлежи на дискусия, че те не са фиксирали, не са категорични по въпроса за изборите, и че по това може да се преговаря.

И въпросът, който засегнахме специално беше турската тема. Казахме, че този въпрос повече не може да се отлага. Няма место за отлагане. Там беше вече въпросът за митинга в Гоце Делчев. Те много се безпокоеха след митинга в Гоце Делчев и смятаха, че това може да спести ???????????[54] по необходимост.

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

Кой го беше насрочил този митинг?

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Митинга беше насрочен от Румен Воденичаров, само от Дружеството[55]. Аз отидох на този митинг. Това беше един митинг с много, изключително високо гражданско съзнание. Аз просто съжалявам, че нямаше човек, например от Народна култура[56], за да може да го опише. Най-лошото на митинга беше указанието на властите българите мохамедани[57] да не присъстват на митинга, когато главният лозунг, който хората издигаха, освен имената разбира се, беше за единството[58]. Те издигаха лозунга за единство, а не-мохамеданите българи ги нямаше никакви.

 

КОПРИНКА ЧЕРВЕНКОВА ????????????????

Християните ги нямаше.

 

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Не, те може да не са християни. Може и да са неверници. И там вече историите са сложни. Тази заран ми се обади съветника на Георги Атанасов[59] и аз му разказах тия работи. След това ви търсих и на вас[60] да ви разкажа, но не можах да ви намеря. Значи там е такъв терор, какъвто вие не можете да си представите. И е бил и още през този период продължава.

На трибуната аз бях заобиколен от хора [с] 8 години и 10 месеца в затвора, по 6 години в затвора, 20 години в затвора, 10 години в затвора и т.н.

Историите са невероятни.

Когато жена помакиня се нареди за хляб и стига до хлебарката, онази я изгонва, не й дава хляб, защото има бяла забрадка[61]. Бригадир, който има жени с шалвари го глобяват един път 100 лв, втори път 50 лв, трети път 100 лв и т.н. Хора, който носят такета[62], сините такета, френските такета, един път глоба, втори път глоба, трети път глоба и т.н.

И такива истории значи в масов мащаб. Това не е един, не е два, не са три.

Хората бяха изключително дисциплинирани. На няколко пъти, когато стана дума "Живков на съд", 2-3 млади момчета извикаха "смърт". Веднага те ги прекъснаха "не, това са провокации", млъкнаха момчетата, нямаше никакви такива истории.

Значи това беше един идеален случай да стане помирение, тъй като бяха хора от Комитета за гражданско помирение[63]. Двама души говориха. Значи говориха около 20 души, може би, като редуваха един от София, един от тях. Беше Тренчев, беше Георги Спасов, имаше доста хора. Разбира се Румен Воденичаров се ползва с огромна популярност сред помашкото население. Огромна популярност.

Значи това е положението с този митинг.

Как са станали нещата? Когато са подготвяли митинга, говорили са с Изпълнителния комитет, Народния съвет[64]. Разбрали са се по всички въпроси. Митинга да се проведе на централния площад и т.н.

Пристига "великия" кмет Васил Панин????? от София по нарежданията на Причкапов??????, който е областен секретар, "горещо обичан от населението" в кавички.

Аз ви разказвам тези неща малко по-дълго, защото трябва да се знаят.

Ние нямаме други начини да ги разказваме. Митинг с Милко Балев организиран преди известно време, където Причкапов?????? заявява: "Мохамедани в Гоце Делчевско няма и не е имало".

Това, което, ето идва кмета и казва "Няма да има митинг!"

И те[65] почват натиск, това онова, и преместват митинга от центъра [на града] на хиподрума, и забраняват на другата част от населението [християните] да присъства.

В моето изказване от името на Клуба, аз казах, че ние ще търсим отговорност за това поведение, защото те[66] изпуснаха и направиха една огромна политическа грешка. Те ще се оправдаят с това, че можеше да стане сблъскване, а нямаше никаква опасност от сблъсквания.

Това са дисциплинирани хора, които си гледат водачите, и когато водачите им казват да бъдат тихи и мирни, те са тихи и мирни.

Това, което ние[67] не можахме да направим с ония момчета[68] там на Народното събрание[69].

Те[70] си държат хората. Те ги владеят. Това е положението.

Постановката е тази - ако им се върнат имената, нравите, обичаите (всички гробища разорани, счупени, понеже имало надгробни камъни, които не може да се изтръгнат, с трактори са ходили, за да могат да ги изтръгнат и всякакви такива истории), ако тия неща престанат никой няма намерение да се изселва.

"Не сме диви. Имаме къщи, имаме тютюн". Излезе там една помакиня да говори как са я вдигнали, как са я пратили на другия край на България. "Дванайсет дка златен тютюн ми стоеше и аз не мога да го обера. Да ми го платят сега". Това е картината.

Там си съществува един ежедневен терор. Голяма част от хората бяха дошли пеш от селата, защото се страхуват, че милиционерите няма да ги пуснат с колите, автобуси и пр.

Такава е картината.

Това е по принцип "Бог високо, цар далеко", понеже действително е далеко и нещата са в много тежко състояние.

Между другото тук е и другата история. Ако не беше турските имена, ако не бяха ги преименували, и помаците горе-долу бяха свикнали с тая работа и с мъка на сърцето щяха да го изживеят, но сега те казват "да върнете на турците имената, а на нас - не, тая няма да стане".

А за тях им е ясно, че това е неудържимо положение. Това, между другото, ние изяснихме на нашите събеседници, че те нямат....

 

ИВАН ДЖАДЖЕВ

Извинявай, разговора при Луканов беше след митинга[71], нали?

 

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Не, преди митинга беше. Оказа се, че те[72] веднага след това се обадили да ни търсят да ни дадат кола и пр., но ние си бяхме уредили тия работи. Така или иначе те разбраха, че нашето присъствие там ще бъде полезно, за да не стават истории. Но истории можеха да дойдат само от местното ръководство и от никого другиго.

Това е положението с разговорите и с това. Но тези пунктове: Кръгла маса, изборите и официалният характер на срещата, за който ние настояхме, са някакви нови моменти[73].

И освен това те казаха така: "Ние вече имаме линия за разговори с неформалните групи". Това беше провъзгласено на Пленума и особено подчертано от Лилов на пресконференцията[74].

 

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ

Др. Райко Петков[75]???????? има думата

 

ТРАЙКО ПЕТКОВ

Аз няма какво предложение да направя, но веднага се набива този въпрос. Е добре, всичко това е признато, и какво следва по-нататък. Не са минали чак толкова дни от тогава, но все пак дните си минават.

Дали не продължава играта и особено, според мен, тази идеализирана дезинформация[76], която се направи около тия два митинга[77].

Ние какво трябва да правим? Аз също ще повторя, че в провинцията много малко неща се изменят. В провинцията има заявления от тоя род: "Комунистическата партия, примерно, в тая бивша околия е дала 50 жертви - 50 жертви трябва да се дадат, за да отстъпим властта". Това го заявява партиен ръководител. Така, че въпросът е при тия заявления какво следва да се прави[78].

 

АНГЕЛ АХРЯНОВ

Просто бих добавил нещо, което е в пряка връзка с това, което проф. Кюранов каза.

Вчера бях на митинг в Търговище. Определено турски район. Митинга беше организиран от 7 души членове на Клуба. Други неформални организации в града няма. Молбата беше да не се зачеква турския въпрос.

Аз им прочетох това, което си бях нахвърлил някои неща и те ме помолиха да избягна там два цитата за имената[79] и пр. Дадоха думата на оратор Искра не знам коя си (така я представиха с българското име – турчин), който го освиркаха затова, че си позволи да каже, че цял живот не е почувствал никой не му е попречил да изкаже свое становище.

Те свиркаха, тя си говореше, до един момент, в който каза: "Застъпвате се за турците, но не забравяйте за баташкото клане". Значи площада я смля звуково. Просто такъв вой се вдигна, че аз бях, дет се казва, на пет крачки от микрофона и не можах да чуя какво говори тя. Тя крещеше на микрофона, онези я покриха.[80]

 След това нашите хора овладяха положението и хората се разотидоха мирно и тихо, аплодираха, когато мен ме представиха като член на УС на Клуба от София, тълпата започна да аплодира още преди да изляза.

 

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Мога ли да попитам, имате ли впечатление, освен българо-турско  население имаше ли и българи?

 

АНГЕЛ АХРЯНОВ

Имаше българи много. И българи и турци. Даже усещането ми беше, че българите бяха повече от турците, защото турците там са наплашени. Също и организаторите на митинга бяха повече наплашени отколкото трябва, но слава богу устискаха момчетата, свършиха си работата. И властите бяха наплашени. Първият секретар на Общинския комитет на партията дойде да иска съвет от мен какво да правим сега като се развика тълпата. Казвам го за илюстрация, че властта също беше наплашена. Милиционери нямаше никакви.

 

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Извинете, на нашия митинг в Гоце Делчев имаше великолепна тяхна охрана, но имаше пред трибуната и милиция, която се държа прилично.

 

АНГЕЛ АХРЯНОВ

За съжаление нямаше милиция, ако имаше щяха да предотвратят някои изблици там от,... тези оратори, които влязоха не беше както трябва. Трябваше да се води диалог на митинга. А хората бяха някъде между 3 и 4 хиляди души. За един град от 50 хиляди души, берекет вересим.

 

ИВАЙЛО ТРИФОНОВ[81]

Другари, аз ще поема репликата на проф. Петков "какво ще се прави оттук нататък?" Информацията, която ни дадоха другарите е обстоятелствена, подробна и поучителна и ни дава възможност да вървим по-нататък в нашата работа. Явно, че след срещата тя е призната от министър-председателя, или от Луканов за официална среща с част от ръководството на СДС, нещата ще вървят към Кръгла маса. Аз искам да изкажа съвсем накратко своите съображения и моля другарите членове на УС да помислим, та като дойдат и другарите Желев и проф. Василев и други хора още, ние да изработим едно свое становище, което евентуално утре нашите трима представители в координационния съвет на СДС да застъпят. Моето предложение и мнение е, че трябва да говорим не за диалог на Кръглата маса, а за преговори на Кръглата маса.

Второ, отчитайки опита от тези преговори в някои страни като Полша, Унгария, сега частично и ГДР, но най-вече Полша и Унгария, считам, че преди официалното започване на преговорите трябва да се получи съгласие между страните по три пункта:

Първият пункт е за състав на участниците в преговорите

Вторият пункт е на дневен ред и начин на провеждането - само пленарно, или и по работни групи

И третия въпрос, по който трябва да се постигне споразумение с представителите на правителството е за изпълняването на някои предварителни условия, гарантиращи възможност на СДС и на организациите, които влязат в него, за провеждане на тяхната нормална работа в нашето общество и за правилно информиране на обществото за целите и характера на дейността на Съюза и на съставящите го организации.

Тук считам, че нашите представители в Координационния съвет на Съюза би трябвало да вземат становището, че в най-близки, неотложни дни, т.е. да не започва официални преговори на Кръглата маса докато Съюза не получи собствен вестник, докато Съюза не получи определено време в радиото и ТВ, първа или втора програма е вече въпрос на доуточняване, а също и достъп до вестниците и списанията в България, които не лиценз на Клуба (?) или някоя от организациите на СДС.

Считам, че без договореност по първите два въпроса, като към тях искам да добавя непременно и мястото на провеждането на преговорите. Мястото в никакъв случай не трябва да бъде ЦК на БКП. Считам, че най-подходящо ще бъде НС /Народното събрание/ за тези преговори. Това е мое лично мнение, но без създаването на нормални условия на информация пред българската общественост за целите и задачите на Съюза и неговите организации, и за политическия облик на техните ръководители, ние не трябва да отиваме на преговори.

Народът не знае нито кой е Желю Желев по-обстойно, по същество, нито кои са ръководителите на другите организации. Правят се опити за дискредитации и т.н.

И накрая искам да завърша с едно конкретно предложение по повод на вчерашното обръщение на инициативния комитет на Обществения форум за преустройство и защита на социализма[82] с председател ген. Куцаров и зам. председател д-р Васил Иванов. Във вчерашния брой на Работническо дело на 1-ва страница горе в ляво, след телеграмата за митинга в комплекса на летището, започва едно обръщение без заглавие, което продължава на втора страница и вече там е подписано. Това е от Инициативния комитет на обществения форум за преустройство и защита на социализма.

В това обръщение директно е отправено обвинение политическо към СДС като главен отговорник за случилото се пред НС. Обвинение, че СДС със своето дистанциране бяга от отговорност. Опит да избяга от отговорност. Не знае какви сили води след себе си и пр. Може всеки да го прочете.

Но това обръщение, което намери място на страниците на партийния орган, съчетано с едностранчивата информация поднасяна от редакция Информация на БТ[83]. Изключвам "Всяка неделя"[84] и "Панорама"[85].

Започналите в провинцията и в София в някои предприятия до болка познатите спонтанни митинги и събрания с изразяване на пълна подкрепа на Народното събрание, пълна подкрепа на решенията на пленума на ЦК, пълно доверие на Партията и т.н. и т.н.

Четете тези писма.

Единствено "Земеделско знаме" в един от броевете си, че имало различни оценки на тези събрания и митинги по повод на събиранията в София и сравнително обективно информира. Даже имаше интервю с тази жена, която я показваха, която свиреше. С нея имаше интервю защо е отишла там и т.н[86].

Всичко това мен много ме разтревожи. Аз вчера изразих тази своя тревога пред Желев още сутринта[87]. След това минавайки на обяд през центъра на София видях разлепените листовки написани на ръка, анонимни призиви за митинг на площад Народно събрание за протест срещу информационната линия на БТ. Отидох веднага при д-р Желев и му казах, че той като председател на Съюза, ако не може да се свърже с някои от представителите на останалите организации, той все пак има това право да отиде и да направи декларация като председател, тъй като аз считам, че това е началото на една сериозно замислена кампания за политическо дискредитиране на СДС и на организациите, които са в него. Целенасочена кампания и то преди започване на преговорите. Като те знаят, че в София не могат да ни бият политически, но правят всички опити чрез тази дезинформация по телевизията и в някои от вестниците, включително и Работническо дело, да бъде постигнат ефекта, а ние знаем докъде могат да стигнат[88].

За това моето конкретно предложение е ние да предложим на нашите представители от СДС да се излезе с принципна декларация по тези въпроси. И второ, предлагам на обсъждане дали Клуба като такъв отделно да излезе със становище, примерно под обръщението на Форума на Васил Иванов. Благодаря за вниманието.

 

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ

Коприна искаше думата.

 

КОПРИНКА ЧЕРВЕНКОВА

Да, само една информация искам да направя, която засяга всички. Аз идвам сега от един пленум на Съюза на артистите. Там наш колега, който работи в Смолянския театър Иван Русев каза, че в Смолян вече се формира едно дружество за защита на социализма с много шовинистичен уклон, което е много опасно. Започва да провежда анти-етническа пропаганда[89].

В театъра има едно ядро интелигенция, които искат да направят филиал на нашия клуб в Смолян. И много моли Николай Василев, който е добре познат в Смолян и го чакат, и Джото като добре познат в кафе-театъра, да отидат на това събрание, защото е много необходимо да има едно такова контра на това, което вече е оформено в Смолян.

Утре сутринта той ще ви търси у вас и вие, когато можете тогава ще го направите..

 

НЕВЕНА СТЕФАНОВА

Мога ли да попитам нещо? Може ли да се информираме какви са тези нови съюзи, Национален демократичен и Народен демократичен? Каква е същността им?

 

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ

Може ли някой да даде отговор?

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

Първо искам да кажа нещо, което е във връзка с това, което и Ивайло и Чавдар и другите говориха. Съвсем кратко е за членка на клуба, която работи в столичен вестник. На нея й дошла (идеята), когато се получавали купищата от телеграми, писма, подкрепящи митингите в София, да вземе адресите на подписващите предприятия и да хукне там, за да интервюира участниците във вече осъществените митинги. Забравих да я питам колко е ходила, но каза, че е обиколила три района и е намерила 3 митинга, че са се състояли. Т.е. тя отива в завода и казва: "Вие скоро сте имали митинг"­, "Какъв митинг?" - "Как какъв митинг, нали сте гласували..." - "Никакъв митинг няма". Т.е. голямата част от тези писма са от председателите там, без изобщо...

И след това е подпитала какво е, що е. Оказа се, че много големи предприятия, които изпращат телеграми ги е страх изобщо да свикат митинг, защото предните дни са искали да свалят директори и т.н. т.е. тези купища писма и телеграми са чиста манипулация. Тя го установила. Това нещо въздейства. Ето. Показват по телевизията купищата писма.

 

ИВАЙЛО ТРИФОНОВ

Мога да отговоря на Невена. Сутринта се срещнах с члена на нашия клуб историка от Института по история Ангел Димитров[90], който е присъствал миналия четвъртък в сградата, където е катедрата на Генчев[91] сега, където се провело официалното учредяване и приемане на документ на Българския национален демократически съюз[92]. Ангел Димитров е останал с много тревожно впечатление. Той ми изброи хората, които са участвали там и какви разисквания са се водили и до какви становища са стигнали. Около 50 души са присъствали.

Едни от инициаторите са Венцислав Начев, Луко Захариев, Ванчо Семов????????[93] Бил е поканен да присъства и сина на Симеон Радев. Имало е човек, който Ангел не знае и от бившата Демократическа партия от преди 9-ти септември на Малинов мисля, че беше. Присъствал е и един небезизвестен студент от четвърти курс педагогика от СУ(?), който е ръководител на една такава типично шовинистично-фашистка организация "Възраждане", които бяха говорили срещу Румен Воденичаров в университета, срещу турците. Въобще екстремистки, шовинистично настроени. И хората върху техния призив бяха написали за тях в университета "Това е обикновен фашизъм".

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

Ама това Кольо Генчевата организация ли е тази?

 

НЕВЕНА СТЕФАНОВА

Да, това е нашата бъдеща памет.

 

ИВАЙЛО ТРИФОНОВ

При разискванията са се очертали и някои становища. Основното, което е повдигнал един банков адвокат от Карлово е за позицията на тази организация по малцинствени, етнически и специално по турския въпрос, като самия той е заел теза, т.е., което ние смятаме за правилно(?), подкрепа. Един другар Симеон Янев...

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

Той е в университета доцент.

 

АСЕН МИЛАНОВ[94]??????????

И е член на бюрото на Съюза на писателите или секретар.

 

ИВАЙЛО ТРИФОНОВ

Заел е хубава собствена позиция. Ангел е направил изказване, всъщност, Генчев е отговорил по същество единствено на изказването на Ангел Димитров, че първо трябва да се започне да се даде ясен отговор за дешифриране за това, което се крие зад името на организацията Български национален демократически съюз. Това партия ли е, или организация, съюз с политически цели? Отговорът е, че не е партия, но е с политически цели. Тъй като Ангел каза, че много голяма аморфност има в това название и него много го смущава, когато се чуе в едно название "национален". Поставил е въпроса за отношението на тази създаваща се организация към СДС.

 

ЧАВДАР КЮРАНОВ

Само една буква липсва, за да стане Български национални легиони.

 

НЕВЕНА СТЕФАНОВА

И в информацията, която излезе в Дело има много сходни думи.

 

ИВАЙЛО ТРИФОНОВ

По въпроса за отношението към СДС Генчев не е отговорил много ясно. Казал "да, ние ще влезем в контакти", не е станало ясно ще изявят ли желание да се включат в СДС. Марко Семов е направил много реакционно изказване за рязко разграничаване от екстремизма[95]. Впечатлението на Ангел Димитров е, че проф. Генчев е бил много притеснен, че му е оказано давление, че му се внушава отнякъде да оглави този съюз[96]. Чувствал се е неудобно. Аз искам да кажа, че с проф. Генчев се познаваме от ЗО години и той е мой приятел и мой кум. И въпреки това аз съм длъжен пред вас да взема позиции. Веднага след като прочетох в Работническо дело съобщението за създаването на този съюз, два дена го търсих и накрая го намерих и викам националния водач Генчев ли е. Викам това българската памет ли е бе, Кольо? - "Абе не, не като се видим ще ви обясня". Оттогава вече 10 дни, нито на Желю се е обадил, нито на мен се е обадил и аз също не желая да го търся повече и ще чакам контакти от негова страна. Това е информацията ми за този съюз.

Що се отнася за земеделците, тъй като баща ми е член на Земеделския съюз и е ходил на тези събирания в кино "Петър Берон", където се събират представители на официалния Земеделски съюз... Постоянното присъствие, инициативната група, която членува в официалния Земеделски съюз, която организира партийния митинги от БЗНС "Никола Петков". Съвместно те дискутират върху предложението за платформа. Искат ли Съюза въобще, което беше публикувано в "Земеделско знаме". Мнението на Вагенщайн е, че те ще постигнат пълното премахване и оставка на Постоянното присъствие и Управителния съвет и ще се обединят в една политическа партия.

 

НЕВЕНА СТЕФАНОВА

А за "Мати България" може ли нещо да ми кажеш?

 

АСЕН МИЛАНОВ?????

Това е фондация някаква.

 

ИВАЙЛО ТРИФОНОВ

Този национален мит е точно за "Мати България" в Казанлък, което се създаде. Оттам е прераснало тук миналата седмица в Македонския дом и миналата седмица е било учредяването. И сега вместо "Мати България" се казва Български национален демократически съюз. Това е вече Мати България.

 

НЕВЕНА СТЕФАНОВА

Е добре де, ама аз имам сведения, че Мати България, във вашия институт Данчо, че някои от инициаторите са членове на Клуба.

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

Не съм чул за такова нещо.

 

НЕВЕНА СТЕФАНОВА

Елка Константинова, например.

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

Днес бяхме Елка и нищо не ми каза.

 

АЛЕКСАНДЪР МИЛАНОВ

За Мати България. Преди 20-тина дена в Казанлък Петър Константинов го създаде. Казаха, че представлява нещо като фондация. Даже Петър Константинов е внесъл негови средства от хонорари от книги и т.н. На мен са ми дали две програми. Едната я четохме с Михаил Величков. В първият вариант имаше доста неща за изкореняване на обичаите, изобщо всички поразии, които са нанесени за унищожаване на българщината, но имаше само една "срамежлива" точка за поддържане на контакти с патриотично настроената българска емиграция.

И тогава с Михаил Величков ние им казахме, че ако в тази програма липсва момента за турското етническо малцинство[97], то никой няма да вярва и ще обясним на всяка цена, че в една такава програма трябва да влезе и този момент. Казваше се Национален клуб България.

След това Симеон Янев ми даде друга една програма, където тези моменти бяха внесли, като се правеше остра критика за създаване на национално напрежение и се предлага всеки в България сам да определи националността си и разни други неща от този род. Културните традиции, религиозната свобода. В няколко точки, които засягаха този етнически проблем. Не знам, обаче в края на краищата коя от двете платформи са избрали, като Симеон Янев ми каза, че втората той я е написал и на това събиране ще я разглеждат. Какво в края на краищата е станало не зная.

Иначе по другия въпрос, който се разисква, аз мисля, че никой изобщо и от СДС, нито пък от Народното събрание, нали каза се за този пропуск, че не е разяснен на процесуалната подробност за едномесечното отлагане[98]. Никой, обаче не се сети да поиска разяснение, а оттам и отговорност, има ли от съдебните органи, или от органите на Народното събрание хора, които да са задължени в такъв случай да информират обществото, че промяната на ЧЛ.1 е свързан именно с този едномесечен срок. Ако това нещо беше разяснено не би се създало това напрежение. Аз мисля, че трябва да се иска някакво обяснение. Мисля, че все има някой, който отговаря за това нещо. Дали то е от нехайство, дали е от непрофесионализъм. Случайно или нарочно точно този пропуск създаде това голямо напрежение.

Аз отидох около 5 часа за живата верига и като видях "долу ЧЛ.1". Освен това, по повод на това, което Ивайло е чел, има някои неща (чете): "...ВЪН от изразеното възмущение отговорността за проявата на екстремизъм трябва да носят отговорниците на манифестацията". Това го пише "Обществен форум", а по-нататък един трудов колектив от летищен комплекс София предлага "...предаването на разрешение за провеждането на демократични прояви да се предоставят от организаторите им писмени гаранции, осигуряващи недопускането на незаконни действия, екстремистки нарушения и лозунги, които не съдействат в настоящия момент за обединението на нацията".

А една касиерка направо предлага: "Трябва да се забранят всички митинги и да се разрешат, след като правителството вземе окончателни решения. Ако е нужно да се намесва и милицията".

И точно преди около 40 дни пак във "Вечерни новини" една читателка по-малко от 24 часа от случката пред Кристал[99] предлага да се спре незаконната дейност на всички групички, които се опитват да насаждат съмнения сред народа в преустройство, започнало в нашата страна.

Т.е. започва, според мен, една нова поредна кампания, четвърта по ред за годината, срещу независимите сдружения.

В интерес на истината, обаче, трябва да кажем, че репортажът в Работническо дело за митинга не припява на декларацията[100], докато всички тези митинги припяват на декларацията, а като че ли ТВ реши визуално да илюстрира декларацията на Народното събрание, която май че също единодушно е била приета, не знам. Нямало е разисквания, на бърза ръка. Нещо, което не говори добре за едно Народно събрание.

 

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ

Дайте да вземем конкретно решения върху предложенията на Ивайло. Първо, имаше един пакет от три точки, а след това дали Клуба да реагира и как да реагира на тази кампания. Моля ви по-кратко, за да действаме по­бързо, защото времето напредна.

 

МАРИЯ БУЮКЛИЕВА[101]

Съгласна съм с Ивайло. Питам Клуба на диалога. Ще се явява чрез СДС и веднага си казвам мнението, че ние трябва да се явим самостоятелно. Да определим, може би, същата троица, която е в СДС, или отделно, това няма особено значение, но аз смятам, че ние трябва да се появим като Клуб, а не като един от участниците в СДС, защото ние си имаме наша линия. Второ, трябва, може би още сега, по кои въпроси какви становища ще отстояваме.

 

(Чува се глас)

Не е ли рано?

 

МАРИЯ БОЙКИКЕВА

Не е рано. Утре ще ни повикат, или други ден...

 

(друг глас) НЕ МОГА ДА ПОЗНАЯ КОЙ Е?????????????????????

Не смятате ли, че първо ние трябва да си формираме исканията и, ако всички се съгласят, защо в такъв случай ще се настоява за самостоятелно излизане.

 

МАРИЯ БОЙКИКЕВА

Това вече е наш проблем. Правителството поканва, но ние трябва да сме готови. Аз искам точно това да уточним. Ние направихме СДС за отделни конкретни акциии и действия. Този диалог с правителството ние можем да го направим за достатъчно дълго време, ако те не го прекъснат. Съгласна съм с думата преговори и т.н. Аз не виждам защо трябва да се претопяваме[102]. И за това казвам, че при всички преговори с другата страна ние трябва да се явяваме като Клуб, защото всеки от нас си има специфика и за тази специфика ще се говори.

 

ИВАЙЛО ТРИФОНОВ

Искам да допълня само. Вчера с Желев[103] споделихме и той смята, че всяка организация от СДС трябва да бъде самостоятелна. СДС може да има обща позиция, но всяка организация непременно трябва да бъде представена отделно.

 

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ

Значи по това няма други мнения.

 

АНГЕЛ АХРЯНОВ

Доколкото разбрах правилно Мока[104], тя пледираше за самостоятелна среща.

 

МАРИЯ БОЙКИКЕВА

Не.

 

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ

Данчо иска да каже нещо

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ

Съвсем накратко. Моето становище не е толкова различно, но аз бих апелирал към нашите представители, когато не е много съществено различно, все пак да се поддържа една обща линия на СДС. Т.е. да се избегне при тези преговори, съгласен съм, че е много важно да са преговори, да се запази възможното единство на СДС. И ако се стигне до различия в никакъв случай да не се акцентува върху тях. Това според мен трябва да бъде главната линия. Съюза да бъде съюз, а това че ние имаме различия като характеристика, те си остават в нашата работа, но в преговорите ние трябва да бъдем възможно най-единни.

 

ГЕОРГИ ВЕЛИЧКОВ

Това, което исках да кажа, го каза в общи линии Данчо, но аз имам един въпрос, който на мен лично ми е малко неясен, който го оставихме един месец висящ и разбирам, че не е решен още[105]......


 

[1] Протоколът е направен в края на 1989 година от Йорданка Качакова на основата на магнетофонен запис на заседанието. Текстът се помества без корекции. Бележките под линия са направени от мен – Петко Симеонов през 2007 г., когато получих протокола от Качакова.

[2] Не са отбелязани присъстващите, часа и мястото на заседанието. Ясно е, че председателства Николай Василев. От дискусията се разбира, че отсъстват Желев, Блага Димитрова, Петко Симеонов.

[3] Въпросителните вън от скоби, тук и на другите места, са поставени от Качакова. Не е била сигурна в разпознаването на гласа. Въпросителните в скоби са поставени от мен.

[4] Молба към читателя на този протокол: обърнете внимание на тези думи. В тези месеци всички са невероятно чувствителни. Бих казал - чувствителността е заразна. Йордан Василев – любител на междуличностни игри, все целящ да бъде неговото, може и да не се преструва. В психичен план Голямата промяна е Болезнена голота.

[5] По думите от протокола смятам, че тук тече смислова пауза. Ахрянов започва разказ за среща с Луканов.

[6] Това е 7 декември, деня на учредяването на СДС.

[7] Той има предвид заседанието на Управителния съвет от 8 декември в мазето на Института по социология. Думата "долу" подсказва, че протоколираното заседание на 18 декември протича или в заседателната зала на втория етаж в Института по социология ("Московска" 13А), или в помещението на редакцията на "Социологически преглед" ("Витоша" 39, първи етаж), на който бях заместник-главен редактор и фактически шеф.

Дали заседанието е било на "Витошка" или на осковска", едва ли има друго значение освен това, че внася фактическо уточнение на протоколираното заседание.

[8]  7 декември 1989 година.

[9] „и Желю го нямаше тук» - нямаше го на заседанието.

[10] Митингът на 10 декември 1989. Този митинг повече плаши властите от първия.

[11] Неразпознати думи от записа.

[12] В тези дни основни усилия на ръководството на БКП са в посоката – да се попречи на създаването на СДС (програма максимум); да се попречи на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството и Екогласност да влязат в СДС (програма минимум). На 7 декември Клубът още не е взел решение дали влиза в СДС.

[13] “тяхна страна» - страната на властта

[14] Има се предвид опита на властите да изместят подписката на Екогласност пред "Кристал" (градинката пред Военния клуб) за проекта Рила-Места по времето на Екофорума през втората половина на октомври 1989 г. На 26 октомври властите се опитаха със сила да изместят акцията на Екогласност от "Кристал" в Южния парк.

[15] Визира силовите действия на милицията на 26 октомври 1989 г.

[16] В тогавашните разбирания „антикомунист” е равноценно на „фашист”.

[17] Неразбрани думи от записа.

[18] Движение "Гражданска инициатива" с председател Любомир Собаджиев.

[19] Луканов и другите от Политбюро се стремяха да не позволят (да попречат) на СДС и неформалите да се свържат с българските турци и българомохамеданите. Дали това е ставало по тяхна инициатива или поради натиск от чужбина, е трудно да се прецени. От пролетта на 1989 година западните служби (по сведение на българското контраразузнаване) започват да налагат различаването: има демократично настроени българи, има български турци. Това са две различни групи. Те трябва да останат различни. България е още член на Варшавския договор.

[20] Пачов тогава е първи секратар на Областния комитет на БКП в Пловдив.

[21] Журналистката Велислава Дърева, член на Клуба, живееше в Пловдив.

[22] Георги Спасов, голям поет, е вече говорител на СДС.

[23] Митинг в Пазарджик.

[24]  В София до този момент има два национални митинга – на 18 ноември и на 10 декември, както и една Жива верига – на 14 декември около Народното събрание. Но заедно с това са проведени множество митинги на неформални сдружения, както в центъра на града, така и в Южния парк. Ако думи, изречени на митинг в Пазарджик, са дали повод на Луканов или Пачов да разговарят с Желев, то говори за чувствителността на властите.

[25] Генерал Добри Джуров, партизанин, командир на отряда Чавдар, с който е свързана нелегалната дейност на Тодор Живков. Джуров е министър на отбраната и член на Политбюро на ЦК на БКП. Ползваше се с името на разумен и уравновесен човек.

[26] Георги Атанасов в този момент – министър-председател. Участник в заговора против Тодор Живков.

[27] Митингът на 10 декември.

[28] “те” – става дума за “националистите”, противниците за възстановяването на правата на турците. В онези месеци “националстите” бяха оценявани от Клуба и СДС като опасност за развитието на демокритечния процес.

[29] През тези месеци, а и в следващите няколко години, югославското разузнаване е изключително активно. То следваше политиката, която доведе до рухването на Югославия.

[30] Легионът е фашистка, прохитлеристка организация в България преди 9 септември 1944 година. Организира антиеврейски погроми, нейният водач – Иван Дочев, е радушно приет от Хитлер. Но те са патриотична организация. Много от легионерите след 9 септември преминават през различни политически репресии и изтърпяват значима еволюция. Така напримчер – Илия Минев, активен легионер, след дълги години в затвора стига до идеи, които го мотивират да инициира създаването на Независимото дружество за защита правата на човека.

[31] Луканов

[32] Въпросителните в протокола изразяват съмненията на Качакова дали правилно е чула името. Правилно е. Заседанията бяха в дома на Гайтанджиеви. За тези заседания виж в моята книга "Голямата промяна".

[33] Беше абсурдно да се проведе митинг, ако властите пречат силово на провеждането му. И сега май е така.

[34] Първият митинг на независимите дружества беше проведен на 18 ноември 1989 година пак на площад „Св. Александър Невски”.

[35] Това са седмиците, в които интересите, от една страна, на новото ръководство на БКП и от друга страна - на неформалите и новосъздаденото СДС, съвпадат. Само след двайсетина дни – разминаването е пълно.

[36] Доколкото се простират моите сведения, професор Иван Николов е първият, който публично започва да говори за Кръгла маса.

[37] По това време ръководството на БКП все още не е съгласно да признае останалите неформали като политически фактор. Една от целите на Клуба беше това да се промени. Инициатива проявяваха всички от ръководството на Клуба.

[38] Има предвид – „публичност”.

[39] В смисъл – гласува каквото му се нареди.

[40] Става дума за живата верига около Народното събрание на 14 декември 1989.

[41] Кюрановата констатация е предизвикана от мое изказване, че те са били "изплашени".

[42] 14 декември 1989 – четвъртък.

[43] Ахрянов визира Георги Спасов, който беше известен като човек от Подкрепа и от НДЗПЧ. Репликата му е свързана с опита на Клуба да наложи другите неформали пред властите като политически фактор, с които трябва да водят диалог.

[44] Разграничаването се отнасяше до неизвестни (непознати на никого от нас) лица, които бяха особено агресивни сред множеството пред Народното събрание на 14 декември 1989 г. Смятахме, (били сме прави!), че хора от службите се опитват да провокират наши прояви. Нещо, което вече бяхме констатирали при трите събрания в кино "Петър Берон" по време на Екофорума. Но пред камерите на Българската национална телевизия – и аз, и Желев категорично заявихме: “Хората пред Народното събрание са нашите хора!”

[45] Става дума за шествието на 9 декември, на което за пръв път се издигнаха крайни (от гледна точка на онези дни) лозунги – “БКП в Сибир” и др. подобни. Така и не стана ясно кой инициира и организира това шествие. Неговите редици, както се вижда от известните ми снимки, се водят от непознати лица.

[46] акламира

[47] Петър Младенов беше освиркан и принуден да се оттегли, при което произнесе знаменитата реплика “по-добре танковете да дойдат”. Твърдението, че не е бил разпознат, е по-скоро за успокоение. Форма на дипломатичност.

[48] През целия период на съществуването на Клуба, вероятно да края на 1990 година, основната тема на разговорите на членовете на Управителния съвет на Клуба при среща с ръководители на БКП/БСП беше: реформирайте се! Използвахме всичките си възможности да настояваме за промени в компартията. Тя беше и си остана основната политическа сила. Без нейното реформиране нищо в страната нямаше да може да се промени.

[49] СДС. Кюранов в тези дни е член на Координационния съвет на СДС.

[50] Желев

[51] Кюранов бърка. Георги Спасов е говорител на СДС, а не секретар. Секретар е Берон, който не присъства на срещата, за която става дума. Но СДС е само на една седмица. Обяснима грешка.

[52] За тази среща, като първа официална среща на СДС с ръководството на БКП, беше информиран Координационният съвет на СДС.

[53] Не може да е “игрално положение”. Не е добре чута думата.

[54] Неразбрани от Качакова думи.

[55] Румен Водинечаров е председател на Дружеството (Независимото дружество за защита правата на човека).

[56] Вестник "Народна култура", чийто главен редактор в този момент е Стефан Продев – член на Клуба.

[57] Грешка, вероятно при снемане на протокола: указанието на властите е българите немохамедани да не присъстват на митинга.

[58] Единството на българския народ.

[59] Георги Атанасов като министър-председател има преки отговорности за обществия ред.

[60] Копринка Червенкова – журналистка в "Народна култура", в следващите години – главен редактор на преименувания вестник - "Култура".

[61] Забрадката като религиозен символ.

[62] Такето беше масово носено от мъжете – български турци. Носеха го и много българомохамедани. То беше символ на вяра и етническа принадлежност.

[63] Комитет за национално помирение.

[64] Местната общинска власт.

[65] властите

[66] властите

[67] Ръководството на СДС.

[68] Най-агресивната част от митингуващите – неизвестни и непознати лица.

[69] На 14 декември.

[70] Водачите на мюсюлманите.

[71] Митинга в Гоце Делчев.

[72] Ръководството на БКП.

[73] Това е факт. СДС е основан на 7 декември, на 15 декември в официална среща (започнала като неофицилна, но с настойчивостта и находчивостта на Чавдар Кюранов е превърната в официална) се поставят двата въпроса: Кръгла маса и избори.

[74] В следващите дни БКП вече “признават” всички неформали.

[75] Трайко Петков. Коригирам навсякъде текста с изписването на името.

[76] Има предвид държавните медии.

[77] Митингите на 14 декември около Народното събрание в София и в Гоце Делчев.

[78] Такава беше ситуацията навсякъде в страната и това продължи през цялата пролет на 1990 година. В тази обстановка премина и предизборната кампания за Седмо велико народно събрание.

[79] За това, че трябва да се върнат имената на българските турци.

[80] Има объркване в протокола в родовете. Мъж ли говори, жена ли говори... Но е ясно едно, което тогава се случваше: български турчин публично да защитава Възродителния процес. Безспорна истина е, че сред най-активните „възродители” имаше много от онези, които някои биха нарекли етнически турци.

[81] Изказването на Ивайло Трифонов маркира всичко онова, за което настояваше СДС в следващия месец и половина. Това е средата на декември. Важно е за разбиране на ритъма на осъзнаване на задачите.

[82] Казионна организация от онези дни. Много шум, за да се отвлича вниманието на обикновените хора, докато те (управниците) вече строяха капитализма. Самите вождове на „реалния социализъм” или на „тоталитарния комунизъм” воюваха срещу „социализма” на ген. Куцаров и професор Васил Иванов.

[83] Пряко ръководена от Филип Боков.

[84] Водещ Кевор Кеворкян.

[85] Водеш Иван Гарелов.

[86] По националната телевизия показаха в близък план разгневена жена на средна възраст, която свиреше с пръсти в уста. Подобно действие от непосредствена близост, особено на лице, с което не бихме разменяли нежности, е противно. Това е психологичен механизъм свързан с охраната на междуличнстната дистанция. Използвайки тази манипулация, по телевизията искаха да покажат „лицето на СДС”. (СДС е само на една седмица.)

[87] По това време Ивайло Трифонов всяка сутрин купува вестници и минава през Желеви. Там двамата пият кафе и обсъждат пресата.

[88] Думите на Ивайло Трифонов отразяват точно безпокойствата ни от онези дни, а случилото се след тях – безсилието ни да променим нещо.

[89] Започнало е формирането на ОКЗНИ – Общонароден комитет за защита на националните интереси. Организация, създадена от БКП. Нейното начало положиха 500 партийни секретари от Смолянско.

[90] По-късно сътрудник на Централния избирателен клуб на СДС, посланик на България в Скопие.

[91] Николай Генчев

[92] Виж неговата учредителна декларация тук.

[93] Вероятно Марко Семов

[94] Александър Миланов

[95] В тези дни официалните медии обозначават с думата „екстремизъм” проявите на неформалите и на СДС. Тече ожесточена кампания.

[96] По-късно Генчев никога не каза защо е оглавил БНДС, но очевидно се стремеше да забрави този момент от биографията си.

[97] В тези месеци защитата на правата на българските турци беше диференция специфика за убежденията на граждани и програми на организации. Защитата означаваше демократизъм и антитоталитаризъм. Който беше против правата и свободите на турците, беше против демокрацията. Това, според мен, се оказа от възлово значение за развитието на страната.

[98] Става дума за искането на „живата верига” от 14 декември – за отмяната на член първи от тогавашната конституция. (Член първи определяше „ръководната рола на партията” – БКП, в държавата.) Съгласно действащата тогава конституция, промяна в нея, включително и за премахване на член първи, изискваше едномесечен срок между внасянето на предложението за отмяната на члена и датата на гласуването.

[99] Визира случая в градинката пред "Кристал" (срещу Военния клуб на "Царя"), на 26 октомври 1989 година, когато милицията със сила „прибра” активистите на Екогласност, събиращи подписи против Проекта Рила-Места... Проект, свързан с водоснабдяването на София, в чиито подробности малцина бяха посветени. Но гражданите се подписваха, защото властта отново предприемаше проект, за който не питаше никого и не даваше никакви обяснения. Подписката де факто беше против властта.

[100] Декларация на Народното събрание от 14 декември 1989 година против „живата верига”. Декларация в абсурден, тоталитаристки стил.

[101] Мария Бойкикева

[102] Вярата, че Клубът има силата да отстоява трайна самостоятелна политическа линия беше жива. Просто не съзнавахме срещу какво могъщо течение се изправяме.

[103] През цялото време, докато Желев е председател на СДС (7 декември 1989 – 1 август 1990), тази линия се спазва.

[104] Мòка – Мария Бойкикева.

[105] Касетата е свършила.

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.