Клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България; Клуб за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за демокрация

 

О, НЕРАЗУМНИИ, ОПОМНИ СЕ[1]

 

Нима днес, проклети петък, 12 юли 1991 г., ще бъде подписана нова конституция - недозрейка?

Скалъпена на бегом, тази конституция е заговор срещу демокрацията - заяви ми го един студент-юрист за срам и позор на всички нас, които мълчим пред изковаването на новото разпятие на България.

Да бих имала силата на древните българи, владеещи заклинателната тайна на Словото, бих изрекла:

"КАКТО РЪКАТА ВДИГНАЛА ЯТАГАНА НАД ГЛАВАТА НА ПАРТИАРХ ЕВТИМИИ ВЪРХУ ЛОБНАТА СКАЛА В СТАРОПРЕСТОЛНИЯ ТЪРНОВГРАД, СЕ Е ВЦЕПЕНИЛА, ТАКА ДА СЕ ВКАМЕНИ РЪКАТА НА ВСЕКИ, КОЙТО ПОСЕГНЕ ДА ПОДПИШЕ ТАЗИ КОНСТИТУЦИЯ - СМЪРТНА ПРИСЪДА ЗА РОДИНАТА! О, НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ, ОПОМНИ СЕ!"

 

БЛАГА ДИМИТРОВА

(споделяща гладната стачка на депутатите)


 

[1] В. "Демокрация", 12 юли 1991 г. Напрежението е изключително. През нощта на 10 срещу 11 юли  1991 година е започнала гладна стачка на 28 народни представители от групата на 39-те. 39-те са депутатите, напуснали парламента на 15 май. В следващите дни към тях са се присъединили десетина души. Стачката протича в палатковия им лагер - между църквата Света София и гроба на Вазов. На 11 юли "в подкрепа на гладуващите депутати излязоха много интелектуалци"  - пише в. "Демокрация" в кратка бележка, подписана от Маргарита Петрова, на същия 12 юли. Дописката продължава, като изброява имената на писатели и публични личности. Сред тях са хора, които в никакъв смисъл не биха били определяни като неуравновесени: Рашко Сугарев, Николай Кънчев, Божидар Кунчев, Христо Бойчев, Кева Апостолова и др. В тези дни Блага Димитрова е получила прозвището Майка Кураж. Тя снове "между всички тях" - депутати, писатели, театрали, музиканти.

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home