Клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България; Клуб за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за демокрация

 

 

 

До Българска телевизия

              копие:  БТА

                   копие: в. Демокрация

 

 

АКАДЕМИЧЕН КЛУБ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, Б А Н

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 Поведението и декларацията на председателя (президента) на републиката г-н Петър Младенов създадоха отново обстановка на политическо и социално напрежение.

Това изисква не само от политическите сили в страната, но и от всеки български гражданин еднозначна нравствена позиция.

Независимо от опитите на членове на правителството и лично на министър-председателя господин Андрей Луканов да подведат общественото мнение, като обявиха исканията на студентите за абсурдни, а стачката им за насилствена и незаконна[1], истината възтържествува.

Неоценима е моралната и политическа победа извоювана от стачкуващите студенти. Благодарение на тяхната доблестна гражданска позиция стана ясно, че председателят на републиката жертва престижа на президентската институция за теснопартийни и лични цели. В навечерието на втория изборен тур г-н Младенов използва високия държавен пост за да манипулира грубо общественото мнение. Пред лицето на целия български народ той обвини опозицията във фалшификации и отправи заплахи за съд към сътрудниците на телестудиото на СДС[2].

Председателят (президент) г-н Младенов не намери в себе си нравствени сили да се извини пред българския народ. Ние се съмняваме, че той ще вземе достойно лично решение и днес.

Ние настояваме незабавно да бъде публикуван ПЪЛНИЯ ОРИГИНАЛЕН текст на заключението на експертизата, както и точният час и дата на неговото издаване.

Някои “загрижени” мили хора и днес ни призовават да се абстрахираме от личността и с цената на всичко да опазим авторитета на президентската власт.

Именно в името на авторитета на новосъздадените демократични институции ние се присъединяваме към искането на българските студенти за оставка на г-н Младенов от поста председател (президент) на републиката[3].

 

                             подпис:

 

/Крум Велчев, председател/

/Христо Ив. Иванов, говорител/

 


 

[1] Студентската стачка, започнала след първия тур на изборите за ВНС (10 юни 1990) и продължила почти месец - 11 юни - 7 юли.

[2] В предизборното студио на СДС на 14 юни 1990 беше излъчен записът от митинга на 14 декември 1989 година, когато Петър Младенов, стъписан от събраните около парламента граждани, изрече знаменателната фраза "по-добре танковете да дойдат".  Петър Младенов направи специално изявление и отрече да е казвал подобно нещо.

[3] Петър Младенов подаде оставка на 6 юли, което отвори пътя за избор на нов президент (тогава избиран от Народното събрание). На 1 август Седмото велико народно събрание избра за президент Желю Желев.

 

 


Copyright 1998-2012®“OMDA”Ltd.  All rights reserved.

Home