Клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България; Клуб за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за гласност и демокрация; Федерация на клубовете за демокрация

 

 

Декларация на СДС – либерали[1]

 

СДС-либерали категорично протестира срещу преврата в СССР и настоява пред българските власти да не признават неговата законност.

Демократизацията в страните от Източна Европа, включително и България, протича при обстановка на политическа нестабилност и мъчителни икономически трудности. Това дава козове в ръцете на “идеолозите на здравия ред”, на потенциалните превратаджии и в нашата страна. Няма никакво съмнение, че случилото се в СССР ще ги подтикне да надигнат глави.

СДС-либерали смята, че сегашният политически момент изисква спокойствие, здрав разум и подкрепа на демократичните институции в страната.

Призовават се всички демократични сили в страната, независимо от различията помежду им, да подкрепят парламента, президента и правителството, а Армията и органите за сигурност да декларират лоялността си към тях.

СДС-либерали настоява да се преустановят вътрешните раздори в Съюза на демократичните сили.

Призовават се всички социалисти, които искат промяна на системата, да подкрепят с действията си демократичните институции и демократичните политически сили. Отношението към събитията в СССР ще покаже до каква степен Българската социалистическа партия се е освободила от сталинисткото си минало.

  


 

[1]  Тази декларация беше прочетена от мен в обедния бюлетин на Радио София на 19 август 1991. На другия ден беше публикувана във в. “Демокрация ‘91”. За да се добие представа за сложността на политическата ситуация, ще цитирам изцяло декларацията на БСП: "Българската социалистическа партия се обявява за продължаване на започнатите от Горбачов и от съветското ръководство дълбоки преобразования на обществото в СССР.

Процесите на обновление, демократизация и социална пазарна икономика в източно-европейските страни и в Република България са необратими. БСП изразява своята твърда решимост да продължи да играе основна роля в започналите процеси на демократизация и радикални политически и демократични реформи.

Ясна е изключителната важност на събитията, които са станали миналата нощ в Съветския съюз, но всички бец изключение в света заемат изчаквателна позиция, за да получат необходимата информация и да направят своите изводи и оценки. Висшият съвет на БСП също така не разполага с необходимата информация за причините, начина и протичането на събитията. Ние ще направим цялостна оценка, след като получим достатъчно информация за събитията в СССР и за реакцията на света към тези събития.

Ние призававаме членовете, симпатизантите и избирателите на БСП да участват най-активно в по-нататъшното развитие на демократичните процеси у нас. Независимо от промяната в ръководствата на България или на Съветския съюз чувствата между българския и руския народ ще останат ненакърними." (в. “Дума”, 20.08.1991 г., бр. 209)

 

 


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home