ПРИЗИВ[1]

 

Граждани,

Проведеният на 10.XI.1989 г. пленум на ЦК на БКП дава шанс за начало на реални промени в страната. Дали това ще стане, зависи не само от комунистическата партия, а и от позицията на обществените сили и народа. Съдбата на родината е и наша съдба. Всички ние трябва да бъдем чути!

Още не знаем цялата истина за реалното положение на страната. След десетилетия мълчание искаме пълна ГЛАСНОСТ за действителното състояние на обществото. Всички чувстваме затягането на една икономическа, политическа и нравствена криза. Магазините се изпразват, а хората – обезверяват. Прибавиха се и етнически напрежения, разделящи и смразяващи част от населението. Няма ли виновни за това?

Нека се определи конкретната ОТГОВОРНОСТ за продължителния застой и криза в страната и се извършат необходимите КАДРОВИ ПРОМЕНИ. Новото време иска нови хора! Но преди всичко, участието на всеки.

За да има истинско народовластие, трябва първо да се осигурят ГРАЖДАНСКИТЕ СВОБОДИ – на словото, печата, събиранията и сдруженията. Те са основата на плурализма в гражданското общество. Нека законът, а не произволът на властниците определи кое е забранено. Нека средствата за информация са достъпни за всяко мнение! Нека единомишлениците се обединяват да търсят и казват това, което мислят. Нека има равноправен ДИАЛОГ между гражданите и държавата по всички въпроси!

Считайки решението за освобождаването на Т. Живков за значима стъпка към промяна, ние, представители на българската общественост и независимите сдружения се ОБРЪЩАМЕ КЪМ ВАС.

На 18 ноември 1989 г. от 11 ч. на пл. “Александър Невски”

свикваме

МИТИНГ

на гражданите.

                                                                                Нашият призив е:

1. Подкрепяме решението на пленума като първа стъпка към обнова.

2. Да изразим нашите искания за радикална демократична промяна – ГЛАСНОСТ, СВОБОДИ, ОТГОВОРНОСТ за кризата.

Промяна сега!

                                         Демокрация днес!

Гласност веднага!

3. Да проявим високо Гражданско съзнание, да не допуснем нарушаване на обществения ред.

 

Инициативен комитет за провеждане на митинга

Анжел Вагенщайн, Марко Ганчев, Кирил Василев, Петър Берон, Румен Воденичаров, Вероника Николова, Георги Мишев, Иван Джаджев, Константин Тренчев, Петър Слабаков, Бойко Пройчев, Чавдар Кюранов, Стефан Гайтанджиев, Христо Ганев, Любомир Собаджиев, Алексей Шелудко, Александър Миланов, Иван Николов, Христофор Събев, Вяра Николова, Стефан Продев

 


 

[1] Призивът е обсъждан и одобрен от Управителния съвет на Клуба, но неговото авторство е на инициативния комитет. Бяха отпечатани афиши с този текст.

 


 

Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.

Home