Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
Партии и политически живот
 

Евролевицата представя кандидатурата си за Социнтерна

Александър Томов е представил кандидатурата на своята партия за членство в Социнтерна на председателя на организацията Пиер Мороа в Париж. Там оценили като отлична идеята за обща среща на всички леви сили в България през юли т.г.
в-к "Континент", бр. 151/03.07.1998 г.                 рег. 03.07.1998 г.
 БЗНС "Ал. Стамболийски" започва контакти с политически формации

УС и Постоянното присъствие са взели решение за контакти с други политически партии за извеждане на страната от кризата.
в-к "Новинар", бр. 175/05.07.1998 г.                   рег. 05.07.1998 г.Среща на премиера със синия актив в Смолянски регион

В петък Иван Костов се срещна със синия актив в Смолянски регион. На закрито заседание в Мадан той поставил задачата на сините партийни структури да се активизират за победа в предстоящите местни избори, като коалицията ОДС била единствената печеливша формула, подчертал премиерът.
в-к "Стандарт", бр. 2072/05.07.1998 г.                   рег. 05.07.1998 г.
 Етнически турци ще влизат в новите областни управи

Депутатът Гюнер Тахир съобщи в Кърджали на събрание на местната структура на Инициативния съвет за обновление на ДПС, че негови хора, избрани според личните им качества, ще влизат в областните управи. Разумно щяло да бъде да има съветници по етническите въпроси, добави той, като такава практика вече се била утвърдила в Русе, Ловеч, Хасково.
в-к "Стандарт", бр. 2072/05.07.1998 г.                   рег. 05.07.1998 г.
 Двудневен семинар за млади социалисти в Ловеч

Дончо Конакчиев, бивш вицепремиер и строителен министър в правителството на Жан Виденов, обучава млади социалисти на семинара в Ловеч. По темата "Местното самоуправление и пътят на България към обединена Европа" лекции ще четат още Янаки Стоилов и Татяна Боруджиева. Ще има дискусия и по подготовката на предстоящите местни избори за местна власт. Ще се разиграват практически модели за водене на кампанията.
в-к "Новинар", бр. 175/05.07.1998 г.                   рег. 05.07.1998 г.
 Готвят нови барикади в Дупница

Цяла Дупница ще издигне нови барикади, ако не наделее здравият разум и градът не остане областен център, обяви вчера депутатът от СДС д-р Панчо Панайотов. Общинските съветни в Дупница първо ще изпробват мирни методи. Ще запознаят правителството с техните аргументи градът им да остане областен център. Ще припомнят и резултатите от проведения референдум, където 99% от гласовете бяха за това. Още повече, че пет общини-Сапарева баня, Бобовдол, Бобошево, Рила и Кочериново, желаели да бъдат към област Дупница, а не към Кюстендил. Ние не изнудваме правителството, рекетът е от страна на Евгений Бакърджиев, който подвежда Иван Костов, категоричен е д-р Панайотов. Костов трябва да се пази от фарисеите и ласкателите около него, за да не загуби корена с хората, препоръчва депутатът и бивш кмет. Според него Бакърджиев е предложил лош и погрешен начин за деление на страната и трябва да понесе цялата отговорност за това. Абсурдно било в демократична държава да се налагат силово структури, без да има допитване до хората. Панайотов припомни, че когато през зимата на 1997г. дупничани вдигнаха барикада с искане БСП да върне мандата за съставяне на ново соцправителство, Бакърджиев обещал на съгражданите му да са независими от Кюстендил. Да дойде сега в Дупница, да видя с какви очи ще погледне хората, отсече Панайотов.
в-к "Труд" бр. 178/05.07.1998г.                            рег 05.07.1998г.
 Национална конференция на СДС през есента

В предаването "На върха" на Илияна Беновска вицепремиерът Божков каза, че на Националната конференция на СДС се очаквало 3 000 делегати да продължат да обсъждат проблема с партийното строителство. Щя да се обсъжда и партийния орган "Демокрация".
в-к "24 часа", бр. 179/06.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Извънреден конгрес на БСДП

Събрани са необходимите две трети от подписите за свикване на 43-ти извънреден конгрес на БСДП, съобщиха зам.-председателите на партията Божидар Митев и Йордан Нехризов. От инициативния комитет отрекоха, че са одобрили подготовката на обединителен форум между БСДП и ОБТ на Кръстьо Петков, както и явяването на двете формации с обща бюлетина на бъдещите местни и парламентарни избори. Според посветени на извънредния конгрес се очаква смяната на Дертлиев с нов лидер. Сред инициаторите е и сегашният зам.-социален министър Теодор Денчев.
в-к. "Новинар" бр. 177/07.07.1998г.                         рег 07.07.1998г.
 Продават се 62 ордена на Фердинанд на търг в Лондон

Симеон II е съобщил, че възнамерява да използва приходите на стойност 350 000 лири стерлинги, за развитието на бъдещи проекти в България, посочи Би Би Си. Търгът, на който не е присъствал никой от царското семейство, бе организиран от аукционната къща "Сотби".
в-к "Стандарт", бр. 2075/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.
 Лидерът на БСП щял да обикаля Европа наесен

Това съобщи вчера членът на ИБ на БСП Иван Генов. За да провери как върви присъединяването ни към ЕС, Първанов щял да се среща с представители на Европарламента, ЕС, НАТО и др., след което щял да иска специално заседание на НС по проблемите на евроинтеграцията ни.
в-к "Стандарт", бр. 2075/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.
 Готова програмата за Националната конференция на СДС

Сините изготвили нов модел на своя форум през есента по примера на европейските християн-демократи. Съставили 6 тематични комисии с по 39 члена. Определени били и водещите. Бакърджиев ще завежда изборната стратегия и местните избори, Васил Гоцев - комисията по външна политика, Христо Бисеров - партийното строителство и новия устав, Екатерина Михайлова - вътрешната политика, информационната стратегия - Надежда Михайлова, Божков - икономическата и социалната политика.
в-к "24 часа", бр. 181/08.07.1998 г.                   рег. 08.07.1998 г.
 Соцелитът отива на сбирка в Арбанаси

БСП ще бъде представена на най-високо равнище на форума "Социалдемокрация 2001" в Арбанаси, реши Изпълнителното бюро на партията. Цялото бюро, цялото ръководство на червената депутатска група и експерти ще участват в социалдемократическата сбирка. Социалистите обявиха, че са решили да наблюдават постоянно всички аспекти на българския евроинтеграционен процес, за да се преодолее изоставянето на България по пътя й към Европейския съюз. "При режима "Костов", България се превърна в най-слабия ученик на ЕС". Страната ни зае 11-то място в списъка на 11-те кандидатки за членство в съюза", заяви Иван Генов - член на ИБ на партията.
в-к "Сега" бр. 155/08.07.1998 г.                               рег 08.07.1998 г.
 БСП: Иван Костов да спре войната срещу Демократичната левица

Вчера лидерът на БСП Георги Първанов откри национална среща на червените кметове, председатели на общински съвети, ръководители на групи съветници, депутати от ПГДЛ и местни лидери на БСП. В своето изложение Първанов, както и участниците изразиха тревогата си за съдбата на местно самоуправление, изложено постоянно на политическо напрежение, което управляващите непрекъснато раздухват. По въпроса за назначаването на кметове СДС не бие отбой, а само маневрира, посочи Първанов, макар че против тази идея са се подписали вече над един милион българи. Повече правомощия и отговорности за кметовете и общинските съветници поискаха кметовете на Монтана, Димитровград и с. Брягово, Хасковско. Участниците в срещата споделиха, че тя е доста закъсняла. В приета декларация се оценява като неприемлив опитът на ОДС да прехвърли отговорностите за социалното бедствие и икономическия крах върху местната власт. Настоява се за отмяна на всички прокурорски разпореждания за отстраняване на кметове и се очаква помощта на президента, за слагане на край на провокираните от центъра конфликти в местната власт. Участници призоваха премиера Иван Костов да спре тихата война срещу представителите на Демократичната левица в общините.
в-к "Земя бр .131/08.07.1998 г.                                  рег 08.07.1998 г.
 ОБТ и БСДП няма да отидат на срещата на левите сили

Почти няма шанс ОБТ и БСДП да отидат на оповестената от Евролевицата среща на левите сили във Велико Търново. Окончателното решение двете партии ще вземат в събота. В БСДП още не са приключили вътрешнопартийните спорове по споразумението, което включи двама техни депутати в синята парламентарна група, каза проф. Петков. Той каза още, че инициативна група подготвя извънреден конгрес на БСДП с цел свалянето на д-р Дертлиев. Ако точно в този момент Дертлиев отиде на среща, доминирана от БСП и Евролевицата, това ще даде на фракционерите в БСДП сериозни аргументи, в услуга на тези, които поръчаха преврата, каза още Петков. От писмото-покана, изпратено от Евролевицата става ясно, че не се канят личности, а делегации. 37 човека от високите етежи ще изпрати БСП, не по-малко представители ще има Евролевицата и това обрича форума на ниво размяна на мнения, от които едва ли ще излезе нещо съществено. Най-добре е такава среща да се проведе извън страната смятат в ОБТ и БСДП, но тези дни ще стане ясно дали това е възможно от финансова гледна точка. Чака се положителен отговор от Брюксел, съъобщи председателят на ОБТ.
в-к "Пари" бр.155/09.07.1998 г.                                 рег 09.07.1998 г
 Евролевицата ще води диалог с Либералния алианс

Евролевицата е за диалог с Либералния алианс, заяви вчера Николай Камов. Новата формация ще бъде учредена в петък, но няма да се търсят идейни близости. Тоя не изключва възможността за евентуално сътрудничество в следващите избори. Според него срещата в Арбанаси "Социалдемокрация 2001" ще покаже кой е социалдемократ и кой не е.
в-к "Пари" бр.155/09.07.1998 г.                                   рег 09.07.1998 г
 Евролевицата лобира за Арбанаси

Представители на БСДП и ОБТ ще има на срещата "Социалдемокрация 2001" в Арбанаси независимо от отказа на д-р Дертлиев и проф. Кръстьо Петков, заяви вчера говорителят на Евролевицата Росен Карадимов. Поканените били над 170 души. Според него изявлението на проф. Петков, че инициатор на срещата е БСП, са "инсинуации и опит за блокиране на процеса на консолидация на левицата". За пръв път в левицата въпросът за лидерите се измества на заден план, тъй като най-съществен е процесът на консолидацията, заяви Росен Карадимов.
в-к "Труд" бр.183/10.07.1998 г.                              рег 10.07.1998 г
 БСП не иска да подкрепи споразумението с МВФ

Лидерът на социалистите Първанов каза, че засега социалистите не подкрепяли матрицата на тригодишното споразумение с МВФ. Партията щяла да огласи становището си по въпроса между 17 и 24 юли, когато Костов ще обяви параметрите на споразумението с фонда.
в-к "Новинар", бр. 181/11.07.1998 г.                   рег. 11.07.1998 г.
 Учреди се Либерално-демократичния съюз /ЛДС/

При учредяването на ЛДС вчера лидерът на "Нов избор" Димитър Луджев заяви, че съюзът е обречен да управлява. В него влизат ДПС, Свободната радикалдемократическа партия и Либералнодемократичната алтернатива. За почетен председател на новата формация е избран Желю Желев. Постоянен ръководен орган ще бъде съветът на председателите, всички партии ще запазят своята идентичност и структура. До края на октомври т.г. ще бъде свикана учредителна конференция на ЛДС. 4-те партии се обединяват около основните ценности на либералната демокрация: свобода на личността, избор на централни и местни органи на властта, свобода на словото, по-малко държавна намеса в обществото и в икономиката. ЛДСще започне да прави постъпки за членство Либералния интернационал.
Д-р Желю Желев представи новата си книга "В голямата политика" - мемоари, посветени на дипломацията ни в периода 1990-1997 г. Политици и дипломати почетоха премиерата й в НДК вчера. Президентът Стоянов поздрави своя предшественик с телеграма от Брюксел. Желев бе поздравен и от партьорите си в новия ЛДС - Димитър Луджев, Ахмед Доган, от лидера на ОБТ Кръстьо Петков, депутати от ОДС, от Гиньо Ганев от ПГДЛ, Елена Поптодорова от Евролевицата, от главния прокурор Иван Татарчев, бившите министри Иван Пушкаров, Елка Константинова и Валентин Карабашев. Тук бяха всички сътрудници на експрезидента, начело с неговия говорител Валентин Стоянов. Михаил Неделчев го нарече "нашият президент и голям държавник със Стамболовистки размах".
в-к "Труд", бр. 184/11.07.1998 г.                         рег. 11.07.1998 г.
 СДС в партньорство с ДПС в Лудогорието

Това обяви лидерката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова в Разград, като добави, че синята централа щяла да разрешава разширяването на политическото сътрудничество за местните избори догодина на своите структури, но само със съгласие от София.
в-к "24 часа", бр. 185/12.07.1998 г.             рег. 12.07.1998 г.
 СДС ще търси по-широка коалиция за изборите

СДС желае да се яви на предстоящите избори за местна власт в този вид, в който бе и на парламентарните. Това обяви в Силистра шефката на синята парламентарна група Екатерина Михайлова. Тя подчерта, че евентуално привличане на ДПС като коалиционен партньор щяло да се решава от местните ръководства на СДС в страната, които щели да разполагат с нужната свобода на действие. Единственото условие пред тях отсега било да не сключват споразумения с политически структури, наследници на бившата комунистическа партия. Михайлова обеща до 3 седмици да бъде готов законът за зърното, който щял да влезе в сила още през тази кампания.
в-к "Труд" бр.186/13.07.1998 г.                        рег. 13.07.1998г.
 Либералите се събират за кметските кандидатури

Новосъздаденият Либералнодемократичен съюз ще проведе първата си сбирка от 17 до 19 юли във Велико Търново. По време на семинара ДПС, Либерален съюз "Нов избор", Либерално-демократичната алтернатива и Свободната радикалдмократическа партия щели да направят политическа заявка за участието си във властта. Съветът на председателите, който е върховен орган на новата коалиция, ще обсъди предстоящиет местни избори и критерии за определяне на кметските кандидатури на либералите.
в-к "Демокрация", бр 185/14.07.1998г.                    рег.14.07.1998 г
 Петков и Дертлиев пишат програма за управление

БСДП и ОБТ пишат обща програма за социалдемократично управление на страната, съобщи д-р Дертлиев. Икономическата платформа на двете партии се основавала на принципите на социалното пазарно стопанство, а не на либералния пазар, който бил отживелица от миналия век. Д-р Дертлиев и проф. Петков са се споразумели да бойкотират срещата на левите сили, организирана от Александър Томов. Според тях на тази среща ще се съберат само партията-майка - БСП и дъщерята Евролевица. ОБТ и БСДП обаче ще изпратят свои представители на форума, организиран от партията на Европейските социалисти в края на лятото в Солун. Не виждам в обозримото бъдеще възможност за обединение на социалдемокрацията с БСП, заяви Дертлиев.
в-к "Сега", бр 160/14.07.1998г.                    рег.14.07.1998 г
 Левите младежки организации се обединиха

Организациите на Европейската лява младежка алтернатива (ЕЛМА) близка до Евролевицата, Българска демократична младеж (БДМ), Българска социалистическа младеж (БСМ), близки до БСП, и Социалдемократическия младежки съюз (СМС), близък до БСДП, се обединиха в Дискусионен форум "Млада левица", който ще се председателства на ротационен принцип. Първи е лидерът на ЕЛМА.
в-к "Континент", бр 160/14.07.1998г.                    рег.14.07.1998 г.
 Лидери на левицата ще се събират в Солун

Идеята е на лидера на ОБТ проф. Кръстьо Петков, който бил замислил до края на лятото да организира в Солун форум на лидерите на левицата. Покани щели да бъдат изпратени до БСП, Евролевицата, "някои леви земеделски формации". Там те щели да обсъдят облика на лявото пространство. Тази идея била разглеждана още в Берлин при разговори с лидерите на Социнтерна.
в-к "Труд", бр. 187/14.07.1998 г.                    рег. 14.07. 1998 г.
 ДПС не може да бъде вечна опозиция

ДПС би трябвало да се откаже от състоянието на вечна опозиция на всички правителства, които не са с нейния мандат, заяви премиерът Иван Костов. Тя е малко партия и тактиката на вечна опозиция не може да реши проблемите на избирателите й. Разбира се има и ходове, с които те могат да се окажат и след местните избори в опозиция на мнозинството в парламента и на правителството, но за това не се иска голяма хитрост, смята Иван Костов. Важното е да се направят такива устойчиви коалиции, които да донесат добро на избирателите по места, особено в смесените райони. СДС е отворен към такива идеи и търси възможности за местни коалиции, които да направят властта силна, за да може да управлява за доброто на хората. Още повече, че ние сме декларирали готовност да работим с ДПС, заяви Костов.
в-к. "Пари", бр. 160/15.07.1998 г.                           рег.15.07.1998 г.
 
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"