Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 

Президент на Република България
 
 
Решенията на Консултативния съвет по национална сигурност 
При обсъждането на ситуацията в Косово членовете на съвета решиха, че нямало пряка заплаха за въвличането на България в конфликта. Бе разгледано изказването на Холбрук, че България имала териториални претенции към Македония. Бяха отчетени косвени заплахи за икономическото ни развитие, за криминализацията на района, за етническо и верско противопоставяне. Според членовете на съвета преодоляването на тези рискове зависело от разрешаването на конфликта в Косово при зачитане неприкосновеността на границите на всички държави в региона, което било прието с косенсус от всички. Лидерът на БСП Първанов се обявил против думата НАТО и заявил, че изказването на Холбрук повтаряло сценария на управляващите. Томов също подчерта, че това изказване не било случайно.
в-к "Стандарт" бр 2041/04.06.1998 г                          рег. 04.06.1998 г.
 
 
Президентът участва в срещата на страните от ЧИС  
По време на срещата на 11 държавни ръководители на страните от инициативата за Черноморско икономическо сътрудничество /ЧИС/ президентът Стоянов се срещна и разговаря с президентите на Украйна, Турция, Молдова, Армения, Азербайджан, Албания, както и с министър-председателя на Гърция. Срещата се състоя в резиденция Пивдени край Ялта.
Леонид Кучма заяви в разговора, че е против икономически санкции заради кризата в Косово.
Турският президент Сюлейман Демирел отбеляза напредъка на икономическите и политически отношения между България и Турция напоследък, като двамата президенти споделиха оценката, че страните им са образец на добросъседско сътрудничество на Балканите. Г-н Демирел споделял напълно българската позиция по отношение на кризата в Косово.
Президентът на Молдова Петру Лучински бе поканен от Петър Стоянов на посещение в средата на септември. Ще бъде подписана спогодба за двойното данъчно облагане.
По време на опознавателния разговор с президента на Армения Роберт Кочарян Стоянов заяви, че двете страни трябва да поддържат добрите си двустранни връзки, като свързани от общи инфраструктурни проекти.
Късно през нощта Стоянов разговаря и с гръцкия премиер Костас Симитис.
Днес на форума се очаква да пристигне новият руски премиер Кириенко.
в-к "Пари", бр. 126/05.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.
 
 
Стоянов кани магистрати 
Президентът Петър Стоянов кани на разговор главния прокурор Иван Татарчев и шефа на Националната следсвена служба Бойко Рашков утре сутринта. Държавният глава ще се срещне с тях, за да обсъдят обстановката, създадена около съдебната система, както и да си говорят за споровете около Закона за съдбната власт. Преди време Стоянов поиска от депутатите месец отсрочка за второто гласуване на закона.
в-к "Сега", бр. 131/10.06.1998 г.                                     рег 10.06.1998г.
 
 
Президентът иска нов закон за ордените 
Да бъде приет нов закон за държавните ордени и медали, настоява президентът в писма до Костов, Соколов и председателите на парламентарните групи. Нормативната уредба за награждаване с ордени и медали е безвъзвратно остаряла и не отговаря на нито една българската традиция, нито на съвременните европейски и световни стандарти, смята президентът.
в-к "Пари", бр. 131/11.06.1998 г.                                     рег 11.06.1998г.
 
 
Петър Стоянов назначава нов посланик в Словакия 
Президентът назначи с указ Яни Милчаков за посланик в Словакия, като освободи досегашния дипломат N 1 там - Иван Славов.
в-к "Стандарт", бр. 2048/11.06.1998 г.               рег. 11.06.1998 г.
 
 
Президентът склонен за вето на съдебния закон 
Принизяването на следователския труд в проекта за нов закон за съдебната система на СДС е вредно, смята президентът Петър Стоянов. Той изрази безпокойство, че снижаването на статута ще откаже юристите от професията на следовател. Мнението му стана известно след близо 2-часов разговор за съдебните реформи с главния прокурор Татарчев и директора на НСлС Бойко Рашков. Президентът настоял за подновяване на диалога между властите и това да стане в правната комисия на парламента, като в нея се обсъдят всички проекти, а не само внесените от управляващите, е категоричен Стоянов. Вероятно било президентът да упражни отлагателно вето, ако промените в закона бъдат гласувани без взаимност. Татарчев и Рашков обещали да не участват в словесната битка с останалите власти. Печели този, който пръв прекрати това безмислие, заявил Стоянов. Той изразил неодобрение от афишираните обвинения срещу подуправителката на БНБ Емилия Миланова.
в-к. "Труд", бр.155/12.06.1998 г.                                      рег 12.06.1998 г.
 
 
Свикват Консултативния съвет при президента заради Косово 
След решението на НАТО за евентуална военна намеса в Косово, външният ни министър Надежда Михайлова поиска свикването на Съвета, защото такова отношение по проблема трябвало да се вземе на високо държавно ниво. Премиерът Костов заяви, че не би застанал под каквато и да е декларация, в която се дава подкрепа за президента на СРЮ Милошевич, визирайки декларацията на ПГДЛ от четвъртък. В документа имало пасажи с откровена подкрепа на сръбския президент, твърди Костов.
в-к "Пари", бр. 133/13.06.1998 г.                          рег. 13.06.1998 г.
 
 
Евролевите с нов проект за съдебната власт пред президента 
Евролевицата ще представи днес на президента алтернативната си концепция за реформа в съдебната власт. Евролевицата не е съгласна с проекта на сините за изменение на Закона за съдебната власт, с който се иска закриване на Главна прокуратура и НСлС. На "Дондуков" 2 ще отидат и Екатерина Михайлова, Димитър Абаджиев и Иван Димов. В СДС са недоволни от Татарчев и Рашков, които говорят от името на държавния глава и настройват прокурорите и следователите да саботират съдебната система. Сините юристи настояват да се премахне правния парадокс, заради който сега структурата на прокуратурата и следствието не е приведена към конституционните изисквания. Вероятно днес ще бъде сформирана работна група към правната комисия на парламента, където ще има висши магистрати, адвокати и правни специалисти. Те трябва да се произнесат  по сините поправки на съдебния закон.
в-к "24 часа" бр. 158/ 15.06.1998 г.                             рег 15.06.1998 г
 
 
Награждават президента за утвърждаване на правовата държава 
Българският президент Петър Стоянов ще бъде удостоен с награда за утвърждаване на правовата държава от организацията Правна инициатива за Централна и Източна Европа на американската асоциация на юристите. Това е признание за неговите заслуги в осъществяване на реформите у нас. На 1 август в Торонто Стоянов лично ще получи наградата.
в-к "Пари" бр. 134/ 15.06.1998 г.                             рег 15.06.1998г.
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"