Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 
Партии и политически живот
 
 
Декларация на ОБТ за едногодишното управление на СДС
В декларацията се казва, че правителството оказвало явен натиск за отстраняване на критично настроените журналисти и медийни програми. Управляващите забавяли структурната реформа и приватизацията. Синя метла вилнеела из администрацията, а прекаленият оптимизъм за присъединяването ни бързо към Европа бил нереалистичен. От друга страна организацията на Кръстьо Петков признава стабилизацията във финансовата и бюджетната система и изваждането на страната от международната изолация.
 в-к "24 часа", бр. 144/01.06.1998 г.                рег. 01.06.1998 г.
 
 
Жан Виденов ще организира недоволните в БСП
Експремиерът ще привлече по-младото и по-динамичното поколение в партията. Жан Виденов ще обедини вътрешнопратийната опозиция в БСП, съобщи Мила Манова от близката до бившия премиер фондация "Европейски социални ценности". Той щял да привлече за съюзници прагматиците в левицата като Румен Гечев, Румен Овчаров, Искра Баева също щяла да се включи със списание "Ново време". Според привържениците на Жан, сега не трябвало да се говори за свалянето на правителството на Костов, защото липсвала обстановка за това. Всъщност партията и без това била разделена на две, смята Мила Манова. Формално обединението щяло да се обедини около съществуващия Дискусионен клуб към фондацията, като най-напред ще бъде анализирана икономическата ситуация в страната.
в-к "Сега" бр. 124/02.06.1998 г.                      рег. 02.06.1998 г.
 
 
Сини активисти от Пловдив напускат директорски бордове
Пловдивският областен управител Андон Андонов заявил готовност да се оттегли от СД на Свободната безмитна зона в града. Зам.-председателят на ОБС на СДС Васил Згуров ще напусне СД на Пампорово АД. Секретарят Васил Колимански - борда на Винпром Перущица, но остава в ръководството на РМД. Сестрата и зетят на Спас Гърневски - Елена и Борис Апостолови подали оставки съответно от Булгартабак-Дулово и от "Ю.Гагарин"-АД.
в-к "Пари", бр. 123/02.06.1998 г.                  рег. 02.06.1998 г.
 
 
ОБТ критикува и предлага своя алтернатива
Правителството на ОДС сбърка структурната реформа и втората вълна на приватизацията, смятат в Обединения блок на труда. ОБТ предлага своя програма - Солидарна алтернатива, с която ще участва на местните избори догодина. Тя е ориентирана към микроикономиката, каза вчера проф. Кръстьо Петков Приемането на закона за допълнителното пенсионно осигуряване, промени в закона за масова приватизация и реформите в кооперативния сектор, ще улеснят изпълнението на нашата програма, смята Кръстьо Петков. В солидарната инициатива се предвижда създаването на обществени, инвестиционни, социални и пенсионни фондове, като особено важно е ръководството на ОБТ да спечели доверието на хората, като участва със свои ресурси, каза Петков. От ОБТ предлагат през ноември да се свика обединителен конгрес на партиите със социалдемократическа насоченост, но няма да сътрудничим с БСДП без Дертлиев, каза Кръстьо Петков.
в-к "Пари" бр 125/04.06.1998 г                                   рег. 04.06.1998 г.
 
 
Първанов: Костов става много нервен
Езикът на премиера Костов става все по-невъздържан и това противоречи на собствените му изявления, че има здрави политически нерви, заяви вчера Георги Първанов., предизвикан от онзиденшните обвинения на премиера, че лидерът на БСП е "дружка" на югославския президент Милошевич и изразява неговата позиция, а не българската. Изпускането на нервите е лош съветник, заключи Първанов.
в-к "Земя" бр 107/04.06.1998 г                                   рег. 04.06.1998 г.
 
 
БСП депутати отиват при "генералите"
Червени депутати напирали да влязат в "генералското движение", разкриха основателите му. Те обаче не искали да разширяват групата и ще изберат свой шеф на национална среща днес, ако създаването на такъв пост бъде изобщо одобрено.
Междувременно Н. Добрев се оправи от няколкомесечното си боледуване и тръгна на работа, вчера участва в заседанието на ИБ на партията. Георги Пирински ще стане заместник на Първанов и в ПГДЛ, след като бе избран за зам.-шеф на БСП. Румен Овчаров също ще запази поста си, независимо от разрива му с Първанов.
в-к "24 часа" бр 147/04.06.1998 г                                 рег. 04.06.1998 г.
 
 
Кръстьо Петков за обединението с Дертлиев
Шефът на ОБТ проф. Петков прогнозира, че сливането ще се състои през 2000 г., но още през този ноември проблемът щял да бъде обсъден на конференция. Така местните избори щели да бъдат един изпит за всяка от формациите, а двете партии щели да се явят заедно на парламентарните през 2001 г.
в-к "Стандарт" бр 2041/04.06.1998 г                          рег. 04.06.1998 г.
 
 
ОНС и Евролевицата в общ фронт срещу ОДС
ОНС и Евролевицата се споразумяха да координират действията си срещу мнозинството на специална среща вчера. Лидерите им Александър Томов и Ахмед Доган се договориха вчера на продължила повече от два часа среща за редовни консултации, на които щели да предлагат алтернативни решения по въпросите, свързани с разделението на властите, със защита на съдебната власт от "посегателствата на изпълнителната власт". На форум във вторник в НДК парламентарните групи и ръководствата на двете партии ще дискутират местните избори и общото избирателно право. Реформаторско мнозинство не съществува, единодушни са Томов и Доган. Ахмед Доган подчерта, че от гледна точка на едноличния си режим Костов се страхувал от всякаква алтернатива на властта.
Общата декларация на двамата лидери дава основание на наблюдателите да обявят първата крачка към създаването на обединена опозиция у нас. Вероятно идният вторник - на гражданския форум ще се направи и втората крачка, защото там ще бъде представена и БСП, макар и като гражданска организация. Само така БСП би могла да излезе от изолацията, а от друга страна, ОНС и Евролевицата ще трябва да докажат първо в пленарната зала с вота си, че са в опозиция.
в-к "Стандарт", бр.2042/5.06.1998 г.                    рег. 05.06.1998 г.
в-к "Сега", бр. 127/05.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.
в-к "Пари", бр. 126/05.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.
 
 
"Генералите" се коалират с БКП
Коалиция с отцепниците от БКП на Владимир Спасов, водени от Александър Паунов, и с БКП "Г.Димитров" ще прави по места генералското движение в БСП, съобщи вчера наложилият се като лидер на ДЕР Димитър Иванов. Той ще разговаря с БСДП, Евролевицата, ОБТ и други леви формации. Второто национално съвещание на генералите определи като своя основна цел до местните избори създаването на левоцентристка коалиция. Движението да избере председател на съвета си за координация, поискал бившият разузнавач о.з. ген. Бриго Аспарухов. Съвещанието обаче изтълкувало предложението му като амбиция за лидерство и отхвърлила идеята.
в-к "Стандарт", бр.2042/5.06.1998 г.             рег. 05.06.1998 г.
 
 
Ахмед Доган отстъпва лидерския пост на Желю Желев
Новата политическа формация, която ще се декларира до десетина дни, ще обединява ДПС, Либерален съюз "Нов избор" на Луджев, Либерално-демократичната партия на Желев, Радикалдемократическата партия на д-р Кирил Бояджиев и АСП на проф. Николай Василев, твърди зам.-шеф на ДПС. Тя се се нарича Обединен либерално-демократичен съюз. Ахмед Доган щял да запази поста си председател на ПГ в 38-то НС, но щял да мине в сянка, отстъпвайки лидерската позиция на експрезидента д-р Желю Желев. Управителното тяло на формацията щяло да се състои от шефовете на бившите партии. През октомври в присъствието на елита на световния либерализъм ще стане официалното обявяване на партията и ще съвпадне с приемането й за член на Либералния интернационал. Немската фондация "Фридрих Науман" с патрон граф Ото Ламбсдорф подкрепя дискретно идеята от дълго време. Последните два семинара в Тетевен и в Търново бяха финансирани от нея. Фондацията ще подкрепи създаването на център за подготовка на политици-либерали отново във Велико Търново.

Косвена подкрепа се получи и от САЩ - само за един месец посланик Ейвис Боулън се срещна два пъти с Доган в Кърджалийско. Интересът се засили след изказването на Доган на заседанието на ръководството на Либералния интернационал в Амстердам, където той говори за третата по сила политическа коалиция в България. Английски и холандски либерали също потърсили контакт.

Идеята за либерална формация досега бе блокирана от лидера на ДПС, поради силните позиции на движението, но след разрива със СДС и провала на "царската карта", след скандала в Джебел, Доган спешно пристъпи към този вариант. На срещата в Търново през април той намекна, че ДПС трябва да се превърне от етнопартия в национална политическа сила с огромна членска маса и ако нейният следващ лидер се казвал Иван, Доган заяви, че ще е постигнал мечтите си. Може би излизането на сцената на Желев означава край на войната с Костов, тъй като конфликт Желев-Костов не е имало. Желев е в отлични отношения с лидерите на Народен съюз - Савов и Мозер. Силно е влиянието му в Евролевицата. Той никога няма да направи нов ляв завой. Дава възможност за маневриране в политическото пространство.
в-к "168 часа", бр. 23/05-11.06.1998 г.                       рег. 05.06.1998 г.

 
Реакцията на министър-председателя
Решението на Евролевицата и ОНС да работят срещу режима Костов е много лесна работа, защото просто такъв режим няма, твърди Иван Костов. Но лично на мен политически не ми е ясно как левицата, която е вляво, и ОНС, което е дясно, се събират в центъра. Бих попитал: СДС къде остава. При това положение прескачат ли ни, тъй като ние също претендираме да сме центристка, стояща център-дясно политическа сила. Не сме ли прекалено много в центъра. На мен ми се струва, че твърде фриволно се тълкуват посоките на коалициите. Що се отнася до реалния потенциал на това движение, мисля, че най-важното е подкрепата им за радикалните промени в съдебната власт. Ако някой се отмята от гласа си, трябва да го каже ясно. Разбира се, те нямат никакъв потенциал да правят каквото и да било срещу правителството и това се вижда. Но България е демократична страна и всеки има право да създава коалиции. Все пак искам да напомня, че такава коалиция имаше по време на Беровото правителство. Тогава г-н Томов и г-н Доган бяха коалиционното мнозинство, което подкрепяше кабинета, и знаем какво се роди от тази турско-либерално-бесепарска коалиция. Сега се чувства носталгията по това време, но то вече е изживяно и видяхме до какво ни доведе, счита премиерът.
в-к "Пари", бр. 127/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.
 
 
Симеон II на поклонение в Света гора
Симеон Втори пътува на борда на малка яхта, която се очаква в събота да акостира в пристанище Дафни. Той е придружаван от двамата князе Николай и Дмитрий Романови, потомци на руския цар Николай, и от Садрудин Ага Хан, бивш комисар на ООН за бежанците. Царят ще посети Света гора и по-точно Зографския манастир, където монасите щели да го посрещнат като държавен глава.
 в-к "Пари", бр. 127/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.
 
 
Димитър Луджев за създаването на фронта "анти-Костов"
Димитър Луджев твърди, че фронтът се родил спонтанно при разговор с Томов за местното самоуправление и назначаването на кметовете, което иска да прокара СДС. В хода на разговорите се родила идеята за стратегическа обща позиция. Според него Евролевицата е най-сериозният опит за реализиране на социалдемокрацията у нас, а тя е много близка с либералдемокрацията. Според двете политически сили реформите у нас затихвали. Обезпокоително звучали намеренията на сините да назначават кметовете, партизанщина изпомпвала държавните предприятия. Чрез данъчна, партийна и митническа преса, без протекция на бизнеса, се смазвало частното предприемачество. Формирал се еднопартиен и едноличен режим. Според Димитър Луджев се наблюдавал синдромът на прераждането - Костов говорел като че ли сега се е появил като Афродита от вълните, като че ли не е бил министър на финансите 2 г., не е бил член на БКК, която наблюдавала процесите в банките, не е правил никога ревизия в тях. Но той лично бил правил два пъти ревизия на ПЧБ и заключенията са били положителни, припомня лидерът на "Нов избор". Прераждането, според Луджев, е синдром на едноличния режим в България. Що се отнася до съперничеството с Томов, г-н Луджев казва, че са били съперници в правителството на Попов, но никога врагове. Честите промени на позицията му не притеснявали Димитър Луджев, защото самият Томов споделил, че имал известни илюзии относно властта, но бил изненадан от крайните тенденции на сините. Съпредседателят на ОНС смята да води борба не чрез стачки и гладуване, а чрез парламентарни и граждански средства. Общи работни групи с Евролевицата вече пишели закони за политическите партии и Избирателен закон. Гражданският форум бил само началото, готвела се серия от подобни действия. С общи действия със синдикатите Луджев счита, че ще се повлияе на кабинета. Управляващите са изградили стена от бездушие и самочувствие на властелини, което ще направи трудна борбата с уклоните на правителството, твърди той. Във вторник щели да бъдат поканени Българския Хелзинкски комитет, Асоциацията на кметовете в България, партии, за да се дискутират проблемите пред местната власт. Форумът бил отворен за всички, включително за БСП и СДС, съобщава Димитър Луджев.
в-к "24 часа", бр. 149/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.
 
 
Заместникът на Дертлиев продължава войната срещу него
Теодор Дечев заяви, че не се е отказал от намерението си да осъществи извънреден конгрес на БСДП, на който да бъде поискана оставката на Дертлиев. Той е в 21-членен инициативен комитет за свикване на форума. Дечев ще бъде и новият зам.-социален министър, като предложението е получил лично от премиера Костов.
в-к "Континент", бр. 128/06.06.1998 г.                      рег. 06.06.1998 г.
 
 
ДПС било готово да се съюзи и с БСП срещу Костов
Заместникът на Ахмед Доган Касим Дал заяви пред радио "Свободна Европа", че ставало дума за съчетаване на усилията против еднопартийното управление и едноличната власт на Костов.
в-к "Стандарт", бр. 2044/07.06.1998 г.                    рег. 07.06.1998 г.
 
 
Политически анализ на Евролевицата прогнозира фалити
Масови фалити в индустрията от ноември се предвиждали, потвърди депутатът Драгомир Драганов в Хасково, като кризата щяла да засегне около 1200-1500 предприятия, приватизирани от "братовчедите", които не се управлявали както трябва. Държавата нямало да получи повече от първата 10%-ова вноска от тези приватизатори, сигурен е евродепутатът. Той заяви още, че до два дни щели да бъдат известни имената на една държавна и на две частни фирми, ощетили държавата с $ 640 000, които били приближени на СДС.
 в-к "24 часа", бр. 150/07.06.1998 г.                    рег. 07.06.1998 г.
 в-к "Пари", бр. 128/08.06.1998 г.                        рег. 08.06.1998 г.
 
 
Желю Желев - почетен председател на нова либерална формация
Бившият президент Желев щял да стане почетен председател на новата формация, която ще обедини неговата Либералнодемократична алтернатива, ДПС, "Нов избор" на Луджев и либералите на Кирил Бояджиев. Учредителният конгрес щял да бъде през септември. Лидерите щели да се редуват за шефското място, а д-р Желев щял да бъде почетен председател.
в-к "24 часа", бр. 151/08.06.1998 г.                        рег. 08.06.1998 г.
 
 
Семинар в Боровец на Евролевицата
На двудневен семинар партията събра актива си, за да го просвети по въпросите на приобщаването на България в ЕС. В петък евролевите бяха поканили свои симпатизанти и членове в НДК за да чуят оценката за едногодишното управление на Костов. Присъстваха Петър Дертлиев, Ахмед Доган, Димитър Луджев, двамата зам.-председатели на БСП Георги Божинов и Никола Койчев, Еленко Божков от партия Либерали и др.
В едночасовата си реч Томов говори за алтернативите на управлението на СДС, за опасността от премиерска република, за гафовете на управляващите. Към неговото мнение се присъединиха и другите лидери от опозицията.
в-к "Земя", бр. 109/08.06.1998 г.                        рег. 08.06.1998 г.
 
 
Петков и Дертлиев срещу Томов?
В ефира на радио "Експрес" вчера Петър Дертлиев и Кръстьо Петков се обединиха в общо мнение и срещу Александър Томов, че не било още дошло времето за противодействие на правителството на Костов, преди да си изкара мандата. Николай Камов пък се зарече, че Евролевицата нямало да се коалира с ОНС.
 в-к "Демокрация", бр. 149/08.06.1998 г.                рег. 08.06.1998 г.
 
 
Още за коментара на кабинета по радио "Експрес"
В предаването "На върха" по радиото Осман Октай подчерта, че Иван Костов разбивал сериозните политически формации, с които се коалирал, защото не искал силни партньори в ОДС. На "Раковски" 134 винаги са се страхували от подписването на документи, регламентиращи политически споразумения, допълни той, обяснявайки така противоречията между БСДП и СДС в ОДС. В същата ситуация били поставени Мозер, Петко Илиев, Гюнер Тахир и ДПС. Още преди местните избори през 1995 г. Костов пак бил против подписването на споразумение, което се подготвяло от СДС, ДПС и Народен съюз.

Съпредседателката на Народен съюз Анастасия Мозер също възнегодува, че в ОДС нямало диалог, партньорите научавали всичко в последния момент. Писмата, които изпратили до Костов по принципни въпроси, останали без отговор. Но все пак коалицията трябвало да се запази.

Петър Дертлиев, лидер на БСДП, се оплака от пренебрежението на синия лидер към заместника му Петър Агов и от едноличното разпореждане с кадрите на партията, сочейки издигането на Теодор Дечев за зам.-социален министър.

Къстьо Петков, лидер на ОБТ, заяви, че ОДС трябва да продължи да управлява и да понесе отговорността си, която щяла да бъде страшна, защото сините стеснявали все повече социалната си база.
в-к "Сега", бр. 129/08.06.1998 г.                        рег. 08.06.1998 г.
 
 
Местните от Джебел обвиняват ДПС в спекулации
Шефът на инициативния комитет на тютюнопроизводителите Мюмюн Караали заяви, че ДПС спекулирало с тютюневия проблем, докато Иван Костов помогнал на хората да си вземат парите. Той припомни, че местни лидери на ДПС са били членове на УС на "Джебел басма Сервиз 4Ю", която половин година бавеше заплащането на хората.
 в-к "Труд", бр. 151/08.06.1998 г.                 рег. 08.06.1998 г.
 
 
Конгресът на БСП през май струвал $ 100 хил.
Лидерът на Марксистка платформа Минчо Минчев заяви това вчера пред делегати на Националната конференция на идейното обединение. Партията се ориентирала все по-надясно, твърди той, и в нея взимала връх крайната антикомунистическа левица. Марксистите били изолирани от ръководството и нямали представители във Висшия съвет. "Дума" била антикомунистически вестник, който излизал с благословията на Костов и на СДС, а Георги Първанов и Николай Добрев били взели линия на "отказ от социализъм".
 в-к "Труд", бр. 151/08.06.1998 г.                 рег. 08.06.1998 г.
 
 
Петя Шопова за политиката на Иван Костов
Зам.-председателката на НС и Евролевицата твърди, че преди време формациите са били обединени от съзнанието, че България се нуждае от запазване на демократичните реформи. Но напоследък, твърди тя, реформаторското мнозинство се самозатваря, няма диалог и терминът бил само за външна употреба пред света. Затова ОНС и Евролевицата не са си поставили амбициозна цел - да обединят електоратите си, а своите усилия за защита на парламентарната демокрация. Например една стара българска традиция - всеки да избира кмета на населеното си място, не може да бъде отменяна, твърди г-жа Шопова. Решението НИС да взима отношене по назначението на кметовете е сериозен отказ от демокрация, твърди тя. Това показвало липсата на самочувствие у СДС, че може да спечели местните избори.

Евролевицата употребявала напоследък често термина "личен режим на Костов", защото, например в проектозакона за администрацията министър-председателят се определя като едноличен орган на изпълнителната власт, което е начин да се заобиколи конституцията. Друго доказателство бил законът за далекосъобщенията, където се предвиждало органът, който дава лицензиите, да се ръководи от премиера отново. Президентът все повече заприличвал на церемониалмайстор със стеснени функции, счита Петя Шопова. Трябва да се има предвид, че за пръв път от много време една политическа сила доминира в тези 3 институции и трябва да търси равновесие, не дисбаланс между властите.

Г-жа Шопова твърди, че предстои сериозна битка в парламента, щяла да бъде предизвикана дискусия, за да се покажат истинските европейски критерии за демокрация.
в-к "Труд", бр. 151/08.06.1998 г.                 рег. 08.06.1998 г.
 
 
Демокрацията у нас е формална
В България липсва дори формално спазване на демократичните принципи на управление, каза Елена Поптодорова вчера в Добрич. На среща с докладчиците от ПАСЕ Хенинг Гелерод и Дейвид Аткинсън днес Евролевицата ще връчи своята оценка за състоянието на демокрацията у нас. Негативните тенденции в управлението на ОДС не могат да се променят само с парламентарни действия, в България има формална демокрация, оркестрирана от правителството, смята г-жа Поптодорова. Кабинетът не се съобразява с препоръките на СЕ за развитие на местната демокрация, приватизацията се извършвала, като в предприятията предварително се поставяли близки до властта хора. Законопроектите за медиите и телекомуникациите не отговаряли на европейските стандарти. Евролевицата ще поиска от СЕ експертна оценка на Закона за администрацията, Закона за държавния служител, Закона за радио и телевизия, Закона за телекомуникациите и законопроекта за поправка на Закона за съдебната власт и пакета от закони, свързани с местното деление. Според г-жа Поптодорова докладът на Аткинсън и Гелерод ще донесе санкции за България.
в-к "Пари", бр. 129/09.06.1998 г.               рег. 09.06.1998 г.
 
 
Дискусия "Модерният конституционализъм и местното самоуправление"
На форума, организиран от "Конституционализъм и демокрация", Петър Дертлиев заяви, че предложението да се назначават кметовете, било противоконституционно. Мнозинството от участниците го подкрепи. Петя Шопова от Евролевицата и Кръстьо Трендафилов от ПГДЛ бяха на същото мнение.
в-к "Континент", бр. 130/09.06.1998 г.              рег. 09.06.1998 г.
 
 
Напускат ОНС
Политическият секретар на ОНС Стоян Денчев напуска коалицията, понеже се надявал на сближение между СДС и ОНС или пък защото бил много критикуван от коалиционните партньори в обединението.

БЗНС "Никола Петков" на Милан Дренчев също напуска ОНС, съобщи лидерът. Хората му отдавна не участвали в събранията на ОНС и не били съгласни с ангажиментите на обединението с други партии, като например "Нов избор" на Луджев или Евролевицата.
в-к "Сега", бр. 130/09.06.1998 г.                  рег. 09.06.1998 г.
 
 
Томов:"Време е за силна опозиция, иначе затъваме!"
Според лидера на Евролевицата в България има режим на лична власт, т.е. режисирана свобода на словото и режисирана демокрация. В момента у нас били налице тенденции към установяване на авторитарен режим - например пропагандната кампания за работата на правителството, редом с ограничаване на критиките към него, не се чуват никакви алтернативни мнения, връщат се пропагандните прийоми от времето на тоталитаризма, има дезинформация по основни въпроси. Дори когато един човек се самозапали, получили се нареждания да не се излъчва репортажът, твърди г-н Томов.

Той твърди, че в началото е имало вяра в реформаторското мнозинство, в националното съгласие, но тази линия била подменена с авторитаризъм. Костов не станал обединител на нацията, само на собствения си управленчески кръг. Страната вече имала нужда от силна опозиция, счита лидерът на Евролевицата, защото липсата й деформирала властта. При авторитарен режим и при силна власт на бюрокрацията не може да има икономически растеж, счита той. Самият режим затварял системата, не я либерализирал достатъчно за чуждите инвестиции, а при таков тип стопанство и при такова управление не можело да се очакват мощни инвестиции. Затова приватизацията и структурната реформа закъсняват, е мнението на Томов, и това щяло да се обърне срещу кабинета. На самото правителство вече било трудно да направи завой, да махне чиновниците от бордовете, все едно да върнеш разсипаното шампанско обратно в чашата, твърди Томов. Една година опозицията е била толерантна към кабинета, защото всички са поели националната отговорност, дори на моменти за сметка на загуба на общественото и електоралното доверие. Като пример той дава гласуването на Евролевицата в подкрепа на двете декларации за борбата срещу престъпността, предложени от сините в парламента. В името на промените на съдебната власт, където не всичко е добро, заключава лидерът на Евролевицата.
в-к "Сега", бр. 130/09.06.1998 г.                  рег. 09.06.1998 г.
 
 
БСП против връщането на царските имоти
Говорителят на партията Ангел Найденов заяви вчера, че решението на КС било заплаха за републиканската институция. Тези имоти били купувани с държавни пари или дарявани от общините на монархията като институция, не лично на династията на Кобургите.
 в-к "Стандарт", бр. 2047/10.06.1998 г.                  рег. 10.06.1998 г.
 
 
Ахмед Доган за напускането на Стоян Денчев
На вчерашното заседание на ОНС политическият секретар на обединението Стоян Денчев подаде оставка. Присъствали само Александър Каракачанов, Венцеслав Димитров, Христо Куртев. По-късно Доган заяви, че Стоян Денчев минавал на нова работа и решението му било лично. Той каза, че не може Иван Костов да вземе неговия електорат, нито пък самият Доган - този на Костов, по повод решението на СДС за политиката относно малцинствата.
в-к "Пари", бр. 130/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.

 
Софийският съд отказва регистрация на Жорж Ганчев
Поради редица процесуални нарушения съдът отказа да регистрира Бизенсблока на Ганчев. Яшо Минчев обвини съда в пристрастност. БСП отрече вчера да са водени разговори за прехвърляне на депутати към БББ, за да се възстанови групата.
в-к "Континент", бр. 131/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.
 
 
Евролевицата планира 4 граждански форума
Те ще бъдат организирани съвместно с други политически партии и организации. Първият вече се проведе в НДК заедно с ОНС, посветен на промените в местната власт, териториалното деление на страната. Следващите дискусии щели да бъдат за съдебната система, медиите, неправителствените организации. От Евролевицата настояват за гарантирано телевизионно време за опозицията, за да предлага алтернативи на управлението. Според тях имало медийно затъмнение.
 в-к "Континент", бр. 131/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.
 
 
ПГДЛ сезира Конституционния съд по два закона
ПГДЛ ще оспори пред КС концепцията за национална сигурност в частта й за Съвета по сигурност към МС, заяви вчера Любен Корнезов. Според него така се нарушавал принципът за разпределение на властите. ПГЛД ще сезира до края на тази седмица и КС за приетия през 1991 г. Закон за колективните трудови договори, защото с въвеждането на триинстанционното съдебно производство, само окръжният съд имал право да се произнася по закоността на стачките.
в-к "Пари", бр. 131/11.06.1998 г.                                     рег 11.06.1998г.
 
 
Интервю на Стоян Денчев пред в. "Сега" по повод напускането му на ОНС
В интервю пред в. "Сега" Стоян Денчев споделя, че напуска ОНС, защото амбициите му са по-големи от това да бъде политически секретар на ОНС. На въпрос не е ли рисковано да поеме поста в "Мултигруп", когато групировката е разделена и разклатена, той отговаря, че отиването му там е предизвикателство и е добре човек да се пробва в най-голямата частна компания. Денчев ще се занимава със стратегическото корпоративно развитие на "Мулти", или както той посочва - вицепрезидент по стратегическо и корпоративно развитие. Според осведомени Илия Павлов го бил посочил за свой заместник в централата Цуг в Швейцария. Бъдещите планове на "Мулти" са свързани най-вече с решаването на проблемите по корпоративната култура и етика. Това е във връзка с европеизацията и стабилизирането на "Мулти", като легитимна икономическа структура, обяснява Денчев.

По отношение на войната между "Мулти" и правителството, той споделя, че тя е завършила и е известно в чия полза. "Смятам, че нито един икономически субект не може да се бори с правителството на страната си, каквото и да е то. Държавата разполага с ресурси, които никой друг няма. Не се възприемам обаче като мост за затопляне на отношенията между групировката и правителството", казва Стоян Денчев. За новите отношения частен капитал-държава той заявява, че те трябва да се базират на спазване на законите, на взаимното уважение и зачитане. Държавното управление в момента се реформира, основна пречка пред чуждите пари е бюрокрацията и тя трябва да изчезне. Не може всяко действие на бизнеса да бъде предшествано от разрешение на държавата, под което да стоят задължително 20 подписа. Това води до корупция, смята Денчев.
в-к "Сега", бр. 132/11.06.1998 г.                                     рег 11.06.1998г.
 
 
Шуменските социалисти недоволни от Първанов
След скорошното посещение на Жан Виденов в града, част от шуменските социалисти, делегати на последната окръжна коференция, започват подписка за повторно свикване на форум. В отговор Георги Първанов изпратил делегация от "Позитано" да провери дали шуменската делегатска група е редовно избрана на легитимна окръжна конференция.
 в-к "Стандарт", бр. 2048/11.06.1998 г.               рег. 11.06.1998 г.
 в-к "24 часа", бр. 154/11.06.1998 г.                     рег. 11.06.1998 г.
 
 
БСДП и ОБТ чакат одобрението на Европа за обединението си
Лидерът на ОБТ проф. Кръстьо Петков тръгна вчера за Германия с меморандума за обединение на двете партии, като очаква благословията на Европа за него.

Петков, Дертлиев и Томов ще участват в конференция на фондация "Фридрих Еберт" в Берлин на 17 и 18 юни т.г., където щели да присъстват и британският премиер Тони Блеър, кандидатът за канцлер на Германия, социалдемократът Герхард Шрьодер и бившият испански премиер Фелипе Гонсалес.
 в-к "Труд", бр. 154/11.06.1998 г.                              рег. 11.06.1998 г.
 
 
Костов отговаря на Първанов
В писмото-отговор на премиера до лидера на БСП се казва, че Костов бил готов да дискутира по всички въпроси, представляващи интерес за опозицията и намира за нормално да я информира за преговорите с международните финансови институции. Времето на срещата щяло да бъде уточнено предварително.
в-к "Труд", бр. 154/11.06.1998 г.                              рег. 11.06.1998 г.
 
 
Обединението на либералите се отлага с един месец
Обединението на четирите формации ДПС, Нов Избор, Либералната алтернатива и Свободната либералдемократическа партия се отлага с месец. До края на юни бе планирано да се подпише споразумението между четиримата идери Доган, Луджев, д-р Желев и Кирил Боядижев. Уставът и програмата на съюза още не са готови и засега е сигурно, че бившият президент Желев ще бъде почетен председател на обединените либерали.
в-к. "Труд", бр.155/12.06.1998 г.                                 рег 12.06.1998 г.
 
 
ДПС: В Джебел има условия за етническо напрежение
В Джебел се създават условия за възникване на етническо напрежение, обяви на пресконференция в Кърджали окръжният лидер на ДПС Рамадан Каракаш. Според него причина е социалният конфликт сред тютюнопроизводители и работници, ощетени от българо-германското дружество Джебел басма сервиз 4Ю. В предприятията се води активна пропаганда, а местната централа на СДС прави опити да политизира проблема. Кърджали БТ иска да изкупи на базценица тютюна и така да доведе до фалит дружеството. От движението смятат, че намесата на премиера Костов не била необходима, защото ръководството на частната фирма можело само да се справи с проблема.
в-к. "Пари", бр.132/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.
 
 
Яка охрана за сините на "Боровец 3"
При засилени мерки за сигурност ще протече поредният семинар на управляващите в Боровец от 19 до 21 юни в хотел "Самоков". Журналисти ще се допускат само с акредитация, но няма да следят на живо лекциите и ще спят в други хотели. Администрациата на хотела ще инсталира огромен тв екран, на който премиерът, министрите, депутатите, областните управители, кметове и активисти от ОДС ще гледат световното по футбол и най-вече дербито България-Нигерия.
 Темата на семинара е "Икономиката между пазара и държавата". За лектори са поканени политологът Евгений Дойнов, социолозите Огнян Минчев, Мирослава Янова, шефът на фондовата борса Георги Прохаски, нач. на пресцентъра на Министерския съвет Стояна Георгиева. Икономическите въпроси ще коментират вицепремиерът Ал. Божков, финансовият министър Муравей Радев и шефовете на икономическата и бюджетната параламентарни комисии.
От странство са поканени експертът по макроикономика Дерек Фрай от университета в Лестър и проф. Дейвид Гаулад от университета в Дерби.
в-к. "24 часа", бр.155/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.
 
 
Демократичната левица: България да не се меси в Косово
В декларацията на ПГДЛ, прочетена вчера в парламента, се казва, че военната намеса и употреба на сила в конфликта в Косово няма да доведе до трайно решаване на проблема. Левицата смята, че България не трябва да се ангажира по никакъв начин в косовския конфликт, дори под егидата на ООН. Позицията на левицата е, че възникването на нови "минидържави" може да се превърне в постоянно огнище на напрежение.
в-к. "24 часа", бр.155/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.
 
 
Софиянски търси Симеон за царските имоти
Столичният кмет потърсил Симеон II по телефона, за да се консултира с него за царските имоти. До 3 дни след подаване на искане за връщане, от общината обещават да издадат документ на царя за деактуване на имотите му. Охраната на двореца Врана била засилена, поради опасност от мародери след решението на КС за връщане на имотите, добави кметът.
в-к "Пари", бр. 133/13.06.1998 г.                          рег. 13.06.1998 г.
 
 
Милан Дренчев за ОНС
Напусналият ОНС Милан Дренчев заяви, че ДПС не е успяло да преодолее религиозната основа, върху която е създадено. ОНС пък не било изпълнило основното си политическо предназначение, заради което било създадено - да разбие двуполюсния модел на управление в страната, счита лидерът на БЗНС "Никола Петков".
в-к "Сега", бр. 134/13.06.1998 г.                          рег. 13.06.1998 г.
 
 
ДПС-2 учредено във Варна?
 В декларация членове на Окръжния съвет на ДПС в града обявиха, че ако Доган и Касим Дал не се извинят, че са внедрили във варненската организация Кадир Кадир, настоящ лидер там, те щели да си организират нова формация. Разцеплението щяло да стане на 21 юни т.г., на насроченото заседание. Кадир Кадир бе обвинен в неспазване на партийния устав, превръщане на партийната организация в еднолична търговска фирма, смяна на неудобни лидери по места, разбиване на местните структури.
в-к "24 часа", бр. 157/14.06.1998 г.                   рег. 14.06.1998 г.
 
 
Дертлиев и Петков ще питат Социнтерна за обединението
Петър Дертлиев и Кръстьо Петков ще представят във вторник на Социнтерна проект за обединяването на БСДП и ОБТ. Двамата лидери и председателят на Евролевицата Томов ще присъстват на икономическия форум на Социнтерна в Берлин. Те очакват препоръки дали да направят обединителен форум през октомври или да изчакат да минат местните избори. Предварителният план предвижда през есента да се учреди социалдемократическа коалиция, а догодина да се проведе обединителният й конгрес.
в-к "Сега" бр. 135/ 15.06.1998 г.                             рег 15.06.1998 г
 
 
Земеделците честват Стамболийски поотделно
Митинг-събор по случай 75 години от смъртта на Александър Стамболийски организира вчера край село Славовица БЗНС-Народен съюз на Анастасия Мозер. В местността Янини грамади дойде и аграрният министър Върбанов. В София венец пред паметника на Александър Стаомболийски поднесе Тодор Кавлджиев. "Боли ме, че в два поредни дни различни земеделски съюзи честват Стамболийски и го разкъсват на парчета", заяви вицепрезидентът. Според него никой от сегашните лидери не може да обедини БЗНС-тата.
в-к "24 часа" бр. 158/ 15.06.1998 г.                             рег 15.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"