ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ХАГА

Лидерите от Г-7 се събраха на среща в Хага, организирана по инициатива на американския президент Барак Обама в знак на протест срещу руската интервенция в Крим. На нея западните страни и Япония прекратиха 16-годишното си сътрудничество с Русия в Групата на осемте най-развити индустриални държави в отговор на анексирането на Крим и заплашиха със санкции при всеки руски военен ход в региона. Ето пълния текст на декларацията им:

ЕВРОПЕЙСКИ СЪВЕТ, ПРЕДСЕДАТЕЛ

Хага, 24 март 2014


                                                                  ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ХАГА

1. Ние, лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, САЩ, председателят на Европейския съвет и председателят на Европейската комисия, се срещнахме в Хага, за да препотвърдим нашата подкрепа за украинския суверинитет, териториална цялост и независимост.

2.Междунардното право забранява придобиването на част или цяла държавна територия чрез принуда или сила. Допуснати са именно такива нарушения на международните принципи. Ние заклеймяваме нелегитимния референдум, проведен в Крим в нарушение на украинската конституция. Ние също силно заклеймяваме нелегитимното руско анексиране  на Крим в противоречие с международното право и специфичните международни задължения. Ние не го признаваме.

3. Днес ние препотвърждаваме, че действията на Русия няма да останат без последствия. Това явно нарушаване на международното право е сериозно предизвикателство към юридическото правило в целия свят и засяга всички нации. В отговор на руското насилие над украинския суверинитет и териториална цялост, за да демонстрираме нашата решителност в отговор на незаконните действия, индивидуално и колективно, наложихме различни санкции срещу Русия, както заради конкретната, така и заради общата й отговорност. Оставаме в готовност да засилим действията си, вкл. с координирани санкции в различни сектори, които ще окажат съществено въздействие върху руската икономика, ако Русия продължава да ескалира ситуацията.

4. Припомняме на Русия нейните международни задължения и нейните отговорности, вкл. в световната икономика. Русия трябва да направи ясен избор. Дипломатическите пътища за намаляването на напрежението остават отворени и ние насърчаваме руското управление да ги използва. Русия задължително трябва да спази териториалната цялост и суверинитета на Украйна, като започне разговори с правителството на Украйна, като самата тя се възползва от международното посредничество и наблюдение, след като се обърне към съответните легитимни власти.

5. Подкрепата на Руската федерация за Организацията за сигурност и сътрудничество в европейската мониторингова мисия за Украйна е стъпка в правилната посока. Ние следим първите действия на мисията, за да улесним диалога на място, за да се намали напрежението и да насърчим нормализирането на ситуацията, и съобщаваме на всички страни да осигурят на членовете на Специалната мониторингова мисия здравословен и сигурен достъп в Украйна, за да изпълнят мандата си.

6. Тази група пристигна заедно заради споделени надежди и споделени отговорности.  Те не се съдържат в действията на Русия в предишните седмици. При тези обстоятелства ние няма да участваме в планираната среща на върха в Сочи. Ще прекратим участието си в Г-8, докато Русия не смени курса и духа в политиката си, за да се върне в Г-8, и докато не го докаже в задълбочени разговори, а ние ще се срещнем отново във формата Г-7, както е планирано, през юни 2014 година в Брюксел, за да обсъдим заедно планираните теми. Ние препоръчахме на нашите външни министри да не присъстват на планираната за април среща в Москва. В допълнение решихме министрите на енергетиката от Г-7 да обсъдят общата ни енергийна сигурност.

7. В същото време ние оставаме твърдо в подкрепа на украинския народ, който иска да възстанови целостта, демокрацитая, политическата стабилност и икономическия просперитет на страната си. Препоръчахме на украинското правителство план за амбициозна реформа и ще подкрепим нейното прилагане, тъй като Украйна иска да отвори нова глава в историята си, базираща се на конституционна  реформа на широка основа, свободни и честни избори през май, спазване на човешките права и уважение към националните малцинства.

8. Международният валутен фонд има централна роля в международните усилия в подкрепа на реформата в Украйна, като намали нейната уязвимост и спомогне за по-доброто интегриране на страната като пазарна икономика в многостранна система. Ние твърдо подкрепяме работата на МВФ с украинските власти и го насърчаваме бързо да я доведат докрай. Подкрепата на МВФ ще бъде критична, с допълнителната помощ от Световната банка и други финансови институции, Европейския съюз и двустранни и финансови източници. Ние оставаме единни в своя ангажимент да осигурим на Украйна здрава финансова основа, да координираме техническата си помощ и да осигурим сигурност в други области, вкл. мерки за засилване на търговията и енергийната сигурност.