Път: : Съдби : С

Стефка Христозова

Стефка Пенкова Христова
Стефка Пенкова Христова
Снимка: Янко Пенков

Янко Пенков

 

 

Стефка Пенкова Христозова е родена на 12.03.1931 година в село Войводово - област Хасково. През почти целия си живот работи и живее в селото.

Завършва основно образование. От 1–ви до 4–ти клас учи в село Войводово. След завършване на 4–ти клас се премества да учи в село Конуш - област Хасково, което е на 3 км. от нейното село и този път го е изминавала всеки ден и през зима, и през лято. Там учи до 8–ми клас.

 

 

От 16-годишна Стефка работи. Работи за 20 стотинки трудов ден. Работата се състои в жътва на ръка и други видове селска работа. Общо е работила 32 години. 10 години работи в ТКЗС, от които 5 години работи в зеленчукова градина, другите 5 години полевъдство. След това работи 20 години като прислужник в училище и пансион едновременно – сутрин в училището, а следобед в пансиона. Работата се е състоява в палене на 10 печки в училището и също толкова в пансиона. След това се връща в ТКЗС и е работила в кравеферма 2 години.

Родителите й са привърженици на Никола Петков и през времето на управлението на БКП са пускали или бяла, или празна бюлетина. С което са изразявали несъгласие към новия стой. Стефка не е членувала нито в ДКМС, нито в БКП, но не е проявявала враждебност към управляващата партия.

В социален план е невероятно толерантна към различните етнически групи – турци и роми. Селото, в което живее през 60–те години на миналия век, наброява около 3000 жители. Социалният състав на селото е сложен – 10% от населението е циганско и живее монолитно е една махала, 50% са турци, които са местни и пришълци, и 40% са българи, които са се заселили след Освобождението на България. До 2000 год. не е имало нито църква, нито джамия, а в момента дворовете на църквата и джамията ги дели обща ограда. При построяването им отделните етноси взаимно си помагат при изграждането им – както с труд, така и с материали.

През 1959 година сключва брак с Петко Цонев, който е родом от град Козлудуй. Той е служил на гръцката граница в село Долно Къпиново област Кърджали, където живеят заедно 3 години и след това се завръщат в село Войводово. Стефка има две деца - син, роден през 1960 год., и дъщеря, родена 3 години по-късно, през 1963 година. Има 4 внука – от сина си момиче и момче, а от дъщеря си момче и момиче.

Има по–малък брат и по–голямата част от живота си отделя за неговото обучение. Два пъти седмично изминава разстоянието от село Войводово до град Хасково, което е около 10 км., където са се състояли седмичните пазари, за да осигури издръжката и прехраната на братчето си в продължение на 5 години.

В момента е на 80 години и е пенсионерка. Занимава се с отглеждане на зеленчуци за собствена консумация в двора на къщата си.