Синагогата в София

Стогодишната софийска синагога се намира в самото сърце на българската столица. Тя е третата по големина в Европа след тези в Будапеща и Амстердам. Проектиран от австрийския архитект Грюнандер в испано-мавритански стил, храмът наподобява унищожената от нацистите синагога във Виена. Откриването му става на 9 септември 1909 г. в присъствието на цар Фердинанд и царица Елеонора. 

Един от най-красивите архитектурни паметници на София, синагогата може да побере 1300 богомолци. Основният й полилей тежи два тона и е най-големият в България. В течение на години храмът бе в продължителна реставрация - поради сложността на работите и заради недостига на средства. Сега реставрацията е пред завършване и синагогата вече блести в цялото си великолепие. Начинанието е финансирано от българската и еврейската държава, от частни предприемачи и индивидуални дарения.

Въпреки огромните размери на сградата службите в нея се посещават от около 50-60 души. Това се дължи както на оредяването на еврейската общност, така и на сравнително слабата религиозност на местните евреи. Все пак напоследък, във връзка с възраждането на интереса към миналото и вярата на деди и прадеди, на богослуженията идват и повече младежи. Разбира се, при големи празници, тук се събират стотици хора, включително висши държавници от нееврейски произход.

В България има около дузина синагоги, но действащи са само софийската и пловдивската. Ако преди Втората световна война страната е разполагала с 10-15 равини и двойно повече хазани, днес равинът е само един и - при това - "командирован" от Израел. Това създава огромни трудности пред вярващите в провинцията, но, за съжаление, дори завършилите зад граница един-двама правоспособни хазани предпочитат да упражняват светски професии.
Ритуалното обрязване на момчетата се извършва от двама хирурзи, обучени специално за тази цел в Израел.