Тракийски култов център Старосел

 

 

Изненадващо за всички, Траколожка експедиция за могилни проучвания "ТЕМП 2000" откри това лято (2000 г. - бел. наша) в Четиньова могила край Старосел, Хисарско, представителен и грандиозен тракийски храм от края на V и ІV век преди Хр. Той се състои от впечатляваща ограда /крепида/ с дължина 241 м и запазена височина до 3 м централно и две странични стълбища, коридор, прецизно изпълнена фасада, правоъгълно и кръгло с куполен покрив помещения. С диаметъра си от 5,3 м то е най-голямото в България, а храмът с размерите си, планово и пространствено решение е ней-величествен в тракийските земи. В него е погребан обожествен владетел, може би самият Ситалк. Внушителното съоръжение, за изграждането на което са били употребени повече от 4000 големи дялани блокове, е било по силите на мощен, богат, влиятелен цар.

 

 

 

Храмът е възлово място на голям култов център от множество скални светилища и няколко десетки могили. В две от тях са открити по-малки храмове, използвани и като гробници-мавзолеи. В други са погребани висши представители на тракийската аристокрация, вождове или владетели. Този в Пейчова могила е бил последовател на Орфей. През V век пр. Хр. тялото му е разчленено на три къса и погребано около очевидно свещена скала. Встрани от нея е иззидана камера с двускатен покрив, за да наподобява храм. В нея са подредени вещите на вожда - пълен комплект въоръжение (наколенници, ризница, позлатен нагръдник-яка, позлатен шлем, шит, меч, върхове на копия, лък с кожен колчан, стрели, на които са запазени дървените тела), два пълни комплекта сребърни украси за конска сбруя, повечето с врязани изображения на животни, четири сребърни и четири бронзови съда, три амфори, глинени съдове, някои от които с червенофигурни сцени и орнаменти. Сред многото други находки се отличава сребърна двойна брадва (лабрис) - символ на царската власт в древна Тракия. Лабрис е врязан и върху сребърна пластина с изображението на конник, който има наколенник и пие от ритон. Златният пръстен-печат също е с фигура на конник, пробождащ с копието си глиган.

 

 

Друг златен пръстен-печат е намерен в Маврова могила. Върху плочката му е вдълбана фигура на крилат сфинкс, който е победил разположен пред него дракон. Сред останалите предмети се открояват стъклена маска с човешко лице и бронзово огледало.

Панчова могила крие гроб на воин с пластичната ризница, други предмети на въоръжението, комплект сребърни украси за главата на кон. Наносникът е уникален с ажурното си оформление и грифона., кръвожадно отворил клюн. Не е позната от досегашните находки и юздата с два кнебела, оформени като едноостри култови брадви.

Резултатите от досегашните проучвания дават основание да се твърди, че надареният с природни даденост район край Старосел е бил важен култов център на тракийското племе одриси през късножелязната епоха.

 

автор д-р Георги Китов

Снимки © Стефан Димов, д-р Китов