Plamen Darakchiev


Вярно е, че вчера се навършиха 25-години от създаването на "Демокрация". Все пак, признавам, че съм учуден от "аз" - формата, която често говори Данчо Василев.
Истината е, е преди неговия избор за главен редактор в Националния координационен съвет, вестникът -- като първоначална концепция и организация бе създаден в дома на Димитър Коруджиев.
В интерес на истината съм длъжен да отбележа, че на тези сбирки той не е присъствал.
Именно в дома на Коруджиев бе взето и твърде важното решение за създаване на Издателски съвет (Независим съюз на журналистите в България). Без този Издателски съвет нямаше как всекидневникът да види бял свят и съответно Данчо Василев да поеме неговото рърководство.
Със създаването си и по силата на тогавашния Кодекс на труда, Издателският съвет стана юридическо лице (без да е необходима съдебна регистрация). В качеството си на председател на този съвет отговорях за финансите на изданието. В тази връзка си спомням, как в един хубав ден през пролетта на 1990 г. влязох в сабинета на главния редактор, за да му съобщя, че към момента разполагаме с повече от 3 млн по сметката на вестника. Спомням си, че той бе много изненадан и първоначално не ми повярва. Поне, докато не му донесох счетоводната справка.
За онова време това бяха огромни пари. По-голямата час от тях бяха не от дарения, а от продажби. Някъде от март, цената на вестника бе вече 0,30 лв, два пъти повече от цената на която се продаваха другите вестник. Въпреки това, хората го купуваха масово.
Грижата за разходването за тези пари бе на Издателският свет, респективно и моя като председател (и изпълняващ решенията на съвета). Големият въпрос в случая бе не да оставим тези пари на следващото ръководство, а как да ги оползотворим възможно на бързо. Защо нещата стояха по този начин и какво се случи, ще разкажа в някой от следващите постове.

Йордан Василев: Всичко е било планирано, може би в Москва
- Г-н Василев, днес се навършват 25 г. от излизането на първия брой на вестник „Демокрация, чийто първи главен редактор сте вие. Днес с гняв ли се обръщате назад?
TRUD.BG

 

Петко Симеонов Защо си изненадан?
11 часа · Харесвам

Plamen Darakchiev Не, не съм изненадан. Като повечето интелектуалци и като артист (в широкия смисъл на думата), Данчо е понякога е склонен своята роля. С оглед на неговите зваслуги и неговата отдаденост в мисията му на главен редактор, не съм склонен да го упреквам. По скоро бих искал да хвърля светлина върху фактите.
11 часа · Променено · Харесвам

Димитър Димитров Минало бешало. Не си спомням да съм го чел,но аз изобщо не чета вестници откакто се помня. И не им вярвам. Баща ми, бог да го прости, четеше и бе запален седесар, но аз бях и си оставам скептик относно възможността за преврат и демокрация отгоре. По тази причина имах едно наум когато по площадите пеехе времето е наше. Че как така господарите ще си дадат времето? Кой е луд да си разваля рахатлъка, ако не си е оплел кошницата , ако не си е осигурил бъдещето? Така че миналото не ми е особено интересно, а бъдеще с този политически и икономически "елит" възниквал в хайдушките времена , с този манталитет и навици, просто няма . Тази държава ще си остане бананова република в задният двор на ЕС и на дъното на всички класации. И колко трябва да си изпаднал за да пишеш в Труд и останалите парцали след като сме на 106 място по свобода на словото.
11 часа · Харесвам · 5

Васил Николов и д-р Тренчев го каза на конгреса,
11 часа · Харесвам

Соня Александрова Господа Симеонов и Даракчиев, тъй като се нагледах доста през тези 24 години, а и преди това, склонна съм да вярвам повече на Йордан Василев, отколкото на вас. Идеалисти като Йордан Василев не могат да лъжат. Те по-скоро си патят от неумението да се приспособяват. А че е било планирано, годините го доказаха. Друг е въпросът точно откъде...
11 часа · Харесвам

Peter Boyadjiev Нека сега се намеся и аз и да ви попитам и двамата. Димитър Коруджиев познавал ли се е с Григор Шопов. Ккавиотношения е имал с Григор Шопов. Чакам вашите отговор
11 часа · Харесвам · 1

иван сухиванов василев идеалист?! хахахаха
11 часа · Вече не харесвам · 2

Dimitar Ganchev "Аз настоявах главен редактор да стане Румяна Узунова, която беше дошла от „Свободна Европа". Но не се съгласиха. Всъщност, не знам доколко самостоятелно беше ръководството на СДС тогава."

Специално това решение пък бе взето в нашия дом (Марко Ганчев), така че си го спомням. Американците не разрешиха на Румяна Узунова да стане главен редактор. Тя поиска да й дадат една година неплатен отпуск от Свободна Европа, но и отказаха - казаха, че при това положение трябва да си подаде молба за напускане.

Тогава вкъщи се обсъждаха варианти и предложението за Волен Сидеров дойде от майка ми, съответно Румяна го предложи. Майка ми и до днешен се ядосва.
11 часа · Вече не харесвам · 2

Peter Boyadjiev Да се надявам че Петко и Пламен ще ми отговорят защото имам и още въпроси
11 часа · Харесвам · 2

Петко Симеонов Първият консултативен разговор с Румяна, преди ЙВ да знае, че ще бъде освободен, по поръчение на НКС и предварителни консултации с Марко Ганчев, Георги Мишев, Димитър Коруджиев и други (настроенията срещу ЙВ за качеството на вестника бяха всеобщи), проведох аз като все още директор на вестника. Тя каза, че ще си помисли. Къде, какво и с кого е говорила зная от други. Един ден тя дойде при мен и каза - не мога, какво ще кажеш за Волен Сидеров? Проведох кратък разговор с Волен, който стоеше наблизо... И така. Нямам време да правя справки, за да посоча дати и други подробности. Казаното от мен не оспорва казаното по въпроса в дисусията дотук... Петре, нямам идея за познанства на Д. Коруджиев с Григор Шопов.
10 часа · Променено · Харесвам

Петко Симеонов Соня, прощавай, нямам предвид казаното от теб, въпреки че ценя мнението на хора от публиката.
10 часа · Харесвам

Сашко Веселинов Пламене, спомних си когато с Георги Спасов дойдохте при директора на Полиграфическия комбинат, да съобщите, че започва издаването на в. Демокрация. Бях един от ръководителите, на производствения екип, и като такъв мога да заявя, че с г-н Йордан Василев, се работеше с удоволствие.
9 часа · Харесвам

Jordan Gantchovski Може да се вярва на Йордаа Василев - всички изведнъж излязоха отнякъде и интеерсно, че повечето като че ли им беше заповядано да не друскат такива като Румяна Узунова и хардалайнери от политическата емиграция. Когато правихме с Пламен ежедневника "Подкрепа" по едно време се появиха хора - никому неизвестни, които искаха да се разпореждат, но така и не успяха напълно - същото е вървяло и в "Демокрация" Бяхме наивни - много наивни, няма да се повотори това..
8 часа · Харесвам · 2

Jordan Gantchovski Коруджиев беше много чист човек и идеалист и с кожата усещаше подлеците и беше направил много точен писхологически портрет на комунистите. Не знам дали се е познавал с Григор Шопов, но ми се струва, че за някои като Коруджиев направиха постановки за да подкопаят позициите им. Същото, което направиха и с Георги Марков, като разпространяваха, че е ченге. До сега нито един президент не излезе и ясно да каже, че не е бил ченге и да посочи точно разпространителите на тези слухове. Направи го прединяколко дена Христо Христов..Та - за Коруджиев - не ми се врява доколкото го позанвах да е способен на мерзости.
8 часа · Харесвам · 1

Ефтим Боюклиев Пламене Пламене?! Сега след толкова години се оказва , че всички са били на всякъде и са направили всичко!!! - справка: "Роско" Плевнята
5 часа · Променено · Харесвам · 1

Plamen Darakchiev Към Петър Бояджиев. И аз като Петко не знам за такива връзки на Димитър Коруджиев. Смятам го голям български писател и убеден демократ, който има своето достойно място в най-новата ни история.
4 часа · Харесвам

Plamen Darakchiev Към Евтим Боюклиев. Евтиме, по-полека с епитетите. Надявам се, че не се изживяваш като последна инстанция, що се до онези далечни времена.
4 часа · Харесвам

Veni Markovski Забелязвам, че се подхвърля нещо, което остава - като петно в биографията. Дали Коруджиев се е познавал с Григор Шопов или не, няма никакво значение. Като човек, който нееднократно е бил при Шопов (преди и след 10-и), а и той е бил у нас, не виждам нищо странно, а още по-малко лошо, ако някой друг си е общувал с него.
Прочее, ако не беше Григор Шопов, Иван Георгиев, шеф на национал-радикалната партия след 10-и ноември, щеше да изкара няколко години по затворите. Човекът си го беше споделил в интервю. Тодор Кавалджиев, вице-президентът, също има интересен спомен за това как Шопов го спасява от сигурна смърт в Белене, като го праща в затвора в Сливен (или там някъде).
2 часа · Харесвам

Димитър Стоев Йордан Василев заслужава голямо уважение само за ради един въпрос, когато го попитаха кои са били от ДС а той контрира с - А кой не беше?.Това е квинсестенцията на нашето СДС за съжаление.Останалото е в стил героика и приключения, предназначена за юношите и девойките по социалистическо.
2 часа · Харесвам · 1

Ефтим Боюклиев Пламене, за първи път пиша нещо за онова време и нямам никакви претенции за нищо.По онова време аз бях случайно оказал се на някои места свидетел.
1 час · Харесвам

Jordan Gantchovski По времето на Григор Шопов са извършени нечувани престъпления от страна на МВР спрямо български граждани. Такива "благодеяния" не ме трогват и не могат да променят мнението ми към него и всички, които са стояли отгоре, когато са убивали хора и са безчинствали над милиони българи...Хайде да не продължавам...Ако имаше някои така да защитава Никога Гешев след 9 септември със сигурност щеше да има повече подобни благодеяния, за спасени комунисти,но тогава избиха всички, които са имали допир с него или са били в приятеслки отношения - май че само шофьорът се е отървал..
1 час · Харесвам

Svetoslava Rudolf Колко малко казват книгите с мемоари за това време, на което и аз бях свидетел!  Трябва още много да разказвате, но без автоцензура!
45 мин. · Харесвам · 1

Peter Boyadjiev Благодаря на Пламен и Петко за отговорът. С Коруджиев се запознах 1979 година на Ахтопол където бях отишъл с приятелката ми на почивка. Квартирата взехме на место от бюрото и тя се оказа в къщата на местният милиционер. Не се притесних защото нямах никави планове. Половин час след нашето настаняване до нашата стая се настани един софиянец – сам мъж с който се сприятелихме и прекарахме 2 приятни седмици. Всъщност вън от спалнята ни бяхме винаги трима. Този сам се оказа Димитър Коруджиев. Повече никога не съм имал контакт с него до извеждането ми от България през 1981 година. По-късно след събитията той се озова в СДС и знаейки че поддържам редовни връзки с неперестройчиците установхме телефонен контакт. По-късно ми гостува в Марсилия с цялото си семейство и със шофьор / той не шофира по здравословни причини/. Кой е бил шофьорът в служебен план ще кажа друг път, защото информацията ми дойде от френската администрация. По-късно Коруджиев ме покани по спешност да дойда в София защото с Йордан Всилев и Стефан Савов решили че имат нужда да заменя Петко Симеонов като председател на Изборния щаб. Дойдох като верен войник и Коруджиев ме прие заедно с Тодор Гагалов в една вила в Панчерево в съседство с вилата на Григор Шопов. Отказах да влезна в Изборния щаб защото искаха да бъда заедно с Христо Иванов /агент Алексаандър/, който беше принуден от мен пред целият координационен съвет на СДС /председателстуваше Сашо Йорданов/ да признае че е бил агент на дс за да защитава демокрацията а аз съм бил глупак защото съм отказал и съм приел затвора .По късно 1998 година влезнах в разработката ми от дс Демократа и там срещнах също Димитър Коруджиев. /няма да влизам тук в датайли/. Още по-късно хора които са биле в кухнята ми обясниха каква е била целта да ме вкарат в Изборния щаб. Не казвам всичко тук. Но и не изразявам оценки и емоции а само факти.

11 мин. · Харесвам

Peter Boyadjiev Светослава все пак здравей, знаеш, че при мен автоцензура не допускам но и не казвам винаги всичко защото робувам на една персийска поговорка. Глупакът казва каквото знае умният знае какво казва. Аза като математик се опитвам поне да подръжавам на умните ако не мога да съм равен с тях