Хора с еврейски произход в голямата политика

АЛЕКСАНДЪР БОЖКОВ е роден през 1952 г. в София. 
Той е евреин по майка. Завършил е машинно инженерство. 
Депутат от Съюза на демократичните сили (1994-1997). 
От 1997 г. до декември 1999 г. е вицепремиер и министър на промишлеността в правителството на Иван Костов.
Починал 2009 г.

ГЕОРГИ ПИРИНСКИ е роден през 1948 г. в Ню Йорк. 
Произхожда от видно комунистическо семейство. Баща му е българин, а майка му - еврейка. Завършил е икономика в столицата. 
Влиза в елита на социалистическата партия след 1989 г. 
През 1995-1997 г. е министър на външните работи. Депутат в пет парламента. 
През 1996 г. БСП го издига като свой кандидат за президент на страната, но Върховният съд не го допуска до избори заради американското му гражданство.

ИЛКО МОИС ЕСКЕНАЗИ (1950-1983) е роден  във Варна. 
Баща му е сефарадски евреин, майка му - от български свещенически род, чиито корени стигат до 1700 година. 
Завършил право, работил в Института по държавата и правото към БАН в София.
Един от първите членове на “Ротари клуб”, София, след възстановяването му в края на 1990 г. Основател и първи президент на Еврейския комитет "Цион".
Чрез ОДЦ става депутат от Съюза на демократичните сили в 7-ото велико народно събрание и 36 народно събрание. Един от учредителите на Обединения демократичен център, преименуван през октомври 1992 г. на "Обединен християндемократически център".
Вицепремиер по икономическите въпроси в кабинета на Съюза на демократичните сили (1992-1993 г.).  Като вицепремиер води преговорите на България за асоцииране към ЕС (тогава Европейска икономическа общност).
Загинал нелепо, пред очите на стотици хора на плажа, при сърфинг в морето край родния си град през 1993 г.
 През 1998 г. е удостоен посмъртно с израелската награда "Храбростта на "Йони Нетаняху" заради лидерската му позиция  в България след промените през 1989 г.

АНДРЕЙ ЛУКАНОВ е роден през 1938 г. в смесено семейство в Москва, където завършва Института за международни отношения. 
По собствените му думи - "трето поколение комунист" (баща му е вицепремиер и външен министър на България по времето на сталинизма), той заема редица висши длъжности при тоталитарния режим, включително заместник министър-председател и кандидат-член на Политбюро. 
От края на 1989 един от лидерите на компартията, смятан от мнозина за най-изявения реформатор в нея.  Участва в работата на Кръглата маса.
През периода февруари-декември 1990 г. двукратен премиер, въпреки че е все още формално съветски, а не български гражданин. Свален от власт под натиска на демократичната опозиция след като политиката му опразва магазините от всякакви хранителни стоки. Депутат в три парламента. 
Даровит дипломат и оратор, полиглот.
Постепенно се оттегля от челото на политическия живот, като печатът му приписва голяма роля в икономически игри от международен мащаб. Официална Москва не крие мнението си, че е най-предпочитаният от нея български политик, бившият държавен глава Тодор Живков го сочи като руски емисар в България, според агенция Ройтер - наред с всичко останало - "милионер и бизнесмен".
Убит при атентат пред къщата му в София през октомври 1996 г. Дълго време разследванията остават безрезултатни. Започналият съдебен процес през 2001 г. е преустановен заради процесуални нарушения, впоследствие има присъда над двама извършители, но скандалите около делото, свързани с неправомерни действия по време на следствието, продължават. Нито една от хипотезите при разследването не търси мотивите в етническия произход на жертвата.

ФИЛИП ДИМИТРОВ. Роден в София на 31 март 1955 г. 
Баща му е българин, майка му е еврейка.
Завършил е английската гимназия в София. 
През 1977  завършва право в СУ “Климент Охридски”.
 От 8 ноември 1991 до 30 декември 1992 г. е министър-председател на Република България, начело на правителството на СДС.
 

 СОЛОМОН ПАСИ е син на проф. Исак Паси. Той е роден през 1956 г. в София. 
Традиционната проевропейска семейна ориентация вероятно има връзка с факта, че г-н Паси-младши е основател и президент на Атлантическия клуб в България (от 1991 г.). Той пръв предложи от трибуната на Седмото велико народно събрание България да напусне Варшавския договор и да  стане член на НАТО. 
В българския печат Соломон стана пословичен със своя трабант, в който се е возил дори Манфред Вьорнер, предишният генерален секретар на НАТО. 
Соломон Паси е свързан с дисидентското движение при тоталитаризма и бе депутат от демократичната опозиция във Великото народно събрание (1990-1991). 

(Тази снимка е от проектите за негов плакат като кандидат за депутат от СДС-либерали през 1991 г.  Той беше един от водачите на прогонените  от "Раковски" 134 "зелени" ("Зелени отвън, а червени отвътре" -   както се изразяваха истинските антикомунисти.) Соломон Паси е от фигурите, които би трябвало да подсказват колко нелепи бяха 39-те обсебили СДС-национално движение.)