Ognyan Minchev до г-н Дидие Щосел

 

Отзовах се на поканата на Нова ТВ за участие в предването "Темата на Нова" - за неделя вечер, по проблеми на толерантността и миграцията.

Темата е важна, реших да пожертвам 2-3 часа и да отида до Нова ТВ.

Блондинката Василена ме интервюира старателно в продължение на 10-12 минути, задава ми въпроси, предложи ми да гледам предаването в неделя след вечерните новини. Оказах се в къщи по това време и реших да го видя.

Подробен разказ за семейството на сирийски имигранти в България, живели тук повече от две десетилетия. За цялото време на предаването авторката Василена ме включи ... два пъти с по едно изречение, изцяло извън контекста на останалия разговор, стоящо като странна, нелепа кръпка върху подробния разказ за няколко превратни житейски съдби.

С блондинката Василена аз нямам какво да дискутирам - всеки прави това, което може.

Но към мениджъра на Нова ТВ г-н Дидие Щосел имам нарастващ брой въпроси.

Г-н Щосел, през годините нееднократно съм правил услуги на Нова ТВ, отзовавал съм се на покани и молби на ваши сътрудници за участия и интервюта. Многократно съм гостувал в най-ранните часове на деня, съкращавайки нощта си във ваша полза. Нито веднъж - повтарям, НИТО ВЕДНЪЖ управляваната от вас медия не ми е предлагала хонорар за което и да е мое участие.

Сам по себе си този факт е позорящ практиките на един претендиращ да бъде успешен бизнес - по този начин вашата телевизия, както и всички останали комерсиални телевизии в България завличат десетки, стотици хора, върху чиято експертиза градят програмата си. Аз нямам нужда от вашите пари, но други мои колеги имат нужда.

Защо им се налага да работят системно ангария за вас?

Оттук - върхът на арогантността: Не стига, че не плащате нищо на гостите си, които каните да работят за вас, но вашите блондинки си позволяват да се подиграват с тях - да ги разхождат до аерогара София за "интервю-та", от които после пускат в ефир това, което самите те преценят и което явно оскъдните им познания и култура им позволяват да разберат и да използват от казаното.

Аз нямам претенции да трупам медийна слава, показвайки се по вашата телевизия. Направил съм достатъчно за публичната си кариера за да се вълнувам от това. Участвам във вашите предавания единствено поради разбирането си за значимост на една или друга тема и за необходимостта тя да бъде интерпретирана сериозно за българските граждани.

Ако не ми помагате да го правя - поне не ми пречете. Ако не можете или не желаете да плащате за труда, който стотици хора полагат безплатно за вас, поне го уважавайте.

Съберете, моля ви, щатните си блондинки и ги подложете на обучение как се работи в цивилизована страна - нали от такава идвате?