Ognyan Minchev "Малката Антанта", април 2015

В Будапеща се проведе среща на външните министри на новата "малка Антанта", конструирана от Москва срещу България. Турция, Гърция, Македония, Сърбия и домакините от Унгария се договарят за строителство на тръбопровод, заобикалящ България в преноса на природния газ по т.нар. "Турски поток" към европейския пазар.

Нека припомним, че българското правителство на Орешарски замрази строителството на предходния проект на Газпром - "Южен поток" - след категорична заплаха за санкции от ЕК, поради очевидната заплаха за заобикаляне на Третия енергиен пакет на ЕС при реализацията на проекта на българска територия.

Путин "наказа" България с едноличната отмяна на "Южен поток" и заместването му с "Турски поток". Когато и както да се реализира турския поток, на границата на ЕС този нов проект ще срещне същите рамки на Третия енергиен пакет.

Демонстративната липса на покана към българските власти за участие на конференцията в Будапеща е акт на арогантно пренебрежение към България от страна най-малкото на Унгария и Гърция - страни членки на ЕС и НАТО, както и на няколко други български съседи, които иначе декларират своя интерес от добросъседство с нашата страна. Тези наши съседи зависят и от подкрепата на България за осъществяване на своето членство в ЕС.

С участието си в този формат на конференцията в Будапеща всички тези страни се солидаризират с претенциите на Москва да заобикаля европейското законодателство и правила в прокарването на своята стратегия за монополизиран контрол върху енергетиката на Източна Европа.

Присъединяват се към "наказанието" на Москва над София заради спазването на европейското законодателство от страна на България - макар и под натиск.

Нека припомним, че първата "малка Антанта" бе създадена под патронажа на страните победителки в Първата световна война, които създадоха т.нар. Версайска система на международни отношения в Европа - система на "санитарни кордони" около победените страни. "Санитарните кордони" трябваше да предотвратят ревизионизма на победените страни, изгубили територии и население в полза на своите съседи. Версайската система, основана на несправедливост и потенциален конфликт оцеля около 20 години и се срути под напора на нацистката агресия в цяла Европа.

Какво правят Унгария, Гърция, Сърбия и Турция днес?

Търсят изолация на своята съседка България под патронажа на Русия, преследваща нов имперски проект на подчинение на Източна Европа?

Сърдечно благодарим!

Кремъл очевидно успява да осъществи своята цел за разбиване единството на европейските страни чрез съблазън да изоставят принципите на европейското партньорство в полза на повече или по-малко дребни бонуси.

Нека Орбан и Ципрас получат своите 30 сребърника.

Думата има Брюксел.

Ако "Турски поток" действително се осъществи - при какви условия ще влезе на територията на ЕС. Ще заобиколи ли България?

Ако отговорът е ДА - съобразяването на България с Третия енергиен пакет в казуса с "Южен поток" ще бъде последния жест на уважение към това, което се нарича Acqui communautaire.

(от профила му във Фейсбук)