Независими студентски дружества /ФНСД/

СТУДЕНТИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ

На 10 ноември 1989 г. под натиска на засилващата се опозиция ръководството на Българската комунистическа партия е принудено да смени управлявалия в продължение на 35 години диктатор Тодор Живков. Свалянето на този човек, станал символ на тоталитаризма, раздвижва всички слоеве от българското общество, заинтересовани от демократичното развитие на страната. Сред тях с цялата си енергия и готовност за съдействие на демократичните сили застава и мнозинството на българското студентство.

В близо половинвековното комунистическо робство стотици студенти плащат с живота си желанието да живеят свободно в демократична държава. Хиляди преминават през лагерите и затворите. Много са и онези, които не могат да завършат образованието си, преследвани заради своите убеждения. Достъпът до висшите учебни заведения е ограничен, а децата на номенклатурата ползват привилегии. Идеологическото школуване е поставено на предно място. За 45 години равнището на висшето образование в България спадна драстично. Идеологическото школуване е поставено на предно място, а бездарни и ниско квалифицирани преподаватели лесно биват приемани на работа във ВУЗ, стига да покажат преданост към управляващата върхушка.

Създаването на Независимите студентски дружества през ноември 1989 г. концентрира студентското негодувание и обединява студентите, желаещи по-бързото демократизиране на България. Дейността на тези дружества във всички вузове спомагат за по-бързи промени във висшето образование.

Като единствена младежка организация в СДС, ФНСД спомага по-голямата част от младите българи да застанат зад единната опозиция.

Със своите смели акции ФНСД печели симпатиите на всички привърженици на демокрацията, но си навлича омразата на онази част от българското общество, която все още не търпи свободния изказ на мнение.

Срещу организацията и някои нейни лидери чрез комунистическите издания са проведени клеветнически кампании. Независимо от тях ФНСД непоколебимо продължава своята демократична дейност. ФНСД е независима организация и ще бъде опозиция на всяко правителство, ограничаващо правата на българина. ФНСД ще се бори винаги за по-добри условия за българските студенти и повече средства за обучението им.

 

ХРОНОЛОГИЯ

Настоящата хронология не може да обхване всички акции, организирани в София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Ловеч и други градове. Тук не са отбелязани и редица акции, на които ФНСД е съорганизатор, както и дейността на СДС, в която нашата организация неотлъчно присъства.

 

1989 г.

14 ноември – Двадесетина студенти от СУ ”Климент Охридски” се събират, за да поставят началото на Независимото студентско дружество. Изготвени са първите програмни документи. За председател е избран Емил Кошлуков.

7 ноември – В най-голямата аудитория на Софийския университет се провежда първото общо събрание. На него 500 студенти се записват в НСД.

Ноември/декември – В почти всички вузове възникват независими студентски дружества. Техни представители се събират в Софийския университет, за да създадат единна организация. Броят на записалите се в различните НСД достига 7000. Под натиска на независимите студенти в учебните програми на редица специалности се извършват промени. Отпадат идеологическите дисциплини.

14 декември – НСД организира шествие в София, което трябва да завърши с връчване на петиция в Народното събрание за автономия на ВУЗ. Спонтанно шествието прераства в огромна демонстрация, която обсажда заседаващото в момента Народно събрание. Към студентите се присъединяват хиляди граждани, протестиращи срещу комунистическата диктатура.

Демонстрацията се превръща във важен момент в борбата за демократизиране на страната. Студентите са наречени от средствата за масова информация “екстремисти”.

7 декември – НСД става съучредител на Съюза на демократичните сили и се включва в дейността на СДС.

28 декември – По призива на независимия профсъюз “Подкрепа” НСД обявява общостудентска стачка за ускоряване на процесите на демократизацията. В София около 10 хиляди студенти вземат участие в протестното шествие от Студентския град до центъра.

Декември – След кървавите събития в румънския град Тимишоара НСД провежда демонстрация пред посолството на Румъния в София. В двора на Софийския университет е организирана доброволна акция за събиране на помощи за румънския народ.

 

1999 г.

5 януари На второто делегатско събрание на дружествата, проведено в София, е решено НСД да се преструктурира и преименува във Федерация на независимите студентски дружества. За председател на ФНСД е избран Емил Кошлуков.

Края на февруари – В центъра на София е проведена демонстрация-хепънинг за ликвидирането на Комсомола. Опитът на тази компрометирана сред младежта организация да се преименува е нагледно демонстриран от огромния дървен хамелеон, облепен с комсомолски книжки.

2 март – На този ден ФНСД организира шествие-митинг “Стига демагогия”. Въпреки че комунистическата власт забранява маршрута, хиляди студенти не се поколебават да минат по него с възгласи против БКП. Смелата акция намира широк отзвук и предизвиква злостна клеветническа кампания, започната от комунистите.

10 март – В знак протест срещу клеветите на в. ”Работническо дело” ФНСД провежда протестно шествие с митинг пред редакцията му. Над пет хиляди души осъждат некоректния тон на в. ”Работническо дело” и лъжливата му информация.

23-24 март В София се провежда първия конгрес на ФНСД, с представени 41 дружества от цялата страна. След оживени дискусии е приет нов устав на организацията. Е. Кошлуков подава оставка, за да се включи в предизборната борба.

5 април След като всекидневникът на Българската демократична младеж, организацията наследник на Комсомола, се обявява за независим, ФНСД оказва подкрепа на редакцията. Проведена е и демонстрация пред сградата на БДМ в защита на в. ”Народна младеж”.

17 април – Демонстрация на ФНСД пред посолството на СССР в София в подкрепа на независимостта на Литва. Същия ден има демонстрация пред Генералното консулство във Варна, организирана от НСД-Варна.

22 април ФНСД провежда демонстрация пред паметника на Ленин в София. Първоначалният вариант е паметникът да бъде увит в найлон. В крайна сметка пред каменния Ленин е издигната стена от картонени кутии.

12 май – Демонстрация на ФНСД пред посолството на Китай в памет на загиналите китайски студенти преди една година.

Май-юни – Активно участие в избирателната кампания на СДС. Организацията спомага опозицията да спечели гласовете на мнозинството млади хора. Във ВНС са избрани и двама представители на ФНСД.

11 юни – Първите изборни резултати са съпроводени с известия за фалшификации и манипулации в изборния ден. Студенти от ФНСД окупират СУ ”Климент Охридски” и призовават към общостудентска стачка с искания за оставка на комунистическия директор на телевизията и изясняване на нарушенията по време на изборите.

Юни – Студентската окупационна стачка се разпространява в повечето вузове. Към исканията е прибавено още едно оставката на комунистическия президент Петър Младенов, заради репликата му на 14 декември 1989 г. за намеса на танковете. В София се провеждат две големи демонстрации в подкрепа на студентите.

6 юли – Под натиска на стачкуващите П. Младенов подава оставка. Това е първата голяма победа на студентската опозиция.

Септември – ФНСД в сътрудничество с други организации принуждава правителството на БСП да реши някои студентски проблеми. Увеличени са стипендиите и местата в общежитията.

17 октомври – ФНСД организира рок-концерти в София, Варна и Свищов за началото на първата демократична академична година. В София се състоя шествие и прием за политици и дипломати. Президентът и министър-председателят поздравяват студентите.

1 ноември – ФНСД организира в София факелно шествие по случай Деня на народните будители, български празник, забраняван от комунистическия режим.

5 ноември – ФНСД призовава към активни протестни действия за оставката на Андрей Луканов, министър-председател от БСП.

8 ноември – Демонстрация в София с искане за незабавна оставка на социалистическото правителство.

29 ноември – Под натиска на стачкуващи студенти и работници Луканов подава оставка. Рухва последното комунистическо правителство.

 

1991 г.

11-12 януари – Втори редовен конгрес на ФНСД. Представители на 18 дружества обсъждат дейността на Федерацията и избират ново ръководство с председател депутата Стилиян Стойчев.

16 януари – Остри протести срещу съветската агресия в Литва и протестни действия в София и Варна. Протестиращи опаковат барелефа на Ленин в София в знак на протест.

 

 

 

* Текстът е писан непосредствено след събитията. Включен е в сборника "Началото", 2008, съст. Калин Йосифов, издание на фондация "Желю Желев".