Maya Zhivkova - 02-09-2014


Maya Zhivkova сподели от Djo Djena

3 часа · 

Според него темата в учебниците по история била „преекспонирана“ и „на децата се втълпявали неща, които не отговарят на фактите“. Като пример за това той посочи факта, че в рамките на Османската империя българите имали право на собственост, международни пътувания и търговия.

Историкът Владо Станев: Турско робство не е имало

Турско робство не е имало, както се втълпява на българите. Това заяви по ТВ „Европа“ историкът доцент Владо Станев, преподавател по Нова и Съвременна българска история в Историческия факултет на Софийския...

VCHAS.NET

 • Таня Узунова и 5 други харесват това.

 • Magda Jansen Ami to i teb te nqma.

  3 часа · Харесвам · 1

 • Anatolii Petrov Вече е напълно ясно, че не е имало! Какво тук значат Левски, Ботев, Караджата, Раковски, Захари Стоянов, Батак, Вазов...

  3 часа · Харесвам · 3

 • Roumen Metodiev И други историци застъпват тезата, че робство не е най-точната дума. Това означава да си признаем, че сме били роби. Което е унизително и не е вярно. Роби е имало в Америка. А това за правото на собственост, правото на търговия и пътуване в чужбина е самата истина. Всичките тези права после бяха отнети от други, не турци...

  3 часа · Харесвам · 8

 • Mariya Nedeva Да направи услуга на себе си и на обществото като се запали заедно с дипломата си!

  3 часа · Харесвам · 3

 • Продан Йорданов Вече почти няма значение каква е историята ни преди.Достатъчно е да се види накъде тръгва историята ни сега. Меки Марии сме ей българи нещастни! От собствената си глупост! Меки Марии сме! Дащтни сме от столетия ,и от това си патим.

  2 часа · Харесвам

 • Николай Ангелов Прав е ! Робство не е имало. Българите никога не са били роби. Били са част от една империя, но не и роби. Това е поетичен израз кой знае защо възприет от историците.

  2 часа · Харесвам · 2

 • Todorka Stoyanova Ако можех, тоя щях да го гръмна!

  2 часа · Харесвам

 • Николай Ангелов Защо да го гърмите ? Той казва истината. Кой роб има собственост и търгува с половината свят ? Кой роб изпраща синовете си да учат в училища на запад ?

  2 часа · Харесвам · 2

 • Todorka Stoyanova мдааа, нужен ми е пистолет с поне два патрона

  2 часа · Харесвам · 1

 • Николай Ангелов По добре помислете и кажете защо ?

  2 часа · Харесвам · 1

 • Владимир Димитров Да беше отишъл в църквата в Батак да размислиш

  2 часа · Харесвам · 1

 • Ganka Koeva Да приемем, че ние сме неграмотни, г-н Ангелов или че не сме учили историята задълбочено. 
  Толкова прости ли са били нашите възрожденци, класици, революционери, Апостола, та са го наричали робство и тиранство, Под игото, борили са се срещу Османската империя, вдигали са въстания, завери и т.н.?

  2 часа · Харесвам · 1

 • Правдолюб Свободен В някаква степен е вярна констатацията, че българите са имали право на собственост, свобода на пътуванията и пр., но това се отнася най-вече за 18-и и 19-и век. По-ранните векове на робството се различават от по-късните. Робството има многостранни измерения и не бива да предизвиква само асоциации с гледки на хора, оковани във вериги, подлагани на убийствено тежък физически труд и пр. и пр. Една характерна черта на робството например е отвличането на християнски деца за еничерския корпус. В Османската империя дори и през 19 век българското население, както и другите народи, намиращи се в състава на империята, не са били сигурни за имота, честта и живота си. Пиша това не като "националист" от сорта на Сидеровите рубладжии. Да вземем например описаното от Захари Стоянов в "Записките...." негово конвоиране от турски заптиета за Велико Търново и как те избират сравнително по-заможна българска къща в едно село, в която отсядат най-безцеремонно и принуждават стопаните да им приготвят безвъзмездно богат обяд. Меките форми на робството през 19 век са плащането на данък заради неслуженето на християнското население в турската армия, забраната българите да имат свой висши училища, да развиват индустрия. Така че когато говорим за това как да оценим османското владичество над България, нека имаме предвид всички измерения на едно потисничество, което е представлявало пречка за развитието на балканските народи в момент, когато свободните народи в Европа са крачели ускорено по пътя на икономически и духовен подем.

  2 часа · Променено · Харесвам · 4

 • Roumen Metodiev Напълно съгласен! А не веднага да подскачаме като малоумниците от Атака и ВМРО.

  2 часа · Харесвам

 • Vlado Popov Съжалявам за вулгарния израз, ама - Да му еба путката майчина!!!

  2 часа · Харесвам · 1

 • Живко Ангелов И ти си човек без акъл ама ко да се прави

  2 часа · Харесвам

 • Nelly Ferdinand Ако обучението по история още от началния курс до последния не изгражда родолюбиви (нямам предвид шовинистични) чувства, то това обучение е неправилно. Всяка наука, освен факти, има и дух.

  1 час · Харесвам · 1

 • Georgi Ivanov Dimitrov Говорите за средните векове,нали Ви е ясно,че тогава религията е била водеща,не е имало нации и човешкият живот е имал други измерения.За 19-20 век,да се четат съвремениците,примерно Милен Радев "Спомени от Македония".За мен е показателно,че българите са имали право на оръжие.

  1 час · Харесвам

 • Marija Muranović АИДЕ ЕДИН РИТНИК И НА ТОЗ СОПОЛ

  1 час · Харесвам · 1

 • Nelly Ferdinand Византийски източници сочат, че населението на България преди падането и под турско робство е било около 20 млн души. Първото преброяване след Освобождението, извършено през 1880 г. за населението на Княжество България отчита около 2 млн. души. През 1884 г. е извършено преброяване на населението в Източна Румелия, което възлиза на около 943 хил. души. От 20 млн оставаме под 3! Ако не учим децата си да зачитат и пазят род, родина, природа, докъде ще стигнем?! Още повече, че в последните години с постоянство и одобрение на правителствата историческите факти се представят избирателно и целенасочено за обезродяване на поколенията и в услуга на чужди интереси

  1 час · Харесвам · 1

 • Живко Ангелов Тоя историк да си майката скапана

  1 час · Харесвам

 • Ivo Penev Че тази теория съм я слушал още през 1980 от моята учителка по история в гимназията. Тя по точно твърдеше че за българските търговци е било по лесно да работят преди освобождението защото от Белград до Багдад не е имало нито една митница. А след Освобождението нещата вече не са така.

  1 час · Харесвам · 1

 • Georgi Ivanov Dimitrov Нели,какви са тези източници?Ние сега ревем,че сме бедни,а с тогавашните средства за производство не ми се мисли.......Голямо учене ще падне.
  Нали разбирате,че нациите се оформят 18-19 век,преди това се изреждало даденият владетел кои етноси и народи владее примерно Ипператор на всички ромеи,арменци,гърци,българи и т.н.Няма нации няма национално-освободителни войни.

  1 час · Харесвам

 • Nelly Ferdinand Опити за преброяване на население има още от времето на робовладелските държави. Не е патент на новата история. Аз, за да кажа нещо, значи съм ползвала различни източници, за да достигна до факта. Но, след като го установя или приема, не помня всички детайли, а само същността. Ако не се чете, както дяволът евангелието, може да се намерят. Напоследък слушам разни "историци" и "педагози", от които би ме било срам, ако не ги считах за престъпни. Пиша няколко пъти тук, не за да спорим, а за да ви накарам да обърнете внимание на знанията и духа на мнозинството деца и младежи. И те не носят вина, вижте им учителите, прочетете учебниците, а в каква среда живеят?!. От тях очакваме да зачитат и пазят българския род, да разбират, да градят, но кой и на какво ги учи?! И дали ние, като родители свършихме своето

  1 час · Харесвам · 1

 • Светослав Енков Да го уважат 100 пъти отзад...

  52 мин. · Харесвам

 • Доли Стефанова този май съвсем е изкукал.

  50 мин. · Харесвам