Kои партии ще влязат в парламента и кои ще отпаднат, февруари 2014

Георги Близнашки и Михаил Константинов за това кои партии ще влязат в парламента и кои ще отпаднат, ако се въведе задължителното и електронното гласуване

6 февруари 2014 | 08:04 | Нова телевизия, „Здравей, България”

Георги Близнашки и Михаил Константинов за това кои партии ще влязат в парламента и кои ще отпаднат, ако се въведе задължителното и електронното гласуванеСнимка: АФППроф. Георги Близнашки – председател на Инициативен комитет за събиране на подписи в подкрепа на предложения от президента Плевнелиев референдум по изборни въпроси; проф. Михаил Константинов - математик, в интервю за предаването „Здравей, България” по Нова телевизия

Водещ: Нова форма на протест ли е референдумът. Също така подписката за референдум започва – това беше обявено от инициативен комитет, оглавяван от проф. Георги Близнашки, който е в студиото. Вчера го поканихме и го присъединихме към отдавна планирано гостуване на проф. Михаил Константинов, който пък като математик искаме да попитаме кой ще потъне, кой ще гласува, въобще, какво ще стане, ако гласуваме задължително, мажоритарно и електронно. И или – за всяко едно от нещата. Добре дошли.

Водеща: Откъде да започнем – от информационния повод. От вчера вие – Инициативен комитет начело с вас, започвате събиране на онези необходими 500 000 подписа, които да бъдат внесени в парламента, за да може депутатите евентуално да дадат зелена светлина за референдум.

Георги Близнашки: Точно така.

Водеща: За колко време очаквате да съберете тези подписи, изобщо, с какъв ресурс разполагате?

Георги Близнашки: Надявам се това да стане в кратки срокове, тъй като имаме едно огромно предимство в случая и то е, че хората са запознати с проблемите. Където и да отидете в България, ако щете и в последната селска кръчма да влезете, това е една от основните теми – какво да се направи, за да се променят нещата в страната, така че и мажоритарният вот, и задължителното гласуване…

Водещ: А вие само по въпросите точно на президента ли?

Георги Близнашки: Да, определено.

Водещ: Защото виждам, че хората основно от протестиращите веднага ще си кажат, че обслужвате президента по този начин.

Георги Близнашки: Мислите ли, че протестът е предизвикан от президента на републиката? Мисля, че управляващите дадоха твърде много поводи. Да не се връщаме към тези проблеми. Но истината е, че ядрото, да не кажа всички участници в Инициативния комитет, участниците в Общото събрание, което излъчи този Инициативен комитет, са хора, които са ангажирани с протеста.

Водещ: Избройте някои имена.

Георги Близнашки: Ядрото са преди всичко университетските преподаватели, които подкрепиха ранобудните студенти. Тук са проф. Калин Янакиев, проф. Александър Кьосев, проф. Милена Стефанова – заместник-ректор на Софийския университет, доц. Светла Божилова от Факултета по журналистика, д-р Христо Христев – главен асистент в Юридическия факултет. Тук са интелектуалци като Саша Безуханова, Виктор Стоянов…

Водеща: Музикантът Виктор Стоянов?

Водещ: „Зелените”?

Георги Близнашки: „Зелените” очакваме да подкрепят. Алфред Фуско – старият дисидент е при нас. Юлия Берберян, актьорите Христо Мутафчиев /…/

Водещ: Хора, свързани наистина с протеста – това не го оспорвате.

Георги Близнашки: … и Веселин Калановски, и двама „Ранобудни студенти”, държа да кажа - Борис Рангелов, студент първи курс „Журналистика”, и Александрина Икономова, право втори курс.

Водещ: Ще успеете ли да съберете подписи?

Георги Близнашки: Мисля, че да, защото има настроение, има…

Водеща: Имам въпрос по технологията на събиране на подписите. Ще използвате ли ресурса на ГЕРБ, например, които също имат намерение да събират подписи?

Георги Близнашки: Разбира се, задължително. Ние започваме една серия от разговори. Днес е разговорът с ПП ГЕРБ, утре е разговорът с Реформаторския блок. Разчитаме те да ни подкрепят.

Водеща: Техните структури да ви помогнат със събирането на подписите?

Георги Близнашки: Разбира се. Плюс това редица други политически партии. „Зелените” ще вземат своето решение в събота или неделя.

Водещ: Да ги съберете /…/

Георги Близнашки: Партия „Република БГ” – една нова партия, активно подкрепиха /…/

Водещ: Има ли срок?

Георги Близнашки: Три месеца, но ние ще действаме всичко това да стане в много по-кратки срокове, защото…

Водеща: За колко време си представяте, че може да съберете 500 000 подписа?

Георги Близнашки: Остава да видим. Не искам да се заричам, но ми се ще до края на месеца да се опитаме да ги съберем.

Водещ: С идеята заедно с евроизборите?

Георги Близнашки: Да, за да предизвикаме този ефект да бъде заедно с евроизборите. Целта е да стане ясно, че зад тези искания на президента стои българският народ. В този смисъл очакваме една мощна вълна да подкрепи нашето начинание.

Водеща: Вчера четох в „Медиапул” на Поли Паунова един анализ или по-скоро нейна информация, че управляващите ще направят всичко възможно с процедурни парламентарни хватки да не направят така, че референдумът да се проведе заедно с евроизборите.

Водещ: А може би по-късно.

Водеща: А може би по-късно, все пак за да не излязат от оправдателния режим „Защо не искате да дадете думата на народа?”

Георги Близнашки: Толкова по-зле за тях, защото смятам, че тези предложения на президента на републиката имат широка подкрепа в нашето общество. Така че този разговор според мен отдавна е започнал, въпросът е да го канализираме и да имаме една завършена форма.

Водещ: Проф. Константинов, какво ще се случи?

Водеща: Какво ще стане, ако има задължително гласуване и ако предположим, че избирателната активност е 80% или малко повече?

Водещ: Кой ще потъне, кой ще изплува?

Михаил Константинов: Съвсем малко да се вържа с предишната тема. Аз лично усещам вече леко пропукване в управляващите…

Водеща: На твърдостта при управляващите?

Михаил Константинов: … защото те разбраха, че биха останали в изолация по този начин. И дори бих казал, че от чисто тактически съображения. Чуха се гласове „Защо пък не /…/”

Водещ: Вчера Антон Кутев…

Водеща: Да, да, Антон Кутев даде тон и очевидно /…/

Михаил Константинов: Следователно отиваме на референдум. Въпросът е дали има време да се направи заедно с евроизборите на 25 май или не. Аз съм леко скептичен за датата 25 май, просто защото има процедури, които могат да се проточат по естествен начин. Освен това ние трябва да видим, и по-скоро организаторите на референдума, с какво темпо събират подписите. Това не е толкова лесна работа.

Водещ: Добре, да предположим, че…

Водеща: Все пак подписите са нещо различно от волята на народните представители да приемат референдума на президента. И без събиране на 500 000 подписа може да има референдум, но това зависи от тях.

Георги Близнашки: Най-добре е, ако самите те го направят.

Михаил Константинов: Още повече…

Водещ: Искам да прескочим процедурата и да отидем към въпроса какво би станало, ако имаме, хипотетично, много висока избирателна активност заради задължително или електронно гласуване.

Михаил Константинов: Нека да го кажем така. Електронното гласуване ще вкара един електорален корпус в играта, на който досега почти не му се чува гласа. Това са около 1 милион български избиратели в чужбина, от които гласуват, да кажем, средно 100 000 до момента. Това са нашите съграждани в неравностойно положение, поради някои физически проблеми, които имат и не напускат домовете си.

Водещ: Те не са малко.

Михаил Константинов: Които са много, те са 300 000 души.

Водещ: Това, че не ги виждаме, не значи, че не са…

Водеща: Че ги няма.

Водещ: 300 000, да.

Михаил Константинов: Има и едно 200-300 хиляди млади геймърчета, всякакви такива хора, които не гласуват с хартийки, но биха гласували, докато си чукат нещо по компютрите. Да не говоря за бизнесмени, хора, които пътуват, и т.н.

Водещ: Нов сегмент, и то голям.

Михаил Константинов: Много е голям сегментът.

Водеща: Или пък студенти, които все още са регистрирани в родното си място, и отиване…

Михаил Константинов: Те имат право да гласуват там, където учат, но е сложно.

Водеща: Процедурата е сложна, усилия трябва да положиш.

Михаил Константинов: Много пъти сме обсъждали въпроса колко биха се увеличили гласуващите, ако направим това нещо, и сега ще ви съобщя една експертна оценка.

Водещ: Супер.

Михаил Константинов: Нека да видим първо какво е положението в момента. Ако тук е нулата, тук някъде стои една бройка – тези, които очакваме. Това са 4 милиона. Искам да припомня, че на последните избори гласуваха 3,6 милиона. Четири милиона е средният брой избиратели, които участват на парламентарни избори.

Водещ: По принцип, по досегашните паралели.

Михаил Константинов: Тук се очаква един сегмент от около 500 000 души, които биха се включили, ако въведем електронно гласуване. Говоря само за електронно гласуване. Значи можем спокойно да очакваме 4,5 милиона, което е едно много добро число, като имате предвид колко са активните избиратели.

Водещ: Ами ако е и задължително?

Михаил Константинов: Задължителното гласуване – зависи в каква форма ще бъде, би могло още мъничко да качи нещата, но 1 милион няма да ги изкара до урните. Така че има една, да я нарека вече, чисто хипотетична горна граница - за мен недостижима, която е 5 милиона.

Водещ: Хипотетична горна граница.

Водеща: Дори при задължително гласуване.

Михаил Константинов: Дори при задължително. Ето така изглеждат нещата. Има ли смисъл да се борим за тези хора? Има смисъл, разбира се. Това са мотивирани хора, това са знаещи хора, това са хора, които не гласуват за някакви пари или за порция кебапчета, т.е. техният избор е насочен избор. За мен най-важно в този сегмент са хората, неподвижните български граждани, които не излизат, защото те ще гласуват за партия, която ще улесни живота им. В момента никой не го прави това нещо, защото техният глас /…/

Водещ: Защото не ги интересува.

Водеща: Защо обаче българските партии, или поне онези, които са управляващи в момента, трите – слагам и „Атака” в нея, защото и те са против този референдум, не желаят да чуят това? С какво ще им попречи това, ако предположим, че се страхуват от него?

Михаил Константинов: Най-простото нещо…

Водещ: Отговорът на тоя въпрос ще е, ако дадем какъв резултат би се постигнал.

Михаил Константинов: Най-простото нещо – в момента, казахме, има 1 милион български избиратели в чужбина. От тях 250 000 до 300 000 са в Турция. Доколко ще се мобилизират, аз не знам. Всички останали обаче не са избиратели на БСП. Да го кажа ли по-ясно?

Водещ: А може ли на база на някаква социология или на база на предишни избори да видим как ще се преразпредели процентът?

Водеща: Да пресметнем при 5 милиона. При 5 милиона избирателна активност какво ще стане с основните политически играчи?

Водещ: Ще има ли партии от основните, които ще загубят голяма част? Вие споменахте, че БСП биха загубили. ГЕРБ дали няма да загуби също? И такива, които ще потънат? Или пък нови потенциални патерици биха ли се появили? Малки играчи?

Михаил Константинов: До този момент големият печеливш от гласуването в чужбина по традиционен начин е ДПС, които си докарват между три и пет мандата от гласовете в чужбина. ГЕРБ си докарва около мандат и половина до два. Очаквам този вот в чужбина да бъде разпределен, но в някакъв смисъл той ще намали дяла на БСП.

Водещ: Ще намали дяла на БСП.

Михаил Константинов: На ДПС не толкова.

Водещ: А някоя нова формация ще може ли да пробие според вас или гадаем?

Михаил Константинов: Ако успее да убеди българите в чужбина, че това е тяхната формация – защо не?

Водещ: Тоест коренно различна картина няма да има?

Михаил Константинов: Не, няма да е коренно различна.

Водещ: Добре.

Георги Близнашки: Лично аз съм на по-различно мнение по този въпрос, защото и едно малко разместване на пластовете ще даде едно значително по-автентично представителство от днешното деформирано съотношение на силите в Народното събрание. Но както се казва, това е тема за по-дълъг разговор. За мен е по-важното да се разбере, че в тази ситуация начинът, по който президентът е формулирал въпросите, подсказва, че става дума за един консултативен референдум, т.е. тези решения няма да бъдат окончателни, когато народът се произнесе по тях. Тепърва ще започне сериозният разговор зад какъв тип мажоритарна система или евентуално смесена система ще възприемем за в бъдеще. Въобще, разговорът предстои и крайно време е…

Водеща: Властта ще прави консултация с народа какво мисли народът по тия въпроси, без да има задължителност това решение.

Георги Близнашки: Даже сред средите, които подкрепят референдума, има нюанси в отношението, в отговорите на отделните въпроси, които биха дали. Но тук това е смисълът на демокрацията – да дадем възможност на българските граждани да си кажат думата.

Водеща: Сега ще видим какво ще решат управляващите.

Водещ: Да. Един такъв въпрос, понеже виждам, че „24 часа” анонсират утрешно свое интервю с Местан, следните две изречения: „Защо ДПС винаги печели от мажоритарния вот? Защо мажоритарният вот ще убие и големи партии”. Как мислите?

Михаил Константинов: И двата въпроса внушават неверни отговори.

Водещ: Защо?

Михаил Константинов: Най-после експеримент. 2009 г. се проведе най-идиотското мажоритарно гласуване, не само в българската, а вероятно в световната история – по предложение да не казвам на кого, те си знаят. Веднага направихме експеримент. Извадихме мажоритарните кандидати и пуснахме само пропорционално гласуване, разбира се, симулативно. Оказа се, че при единия случай ДПС печели пет допълнителни мандата и при втория случай печели пет допълнителни мандата. Големият печеливш от мажоритарното гласуване е ГЕРБ, защото ГЕРБ е най-голямата партия - ако е. Има един такъв принцип: при гласуване в един тур – това е аксиома в изборната теория и практика – голямата партия обира почти всичко. Това им беше казано на едни хора 2009 г. – правете го, ако сте най-големи. Ама не сте най-големи, защо го правите?

Водещ: Ама значи за ГЕРБ говорите, така излезе. Те печелят, ДПС ще загуби, а ГЕРБ…

Георги Близнашки: Тук леко се сваля равнището на разговора.

Водещ: Ама това е основният аргумент срещу вас.

Георги Близнашки: Да ви кажа нещо много важно. Мажоритарният елемент, ако бъде въведен, ще принуди политическите партии да издигнат прилични фигури, авторитетни общественици, които няма да мълчат в Народното събрание и няма послушно да следват официалната партийна линия, а ще чуем една по-голяма полифония, ще чуваме различни гласове, ще има дискусия.

Водещ: Обаче примерът с местните избори…

Георги Близнашки: Сега в момента имаме пълнеж на листите, хора, които са попаднали там, само защото са верни и предани на поредния лидер на съответната партия.

Водещ: Няма ли да ни лиши от представителство? Защото примерът с местните избори, да речем – единият кандидат получава 51%, другият – 49%. Печели кметът. Всички ония 49% няма да бъдат представени при мажоритарно…

Михаил Константинов: Така е.

Георги Близнашки: Всичко това е вярно, но ние си даваме сметка, че не можем да наложим 100-процентова мажоритарна система. Идеята, в крайна сметка, за която ще се пледира, е за смесена система, каквато имахме 1990 г. при изборите за Велико народно събрание, т.е. съотношението да бъде 50 на 50. От една страна – партиите да бъдат гарантирани, че няма да изчезнат от политическата сцена; от друга страна – да се появят най-после тези по-авторитетни…

Водещ: Защото иначе може да има нови протести за всички тези…

Георги Близнашки: … личности, които да зададат друг тон за дебатите в Народното събрание.

Водещ: Защото хипотетично може да има нови протести и всички онези 49 максимални процента по места, които няма да бъдат представени.

Михаил Константинов: Въпросът, слава Богу, е решен. Има една система, наречена германска изборна система, която е чисто пропорционална система. Това държа да го повторя още един път – имате 30% от гласовете, взимате 30 на сто от мандатите. Няма изкривяване, но половината от депутатите се персонифицират мажоритарно. Това е изключителен компромис между положителните…

Водеща: Как става това? Обяснете, примери дайте.

Михаил Константинов: Става така: всеки има два гласа. С пропорционалните си гласове казвам моята партия колко депутата ще има – примерно 100. А кои ще бъдат, 50 от тях, като имена, казвам с втория си глас. Любимият ми пример…

Водещ: Това като преференцията ли е?

Водеща: Да, нещо…

Михаил Константинов: Аз като десен човек мога да пренаредя лявата листа.

Водещ: Това е като преференцията.

Михаил Константинов: Не, не.

Водещ: Мога да пренаредя листата – това ми говори.

Михаил Константинов: Не. Мога да избера кой да бъде депутат от депутатите на БСП.

Водещ: От предложените.

Михаил Константинов: От тези техни 80 или пак 100, да ги наречем, аз мога да кажа кои да бъдат имената там.

Водещ: Този праг, заложен в Изборния кодекс, наистина ли…

Михаил Константинов: Ама той вече е свързан с преференцията.

Водещ: Да.

Водеща: Да.

Михаил Константинов: 7% е висок, убива преференцията. Всеки праг над 5% е лош.

Водеща: Предложение на ДПС има, което да убива преференцията.

Михаил Константинов: Освен това, нека отсега да предупредим – при свалените изисквания към партиите, при възможност да участват 100 партии, в един район да си избират 16 депутати, по две – 32, по 100 – това дава на един лист да съберете 3000 имена. Айде напишете ми на един лист. Представете си /…/ 3000 имена и баба Гинка от Гинци да не може да намери любимия си кандидат. Това са глупости.

Водещ: Да.

Михаил Константинов: Да мислим за детайлите, защото тия детайли ще ни провялат.

Водеща: Благодарим ви много.

 

http://www.focus-news.net//opinion/2014/02/06/27194/georgi-bliznashki-i-mihail-konstantinov-za-tova-koi-partii-shte-vlyazat-v-parlamenta-i-koi-shte-otpadnat-ako-se-vavede-zadalzhitelnoto-i-elektronnoto-glasuvane.html