"Global Shipping Program"

Dimitar Ganchev

Помните ли, че преди време се оплаквах, че от пощата ми губят пратки. Преди малко по-малко от година се разправях с тях, защото от 6 пратки за 1 месец, загубиха 4. От тогава там има стройна организация - получи ли се пратка за мен, или ми я носят вкъщи, или ми звънят по телефона.

Не знам дали ще успея да създам същата стройна организация и в Спийди. Те са местния представител на DPD. Аз с тях не обичам да работя, но eBay имат едно нещо, наречено "Global Shipping Program", чрез което изпращача лесно (за него) може да изпрати пратката, без да се занимава с куриери - eBay пращат някой да я вземе от неговия адрес и организират веригата от куриери до крайната точка. След това дават някакъв измислен тракинг номер, с който уж можеш да следиш къде е пратката, но информацията за куриера е скрита - не можеш да разбереш кой е същинския куриер и кой е истинския тракинг номер. Само виждаш в кой град е в момента.

По някаква причина аз знам, че от Великобритания пращат с DPD. Знам и как да намеря истинския тракинг номер. Благодарение на това, на 6-тия ден откакто пратката е в София и след 5-тия уж "опит за доставяне" (какъвто определено няма нито един), отвихрям скандал на Спийди. За четвърти път ми се случва да отбелязват фиктивни неуспешни опити (имам 24-часова охрана и камери - мога да проверя дали някой е идвал или не).

За четвърти път обяснението им е, че на товарителницата няма телефонен номер. Хипотезата ми е, че нарочно се мотаят, когато пратката е през Global Shipping Program, защото в този случай нито изпращача, нито получателят знаят кой е куриера и кой е истинския тракинг номер. Ако пратката се изгуби, веригата за оплакване през eBay е много дълга, които най-вероятно просто ще ме обезщетят от застраховката и няма да се занимават с издирване на "загубената" пратка.

Ето моят отговор на писмото, с което ми благодарят, че съм им дал телефонен номер:

Моля. Запишете си го, когато следващия път някой реши да ми прати SMS по куриер. Когато ми изпращат пратки, моля използвайте физическият ми адрес. На адреса има едно магическо копче с написан номер на апартамент - куриера като го натисне, при мен ще звънне. Не му трябва телефон.