Път: : Кой кой е : Д

Светлана Дянкова

Светлана Григорова Дянкова

Родена на 4 февруари 1960 г.  в г. Кюстендил. 

Завършва математическа гимназия през 1978 г. със специалност „Програмист на ЕИМ“ и електроинженерство в Техническия университет в Габрово.

1982 - 1991 г. - работи като програмист на електронно-изчислителни машини в изчислителен център в гр. Габрово. 

1993 - 1994 г. - ръководител на КПЦ "В. Априлов" - филиал  Габрово и към Министерството на образованието. 

Специализира „Европейска интеграция“ в Института по публична администрация и „Финансов мениджмънт” в Стопанската академия „Димитър Ценов”. През 1997 г. специализира „Публично-правно партньорство и социално осигуряване“ в USAID Washington, D.C., USA. Притежава сертификати за ключови компетентности за „Работа в екип“ и „Управление на времето и стреса“.

Депутат в 37-ото и 38-ото народно събрание от СДС. 

Член на Комисията по труда и социалната политика. Председател на Комисията по труда и социалната политика в 38-ото НС. Зам.-председател на парламентарната група на СДС.

Избрана за член на Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС на 11-ата Национална конференция на партията на 26 февруари 2000 г.

Преизбрана за трети път за председател на Консервативната екологична партия /КЕП/ през юли 2000 г.

Загубва мястото си в НИС след отстраняването на Христо Бисеров от ръководните му постове в СДС и парламентарната група на ОДС.

2001 - главен експерт в Комисията по труда и социалната политика в 39-ото и 40-ото народно събрание. От януари 2009, в рамките на мандата на правителството на Сергей Станишев, от квотата на ДПС, е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика.

В парламентарните избори на 5 юли 2009 е включена в листата на ДПС за Габрово.

От 2009 г. е ръководител на проект „Вътрешни комуникации” ПОК „Доверие”.

През 2009 г. заема длъжността заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика.

   През юни 2013 г.  е назначена на поста заместник-министър на труда и социалната политика в правителството на Пламен Орешарски.

 

Ползва немски, английски и руски език.