Път: : Кой кой е : Д

Емил Димитров /Ревизоро/

 

Роден е през 1962 г. в Перник.
Завършил е Института за музикални и хореографски кадри и се е занимавал с народни танци като хореограф. После поради жилищни проблеми отива в строителството, където работи като електроженист. Успоредно с това завършва Висшия икономически институт.
Има няколко следдипломни квалификации - по митнически контрол, финанси и счетоводство. Работил е в съобщенията като на надзорник и като счетоводител.

Популярност придобива като финансов ревизор и оттам широкоразпространеният му прякор Ревизоро.
В Министерството на финансите постъпва през 1992 г.
Започва от районен ревизор, за да стигне до най-отговорните ревизии в държавата.
През 1997 г. е определен за ревизор на годината заради зърнената афера на кабинета Виденов.
Името му нашумява в пресата като скандално заради разкрития на крупни далавери в митниците по време на различни управления. Един ревизионен акт от 1998 г.
Напуска Държавен финансов контрол и ръководи Гражданско обединение за борба срещу корупцията към Движение Гергьовден.
2001 г. - след юнските парламентарни избори, спечелени от Национално движение Симеон ІІ, е назначен за началник на Дирекция "Митници" в правителството на Симеон Сакскобургготски, но впоследствие е освободен от поста.

Депутат в 43 НС от Варна (Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО).

Избран за народен представител от Шумен в 44 НС с листата на коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО".

На 15 януари 2020, с гласуване в Народното събрание (111 гласа "за" и 96 "против"), е избран за министър на околната среда (Министерство на околната среда и водите). Той заема поста след оставката на Нено Димов, арестуван във връзка с източването на язовир "Студена", довело до водна криза в град Перник.